Blog
Ayahuasca versus paddo's
3 min

Ayahuasca Versus Paddo'S: Wat Is Het Verschil?

3 min

Mensen gebruiken zowel paddo's als ayahuasca al eeuwenlang. Laten we eens wat meer ontdekken over deze twee psychedelische middelen en uitpluizen hoe ze zich ten opzichte van elkaar verhouden.

De psychedelische stofjes in ayahuasca (DMT) en paddo's (psilocybine) vertonen veel overeenkomsten. DMT is in feite een functionele en structurele analoog van psilocybine. Beide stoffen hebben echter ook hun eigen effecten. In dit artikel richten we ons op de verschillen en overeenkomsten tussen ayahuasca en paddo's.

WAT IS AYAHUASCA?

Wat Is Ayahuasca?

Ayahuasca is een psychedelisch brouwsel dat bestaat uit diverse planten, hoewel het recept per regio verschilt. Het belangrijkste bedwelmende chemische stofje in ayahuasca is DMT, ofwel dimethyltryptamine. Wil je het intense psychoactieve effect van DMT merken, dan moet je het in combinatie met een MAO-remmer gebruiken.

Het woord ayahuasca komt van de Quechua-term "ayawaska" en is een traditioneel spiritueel brouwsel, ontstaan in inheemse culturen uit de Amazone. Het gebruik dateert uit 1000 voor onze jaartelling; westerse christelijke huurlingen kwamen het tegen in de 16de eeuw in het huidige Peru/Ecuador.

Momenteel staat ayahuasca veel in de belangstelling. Daarbij speelt het nog immer een centrale rol in moderne Braziliaanse godsdiensten. Denk aan de Santo Daime en de União do Vegetal. Gewoonlijk bereidt een sjamaan het, waarbij deze verschillende plantenbestanddelen macereert en kookt. Het bereidingsproces neemt vaak een aantal uren in beslag en levert een bitter brouwsel op. Daarbij lopen de smaken en werkingskracht uiteen, afhankelijk van de vaardigheden van de sjamaan.

Ayahuasca beschouwen we over het algemeen als een bevorderent middel voor de geest. Daarbij gebruiken mensen het vooral tijdens ceremonies en niet zozeer als recreatieve drug. Het induceert intense psychedelische effecten. Deze voel je vaak binnen 15-60 minuten opkomen en houden soms urenlang aan.

WAT ZIJN DE EFFECTEN VAN AYAHUASCA?

Wat Zijn De Effecten Van Ayahuasca?

De effecten van ayahuasca variëren, afhankelijk van de concentratie van het brouwsel en de geconsumeerde hoeveelheid. Soms heeft het een sterke fysieke uitwerking en moet je overgeven of krijg je last van diarree, wat mensen wel "zuivering" noemen. Andere lichamelijke bijwerkingen zijn lichte oorsuizingen of gebrom in de oren, koude rillingen, trillen, duizeligheid en zweetaanvallen. Sommige gebruikers ervaren ook gevoelens van vibratie of volledige stilte.

Benevens deze fysieke effecten zorgt ayahuasca voor een heftige psychedelische tripervaring die zich kenmerkt door intense visuele hallucinaties. Deze kunnen bestaan uit meetkundige patronen en vormen of veranderingen van de structuur van mensen en zaken om je heen.

Intensere hallucinaties kunnen bestaan uit intense kleuren en visioenen van planten, mensen, creaturen, godheden, beesten, enzovoort. De Amerikaanse kunstenaar Alex Grey is een bekendheid die open is over zijn ervaringen met DMT en welke invloed dat heeft uitgeoefend op zijn kunstwerken. Voorbeelden van zijn werk, die beïnvloed zijn door DMT, zijn onder meer Transfiguration_ en _Net Of Being. Het laatstgenoemde is tot stand gekomen na een ayahuascatrip van Grey tijdens een uitstapje naar Brazilië.

WAT ZIJN PADDO'S?

Wat Zijn Paddo's?

Het belangrijkste psychoactieve ingrediënt in paddo's is psilocybine. Er bestaan meer dan 200 paddenstoelensoorten die deze stof van nature, in verschillende concentraties, aanmaken. De krachtigste behoren echter tot het geslacht Psilocybe, waaronder de Psilocybe cyanescens (Blauwwordend Kaalkopje) en Psilocybe azurescens.

Net zoals ayahuasca gebruiken mensen dergelijke paddo's al eeuwenlang. Oudheidkundige bewijzen, zoals grotschilderingen, suggereren dat het gebruik dateert van het jaar 9000 voor onze jaartelling. Zo hebben oudheidkundigen in 1992 grotschilderingen uit deze periode in Tassili n'Ajjer gevonden, een nationaal park in Algerije. Hierop staan sjamanen afgebeeld die met paddo's lopen te zeulen. Gedacht wordt dat het de soort Psilocybe mairei betreft.

Gerelateerd artikel

Voorbereidingen Treffen Voor Je Paddotrip

Er zijn tevens oudheidkundige onderzoeken die aantonen dat de Azteken paddenstoelen met psilocybine tot zich namen. In de Florentijnse Codex, een Nieuw Spaans geschiedenisboek uit de 16de eeuw, valt bijvoorbeeld te lezen op welke manier de Azteken paddo's gebruikten tijdens ceremoniële plechtigheden. Ze noemden deze paddenstoelen daarbij “teonanácatl”, of "paddenstoel van God".

Oeroud gebruik van geestverruimende paddenstoelen is ook in Europa ontdekt. In 2011 zijn archeologen op de Selva Pascuala gestuit, een oude grotschildering in de buurt van Villar Del Humo in Spanje. De muurschildering is 6000 jaar oud en laat een stier en 13 kleine dingetjes zien die wel wat van paddenstoelen weghebben. Amerikaanse en Mexicaanse oudheidkundigen denken dat het hier gaat om de Psilocybe hispanica.

Paddo's Vpbekijk PAddo's

WAT ZIJN DE EFFECTEN VAN PSILOCYBINE?

Wat Zijn De Effecten Van Psilocybine?

Psilocybine heeft uiteenlopende psychedelische effecten die dosisafhankelijk zijn. Een lage dosering gedroogde paddo's bijvoorbeeld, wekt lichte zintuiglijke hallucinaties op, zoals levendige kleuren en helder licht. Hoeveelheden van plusminus 1-1,5g leveren intensere visuele en auditieve gewaarwordingen op. Doseringen van 2,5g of meer leiden echter tot sterkere hallucinaties die, net zoals bij DMT, soms bestaan uit levendige landschappen, planten, beesten en andere creaturen. De effecten van een paddotrip kunnen wel 6 uur lang aanhouden, afhankelijk van de gedoseerde hoeveelheid.

PSILOCYBINE VERSUS DMT: OVEREENKOMSTEN EN VERSCHILLEN

Psilocybine Versus Dmt: Overeenkomsten En Verschillen

Psilocybine en DMT lijken scheikundig gezien veel op elkaar. Paddo's zou je daarbij in feite mogen beschouwen als een vorm van DMT. Dennis McKenna beschouwt ze als een "oraal werkende vorm van DMT". Wat effecten betreft, zitten er echter grote verschillen tussen psilocybine en DMT.

Gebruikers lijken het er in grote lijnen over eens te zijn dat DMT en ayahuasca meer spirituele leiding geven dan paddo's. Hoewel de hallucinaties van de middelen overeenkomen, vinden sommige mensen dat de ayahuascatrip meer levenslessen genereert.

In een interview voor London Real, leggen Dennis McKenna en Brian Rose uit dat de ayahuascatrip doorgaans voorziet in "bepaalde lessen", terwijl paddo's slechts "informatie downloaden". Dit is ook de algemene consensus onder mensen die beide tripmiddelen geprobeerd hebben. Van de effecten van DMT of ayahuasca wordt vaak beweerd dat die een stuk intenser zijn.

De interpretatie van een trip is natuurlijk altijd subjectief. Sommige mensen vinden dan ook wellicht dat paddo's meer spirituele richting geven dan ayahuasca. Anderen beleven echter het tegenovergestelde. Dat hangt van het individu af, maar ook van de mindset en setting waarin je een van deze middelen consumeert en natuurlijk eveneens van de consumptiehoeveelheid.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Onderzoek Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken