Blog
Visuele Effecten Van Psychedelica
6 min

Wat Zijn Visuals Bij Het Gebruik Van Psychedelica?

6 min

Tijdens een trip hebben we sterke visuele ervaringen. Deze kenmerkende ervaringen lijken te worden gedeeld in ruimte en tijd, in alle culturen. Maar wat is er gaande? Waarom zien we dingen als we trippen? Gebruikten oude beschavingen psychedelica? Wat is het verschil tussen visuals met gesloten ogen en open ogen?

Als je een psychedelische toestand ervaart, zie je waarschijnlijk visuele effecten die verschillen van je normale, nuchtere waarneming. Deze ervaringen variëren van intensere kleuren tot het betreden van nieuwe werelden. Soms zijn ze diepgaand, levensveranderend en prachtig. Ze maken deel uit van de menselijke geschiedenis.

In hele oude verslagen is te zien dat mensen psychedelische drugs gebruikten. Gevonden kunstvoorwerpen vertellen ons dat onze voorouders vergelijkbare ervaringen hadden als wij. Hieronder vind je een overzicht van psychedelische visuals en de geschiedenis ervan.

Gerelateerd artikel

9 (Legale) Drugs Die Een Psychedelische Trip Veroorzaken

Wat zijn psychedelische visuals?

Wat zijn psychedelische visuals?

Vanuit wetenschappelijk oogpunt zijn visuals het resultaat van een enorme toename van neurale connectiviteit. Maar dit is een vrij beperkende kijk op de vreemde en wonderbaarlijke effecten van psychedelische drugs. Door letterlijk het bewustzijn van de geest te vergroten, ziet de visuele cortex de wereld op een geheel nieuwe manier. Wat dit precies betekent, moet nog worden ontdekt. Het is echter mogelijk dat eeuwenoude kennis binnenkort samenkomt met moderne wetenschappelijke bevindingen om geheel nieuwe studiegebieden te belichten.

De geest en visuals

De geest en visuals

Onze zintuigen zijn al eeuwenlang onderwerp van discussies en speculaties, evenals de toegang die ze ons tot de wereld verschaffen. Sinds de tijd van Thales vraagt de mensheid zich af of onze waarneming van de wereld daadwerkelijk klopt. Of is het simpelweg een mentale representatie?

Psychedelica staan in veel culturen hoog in aanzien. Men beschouwt ze als een weg naar andere dimensies. Ze geven gebruikers toegang tot gebieden en kennis die anders verborgen blijven. De moderne wetenschap betwist deze lang gekoesterde overtuigingen niet. Men suggereert juist dat psychedelica daadwerkelijk de geest openen. Onderzoekers van de University of Sussex's Centre for Consciousness hebben bijvoorbeeld geconcludeerd dat de geest 'hyperbewust' wordt onder invloed van psilocybine.

Gerelateerd artikel

De Ultieme Gids Over De Cognitieve Effecten Van Psychedelica

Maar wat gebeurt er in de geest? In een normale, nuchtere toestand vinden de functies van de hersenen meestal plaats in hun eigen speciale secties. Gezichtsvermogen lijkt bijvoorbeeld vooral plaats te vinden in de visuele cortex. Uit onderzoek blijkt dat veel van wat we zien, in feite gebaseerd is op voorspellende algoritmen. Het is voor de hersenen efficiënter en veel sneller om te verzinnen wat het ziet.

Onder invloed van psychedelica wordt de gebruikelijke compartimentering van de hersenen afgebroken. De verschillende gebieden communiceren op andere manieren met elkaar. De leidende theorie is dat dit te wijten is aan de onderdrukking van het standaardmodusnetwerk (DMN)[3]. Dit lijkt de gebruikelijke hersenactiviteit te controleren/automatiseren en het bewustzijn te onderdrukken.

De meeste psychedelica zijn agonisten voor 5-HT2A-receptoren in de hersenen. Daarom veroorzaken ze een ongeorganiseerde en versterkte afgifte van serotonine. Dit is vermoedelijk de oorzaak van de psychedelische trip zoals we die kennen.

De geschiedenis van de psychedelische ervaring

De Geschiedenis Van De Psychedelische Ervaring

Het is geen geheim dat mensen al eeuwenlang psychedelica gebruiken. De oudste vermelding van het gebruik ervan dateert van 7000 jaar geleden. In de Algerijnse Sahara ligt een grot met een muurschildering van een bijenkopfiguur waar paddenstoelen uit zijn lichaam ontspruiten. Deze paddenstoelen zijn geïdentificeerd als een lokale soort: Psilocybe mairei.

De fractale patronen van de Azteken en Maya's zijn waarschijnlijk ook geen toeval. Dit geldt vooral als je weet dat psychedelische rituelen voor hun nakomelingen nog steeds een groot deel uitmaken van hun cultuur. Cirkelvormige, uitdijende patronen met grote fractale details, vaak met een gezicht in het midden, vertegenwoordigen perfect de visuele ervaring van paddo's of DMT. Deze culturen gebruikten het vaak in de vorm van ayahuasca.

Gerelateerd artikel

Ayahuasca Versus Paddo'S: Wat Is Het Verschil?

In India hoef je niet verder te zoeken dan de afbeeldingen van hun goden met vele armen en gezichten. Deze zijn bijna niet te onderscheiden van de "tracers" die je ervaart met psychedelica. In al deze culturen zijn psychedelische visioenen nauw verbonden met aanbidding, spiritualiteit en het begrip van leven, dood en eeuwigheid.

Wil je een meer sinistere kijk op historische afbeeldingen van deze drugs? Gedacht wordt dat afbeeldingen van een heks die in een ketel roert, afkomstig zijn van het brouwen en drinken van psilocybine-thee. Er is bewijs om deze theorie te ondersteunen. Denk maar aan de vorm van de hoed, met zijn scheve punt en de taps toelopende bezem waarop ze vliegen. Deze lijken verrassend veel op Psilocybe semilanceata, beter bekend als de liberty cap.

Twee soorten psychedelische visuals

Twee Soorten Psychedelische Visuals

De visuals na gebruik van psychedelica kunnen we over het algemeen op twee manieren classificeren. Allereerst zijn er open eye visuals (OEV's) en dan zijn er natuurlijk closed eye visuals (CEV's).

1. Open eye visuals (OEV's)

Open eye visuals (OEV's)

OEV's spreken voor zich. Dit soort visuals beïnvloeden de manier waarop de gebruiker de wereld met open ogen waarneemt. OEV's variëren van een lichte 'ademhaling' tot een complete hallucinatie (hoewel op dit punt de grens tussen OEV's en CEV's kan vervagen). Veel drugs kunnen deze toestand veroorzaken. Denk aan LSD, DMT, paddo's, mescaline, Salvia divinorum, de fenylethylamines (de 2C-serie) en meer. Elke drug produceert unieke effecten.

Wat je kunt verwachten met open eye visuals (OEV's)

Wat je kunt verwachten met open eye visuals (OEV's)

Hieronder staat een lijst met enkele van de meest voorkomende visuele effecten van psychedelische drugs. Deze lijst is echter zeker niet compleet. Begin daarom nooit een trip met bepaalde verwachtingen. Neem het gewoon zoals het komt.

 • Objecten lijken dichterbij

  Objecten die gewoonlijk erg ver weg lijken, kunnen tijdens een trip veel dichterbij lijken. Dit is op zichzelf een hallucinatie. Het is echter ook een effect van een toegenomen gezichtsscherpte, waardoor dingen duidelijker en scherper lijken.

 • Patroonherkenning

  Net als de afbeeldingen in oude kunst, herkennen we vaak patronen in allerlei dingen. In de schors van bomen zie je mogelijk gezichten terwijl een figuur een pirouette draait tussen de takken. De patronen die we zien, zijn vormen die de hersenen het gemakkelijkst kunnen herkennen. Dit is waarschijnlijk het gevolg van hypergevoeligheid in het deel van de hersenen dat zich bezighoudt met patroonherkenning.

 • Scherpte

  Wanneer je psychedelica gebruikt, lijkt de wereld een uitzonderlijk hoge definitie te hebben. Dit manifesteert zich als zeer uitgesproken randen, ongelooflijk diepe texturen en rijke, variërende kleuren.

 • Diffractie

  Zelfs als je nog nooit drugs hebt gebruikt, heb je waarschijnlijk al eens diffractie ervaren. Stel je voor dat je naar een straatlantaarn kijkt, waar een halo omheen hangt die alle kleuren in het spectrum weergeeft. Dit is diffractie. Na het gebruik van psychedelica kunnen alle dingen deze eigenschap vertonen. Naar verluidt, is het verwijden van de pupillen de oorzaak, waardoor er meer licht in het oog komt.

 • Vervorming van diepteperceptie

  De mate van diepteperceptie is soms vreemd tijdens een trip. Wat normaal dichtbij is, lijkt plotseling onmogelijk ver weg (en andersom). Zelfs je handen kunnen eruitzien alsof ze aan bijna oneindig lange armen vastzitten.

 • Geometrische patronen

  Geometrische patronen behoren tot de meest bekende en herkenbare kenmerken van een psychedelische ervaring. Ze kunnen helemaal vanzelf verdraaien, verschuiven, van kleur veranderen en 'ademen'. Geometrische patronen zijn bij veel mensen favoriet. Ze komen het meeste voor en zijn prachtig om te zien. Een kleine tip: ze zijn vaak het meest duidelijk op de eenvoudigste oppervlakken.

 • Kleurverschuiving

  Tijdens het trippen, kunnen kleuren constant veranderen. Vaak is het een heerlijke ervaring, of het nu veelkleurige linten zijn die over de hele wereld lopen of een enkel object dat steeds van kleur wisselt.

