Blog
Hallucinaties
3 min

De Zes Soorten Hallucinaties Die Je Kunt Ervaren

3 min
Producten Smartshop

Iedereen bespreekt visuele hallucinaties. Maar je weet misschien nog niet dat er veel soorten hallucinaties zijn. Sommige worden veroorzaakt door geneesmiddelen, anderen door een zwaar verlies, psychische stoornissen en een aantal andere aandoeningen. Hieronder onderzoeken we de zes soorten hallucinaties en hoe ze je kunnen beïnvloeden.

Er zijn meer redenen te bedenken waarom mensen hallucinaties ervaren. Het komt er in het kort op neer dat een hallucinatie een gevoel is wat als echt wordt ervaren, maar wat niet overeenkomt met wat er werkelijk plaatsvindt. Geloof het of niet, maar hallucinaties komen vaker voor dan je denkt. Volgens een onderzoek heeft in feite één op de twintig mensen minstens een keer in hun leven hallucinaties gehad.

Als mensen het over hallucinaties hebben gaat het meestal over de visuele. Maar je weet misschien niet dat er veel verschillende soorten hallucinaties zijn. Sommige worden dan wellicht veroorzaakt door verschillende soorten drugs zoals LSD en cocaïne, andere kunnen veroorzaakt worden door een zwaar verlies, psychische stoornissen en een aantal andere aandoeningen. Om de zaak wat voor je te verduidelijken volgt hier een opsomming van de 6 verschillende soorten hallucinaties.

1. AUDITIEVE HALLUCINATIES

Auditieve Hallucinaties

In het kort komt het er op neer dat auditieve- of geluidshallucinaties zich voordoen wanneer iemand dingen begint te horen die echt lijken te zijn, maar dat in werkelijkheid niet zijn. Geluiden die men eventueel zou kunnen horen zijn ondermeer gefluit, gesis, gebrom en zelfs de stemmen van overleden dierbaren. Tijdens een auditieve hallucinatie kun je één bepaald geluid horen of een combinatie van meerdere geluiden. Dat gezegd hebbende, het kan verdraaid lastig zijn om het verschil te bepalen tussen wat je je inbeeldt versus je eigen gedachten.

Auditieve hallucinaties komen algemeen voor bij mensen die aan schizofrenie lijden. Andere aandoeningen die dit soort resultaten kunnen veroorzaken zijn onder andere dementie en manisch-depressieve stoornissen. Mensen die moeten omgaan met het verlies van een dierbare kunnen echter ook auditieve hallucinaties ervaren. Terwijl sommige mensen leren omgaan met de stemmen en geluiden die ze dagelijks horen, kunnen anderen de ervaring bijzonder verontrustend vinden en gaan op zoek naar medische hulp om de symptomen te bestrijden.

2. VISUELE HALLUCINATIES

Visuele Hallucinaties

Dit is wellicht een van de meeste voorkomende variëteiten, visuele hallucinaties doen zich voor wanneer iemand dingen ziet die er in werkelijkheid helemaal niet zijn. Doorgaans is deze bepaalde soort hallucinatie het resultaat van het innemen en/of combineren van farmaceutische geneesmiddelen. Maar alcoholisten of gebruikers van hallucinogene middelen zoals LSD kunnen ook visuele hallucinaties ervaren. Van dit type is ook bekend dat het mensen met dementie en mensen die aan migraine lijden kan overkomen.

Andere oorzaken van visuele hallucinaties zijn ondermeer slaapgebrek, gedimd licht, of afkicken van bepaalde drugs zoals amfetamine. Mensen zien vaak dingen zoals schaduwen, sliertjes en insecten, terwijl anderen beesten, gezichten en andere willekeurige objecten menen te zien.

3. TACTIELE HALLUCINATIES

Tactiele Hallucinaties

Een tactiele- of gevoelshallucinatie heeft betrekking op het voelen van iets op je lichaam of huid wat er in werkelijkheid niet is. Deze gevoelens kunnen in feite zo intens worden dat personen die het ervaren hun huid openkrabben en daarmee korsten en littekens veroorzaken. De meest voorkomende gewaarwordingen tijdens een gevoelshallucinatie zijn onder andere het gevoel alsof er insecten of slangen op de huid rondkruipen. Negen van de tien keer zijn dit soort gevoelshallucinaties het gevolg van overmatig gebruik van drugs zoals alcohol, amfetamine en cocaïne.

OLFACTOIRE HALLUCINATIES

Olfactoire Hallucinaties

Olfactoire- of reukhallucinaties, ook wel Phantosmia genoemd, uiten zich wanneer iemand een geur ruikt die er in werkelijkheid niet is. Het is tevens ook een van de meest zeldzame soorten van hallucinaties. Van hersentumoren tot epilepsie, olfactoire hallucinaties zijn meestal het gevolg van een neurologische beschadiging van het olfactorische systeem. Maar in zeldzame gevallen kunnen psychische stoornissen er ook verantwoordelijk voor zijn.

Wat de geuren betreft, die zijn doorgaans zeer onaangenaam. Geuren tijdens reukhallucinaties zijn bijvoorbeeld die van braaksel, uitwerpselen, rook en zelfs rottende vis. Er zijn echter ook gevallen dat men in plaats daarvan de aangename geur van bloemen ruikt.

GUSTOIRE HALLUCINATIES

Gustoire Hallucinaties

Gustoire- of smaakhallucinaties zijn ook zeldzaam en kunnen er voor zorgen dat iemand dingen proeft die ze helemaal niet gegeten hebben, zoals vergif of metaal. Smaakhallucinaties wijzen er vaak op dat iemand een medisch probleem heeft, of de bijwerkingen ervaart van een geneesmiddel dat ze gebruiken. Dit soort hallucinaties komen met name vaak voor bij mensen die lijden aan een bepaalde vorm van epilepsie.

PROPRIOCEPTIEVE HALLUCINATIES

Proprioceptieve Hallucinaties

Proprioceptieve hallucinaties, oftewel hallucinaties betreffende de lichamelijke positie, zorgen ervoor dat mensen het gevoel hebben alsof ze drijven, vliegen of een buitenlichamelijke ervaring hebben. Met andere woorden, iemand heeft het gevoel alsof een bepaald lichaamsdeel van hen zich ergens anders bevindt, in plaats van aan hun lijf.

Proprioceptieve hallucinaties treden voor of na de slaap op terwijl men nog in bed ligt. Er zijn echter meldingen dat deze bijzondere hallucinaties ook veroorzaakt kunnen worden door een narcose, en problemen die zich in een ziekenhuis voordoen.

 

         
  Brittney  

Geschreven door: Brittney
Brittney, die stellig gelooft dat cannabis van groot belang nu kan zijn voor de samenleving, geniet er zelf al heel lang van. Deze liefde is terug te zien in haar schrijven, waarmee ze mensen via een liefde voor cannabis wil informeren, leren, en samenbrengen.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken