Wat Is Panaeolus Cyanescens?

Wat Is Panaeolus Cyanescens?

Max Sargent
Max Sargent
Bijgewerkt op:

Blue meanies danken hun naam aan hun blauwe kleur en krachtige effect. Maar zolang je weet waar je mee te maken hebt, zijn deze sterke psychedelische paddenstoelen helemaal niet gemeen. Behandel ze echter wel met respect!

Panaeolus cyanescens ken je misschien beter als 'blue meanies' of 'Copelandia cyanescens'. Deze paddenstoel is ongelooflijk rijk aan psilocybine en sommige mensen beweren dat het de sterkste soort is. Dit verklaart direct de populariteit ervan. Zelfs voor ervaren trippers leveren de psychedelische eigenschappen namelijk een bijzondere ervaring op. Naast de sterkte wordt ook de kwaliteit van het effect vaak geprezen.

Panaeolus cyanescens komt van nature voor in tropische en subtropische landen. Deze paddenstoel heeft dus duidelijk een voorkeur voor een warm klimaat, waar hij vaak groeit in met mest verrijkte aarde, net als de meer gangbare Psilocybe cubensis. In dit artikel behandelen we alles wat je moet weten over Panaeolus cyanescens.

Maak kennis met Panaeolus cyanescens

Maak Kennis Met Panaeolus Cyanescens

Panaeolus cyanescens is een kleine, maar indrukwekkende paddenstoel. Hoewel de bescheiden grootte anders doet vermoeden, kun je op een intens effect rekenen. Al met al wordt deze soort tot de sterkste psilocybine-bevattende paddenstoelen ter wereld gerekend. De soort behoort tot het geslacht Panaeolus en staat bekend om de typische en onmiskenbare blauwe plekken die ontstaan wanneer je ermee bezig bent. Deze kleur wijst op de hoeveelheid psilocybine, een stof die door oxidatie blauw kleurt.

De soort groeit vooral in tropische en subtropische gebieden, maar is ook in noordelijke landen gevonden, tot Schotland aan toe. Over het algemeen gedijt Panaeolus cyanescens in warme, vochtige omgevingen waar voldoende water aanwezig is. Net als bij veel Psilocybine paddenstoelen werkt mest het beste als substraat, wat verklaart dat de soort in het wild vrijwel uitsluitend groeit op de uitwerpselen van herbivoren of op vruchtbare aarde waar planteneters grazen.

Welke stoffen zitten er in Panaeolus cyanescens?

Welke Stoffen Zitten Er In Panaeolus Cyanescens?

Voor de psychoactieve effecten van Panaeolus cyanescens zijn vooral psilocybine en psilocine verantwoordelijk. Psilocybine is een prodrug, wat betekent dat deze eerst omgezet moet worden in psilocine voordat het een psychedelisch effect kan opwekken. In verse paddo's is psilocine in hogere concentraties aanwezig dan psilocybine, maar dit verandert bij het drogen. Bij blootstelling aan zuur, meestal in de maag, verandert psilocybine weer in psilocine, waarna je de effecten voelt.

Deze stoffen behoren tot de tryptamines en staan bekend om hun vermogen de zintuiglijke waarneming, stemming en gedachtepatronen te veranderen. Psilocine is een serotonerge stof en dat betekent dat het de serotoninereceptoren in de hersenen beïnvloedt (in dit geval 5HT2A receptoren) om psychedelische effecten op te wekken.

Verder bevat Panaeolus cyanescens onder andere de volgende stoffen:

  • Baeocystine
  • Norbaeocystine
  • Aeruginascine

Mogelijk dragen deze aanvullende stoffen bij aan de algehele psychoactieve ervaring van deze paddosoort, al blijven psilocybine en psilocine de voornaamste actieve ingrediënten. Er is maar weinig onderzoek gedaan naar de potentiële effecten die de andere alkaloïden op de algehele ervaring hebben, al bestaat het vermoeden dat ze wel een rol spelen.

Hoe herken je Panaeolus cyanescens?

Hoe Herken Je Panaeolus Cyanescens?

Panaeolus cyanescens lijkt sterk op andere soorten paddenstoelen, wat identificatie lastig maakt. Wees dus extreem voorzichtig als je in het wild paddenstoelen gaat plukken. Het is algemeen bekend dat sommige soorten bijzonder giftig zijn, soms zelfs dodelijk. Mocht je dus gaan wildplukken, doe dat dan samen met iemand die kennis van zaken heeft. Ga het niet op eigen houtje proberen.

Hier zijn enkele belangrijke eigenschappen die je helpen om de paddosoort te onderscheiden:

  • Hoed: De hoed is droog en klein, meestal met een diameter van 1,5 tot 4 cm. Bij een onrijpe paddenstoel is de hoed eerst halfrond, maar uiteindelijk ontwikkelt deze een bollere vorm. De jonge hoeden zijn eerst lichtbruin van kleur, maar worden uiteindelijk gebroken wit of lichtgrijs; het moment om ze te plukken.
  • Lamellen: De lamellen zijn donkerbruin tot zwart, staan dicht op elkaar en zitten alleen aan de onderkant van de hoed vast, niet aan de steel. Bij het herkennen van paddenstoelen is het belangrijk dat je goed op de lamellen let. De hoed en de steel kunnen je namelijk snel op het verkeerde been zetten.
  • Steel: De steel is smal en lang, variërend in lengte van 7 tot 12 cm. Soms verschijnen er blauwe plekken, wat vooral opvalt na een kneuzing.
  • Spore print: De spore print is zwart, een kenmerkende eigenschap voor de identificatie. Maar als je paddenstoelen in het wild plukt en van plan bent om ze te eten, maak je waarschijnlijk geen spore print. Je kunt dit kenmerk daarom niet echt gebruiken bij het identificeren.
  • Omgeving: Panaeolus cyanescens groeit doorgaans in tropische en subtropische landen, waar het de voorkeur geeft aan mest of vruchtbare aarde.

Gerelateerd artikel

Hoe Je Verschillende Soorten Magic Mushrooms Identificeert

Copelandia cyanescens versus Psilocybe cyanescens

Copelandia Cyanescens Versus Psilocybe Cyanescens

Copelandia cyanescens (Panaeolus cyanescens) en Psilocybe cyanescens zijn allebei paddenstoelen die psilocybine bevatten. Toch zijn er een aantal verschillen en het is om meerdere redenen belangrijk dat je deze kent. Om te beginnen, moet je bij het wildplukken weten waarop je moet letten. Ten tweede is Copelandia cyanescens zo sterk dat je zeker moet weten welke paddo je gebruikt. Als je van blue meanies dezelfde dosering neemt die je gewend bent met Psilocybe cyanescens, dan staat je een intense ervaring te wachten. Ben je hier niet op voorbereid, kan dit behoorlijk overweldigend zijn!

  • Uiterlijk: Psilocybe cyanescens, ook wel bekend als 'wavy caps', ontwikkelt een gekartelde hoed die karamel- tot kastanjebruin van kleur is. De hoed van Panaeolus cyanescens is juist meer kegel- of klokvormig. Blue meanies zijn bovendien lang en witachtig, terwijl de hoeden van Psilocybe cyanescens in grote clusters groeien, met relatief korte stelen.
  • Sterkte: Over het algemeen is Panaeolus cyanescens sterker dan Psilocybe cyanescens, hoewel beide soorten buitengewoon sterke effecten opwekken. Baseer je echter niet op de sterkte om de soort vast te stellen!
  • Omgeving: Panaeolus cyanescens gedijt in tropische en subtropische klimaten, waar de paddenstoel meestal op mest groeit. Psilocybe cyanescens komt daarentegen vooral voor in een gematigd klimaat en groeit op houtsnippers, rottende boomstammen en mulch. Daarnaast zijn Psilocybe cyanescens paddenstoelen bestand tegen koude omstandigheden; ze groeien bij een veel lagere temperatuur dan veel andere soorten paddenstoelen, waaronder Copelandia.

Zijn alle Panaeolus soorten hallucinogeen?

Zijn Alle Panaeolus Soorten Hallucinogeen?

Nee, niet alle Panaeolus soorten zijn hallucinogeen. Sterker nog, de meeste hallucinogene paddenstoelen behoren tot het geslacht Psilocybe; in dat opzicht vormen Panaeolus soorten een uitzondering. Hoewel Panaeolus cyanescens bekendstaat om het hoge psilocybinegehalte, bevatten andere soorten uit hetzelfde geslacht vaak niet of nauwelijks psychoactieve stoffen. Van die paddenstoelen word je dus niet high. Maar voordat je besluit om paddenstoelen te eten, is het belangrijk dat je de soort correct identificeert. Sommige niet-hallucinogene paddenstoelen zijn namelijk giftig en kunnen na inname ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Het is handig om te weten dat een paddenstoel geen psilocybine/psilocine bevat wanneer hij na kneuzing geen blauwe plekken krijgt. Toch is dit niet voldoende om een soort te identificeren.

Effecten van Panaeolus cyanescens

Effecten Van Panaeolus Cyanescens

Het effect van Panaeolus cyanescens is afhankelijk van de dosis, je individuele fysiologie en de omgeving waarin je het gebruikt. Maar hoe dan ook heeft deze soort een bijzonder krachtige impact. Dit betekent dat de psychedelische effecten aanzienlijk sterker zijn dan wat je wellicht gewend bent. Houd rekening met het volgende:

  • Euforie: Een intens gevoel van blijdschap, welbehagen en tevredenheid in het hier en nu. Verleden of toekomst lijken misschien niet te bestaan, terwijl de huidige situatie eeuwig duurt.
  • Visuele en auditieve hallucinaties: Versterkte kleuren, patronen en geluiden zijn een veelvoorkomend en aangenaam effect van psilocybine. Bij hogere doses lijken objecten van vorm te veranderen en treedt er een sterke verandering in je waarneming op. Maar echte hallucinaties waarbij je dingen ziet die er niet echt zijn, komen bijna niet voor en horen eigenlijk niet op te treden.
  • Veranderde waarneming van tijd en ruimte: De tijd lijkt misschien trager of sneller te gaan (meestal langzamer), terwijl ook je besef van ruimte kan veranderen. Zelfs de simpelste taken kunnen plotseling onmogelijk zijn, dus je moet je goed voorbereiden. Zorg dat je alles bij de hand hebt en niets meer hoeft te doen zodra je onder de invloed van magic mushrooms bent.
  • Spirituele ervaringen: Velen ervaren een diepe verbinding met de natuur, het universum en zichzelf. Vooral bij Copelandia paddenstoelen komt dit voor vanwege de hoge concentratie psilocybine die ze bevatten.
  • Verhoogde creativiteit: Verwacht andere gedachtepatronen en nieuwe perspectieven; een veelvoorkomend effect van deze paddo's. Dit maakt ze ook geschikt voor bijvoorbeeld meditatie en herstel.

Gerelateerd artikel

De Zes Soorten Hallucinaties Die Je Kunt Ervaren

Veelvoorkomende bijwerkingen

Bij het gebruik van paddo's komen bijwerkingen vaak voor. Toch zijn ze over het algemeen mild en goed te verdragen.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Misselijkheid
  • Een angstig of paranoïde gevoel
  • Duizeligheid
  • Veranderingen in hartslag (hoewel dat bij paddo's niet gevaarlijk zou moeten zijn)

Hoe doseer je Panaeolus cyanescens?

Hoe Doseer Je Panaeolus Cyanescens?

Vanwege de enorme sterkte is voorzichtigheid geboden bij het doseren van Panaeolus cyanescens. Als je voor het eerst een middel gebruikt, moet je natuurlijk altijd rustig beginnen met een kleine dosis. Dit advies is extra belangrijk bij paddo's. Zelfs ervaren trippers die gewend zijn aan enorme doses van cubensis, kunnen door de sterkte van blue meanies verrast worden. Daarom hebben we hier enkele algemene richtlijnen voor het doseren van Copelandia cyanescens:

  • Microdosering (0,1–0,3 gram): Subtiele effecten, geschikt voor het verhogen van je creativiteit en stemming, zonder dat je waarneming sterk verandert.
  • Lage dosering (0,3–0,7 gram): Mild psychoactieve effecten, waaronder lichte visuele en auditieve vervormingen die gepaard gaan met wat fysieke sensaties en veranderde gedachtepatronen.
  • Gemiddelde dosering: (0,7–1,5 gram): Een merkbare psychedelische ervaring met sterke visuele en auditieve hallucinaties, fysieke effecten en verstoorde gedachtepatronen.
  • Hoge dosering (1,5–3 gram): Intense psychedelische ervaring met ingrijpende effecten op de visuele en auditieve waarneming, waarbij zelfs spirituele of mystieke gewaarwordingen mogelijk zijn. Alleen geschikt in een zeer veilige omgeving en voor ervaren gebruikers.
  • Heroïsche dosering (>3 gram): Extreem intense effecten waardoor je bijna nergens toe in staat bent. Niet aanbevolen voor onervaren gebruikers.

Paddo DoseringscalculatorBereken

Hoe kweek je Panaeolus cyanescens?

Hoe Kweek Je Panaeolus Cyanescens?

Copelandia cyanescens is niet zo makkelijk thuis te kweken als cubensis, maar het kan wel. Voor het gemak raden we je aan om te beginnen met een kweekset die al gekoloniseerd is. Na het openen van de set is het simpelweg een kwestie van de paddenstoelen verzorgen tijdens de groei. Copelandia sporen zijn echter niet erg sterke kolonisatoren en daarom kan een substraat makkelijk besmet raken.

Het is ook mogelijk om je kweek helemaal vanaf het begin op te starten. Om je kans op succes te verhogen, is het belangrijk dat je in een superschone omgeving werkt en de kantjes er niet vanaf loopt. Verder zijn het kweekmedium en de omgeving waarin deze paddenstoelen groeien vergelijkbaar met die van Psilocybe cubensis. Wanneer je enige ervaring hebt met het kweken van paddo's, weet je waar je op moet letten. Heb je nog geen ervaring? Gelukkig is het kweekproces niet ingewikkelder; wel moet je de verschillende stappen goed uitvoeren.

Vanwege het risico op besmetting, raden we deze paddosoort niet aan als je een beginnende kweker bent, tenzij je een kweekset gebruikt.

Paddoshop

Onze Paddoshop biedt een ruim assortiment aan magic truffels, paddokweeksets, sporen prints en meer.

View category

Ervaar de kracht van Panaeolus cyanescens

Ervaar De Kracht Van Panaeolus Cyanescens

Deze paddo's worden door velen gezien als de sterkste soort ter wereld en ze zijn dan ook niet bedoeld voor angsthazen. Waar andere shrooms een lichte, toegankelijke ervaring opwekken, staat deze soort garant voor een regelrecht psychedelisch effect dat meer doet denken aan DMT (hoewel het nog typisch een paddo-effect is). We willen je hiermee niet afschrikken, maar wel waarschuwen voor wat je kunt verwachten als je Panaeolus cyanescens gebruikt.

Voor ervaren gebruikers die graag eens wat sterkers willen proberen, is dit de perfecte optie. En als je graag thuis je eigen paddo's wilt kweken, hangt het er maar net van af wat voor kweekervaring je zoekt. Er zijn tenslotte andere paddo's die veel makkelijker groeien dan deze soort. Mocht je een betrouwbare voorraad willen oogsten, kun je waarschijnlijk beter voor cubensis gaan. Heb je wel zin in een uitdaging die, als alles goed gaat, bijzonder sterke paddo's oplevert? Dan zit je met Panaeolus cyanescens helemaal goed!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Je bezoekt onze Nederlandse website.