2. Closed eye visuals (CEV's)

Closed eye visuals (CEV's)

CEV's treden, logischerwijs, op wanneer de ogen gesloten zijn of wanneer je je in een volledig duistere omgeving bevindt. In tegenstelling tot OEV's vereisen ze geen reeds bestaande visuele stimuli. Veel mensen melden compleet verschillende ervaringen tijdens een trip overdag of een trip in de nacht. Dit komt vanwege de aard van deze twee soorten visuele hallucinaties.

In hun meest gematigde vorm zijn CEV's niet meer dan kleurvlekjes en lichte en donkere vlekken. Soms ontstaan echter ongelooflijk gedetailleerde en kleurrijke, vaak prachtige patronen die altijd bewegen. In het meest extreme geval, veranderen ze in een compleet universum, met evenveel details en duidelijkheid als onze normale werkelijkheid.

Wat je kunt verwachten met closed eye visuals

Wat Je Kunt Verwachten Met Closed Eye Visuals

Zelfs als je nog nooit psychedelica hebt gebruikt, herken je vast een aantal verschijnselen in onderstaande lijst. Bovendien ontdek je hier ook een aantal bijzondere, meer opwindende visuele effecten van psychedelische drugs.

 • Visuele ruis

  Visuele ruis kan ook optreden als je nuchter bent. Wrijf maar eens flink in je ogen, of blijf een tijdje in het donker liggen. Het lijkt veel op statische elektriciteit op een oude televisie. Dit is een veelvoorkomende en gematigde vorm van CEV.

 • Lichte of donkere flitsen

  Deze zijn minder gangbaar, maar verschijnen ook in nuchtere toestand. Onverklaarbare lichte of donkere vlekken kunnen verschijnen en weer verdwijnen. Hierdoor ontstaat de illusie dat licht voor de ogen verschuift.

 • Patronen, beweging en kleuren

  Net als bij geometrische patronen met OEV's, ervaar je deze uitsluitend onder invloed van drugs of tijdens andere ongebruikelijke toestanden. Ze zijn gedetailleerd, kleurrijk en mooi en lijken vaak op draaiende, fractale patronen in een cirkel, net als klassieke Azteekse of Indiase kunst. Ze kunnen echter elke vorm aannemen en zijn waarschijnlijk repetitief.

 • Objecten en voorwerpen

  Het zien van realistische objecten en voorwerpen is een intenser type CEV. Het is onwaarschijnlijk dat je dit ervaart tijdens een milde trip. Vaak is een langdurige periode van ontspanning en isolatie nodig, maar deze ervaring kan levensecht en diepgaand zijn.

 • Verandering in fysieke perceptie

  Op dit punt is het verschil tussen CEV's en OEV's waarschijnlijk irrelevant, zo niet onherkenbaar. Deze toestand komt het meest voor bij het gebruik van DMT. De geest vertrekt naar een geheel nieuwe universum dat net zo realistisch (of vaak hyperrealistisch) lijkt als het normale. Dit is diepgaand, soms beangstigend en bijna altijd verhelderend. Hoewel het niet voor iedereen is, kunnen dit levensveranderende ervaringen zijn.

Hoe verhoog je de intensiteit van psychedelische visuals?

Hoe verhoog je de intensiteit van psychedelische visuals?

Er zijn meerdere manieren om de visuals tijdens een psychedelische trip te bevorderen. Het belangrijkste is de setting. In tegenstelling tot wat sommigen in eerste instantie denken, staan meer visuele stimuli niet gelijk aan meer visuals. Integendeel zelfs.

Een overvloed aan prikkels zal waarschijnlijk het visuele element van een trip juist onderdrukken en mogelijk zelfs volledig uitroeien. Omgekeerd kan een blanco witte muur enorme hallucinaties en de meest spectaculaire visuele ervaringen opwekken. De natuur lijkt de beste plek om te trippen. Je vindt er afzondering en schoonheid, wat de geest in staat stelt te ontspannen en zich te concentreren op visuals. Een uitgebalanceerde variatie aan prikkels geeft de geest genoeg materiaal om mee te werken en voldoende ruimte om te trippen.

Focus is belangrijk als je visuals wilt ervaren. Als je je op een enkele textuur of een object concentreert, komt het tot leven. Hoe langer je kijkt, hoe vreemder het zal lijken. Wees echter voorzichtig dat het niet obsessief wordt. Het is verbazingwekkend gemakkelijk om te verdwalen in de majestueuze patronen van een tapijt of een boom.

Muziek en gesloten ogen stimuleren ook een visuele ervaring. Naar je favoriete, rustgevende muziek luisteren en afdwalen in je geest is een goede methode om prachtige dingen te zien.

Als dit alles niet lukt, kan een hogere dosis een volgende keer de oplossing zijn.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Bronnen
Effecten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken