Blog
Hallucineren Cannabis
3 min

Is Hallucineren Mogelijk Na Het Roken Of Eten Van Cannabis?

3 min
Facts Nieuws

In diverse fictieve films en verhalen krijgen personages hallucinaties van cannabis. Veel van deze voorbeelden zijn echter pure sensatiezucht, wat leidt tot een onjuist beeld van cannabis. Zit er misschien toch een kern van waarheid in de verhalen over de hallucinerende kracht van wiet?

Zijn hallucinaties mogelijk na het gebruik van cannabis? Het antwoord hangt af van aan wie je het vraagt. Sommige mensen hebben in een enkele sessie enorme hoeveelheden wiet gerookt met bongs, blunts en joints, zonder ooit hallucinaties te ervaren. Aan de andere kant wordt er af en toe op fora beweerd dat mensen behoorlijke heldere, visuele hallucinaties hebben ervaren na het roken van een flinke hoeveelheid wiet. Veel populaire films wekken de indruk dat cannabis vergelijkbaar is met LSD. Zo ervaren personages een psychedelische trip na één enkel trekje. Dit voorbeeld is natuurlijk zwaar overdreven, en dergelijke beelden kunnen zelfs het imago van het kruid schaden. Is er een gulden middenweg? Bestaat er daadwerkelijk bewijs waaruit blijkt dat het mogelijk is om te hallucineren van cannabis? Er zijn wel aanwijzingen voor, maar wellicht is het niet wat je zou verwachten.

WAT VEROORZAAKT HALLUCINATIES?

Wat Veroorzaakt Hallucinaties?

Een hallucinatie is een ervaring die draait om de waarneming van iets wat in de realiteit niet direct aanwezig is. Veel verschillende planten en paddenstoelen bevatten stoffen die hallucinaties kunnen opwekken. Deze drugs veranderen je waarneming van objecten en kunnen ook voor bepaalde veranderingen in je gedrag zorgen. Cannabis is niet geclassificeerd als een hallucinogeen middel. Het is echter wel psychoactief en kan de waarneming veranderen als we de psychologische toestand die het kan opwekken in beschouwing nemen.

WANNEER KAN JE HALLUCINATIES KRIJGEN?

De set en de setting zijn de belangrijkste factoren die meespelen bij psychedelische ervaringen. "Set" refereert aan de geestestoestand van de gebruiker. "Setting" verwijst naar de locatie en de omgeving waarin de ervaring plaatsvindt. Er moet zorgvuldig rekening gehouden worden met deze factoren wanneer mensen op een psychoactieve reis gaan. Hoewel cannabis niet direct hallucinogeen is, kan het zorgvuldig kiezen van een omgeving die de effecten zal versterken, helpen om de psychoactieve aard van de high te maximaliseren. Een bepaald doel nastreven en jezelf mentaal voorbereiden, leidt tot een geschikte stemming voor zo'n ervaring.

Gerelateerd artikel

Waarom Cannabis Eten Sterker Is Dan Roken

Daarnaast kan de consumptiemethode van cannabis de kracht van de psychedelische ervaring beïnvloeden. Als je wiet rookt, komen de effecten sneller op, maar die verdwijnen ook weer vlugger. Het duurt even voordat edibles effect hebben, maar dit houdt langer aan en zorgt vaak voor een meer krachtige high.

EEN BEETJE ACHTERGROND

Een Beetje Achtergrond

Cannabis wordt al duizenden jaren gebruikt in menselijke culturen; in ontelbare vormen en om diverse redenen. Een van de oudste verhalen over hallucinaties door cannabis stamt waarschijnlijk uit de elfde eeuw en betreft de islamitische leider Hassan-i-Sabbah.

In de legende wordt beweerd dat Hassan-i-Sabbah in het geheim een groep volgelingen hasj toediende om een veranderde geestestoestand op te wekken. Onder invloed van de drug, leidde hij de inmiddels stoned groep naar een weelderige tuin, vol met prachtige vrouwen. Hij gebruikte de prachtige omgeving, de verleidelijke vrouwen en de effecten van de drug om zijn volgelingen ervan te overtuigen dat ze in het paradijs waren. Hij stelde dat ze alleen maar naar zo'n locatie konden terugkeren als ze voor hem streden.

Hassan-i-Sabbah richtte hiermee een orde van moordenaars op, ook wel de "Assassijnen" genoemd. Deze groep was een middeleeuwse organisatie die in het Midden-Oosten werd opgericht. De naam van de orde lijkt op het woord "hasj", de drug die de leden naar verluidt kregen toegediend. In andere bronnen wordt echter gesteld dat de uitdrukking "hashishi" werd gebruikt als een denigrerende term om naar deze groep te verwijzen. Het woord betekent "paria" of "rommel".

De legende werd door Marco Polo meegebracht uit de regio en het kan zomaar zijn dat het verhaal mettertijd is overdreven of vervormd. Hoewel het verhaal niet bewijst dat hasj voor hallucinaties zorgde bij de groep, is het mogelijk wel een voorbeeld van de krachtige effecten van cannabis. Ook laat het zien hoe de geestestoestand van een persoon kan veranderen na het consumeren ervan.

HOE ZIT HET MET EDIBLES?

Hoe Zit Het Met Edibles?

Laten we nog even snel de geschiedenis induiken en een cannabisdrankje onderzoeken, bekend als "Bhang". Dit drankje wordt veel gedronken tijdens het Holifeest in India. Ook is het door de jaren heen gebruikt bij bepaalde Indiase religieuze rituelen. Het verhaal gaat dat hindoeïstische monniken de geestverruimende kracht van Bhang benutten om een transcendentale toestand van meditatie op te wekken. Het drankje wordt meestal gemaakt met melk, ghee, mango's, Indiase kruiden en - natuurlijk - cannabis.

Bhang is een voorbeeld van een drinkbaar cannabisproduct; het komt terecht in het spijsverteringsstelsel en wordt anders verwerkt door het lichaam dan gerookte cannabis. Gerookte cannabis werkt snel en passeert de bloed-hersenbarrière in de vorm van THC, maar gegeten (of gedronken) cannabis neemt een andere route. Wanneer cannabis wordt gegeten of gedronken, gaat THC naar de lever, waar het wordt omgezet in 11-Hydroxy-THC. Dit proces wekt een high op die langer aanhoudt en ook intenser is. Als cannabis ervoor kan zorgen dat een persoon hallucineert, gebeurt dit hoogstwaarschijnlijk dankzij een eetbaar product.

In een wetenschappelijk paper, gepubliceerd in het British Journal of Addiction, wordt door Bhang opgewekt hallucinerend gedrag gemeld. Het is echter belangrijk te zeggen dat de deelnemers aan het onderzoek symptomen vertoonden van een psychose na consumptie van het drankje. Het is bekend dat cannabis tijdelijke psychoses kan opwekken bij sommige mensen en hallucinatie is inderdaad een symptoom hiervan.

CANNABISTYPES

Cannabistypes

Het type cannabis dat wordt geconsumeerd, heeft een groot effect op de psychoactiviteit van de trip. Cannabis van hoogwaardige kwaliteit, die professioneel is gekweekt, zal gegarandeerd meer THC bevatten. Het is daarom ook meer psychoactief. Het gebruik van extracten, zoals oliën of tincturen, zorgt eveneens voor sterkere resultaten. Ook hasj is een goede optie voor een zuivere en krachtige psychoactieve high. Synthetische cannabis, cannabinoïden die in het lab zijn gesynthetiseerd, schijnt ook sterke effecten op te wekken. Deze synthetische versies worden echter ook geassocieerd met ernstige en zelfs dodelijke bijwerkingen.

CONCLUSIE

Cannabis is geen hallucinogene drug, zoals psilocybine paddo's of LSD. Cannabis is psychoactief en kan een euforische toestand en zeer interessante gedachteprocessen opwekken. Het lijkt erop dat het extreem lastig of zelfs onmogelijk is om te hallucineren van cannabis. Wel is hier sprake van als een persoon visuele of auditieve hallucinaties ervaart als symptoom van een psychotische episode.

Extreem high worden kan resulteren in vervormingen van de werkelijkheid vanwege de geestverruimende effecten, maar deze effecten kunnen niet echt als hallucinaties worden geclassificeerd.

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken