Blog
Magic Mushroom Spore Vial
3 min

Wat Is Een Magic Mushroom Spore Vial?

3 min

Zet je je eerste stappen in de wereld van het kweken van paddo's? Dan moet je allereerst wat sporen verkrijgen. Maar kies je voor een vial of een spuit? In dit artikel bespreken we de voordelen van een magic mushroom spore vial.

Thuis je eigen paddo's kweken, is een leuke uitdaging. Je bent er wel wat maanden mee bezig, maar het grote voordeel is dat je een mogelijk eindeloze voorraad Psilocybe paddo's tot je beschikking krijgt. Wil je zelf alle controle over je psychedelische avonturen? Dan lees je hieronder wat je moet doen.

De eerste stap om magic mushrooms te kweken, is sporen te pakken krijgen. En die moet je ook ergens in bewaren. De beste manier om paddosporen te verkrijgen en te bewaren, is middels een vial of ampul. Zo'n vial is gemakkelijk in gebruik, te hergebruiken en geschikt voor langdurig bewaren. In dit artikel lees je er alles over!

Wat is een spore vial?

Wat is een spore vial?

In spore vials zitten sporen waarmee je zelf Psilocybe paddenstoelen kunt kweken. In de meeste gevallen bevatten ze sporen van een van de talloze verschillende soorten Psilocybe cubensis. De ampullen zelf zijn vaak van glas gemaakt. Op de bovenkant vind je een rubberen dop waarmee ze luchtdicht en veilig worden afgesloten.

Als de sporen evenredig zijn verdeeld, wat je doet door het flesje flink te schudden, kun je 1000 sporen per milliliter van de oplossing verwachten. Daar kun je vaak een behoorlijke voorraad mee kweken.

Sporenspuit versus vial

Sporenspuit versus vial

Mogelijk heb je online sporen vooral in spuiten in plaats van ampullen gezien. Natuurlijk kleven er voordelen aan dit soort opties, waarvan gebruiksgemak de grootste is. Toch kunnen we ook redenen noemen waarom een vial mogelijk beter bij je past dan een sporenspuit.

Allereerst is een vial met sporen veel langer houdbaar dan een sporenspuit. Onder de juiste omstandigheden kun je een spuit ongeveer zes maanden bewaren, maar een vial heeft een houdbaarheid van wel twee jaar. Klinkt het aantrekkelijk om een flinke voorraad paddosporen bij de hand te hebben? Dan doe je er verstandig aan om voor een ampul te kiezen.

Een vial biedt per milliliter ook meer efficiëntie. Plastic spuiten houden namelijk statische elektriciteit vast, waardoor de sporen aan de zijkant gaan kleven als je ze lang bewaart. Als je er dan eindelijk een substraat mee ent, injecteer je uiteindelijk minder sporen vergeleken met een glazen ampul.

Tot slot is een vial, vanwege de vorm en het formaat, iets beter als het aankomt op bewaren. Een sporenspuit is vaak groot en de naald kan gemakkelijk breken. Een compacte, glazen ampul kun je echter veilig in een hoekje van je koelkast zetten.

Hoe gebruik je de sporen in een vial om paddo's te kweken?

Hoe Gebruik Je De Sporen In Een Vial Om Paddo's Te Kweken?

Het gebruik van een vial is vrij eenvoudig en dat geldt ook voor hergebruik. Hieronder leggen we het uit.

Instructies voor het gebruik van een spore vial

  1. Schud de ampul krachtig om de sporen gelijkmatig te verdelen.

  2. Steek een injectiespuit door het membraan van siliconen/rubber bovenop de ampul. De verzegeling sluit zichzelf weer af, waardoor de oplossing niet aan lucht wordt blootgesteld. Trek de zuiger naar achter om de oplossing in de spuit te trekken.

  3. Optioneel: als de spuit eerder is gebruikt, of niet in de originele verpakking is bewaard, moet je deze steriliseren. Om dit te doen, zuig je er eerst wat isopropylalcohol mee op. Leeg de spuit en herhaal dit met kokend water. Vervolgens houd je de naald in een vlam tot deze roodgloeiend is. Zodra de spuit is afgekoeld, is deze klaar voor gebruik.

  4. Het is vervolgens tijd om te enten, waarvoor verschillende methoden bestaan. Sommigen gebruiken potten met microporeuze tape aan de bovenkant, anderen kiezen voor een kweekzak met een siliconen injectiepoort of een andere methode. Hoe dan ook, prik met de naald door de verzegeling, injecteer de benodigde hoeveelheid in je substraat (of oplossing), verwijder de naald weer en sluit het geënte substraat af (indien nodig).

  5. Nu heb je geduld nodig. Wacht tot het mycelium koloniseert. Het is ook beter om restjes niet terug in de ampul te spuiten, vanwege eventuele verontreinigingen. Een spuit met oplossing kun je tot wel zes maanden in de koelkast bewaren.

Gerelateerd artikel

Wat Is Mycelium Bij De Kweek Van Paddo's?

Instructies om spore vials te hergebruiken

Je hoeft een vial niet weg te gooien als deze leeg is. Als je zelf sporenprints maakt, kun je je eigen oplossingen maken en in je vials bewaren.

  1. Je moet de ampul hiervoor allereerst steriliseren. Dit kun je in een snelkookpan of een pan met kokend water doen.

  2. Maak je sporenoplossing. Om dit te doen, maak je allereerst een sporenprint door het hoedje van een paddenstoel op een stuk papier of folie te leggen. Vervolgens schraap je de print in gesteriliseerd water in een gesteriliseerd potje (of borrelglas). Zuig de vloeistof op met een gesteriliseerde spuit, waarbij je stap 3 van hierboven volgt. Je kunt de vloeistof vervolgens in de ampul spuiten.

  3. Bewaar de oplossing op een geschikte plek en gebruik het zoals hierboven beschreven.

Is een spore vial legaal?

Is een spore vial legaal?

De sporen van paddo's zijn in de meeste landen legaal. Meestal zijn ofwel de Psilocybe paddo's illegaal of het psilocybine molecuul.

In veel gevallen worden sporen verkocht voor microscopie in plaats van kweek. Met 'microscopie' bedoelen we het observeren van schimmelsporen onder een microscoop voor wetenschappelijk onderzoek.

In elk geval is het altijd handig om te controleren wat de wetgeving aangeeft voordat je mogelijk illegale stoffen koopt.

Hoelang zijn ampullen met sporen houdbaar?

Hoelang zijn ampullen met sporen houdbaar?

Zoals vermeld, kun je een ampul met de sporen van paddo's wel twee jaar bewaren als je dit onder de juiste omstandigheden doet. Maar wat zijn die omstandigheden dan?

Hier spelen twee belangrijke factoren mee. Allereerst moet de ampul luchtdicht blijven. Gelukkig zijn ampullen hier ook voor ontworpen. Je hoeft ze niet te openen totdat je ze opnieuw vult. De temperatuur is de tweede factor: rond 2–8°C is perfect, waardoor de koelkast ideaal is.

Na het lezen van deze informatie snap je waarschijnlijk wel waarom vials ideaal zijn voor de sporen van je paddo's: ze bieden een lange houdbaarheid, zijn gemakkelijk te gebruiken en je kunt ze voortdurend hergebruiken, waarmee je als serieuze liefhebber van paddokweek veel flexibiliteit hebt.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Producten Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken