Hoe Bouw Je Een Martha-Kweektent Voor Paddo's?
Als je veel paddo's wilt kweken, moet je ook een grote kweekruimte hebben. Maar waarom automatiseer je die niet meteen? Hier laten we je zien hoe je een Martha-kweektent voor je paddokweek bouwt.
Kweekboxen van plastic werken in principe goed, maar zou het niet fijn zijn om een geautomatiseerde tent te hebben? Het kweken van paddo's is niet moeilijk, maar het vereist wel een omgeving met een hoge luchtvochtigheid en een laag CO₂-niveau. Wanneer je een groot aantal shrooms wilt kweken, kan dit lastig zijn.
Dit is waar de Martha-kweektent om de hoek komt kijken: een hightech, geautomatiseerde kweektent voor paddo's. Precies wat je nodig hebt. Maar je zult deze wel eerst zelf moeten maken. Gelukkig gaan wij je daarbij helpen en laten we je precies zien hoe dat moet!
Wat is een Martha-kweektent?
Een Martha-kweektent is in wezen een binnenkas voor paddo's. Maar vanwaar de naam? Het is misschien vergezocht, maar deze tent is vernoemd naar de Martha Stewart-hangkast, waar het wel wat van weg heeft. Voor zover wij weten, is die echter niet speciaal met mycologie in gedachten ontworpen!
Voor de meeste paddokwekers zal een humidity box of humidity tent voldoende zijn. Naarmate je echter serieus wordt en grotere opbrengsten wilt produceren, biedt dit niet genoeg ruimte voor gigantische oogsten.
Maar wat is het verschil tussen een Martha-tent en een kleine kas? Nou, paddo's zijn dol op zuurstof, maar geven CO₂ af. Daarnaast hebben ze een hoge luchtvochtigheid nodig. Je moet dus een manier vinden om het CO₂ uit de kas te halen, terwijl de luchtvochtigheid hoog blijft. Dit betekent dat je niet gewoon de deur open kunt laten staan.
Een Martha-tent is een op maat gemaakte kas die via een uitlaat CO₂ afzuigt, verse zuurstof aantrekt en de luchtvochtigheid met een luchtbevochtiger op peil houdt. Daarnaast zul je in sommige situaties ook lampen moeten ophangen, want paddo's houden van een beetje (dag)licht.
Wat zijn de pluspunten van een Martha-tent?
Het voordeel van een Martha-tent is dat je je paddo's in een bijna perfecte omgeving kunt groeien.
De voordelen van een Martha-tent zijn:
- Continu een hoge luchtvochtigheid dankzij een ultrasone luchtbevochtiger
- Voortdurende toevoer van verse lucht
- 12/12-lichtcyclus (tenzij je natuurlijk daglicht gebruikt, dan ben je aan het dag-nachtritme overgeleverd)
- Een volledig geautomatiseerde omgeving - je hoeft alleen maar de ruimte schoon te maken en je paddo's te oogsten!
Overwegingen bij het gebruik van een Martha-tent
Als je al graag paddo's kweekt en je wilt je opbrengsten vergroten, dan kan een Martha-tent je daarbij helpen. Er zijn echter wel enkele dingen waarmee je rekening moet houden bij het plaatsen van de tent. Het is namelijk nogal een groot ding en de meeste mensen willen hem niet in de hoek van de slaapkamer hebben staan.
Enkele factoren om te overwegen, zijn:
-
Ruimte: het zijn grote objecten die voldoende ruimte nodig hebben.
-
Lawaai: door de afzuigventilator maken ze nogal wat lawaai. Dit kan niet alleen voor jezelf, maar ook voor je buren hinderlijk zijn.
-
Licht: ofwel moet je de tent ergens plaatsen waar het voldoende, indirect daglicht krijgt, ofwel moet je lampen monteren. Hoe dan ook, verlichting is belangrijk om rekening mee te houden.
-
Ventilatie: je moet zorgen dat de ruimte waarin de tent wordt geplaatst een continue toevoer van verse lucht biedt: zuurstofrijke lucht moet worden aangezogen en CO₂-rijke lucht moeten weg kunnen.
-
Temperatuur: paddo's houden van stabiele temperaturen. Kamertemperatuur is meestal optimaal. Hoewel het qua ruimte handig kan zijn om ze in de garage of schuur te kweken, zul je merken dat ze niet blij zullen zijn als je ze niet warm kunt houden. Dit kan echter ook met een aparte verwarming worden gereguleerd.
-
Stroom: je hebt gemakkelijke, constante toegang tot een stroomvoorziening nodig.
Hoe bouw je een Martha-tent?
Nu dat allemaal duidelijk is, is het tijd om erachter te komen hoe je daadwerkelijk een Martha-tent zelf bouwt. Hoewel het niet erg moeilijk is, vereist het wel wat toewijding voor bevredigende resultaten. Maar zolang je voorzichtig en geduldig bent, zou het redelijk eenvoudig moeten zijn!
Wat heb je nodig?
-
Een binnenkas: je vindt deze in elk tuincentrum of online, en zo'n kas hoeft niet duur te zijn. Eentje met 4-5 trays is perfect. Een model met een bredere bodemplaat dan de kas zelf is handig, maar niet noodzakelijk.
-
Bodemplaat: als deze niet bij de kas zit, of als je een grotere wilt.
-
Ultrasone luchtbevochtiger/vernevelaar: eentje die met een afstandsbediening kan worden bediend.
-
Vochtigheidssensor/regelaar
-
Afzuigventilator: als je hiervoor kiest, heb je twee opties: negatieve en positieve druk. De eerste is beter, omdat deze CO₂ naar buiten zuigt, terwijl de laatste frisse lucht naar binnen blaast.
-
CO₂-sensor/controller of interval timer: een CO₂-sensor is beter, omdat deze de afzuigventilator aanzet wanneer hij waardes boven een (vooraf) bepaald CO₂-niveau in de Martha-tent meet. Een interval timer schakelt de afzuigventilator gewoon in/uit na vooraf ingestelde intervallen.
-
Ventilatieslang (flexibel of star)
-
Filter(s)/insectengaas (voor de uitlaat)
-
Slangklemmen
-
Kabelbinders
-
Aluminiumtape
-
Duct tape
Instructies
Nu je alles hebt, is het tijd om de tent in elkaar te zetten!
Stap 1: bouw je kas op
Dit is waarschijnlijk het gemakkelijkste deel van het proces: volg de instructies die bij je binnenkas zijn geleverd, en zet de kas in elkaar. Zet het geheel meteen op de bodemplaat, zodat je de kas eenvoudig kunt verplaatsen. Afhankelijk van hoe stevig het geheel is, moet je misschien ook het gaas van de trays met kabelbinders aan het frame vastzetten.
Stap 2: bevestig de bevochtigingsslang
De luchtbevochtiger wordt bevestigd door middel van een slang die door de wand van de kas gaat. De beste plaats om de slang te bevestigen is in een van de bovenhoeken, omdat de nevel dan van bovenaf door de tent verspreid zal worden.
Je wilt echter niet dat de nevel rechtstreeks op de paddo's terechtkomt, dus houd hier rekening mee bij het kiezen van waar je de slang gaat plaatsen. Daarnaast is het belangrijk om in gedachten te houden dat bacteriën zich graag verbergen in hoekjes en gaatjes, dus probeer scherpe bochten in de slang te voorkomen.
Maak een snee (zo klein mogelijk), steek de slang er een klein stukje door en sluit het met ducttape af.
De luchtbevochtiger kan naast de tent op de bodemplaat geplaatst worden als er genoeg ruimte is. Indien dit niet het geval is kun je hem ook naast de Martha-tent of op de grond zetten. Als de slang niet lang genoeg is om van de vloer tot de bovenkant van de tent te reiken, kun je de luchtbevochtiger op een kleine verhoging zoals een tafeltje zetten.
Stap 3: bevestig de afzuigventilator
De uitlaatslang moet onder in de kas komen, op de tegenovergestelde hoek van waar de bevochtigingsslang binnenkomt. Op deze manier zal de luchtstroming door de hele Martha-tent zo gelijkmatig mogelijk zijn. Dit zorgt voor een goede spreiding van vocht en zuurstof.
Je moet de afzuigventilator aansluiten op de uitlaatslang (ze moeten samenkomen). Om een goede afdichting te krijgen, werkt aluminiumtape erg goed.
Je kunt de afzuigventilator ook op de bodemplaat of de vloer plaatsen.
Stap 4: bevestig de filter(s)
Bevestig nu ten minste één filter aan het uiteinde van de uitlaat die zich in de tent bevindt. Dit is belangrijk, want naast CO₂ zullen er ook sporen door de afzuigventilator worden aangetrokken. Omdat sporen allergische reacties kunnen veroorzaken, wil je niet dat deze door je hele huis worden verspreid!
Als je de uitlaat echter naar buiten kunt geleiden, is dit filter niet nodig. In dat geval is het wel raadzaam om insectengaas te bevestigen aan het uitlaatgat. Anders zouden er insecten naar binnen kunnen kruipen en zich aan je paddo's tegoed doen.
Wanneer je een sterke ventilator hebt, kun je aan de binnenkant een filter plaatsen en aan de buitenkant insectengaas. Elk filter zal echter zijn tol eisen van de kracht van de ventilator. Zoek dus van tevoren goed uit wat de beste optie is voordat je beide gebruikt.
Stap 5: monteer de sensoren
De beste plaats voor de vochtigheidssensor is in het midden van de tent. Bevestig hem aan de onderkant van de middelste plank.
Wat betreft de CO₂-sensor, deze kun je wat lager en achterin de tent plaatsen.
Stap 6: bevestig de sensoren aan hun apparaten
Sluit de vochtigheidssensor op de luchtbevochtiger, en de CO₂-sensor op de afzuigventilator aan.
Pas als je dit doet, worden de apparaten in- en uitgeschakeld. Dit maakt je leven niet alleen makkelijker, maar zorgt ook dat je in je kweektent constant optimale omstandigheden hebt.
Stap 7: stel de waarden in
Elke paddosoort heeft net iets andere behoeften als het om het CO₂-gehalte gaat. We zullen een aantal hiervan later bespreken, maar je moet in ieder geval de vochtigheids- en CO₂-niveaus op de controllers instellen. Hierdoor weten de sensoren waar ze op moeten letten.
Stap 8: de lampen ophangen (optioneel)
Paddo's houden van licht, maar hebben er niet veel van nodig. Indirect daglicht is meer dan voldoende, dus als de Martha-tent bij een raam staat, is dat prima.
Zo niet, dan kun je een strip full spectrum LED-lampen of een kweeklamp boven de tent plaatsen. Leds zijn een betere optie, omdat ze niet veel stroom verbruiken of veel warmte afgeven. Dit betekent dat ze goedkoper zijn en niet de temperaturen in je kweek overhoop gooien.
Bij gebruik van kunstlicht is een lichtcyclus van 12/12 aanbevolen.
Stap 9: testen en kweken
Nu ben je helemaal klaar. Maar voordat je de tent met paddo's vult, is het verstandig om alles eerst een tijdje zijn werk te laten doen om te controleren of het allemaal werkt.
Controleer of de sensoren en apparaten werken en of er geen lekkages zijn waar de slangen binnenkomen.
Als dat allemaal in orde is, kun je beginnen met kweken!
De beste CO₂- en vochtigheidswaarden voor Psilocybe cubensis
Elk ontwikkelingsstadium van een paddo en elke paddosoort heeft zo zijn eigen optimale CO₂- en vochtigheidswaarden. Dit zijn er veel te veel om hier op te noemen, maar ze zijn allemaal te vinden in The Mushroom Cultivator, en Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms - beide geschreven door Paul Stamets.
Wat Psilocybe cubensis betreft, zijn dit de optimale waarden:
-
Myceliumgroei: luchtvochtigheid: 90% | CO₂: 5000-10.000ppm
-
Vorming van 'pins': luchtvochtigheid: 90%+ | CO₂: 5000-10.000ppm
-
Vruchtvorming: luchtvochtigheid: 85–92% | CO₂: < 5000ppm
Is een Martha-kweektent de moeite waard?
Een Martha-kweektent is absoluut de moeite waard als je veel paddo's wilt kweken. Zo'n tent biedt niet alleen een ruime, optimale omgeving, maar door de mate van automatisering gaat ook de kwaliteit omhoog.
De dagen van een kweekkamer een paar keer per dag ventileren en hopen dat de CO₂-niveaus 'ongeveer goed' zijn, zijn voorbij. Nu kun je het exacte CO₂-niveau krijgen dat je nodig hebt, en weten dat het altijd goed zit. Bovendien hoeven je paddo's niet langer te lijden door een inconsistente vochtigheidsgraad; ze blijven altijd lekker vochtig.
Deze methode kan best een beetje ingewikkeld overkomen, maar het is ook een leuke uitdaging. Een Martha-kweektent is in feite best makkelijk te bouwen, redelijk goedkoop en kan uitstekende resultaten opleveren. Een must voor elke serieuze paddokweker!
- 4 min 26 April, 2022 Hoe Oogst Je Paddo's? De laatste loodjes: tijd om je welverdiende paddo's te oogsten! Dit is vrij eenvoudig, maar het is wel cruciaal om het goed te doen, als je de vruchten van al je harde werk wilt plukken. Ontdek in...
- 5 min 22 February, 2022 Hoe Kweek Je Binnen Paddo's? (3 Methodes) Thuis paddo's kweken hoeft niet moeilijk te zijn. Hier bekijken we 3 verschillende kweekmethodes, variërend van beginnersvriendelijk tot geavanceerd. Grote, gezonde flushes paddo's liggen in het...
- 4 min 21 February, 2021 Kweek Paddo's In Bulk Met Monotub Tek Er is bijna niets zo bevredigend als het kweken van je eigen paddo's. Je hebt bovendien geen ervaring of expertise nodig voor het telen van paddo's, alleen wat enthousiasme en gezonde spanning!
- 2 min 26 July, 2020 Wat Betekenen Blauwe Vlekken Op Paddo's? Veel paddo's krijgen na verloop van tijd blauwe vlekken / plekken. Er zijn mensen die beweren dat blauwe paddenstoelen minder krachtig zijn. De plekken zijn echter ook een aanwijzing dat de paddo's...