Blog
Hallucinaties
6 min

De Zes Soorten Hallucinaties Die Je Kunt Ervaren

6 min

We weten allemaal wel dat psychedelica hallucinaties kunnen veroorzaken, maar wist je dat er ook andere oorzaken zijn? Psychische stoornissen, slaaptekort en bepaalde voedingsmiddelen kunnen ook hallucinaties opwekken. Je zintuigen kunnen op diverse manieren dingen waarnemen die er niet echt zijn, van vrolijk tot beangstigend. Lees hier meer!

Hallucinaties fascineren de mensheid al eeuwenlang. Hierbij kun je vooral veel informatie over visuele hallucinaties vinden, omdat die het gemakkelijkst te beschrijven zijn. Maar hallucinaties kunnen ook andere zintuigen treffen en soms is er zelfs sprake van een combinatie. Dit leidt vaak tot sterke, onverklaarbare ervaringen. De meeste mensen associëren hallucinaties met drugs, maar ze kunnen ook een symptoom van een aandoening zijn. Lees verder en ontdek meer over de verschillende types hallucinaties en de oorzaken ervan.

Wat zijn hallucinaties?

Wat zijn hallucinaties?

Hallucinaties kunnen ontzagwekkend of ronduit beangstigend zijn, en soms zelfs allebei. Wanneer mensen aan hallucinaties denken, komen vaak gedachten van vreemde, visuele fenomenen en desoriënterende, absurde ervaringen op. Maar hallucinaties kunnen in feite alle zintuigen treffen. Soms zijn ze minimaal aanwezig, zoals een zoem in het oor, maar soms zijn ze ook erg uitgesproken, zoals is het geval van een out-of-body experience.

Hoe ontstaan hallucinaties?

Als je dit leest en regelmatig onze website bezoekt, associeer je hallucinaties waarschijnlijk met drugs en dan met name met psychedelica. Toch zijn het niet alleen drugs die hallucinaties bij mensen kunnen opwekken. Je kunt inderdaad drugs nemen om een hallucinatie op te wekken, maar veel mensen ervaren ook hallucinaties die ze niet kunnen beheersen en die soms zelfs hun leven sterk beïnvloeden. Hieronder bespreken we een aantal oorzaken.

Gezondheidsaandoening

Hoe ontstaan hallucinaties: Gezondheidsaandoening

Er zijn veel aandoeningen die hallucinaties kunnen veroorzaken. De bekendste is waarschijnlijk schizofrenie. De opvallendste hallucinatie bij deze aandoening is auditief van aard, zoals het horen van stemmen. Deze hallucinaties leiden ook vaak tot waanbeelden, maar het is belangrijk onderscheid te maken tussen de twee. Hallucinaties zijn namelijk sensorische verschijnselen, terwijl waanbeelden overtuigingen behelzen.

Andere psychische aandoeningen, zoals bipolaire stoornissen, kunnen ook tot hallucinaties en waanbeelden leiden. Maar er zijn ook meer 'alledaagse' aandoeningen die hallucinaties kunnen veroorzaken. Denk aan migraine of een slaapgebrek. Vaak draait het hier om auditieve hallucinaties.

Ziekte of infectie

Bepaalde infecties of ziekten kunnen ook hallucinaties opwekken. Het lichaam raakt hierbij afgestompt, wat tot een delirium kan leiden. Mensen die bijvoorbeeld bijna sterven, kunnen gaan hallucineren. De oorzaken van deze hallucinaties zijn waarschijnlijk vergelijkbaar met die van de hallucinaties die optreden bij slaapgebrek. Naarmate de geest en het lichaam verzwakken, raakt de zintuiglijke waarneming verward.

Drugs

Hoe ontstaan hallucinaties: Drugs

We weten allemaal wel dat drugs ook hallucinaties kunnen veroorzaken. Psychedelica als LSDpaddo'smescaline cactussen en DMT kunnen allemaal hallucinaties opwekken, die in dit geval juist vaak gewenst zijn. De oorzaak is dat deze middelen zich aan serotonine-receptoren binden. Dergelijke hallucinaties bestaan soms uit lichte, zintuiglijke vervormingen, maar kunnen ook tot een volwaardige transcendentale ervaring leiden, met bijvoorbeeld buitenaardse wezens. Dit is uiteraard afhankelijk van de dosering.

Ook andere drugs kunnen tot hallucinaties leiden. Voorbeelden zijn speed, cocaïne en MDMA. Bij stimulerende middelen lijkt de ervaring echter vaak meer op een psychose.

Gerelateerd artikel

De Ultieme Gids Over De Cognitieve Effecten Van Psychedelica

Voeding

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen je ook laten hallucineren, zelfs als ze niet eens psychedelische stoffen bevatten.

Het bekendst is natuurlijk de vliegenzwam, of Amanita muscaria. Veel mensen denken dat deze paddenstoel een psychedelische alkaloïde bevat die lijkt op psilocybine, maar dat is niet zo. De giftige huid van de vliegenzwam bevat namelijk GABAA-agonisten. Deze veroorzaken een delirium, voornamelijk door je te vergiftigen. Dit is de oorzaak van de hallucinaties.

Verschillende soorten hallucinaties

Hallucinaties beïnvloeden de zintuigen, en vaak treffen ze meerdere tegelijk (dit kan tot synesthesie leiden). Hieronder vind je een lijst met de verschillende manieren waarop de zintuigen kunnen worden beïnvloed.

Auditieve hallucinaties (dingen horen)

Verschillende soorten hallucinaties: Auditieve hallucinaties

Kort gezegd, treden auditieve hallucinaties op wanneer een persoon dingen begint te horen die aanwezig lijken, maar niet daadwerkelijk aanwezig zijn. Enkele mogelijke geluiden zijn fluiten, sissen, neuriën en zelfs stemmen van overledenen.

Als je een auditieve hallucinatie ervaart, hoor je soms maar één geluid, maar je kunt ook een combinatie van meerdere geluiden horen. Het kan echter lastig zijn om het onderscheid tussen je verbeelding en je eigen gedachten te maken.

Auditieve hallucinaties zijn vrij gebruikelijk bij mensen die aan schizofrenie lijden. Andere aandoeningen waarbij dit voorkomt, zijn dementie en bipolaire stoornissen.

Bij iemand die een geliefde heeft verloren, kunnen echter ook auditieve hallucinaties voorkomen. Sommigen leren om te gaan met de stemmen en geluiden die ze dagelijks horen, maar anderen vinden de ervaring bijzonder verontrustend en zoeken medische hulp om de symptomen te onderdrukken.

Visuele hallucinaties (het zien van vormen en objecten)

Verschillende soorten hallucinaties: Visuele hallucinaties

Visuele hallucinaties komen het meest voor, of worden het best herkend. Deze worden gekenmerkt door het zien van dingen die er niet zijn.

Dit soort hallucinaties associëren we het meest met psychedelica, zoals LSD, paddo's, LSA en mescaline. Soms zijn ze echter ook het resultaat van het gebruik en/of de combinatie van verschillende farmaceutica. Mensen die te veel alcohol drinken, kunnen ook hallucinaties van dit type ervaren.

Onder psychonauten zijn visuals vaak erg gewild, en zijn hallucinaties meestal zelfs de reden voor het gebruik van psychedelica. Visuals kunnen inderdaad tof zijn, maar soms ook verontrustend. Dit is afhankelijk van de omstandigheden en de oorzaak van de hallucinaties.

Gerelateerd artikel

Wat Zijn Visuals Bij Het Gebruik Van Psychedelica?

Ook is bekend dat dit type hallucinatie van invloed is op mensen met Lewy body-dementie en personen die met migraine kampen. Daarnaast worden deze hallucinaties in verband gebracht met het Charles Bonnet-syndroom, dat vooral ouderen treft. Zo zou deze aandoening kunnen leiden tot een fenomeen waarbij mensen visuele hallucinaties ervaren als gevolg van verlies van het gezichtsvermogen.

Andere oorzaken van visuele hallucinaties zijn slaapgebrek, weinig licht en ontwenning van bepaalde drugs, zoals crystal meth. Mensen zien hierbij vaak dingen als schaduwen, slierten en insecten. Sommigen beweren ook dieren, gezichten en andere willekeurige items te zien.

Tactiele hallucinaties (aanrakingen)

Verschillende soorten hallucinaties: Tactiele hallucinaties

Bij een tactiele hallucinatie voel je iets op je lijf of huid dat niet bestaat. Deze sensaties zijn soms zo intens dat sommige mensen hun huid openkrabben, wat tot verwondingen en littekens leidt.

De meest voorkomende sensaties zijn insecten of slangen die op de huid kruipen. Vaker wel dan niet zijn dit soort hallucinaties het gevolg van drugsmisbruik, zoals het gebruik van te veel alcohol, meth en cocaïne.

Olfactorische hallucinaties (ongebruikelijke geuren)

Verschillende soorten hallucinaties: Olfactorische hallucinaties

Bij olfactorische hallucinaties, ook wel fantosmie genoemd, ruik je een geur die niet echt aanwezig is. Dit is een van de zeldzamere vormen van hallucineren.

Olfactorische hallucinaties zijn vaak het gevolg van neurologische schade aan het olfactorische systeem, bijvoorbeeld door een hersentumor of epilepsie. Maar in zeldzame gevallen kunnen psychische aandoeningen ook de oorzaak zijn.

Voor wat betreft de geuren, deze zijn vaak behoorlijk onaangenaam. Olfactorische hallucinaties beschrijft men bijvoorbeeld vaak als braaksel, uitwerpselen, rook en zelfs rottend vlees. Gelukkig zijn er ook gevallen bekend waarbij mensen prettige, bloemrijke aroma's ruiken.

Gustatoire hallucinaties (metaalsmaak)

Verschillende soorten hallucinaties: Gustatoire hallucinaties

Gustatoire hallucinaties zijn ook zeldzaam. Een persoon proeft hierbij dingen die hij niet eerder geproefd heeft, zoals vergif of metaal.

Vaak geven dit soort smaakhallucinaties aan dat iemand te maken heeft met een ziekte, of zijn ze het gevolg van gebruikte medicatie. Dergelijke hallucinaties zijn vrij gebruikelijk bij bepaalde vormen van focale epilepsie.

Proprioceptieve hallucinaties (vliegen of zweven)

Verschillende soorten hallucinaties: Proprioceptieve hallucinaties

Proprioceptieve hallucinaties hebben te maken met je lichamelijke positie. Je hebt hierbij het gevoel dat je zweeft of vliegt, of dat je uit je lichaam treedt. Met andere woorden, je hebt het gevoel dat een deel van jezelf zich ergens anders bevindt, dus niet in je fysieke lichaam.

Over het algemeen ervaren mensen proprioceptieve hallucinaties voor het slapengaan of na het ontwaken, wanneer ze in bed liggen. Deze bijzondere hallucinaties kunnen echter ook het gevolg van een narcose of medisch incident zijn.

Gebruikers van psychedelica willen deze hallucinaties vaak opzettelijk ervaren. Deze hallucinaties vormen daarbij een belangrijk onderdeel van de transcendente sensaties die men bij gebruik van bepaalde middelen nastreeft, zoals DMT, LSD of paddo's. Vaak is een grote dosis nodig om deze toestand te bereiken, hoewel dit afhankelijk is van de drug.

Verdwijnen hallucinaties vanzelf?

Verdwijnen hallucinaties vanzelf?

Dat hangt ervan af. Als de hallucinaties door drugs zijn veroorzaakt, verdwijnen ze vanzelf. Sommige mensen zeggen echter wel terugkerende hallucinaties na regelmatig LSD-gebruik te ervaren. Toch is dit niet bewezen en ongelooflijk zeldzaam. Er zijn ook gevallen bekend waarbij drugsgebruik een psychose veroorzaakte, wat vervolgens tot schizofrenie leidde. Dit is gelukkig zeldzaam, maar toch belangrijk om te weten.

Als bepaalde voedingsmiddelen hallucinaties hebben veroorzaakt, verdwijnen de sensaties ook weer als dit voedsel je lichaam verlaat, op dezelfde manier als drugs. In principe is dit een vorm van voedselvergiftiging, dus verwacht een soortgelijk proces. Toch kunnen de symptomen ook langer duren. Zo is bekend dat de effecten van Datura tot wel 48 uur kunnen aanhouden. De bijwerkingen (droge mond, wazig zicht) houden daarbij soms wel een week aan.

Wanneer een ziekte of infectie de oorzaak is van de hallucinatie, zal deze ook hierbij vanzelf weer verdwijnen als je weer beter wordt. Zijn de hallucinaties echter het gevolg van een psychische aandoening, de ziekte van Parkinson, dementie of oorsuizen? Dan kan het voorkomen dat de hallucinaties niet meer verdwijnen.

Soms zijn de hallucinaties met medisch ingrijpen wel te verlichten of te beëindigen. Dit is afhankelijk van de persoon en de ernst van de ziekte.

Hallucinaties stoppen of omarmen

Hallucinaties stoppen of omarmen

Als je drugs gebruikt om te hallucineren, dan ben je waarschijnlijk alleen maar blij als je hallucinaties ervaart. Er optimaal van genieten, kun je doen met vrijwel alles wat je een goed gevoel geeft. Denk aan muziek, massage of een douche. Ervaar je sterke visuals en wil je de ervaring nog verder verrijken? Probeer dan deze trippy bril en vertrek naar een wazige wereld!

Soms is de trip echter wat overweldigend en heb je liever een minder intens effect. Je kunt dit op veel manieren bereiken. Frisse lucht, beweging en water bieden hierbij uitkomst. Ga ergens naartoe waar je je vrijuit kunt bewegen. Dit is vaak een briljante manier om de druk weg te nemen. Werkt dit ook niet? Probeer dan Trip Stopper 3000 capsules als extra steuntje in de rug.

Het is belangrijk te weten dat hallucinaties een krachtig fenomeen zijn. Verzet je er dus niet tegen. Verzet leidt sowieso tot een bad trip. Accepteer dat het heftig is en probeer het niet te weerstaan. Het omarmen van de trip is vaak de beste manier om te ontspannen. Sta je zintuigen daarbij toe zich te focussen op het heden. Dit is vaak al genoeg om je geest gerust te stellen. Het is tenslotte de geest die de bad trip ervaart.

Wat is het verschil tussen hallucinaties en waanbeelden?

Wat is het verschil tussen hallucinaties en waanbeelden?

Zoals vermeld, is er een verschil tussen hallucinaties en waanbeelden. Laten we schizofrenie als voorbeeld nemen. De stemmen die een schizofreen iemand vertellen dat hij Jezus is, noemen we hallucinaties. De mogelijk daaropvolgende overtuiging dat hij echt Jezus is, is echter een waanbeeld. Je kunt dus ook het ene verschijnsel zonder het andere ervaren.

Nog een voorbeeld met drugs: als je tript en gezichten op het plafond ziet, ben je aan het hallucineren. Als je echter gelooft dat er daadwerkelijk gezichten op het plafond staan, is dat een waanbeeld.

Zijn hallucinaties gevaarlijk?

Hallucinaties kunnen gevaarlijk zijn. Het meest voor de hand liggende gevaar is sensorische verwarring. Je neemt bijvoorbeeld een groot risico als je tijdens het trippen probeert auto te rijden. Maar hallucineren is op zichzelf niet gevaarlijk.

Als je geen drugs hebt gebruikt, is een hallucinatie een duidelijk teken dat er iets mis is, ook als de hallucinaties op zichzelf geen risico vormen. Ze kunnen daarbij extreem beangstigend zijn, zeker als je niet weet waarom je ze ervaart.

Tot slot kunnen waanbeelden die bij bepaalde aandoeningen vergezeld gaan met hallucinaties wel erg gevaarlijk zijn. Soms zijn waanbeelden onschadelijk, maar ze kunnen er ook toe leiden dat mensen handelingen gaan verrichten die ze normaal gesproken nooit zouden overwegen.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Bronnen
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken