Blog
Top 10 Paddo's
4 min

Magische Paddestoelen In De Buitenteelt

4 min

Paddestoelen worden meestal binnen gekweekt, maar dat hoeft natuurlijk niet. Met een beetje mycelium kan je gemakkelijk een jaarvoorraad in je eigen achtertuin kweken.

Je kan shrooms kopen of zelf kweken. Natuurlijk kleven er diverse voordelen aan zelf kweken: Het is goedkoper, maar je kan ook een diepere relatie opbouwen met de paddestoelen die je trip verzorgen. Daarnaast heb je altijd een prachtige voorraad voorhanden.

Het nadeel van het zelf kweken is dat je er wel wat voor moet doen. Dat valt wel mee als je een volledig verbouwde kweekkit gebruikt, maar er is zeker een leerproces als je vanaf sporen start. Het grootste probleem is besmetting en er gaat veel moeite zitten in het minimaliseren van de risico's op schimmelinfectie, waardoor je een schone werkplek en wat apparatuur nodig hebt. Dat is waarom het creëren van een plekje in de tuin een geweldige oplossing is: Je hoeft je geen zorgen te maken over besmetting en geniet van een geweldige opbrengst.

Je hoeft niet eens in je eigen tuin te planten, elke geschikte plek zal voldoen. Een afgelegen plek in het bos werkt enorm goed en biedt ook nog het voordeel dat de waardevolle sporen zich vrij in die regio kunnen verspreiden. Mettertijd zal een natuurlijke populatie van de schimmel zich vestigen op die plekken in het bos.

GRONDBEGINSELEN VOOR HET KWEKEN VAN PADDO'S

GRONDBEGINSELEN VOOR HET KWEKEN VAN PADDO'S

Voordat je van start gaat met kweken, is het goed om de basis door te nemen. Wat je echt moet weten is dat de feitelijke paddestoel het vruchtlichaampje is van het organisme en het "echte wezen" is het mycelium. Mycelium is het vegetatieve deel van de schimmel, het witte web dat langzaam ontwikkelt via een substraat. Om een plek te maken om magische paddestoelen te kweken, moet je een milieu creëren waarin mycelium kan ontwikkelen en groeien.

Om buiten een paddestoelen moestuintje te maken, heb je eerst wat paddestoelen broed nodig. Broed is simpelweg elk substraat (zoals rogge of houtsnippers) waar het mycelium van jouw paddestoel volledig gekoloniseerd is. Broed van zaagsel is een goede optie voor buiten, zeker via de methode met houtsnippers, die hieronder wordt uitgelegd.

HOE KOM JE AAN PADDENSTOELEN BROED?

HOE KOM JE AAN PADDENSTOELEN BROED?

Er zijn een aantal manieren waarop je broed kan krijgen. De gemakkelijkste manier is het kopen van een volledig gekolonialiseerde kweek kit, zoals de Supa Gro Kit 100%, en deze te gebruiken om zakken zaagsel of houtsnippers te enten. Als alternatief, kan je ook starten met een zak steriele graan, die gemakkelijk kan worden geënt met een sporenspuit.

Het maakt niet uit welke optie je kiest, het eindresultaat zal hetzelfde zijn. Zodra je een zak met volledig gekolonialiseerd graan hebt, kan dit worden toegevoegd aan een grotere hoeveelheid zaagsel om het mycelium verder te laten verspreiden.

Supa Gro paddo's

bekijk Supa Gro Kit 100%

De reden waarom graanbroed gebruikt wordt om het proces te starten is simpel: Het biedt de schimmel voldoende voedingsstoffen. Dit zorgt voor een snelle en uitbundige groei, hoewel je wel het risico loopt op besmetting (alle soorten bacteriën voeden zich graag met graan). Zodra het graanbroed echter is overgebracht naar zaagsel, neemt het risico op infectie af, omdat de schimmel het graan al volledig gekolonialiseerd heeft en zaagsel niet zoveel concurrenten aantrekt.

Het daadwerkelijke proces van het enten van zaagsel met graanbroed is simpel. Allereerst moet je zaagsel hebben, wat bij de meeste dierenwinkels verkrijgbaar is. Met een emmer, dompel je het zaagsel gedurende ongeveer 10 minuten onder in kokend water om voldoende te steriliseren. Laat het zaagsel uitlekken en maak laagjes in een andere emmer met je geënte graan. Dek af met een deksel of plaats deze emmer in een plastic zak om de vochtigheid te behouden. Open de zak eenmaal per dag, zodat vers zuurstof kan worden aangevoerd. Na een paar weken tot een maand, zal je zaagsel volledig geënt zijn en klaar voor de frisse buitenlucht. Je hebt grofweg 1,2 kilo zaagselbroed nodig voor een tuin met paddestoelen van een vierkante meter.

Het kiezen van de locatie

Het kiezen van de locatie

Wat je moet overwegen voor het maken van een magische paddestoelentuin is licht. Over het algemeen hebben de meeste paddestoelen indirect zonlicht nodig. Dit is met magische paddestoelen niet anders. Magische paddestoel soorten zijn vaak heliotropen, wat betekent dat ze van de zon houden. Daarom zou je, bij het kiezen van je locatie, een plek moeten kiezen die veel licht krijgt overdag, maar niet langdurig wordt blootgesteld aan direct zonlicht.

Gerelateerd artikel

Paddo's Kweken Met Onze Kweekset Voor Buiten

Als deze locatie niet in je achtertuin is, dan is het ideaal als je een plek vindt die niet te ver weg ligt, vanwege de vruchtvorming. Ligt de plek te afgelegen, loop je het risico een mogelijke oogst te missen (tijdens de oogstperiode moet je wellicht dagelijks controleren).

Plekken met gras, struiken en wat bomen zijn vaak het beste, omdat deze eenvoudig te betreden zijn en een variatie aan ecologische factoren bieden.Het is ook goed een locatie te kiezen met een ondergrondse waterstroom, zoals een helling of een geul, omdat dit het mycelium enorm zal helpen. Kan je dit niet vinden, zal een vochtig stukje land, met eenvoudige maar afgelegen toegang en indirect zonlicht voldoen.

Het creëren van het paddestoelenperkje

Het creëren van het paddestoelenperkje

Als je een lokatie hebt, moet je nog een paar dingen hebben om aan de slag te kunnen:

 • Karton
 • Steriele houtsnippers (gesteriliseerd in kokend water, zoals hierboven)
 • Volledig gekolonialiseerd zaagselbroed
 • Stro of hooi (optioneel)

Instructies

 1. Allereerst moet de lokatie vrij zijn van rommel. Dat betekent dat je alles verwijdert tot aan de mineraal aarde. Dit helpt mogelijke concurrentie voor het mycelium verwijderen.

 2. Zodra alles verwijderd is, bedek je het gebied met karton.

 3. Bedek het karton met ongeveer 5 centimeter steriele houtsnippers. Spreid het zo gelijkmatig als mogelijk uit.

 4. Nu moeten de houtsnippers gedurende een paar minuten nat worden gemaakt. Als je dit in je tuin doet, kan je gemakkelijk een tuinslang gebruiken.

 5. Nu komt het moment om je eerste laag zaagselbroed op je houtsnippers aan te brengen. Je moet ongeveer 400 gram broed per vierkante meter gelijkmatig verdelen.

 6. Nu doe je nog een laagje houtsnippers over het broedsel. Deze laag moet ongeveer 7 cm dik zijn.

 7. Maak de laag opnieuw nat en bedek deze laag met alweer een laagje gebroed, 400 gram per vierkante meter.

 8. Zodra deze laag is aangebracht, plaats je nog eens 3 centimeter houtsnippers bovenop.

 9. Maak ook deze laag houtsnipper weer nat en bedek dit met nog een laag zaagsel broed, 400 gram per vierkante meter.

 10. Je moet nu 3 lagen houtsnippers hebben en 3 lagen broed, totaal ongeveer 1,2 kilo per vierkante meter. Nu alle lagen zijn aangebracht, verzadig je de hele bodem een laatste keer met water.

 11. Bedek alles met een laag karton om het vocht vast te houden.

 12. Als een aanvullende maatregel, kan je je hele perkje met stro bedekken voor extra bescherming. Stro kan echter agressieve soorten schimmel bevatten, die je eigen broed zouden kunnen domineren. Als je dus stro gebruikt, moet je dit eerst steriliseren en dun aanbrengen. Op deze manier zal je mycelium zichzelf, tegen de tijd dat het stro weg rot, genoeg hebben gevestigd om elke concurrentie te weerstaan.

Dat is alles. Je hebt succesvol een kolonie mycelium geïmplanteerd, die een prachtige oogst magische paddestoelen moet opleveren. Nu alles op zijn plek ligt heb je alleen geduld nodig. Laat het perkje tenminste 6 maanden zijn eigen gang gaan. Hierdoor heeft het mycelium de tijd om te acclimatiseren en de houtsnippers te kolonialiseren. De meeste cubensis soorten produceren vruchtlichamen in de late herfst tot vroege winter, dus een nieuw perkje kan het best in maart worden gestart. Om genoeg gekolonialiseerde broed klaar te hebben in maart, is het nodig om zaagselbroed eerder te enten. Voor de zekerheid, kan je dit project in januari beginnen, zodat je zeker op tijd bent.

Gerelateerd artikel

Hoe Oogst Je Paddo's?

In de meeste klimaten zal de verandering in temperatuur en regen het vruchtproces starten. Mocht het ongewoon droog zijn, kan je helpen door het bed dagelijks water te geven (eenmaal in de ochtend en eenmaal in de avond). Wanneer je paddestoelen beginnen met groeien, moet je ze goed in de gaten houden. Bij het plukken moet je opletten op invasieve soorten die mogelijk het bed hebben geïnfiltreerd. Die wil je niet eten!

Alle krediet voor deze methode om paddestoelen te kweken gaat naar Paul Stamets. Je kan meer informatie vinden over het kweken van paddestoelen in zijn nieuwste boek "Mycelium Running."

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Producten Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken