Blog
Hoe Maak Je Een Shotgun Fruiting Chamber (SGFC) Voor Paddenstoelen?
4 min

Hoe Maak Je Een Shotgun Fruiting Chamber (SGFC) Voor Paddenstoelen?

4 min

Fans van paddo's hoeven niet veel geld uit te geven aan een groot terrarium met hippe onderdelen. Een makkelijk te maken shotgun fruiting chamber biedt ook de perfecte omstandigheden waarin magic mushrooms goed kunnen groeien. Al met een paar goedkope onderdelen en onze stapsgewijze handleiding kun je meteen aan de slag.

Heeft het jou altijd al leuk geleken om je eigen paddo’s te kweken? Als je de middelen hebt, kun je een ruime kweekkamer opzetten met hippe elementen erin. Bijvoorbeeld grote ventilatoren en een geautomatiseerde luchtbevochtiger. Je kunt echter ook paddo’s kweken met een makkelijk te maken shotgun fruiting chamber (afgekort SGFC). En dat is ook nog eens goedkoop! Lees hieronder alles over hoe zo'n vruchtkamer werkt en welke stappen je moet nemen om ermee te kweken.

Wat is een shotgun fruiting chamber?

Wat is een shotgun fruiting chamber?

Een shotgun fruiting chamber is een geïmproviseerd terrarium dat je zelf kunt maken. Neem hiervoor de volgende stappen. Daarmee maak je makkelijk een volledig functionerende vruchtkamer. Een shotgun fruiting chamber is een prima alternatief voor een duurder, professioneel terrarium.

Gerelateerd artikel

Hoe Bouw Je Een Martha-Kweektent Voor Paddo's?

Waarom heb je een shotgun fruiting chamber nodig?

Het kweken van paddo’s lukt alleen als je een adequate kweekomgeving hebt. Met een simpele SGFC creëer je eenvoudig de ideale groeiomstandigheden voor paddo’s om te kunnen vruchtdragen. Een groot voordeel is dat je hiermee ook zorgt voor natuurlijke luchtstroming.

Allereerst moet je zorgen voor een constante uitwisseling van frisse lucht in de kamer. Bovendien moet de vruchtkamer een hoge relatieve luchtvochtigheid hebben. Een shotgun fruiting chamber maak je van een plastic bak van redelijke omvang met gaten in alle zijkanten. De bodem ervan bedek je met perliet. De verse lucht komt binnen via de gaten in de onderkant en het vochtige perliet zorgt voor de juiste hoeveelheid vocht.

Kies een bak die zo helder mogelijk is, zodat je paddo’s voldoende natuurlijk licht krijgen. Met een volledig transparant exemplaar kun je alles binnenin goed in de gaten houden.

Hoe maak je een shotgun fruiting chamber?

Hoe maak je een shotgun fruiting chamber?

Je hebt slechts een paar tools en materialen nodig voor het maken van je shotgun fruiting chamber. Zo kweek je binnen de kortste keren je eigen paddo’s! Een van de belangrijkste materialen is perliet. Dit is een natuurlijk vulkanisch mineraal dat water kan opnemen, waardoor het vocht gelijkmatig verdampt.

Uitrusting en materialen

  • Doorzichtige/transparante plastic bak met deksel
  • Grof perliet
  • Boormachine met boortje van 6mm
  • Rolmaat
  • Watervaste stift

Instructies

Volg onze stapsgewijze handleiding hieronder voor het maken van je eigen shotgun fruiting chamber. Als je al het noodzakelijke gereedschap en materiaal al in huis hebt, dan ben je in minder dan een uur klaar.

Kies het juiste formaat bak

Kies het juiste formaat bak - Shotgun Fruiting Chamber Voor Paddenstoelen

Zorg ervoor dat de plastic bak groot genoeg is voor een laagje van 10–12cm perliet. Daarboven moet je ongeveer 12–25cm ruimte overhouden voor wat je gaat kweken. Houd er rekening mee dat het lastig is om in heel grote bakken ongelijkmatige circulatie te voorkomen. Het creëren van luchtstroming kan echter bij heel kleine exemplaren weer een uitdaging zijn. Daarom adviseren we een bak met een inhoud van 60–66 liter.

Hoeveel gaten moet je in de bak boren?

Hoeveel gaten moet je in de bak boren? - Shotgun Fruiting Chamber Voor Paddenstoelen

Gebruik een rolmaat en watervaste stift om stippen op de bak te tekenen voor het boren. Creëer een rasterpatroon, waarbij de stipjes 5cm uit elkaar staan aan alle zes zijden. Dat wil zeggen alle vier de zijkanten en de boven- en onderkant.

Gebruik de boor met een boortje van 6mm om een gat te boren in elke stip. Doe dit wel voorzichtig. Als je namelijk teveel druk uitoefent, kan het plastic barsten. Kijk goed of er geen stukjes achterblijven en schuur de randen van de gaten om te zorgen dat ze niet meer scherp zijn.

Vul de bak met perliet

Vul de bak met perliet - Shotgun Fruiting Chamber Voor Paddenstoelen

Je hebt grof perliet nodig, want als je fijn perliet hebt, valt dat door de gaten. Bovendien houdt fijn perliet niet zoveel water vast. De precieze hoeveelheid is hierbij niet heel belangrijk. Houd echter als vuistregel een laag van ongeveer 10–12cm aan. Zorg voor een gelijkmatige verdeling.

Voeg water toe

Voeg water toe - Shotgun Fruiting Chamber Voor Paddenstoelen

Het perliet is al een beetje vochtig als je het van tevoren een aantal keren hebt afgespoeld. Dat moet je sowieso doen om stof te verwijderen. Daarmee voorkom je dat de gaten geblokkeerd raken door stof op de bodem.

Als de SFGC een bodem van perliet heeft, doe er dan voldoende water bij. Alles moet gelijkmatig vochtig zijn en dat doe je door het perliet met je handen te mengen. Loopt er via de gaten water uit? Dan heb je teveel water gebruikt! Je moet het perliet bedekken met een zodanige hoeveelheid water dat het verdampt en de juiste omstandigheden creëert.

Zet de shotgun fruiting chamber op een verhoging

Zet de shotgun fruiting chamber op een verhoging - Shotgun Fruiting Chamber Voor Paddenstoelen

Een gebalanceerde uitwisseling van verse lucht krijg je alleen als frisse lucht via alle zijkanten naar binnen kan. Dus ook via de bodem. Daarom moet je de shotgun fruiting chamber op een verhoging zetten en niet op een oppervlak. Improviseer door bijvoorbeeld wat blokken of potten onder elke hoek van de kamer te zetten. De afstand van de vruchtkamer tot het oppervlak eronder moet ongeveer 5cm zijn.

Hoe gebruik je een shotgun fruiting chamber?

Je kunt nu je paddoblok in de vruchtkamer plaatsen. Voor een succesvolle kweek, heeft het slecht een klein beetje verzorging nodig.

Ventileren en sprayen

Via de gaten in alle zijkanten kunnen er gassen naar binnen en naar buiten. Om echter voor voldoende luchtstroom te zorgen, moet je het deksel minimaal tweemaal daags eraf halen. Zo komt er wat meer verse lucht binnen. Om te voorkomen dat de lucht hierna te droog wordt, maak je met een spuitfles de zijkanten en het perliet weer vochtig. Daarmee zorg je dat de relatieve luchtvochtigheid goed blijft. Om bacteriën of soortgelijke problemen te voorkomen, moet je het blok met paddo's echter niet rechtstreeks besproeien.

Temperatuur en luchtvochtigheid

Na verloop van tijd krijg je een idee van welke omstandigheden ideaal zijn voor de verschillende groeifases. Het gebruik van een thermo-hygrometer is daarbij optioneel, maar absoluut nuttig. Daarmee kom je er veel makkelijker achter of de omgeving vochtig en warm genoeg is.

Voldoende verlichting

Direct zonlicht zorgt ervoor dat de shotgun fruiting chamber te warm wordt. Dat verpest je paddo’s. Ze hebben gedurende de dag echter wel wat natuurlijk zonlicht nodig. Zonder voldoende licht, zijn de paddo’s niet in staat zich te vormen en kunnen ze niet goed vruchtdragen. Zet de shotgun fruiting chamber daarom op een plek met indirect zonlicht. Het liefst in de buurt van een raam, maar niet in de directe zon.

Het is ook mogelijk kunstmatige verlichting te gebruiken, zoals fluorescerende lampen. Om te voorkomen dat de kamer oververhit raakt, moet je het licht er echter niet te dicht op zetten. Het is ook slim om een timer te gebruiken, die om de twaalf uur aan-/uitgaat. Zo imiteer je op simpele wijze een natuurlijke lichtcyclus.

Gerelateerd artikel

Hoeveel Licht Hebben Paddo's Nodig Om Te Groeien?

Is een shotgun fruiting chamber de moeite waard?

Is een shotgun fruiting chamber de moeite waard?

Het maken van een shotgun fruiting chamber is snel te doen. Je hoeft bovendien alleen maar goedkope en makkelijk te verkrijgen materialen te gebruiken. Met een paar onderhoudsregels om rekening mee te houden, ontdek je al gauw wat de perfecte kweekomgeving is. Daarmee is een shotgun fruiting chamber perfect voor mensen die voor de eerste keer paddo’s kweken. Voor ervaren telers zijn dergelijke kweekkamers bovendien handig voor experimenten.

Zamnesia
Zamnesia
Zamnesia is expert in alles omtrent wiet en psychedelica. Door specialistische kennis te combineren met diepgaand onderzoek, creëert Zamnesia continu hoogwaardige content. Zamnesia is daarmee dé deskundige op het gebied van geestverruimende middelen.
How To Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken