Blog
Hallucineren van voedingsmiddelen
5 min

Voedingsmiddelen Waarvan Je Kunt Gaan Hallucineren

5 min

Voedingsmiddelen kunnen verschillende gevoelens en emoties veroorzaken. We kunnen onze buikjes er prettig mee vullen, maar deze voedingsmiddelen kunnen ook voor vermoeidheid, rare dromen en onverwachte effecten zorgen. Wist je dat er gewone voedingsmiddelen bestaan waarvan je kunt gaan hallucineren? Lees verder en ontdek ze allemaal in dit artikel!

Voedingsmiddelen kunnen soms een diepzinnig effect hebben, niet alleen op ons lichaam maar ook op onze geest. Ze kunnen voor een flinke reeks eclectische gevoelens zorgen, van geluk tot verdriet en alles wat daar tussenin zit. Herinner je je nog die vreemde, maar toch tevredenstellende vermoeidheid en uitputting die je voelde na het eten van een flinke kalkoen uit de oven? Oké, misschien heeft Tante Truus die zich verveelde er wel wat mee te maken gehad, maar je begrijpt wat we bedoelen.

Toch kunnen sommige voedingsmiddelen ook hele andere soorten effecten veroorzaken, waarvan sommige ronduit psychedelisch zijn. Ze kunnen hallucinaties, visioenen en andere effecten veroorzaken waar sommige drugs zelfs niet aan kunnen tippen. Vreemd genoeg zijn sommige van deze voedingsmiddelen waarvan je gaat hallucineren doodgewone voedingsmiddelen die je gewoon overal kunt kopen. Hier volgt een lijst van een aantal voedingsmiddelen waarvan je kunt gaan hallucineren.

1. VIS

vis zeebaars hallucineren

Het waanzinnige woord “Ichthyoallyeinotoxism” betekent hallucinogene-vis-roes, of anders gezegd; een type vis-vergiftiging met effecten die gelijk zijn aan die van LSD. Niet van alle vis, vers of bedorven, ga je echter trippen. De specifieke psychedelische ervaring die gepaard gaat met hallucinaties, zowel visueel als auditief, wordt normaal pas veroorzaakt na het eten van een bepaalde soort vis.

Het is echter niet geheel duidelijk of de trip-veroorzakende gifstoffen in de vis door de vis zelf geproduceerd worden of dat het te maken heeft met de algen waar de vissen zich mee voeden. In ieder geval zijn er verschillende meldingen van mensen die behoorlijk pret hadden na het eten van vis. Zo was er bijvoorbeeld een kerel in Cannes die het genoegen had om "agressieve krijsende beesten" en "reusachtige geleedpotigen" te zien nadat hij naar zijn idee slechts een "gewone" vis-vergiftiging van zeebaars had opgelopen. Zeebaars is het soort vis waarvan bekend is dat het af en toe zulke effecten kan hebben, vooral als je de kop opeet.

Ook wordt verondersteld dat de Oude Romeinen zeebaars gebruikten om te trippen als de boel een beetje saai werd. Aan de andere kant is het goed om te weten dat dit soort vis-vergiftiging enkele dagen kan aanhouden, en dat je daarna waarschijnlijk nooit meer vis lust - je bent dus gewaarschuwd.

2. ROGGEBROOD

Roggebrood hallucineren

Vroeger, in de Middeleeuwen, tripten de mensen behoorlijk wat af en niemand had destijds een flauw benul waarom. De gebruikelijke verklaring was (natuurlijk) dat ze door de duivel bezeten waren - wat destijds een plausibele verklaring leek te zijn, omdat mensen nogal eens behoorlijke stuipen en andere vervelende symptomen vertoonden tijdens hun trip. En als we "vervelend" zeggen, menen we dat ook oprecht, aangezien veel mensen deze angstaanjagende ervaring niet overleefden.

Vandaag de dag weten we wel beter. Het waren geen demonen, maar het was bedorven roggebrood. Roggebrood kan een schimmel ontwikkelen die men moederkoren noemt. Moederkoren bevat de verbinding ergotamine, een van de voorlopers van LSD. Als er schimmel op roggebrood zit, worden de zaken tripperig.

Vanwege de beangstigende psychedelische en fysieke effecten die veroorzaakt worden door bedorven roggebrood, zijn sommige geschiedschrijvers nu van mening dat de hallucinaties mogelijk een rol hebben gespeeld bij het veroorzaken van de massale hysterie, die uiteindelijk tot de heksenprocessen van Salem geleid hebben. Het behoeft geen nadere uitleg dat, omdat moederkorenvergiftiging dodelijk kan zijn, je beter af kunt zien van je snode plannen met beschimmeld roggebrood als je een goede tijd wilt hebben.

3. CAFEÏNE

Cafeïne hallucineren

Het is niet noodzakelijk zo dat cafeïne op zich hallucinaties veroorzaakt, maar een onderzoek uit 2009 trof een interessante correlatie aan tussen cafeïne-gebruik en hallucinaties. Onderzoekers hadden belangstelling voor hallucinaties en andere psychotische ervaringen die je gewoon in het dagelijks leven kunt tegenkomen. Je weet wel, als zelfs "normale" lui denken dat ze iets spookachtigs en onverklaarbaars zien, zoals een geest of een soort paranormale "aanwezigheid".

De wetenschappers ontdekten dat cafeïne het niveau van het stresshormoon cortisol verhoogt, met als gevolg dat het ons een beetje meer paranoïde en angstig maakt. Een paar koppen koffie zou al genoeg zijn om vaker dingen te zien of te horen, waaronder een paar van die vreemde zaken waar we de kriebels van krijgen, oftewel de klassieke definitie van hallucineren. Hierdoor hoort cafeïne beslist ook op onze lijst te staan.

4. CHILI PEPERS

Chili pepers hallucineren

Peper-liefhebbers zijn bekend met de waanzinnige effecten die je na het eten van hete pepers kunt ondervinden. Super-kruidig eten kan zeker een goede "head-trip" veroorzaken, maar er bestaat ook bewijs dat het tot veel meer in staat is.

Neem het geval van Mr. Rothwell, een radioloog-consultant uit GB. Hij at "de heetste curry van de wereld", die gevuld was met 20 Naga Infinity Pepers. Het zou zo sterk zijn dat hij tegen het einde aan het hallucineren was.

Een ander figuur, ene Marshall Terry, had een vergelijkbare ervaring na het eten van een peper met de naam "HP22B", ook wel bekend als carolina reaper, de heetste peper ter wereld.

Hoewel deze verhalen over het trippen op chilipepers in eerste instantie moeilijk te geloven zijn, kan het helpen als we je zeggen dat pepers feitelijk tot dezelfde botanische familie behoren als de aardappel, tabak en nachtschade planten. We weten reeds dat tabak een psychologisch effect kan hebben, hoewel dat erg mild is. De nachtschade is een extreem giftige plant. Het is dan ook niet verwonderlijk dat super hete pepers - en we hebben het hier over hitteniveaus waarbij de Jalapeño in vergelijking een doetje is - zulke ervaringen kunnen veroorzaken! Het is echter naar alle waarschijnlijkheid geen aanrader voor de moderne psychonaut.

5. NOOTMUSKAAT

hallucineren met nootmuskaat

Nootmuskaat is niet alleen maar iets wat je over je kaneelrolletjes strooit voordat ze de oven ingaan. Het is een behoorlijk krachtig psychoactief hallucinogeen - in de juister dosering. Slechts 5 tot 15 gram gemalen nootmuskaat zou genoeg moeten zijn om een behoorlijk sterk effect te veroorzaken (dat mag niet veel lijken, maar om het als zodanig naar binnen te krijgen, is een heel ander verhaal). Nootmuskaat bevat de actieve verbinding myristicine, een chemische voorloper van MMDA. Als je van scheikunde en psychedelica houdt, is dat alles wat je moet weten om alle twijfel over de effectiviteit van nootmuskaat weg te nemen.

Nootmuskaat heeft daarentegen ook wat nadelen (of voordelen, afhankelijk van hoe je ernaar kijkt) als je met het idee speelt om het te gaan gebruiken om te trippen. Ten eerste kan het behoorlijk lang duren, tot wel 8 uur, voordat je het effect voelt. Het tweede is dat wanneer het begint te werken de effecten van nootmuskaat erg lang aan kunnen houden, soms wel een paar dagen. Voor het geval je nieuwsgierigheid gewekt is, houd hier rekening mee. Enkele echte nadelen zijn vermoeidheid en hoofdpijn. Het kan ook zo zijn dat je de ervaring zat bent, terwijl je nog de hele rit moet uitzitten.

6. MAANZAAD

Maanzaad hallucineren

Het is niet met alle soorten maanzaad zo, maar er bestaat een soort waarvan de zaadjes kleine hoeveelheden opiaat-alkaloïden bevatten. Wat hier zo verrassend aan is, is dat de zaadjes vaak verwerkt worden in de voedselindustrie. Er zijn echter geen gevallen bekend van mensen die begonnen te trippen na het eten van een maanzaadbroodje. Om high te worden van maanzaad heb je nogal veel nodig.

7. KAAS

Hallucineren van kaas

Tijdens een onderzoek in 2005 ontdekten kaasexperts van The British Cheese Board dat mensen de meest "vreemde en levendige dromen" beleefden na het nuttigen van Blue Stilton voordat ze naar bed gingen. Andere kaassoorten, zoals bepaalde soorten blauwe kaas, zouden ook buitengewoon levendige dromen veroorzaken.

Wat in die kaas nu precies verantwoordelijk is voor deze kaasdromen is niet bekend. Het zou eventueel zo kunnen zijn dat het aminozuur tryptofaan, een substantie waarvan bekend is dat het een ontspannend effect heeft, er een rol bij speelt. Er zijn echter meer voedingsmiddelen die tryptofaan bevatten (eieren, tofoe, enzovoort) waarbij mensen geen veranderde dromen of iets dergelijks ondervinden.

8. MOERBEIEN

Hallucineren met moerbeien

Er bestaat bewijs dat het eten van een hele hoop onrijpe moerbeien, de groene dus, of drinken van het sap ervan een tripervaring kan veroorzaken - hoewel het meeste bewijs anekdotisch is. Voordat je echter overweegt om moerbeien eens te proberen voor wat "psychedelisch onderzoek" moet je beseffen dat je je van onrijpe moerbeien verschrikkelijk gaat voelen. Je moet een enorme berg naar binnen werken voor wat effect, maar tegen die tijd lig je waarschijnlijk al over te geven. En overgeven alsof er geen einde aan komt, is nou niet iets wat je graag wilt meemaken als je high bent, dus denk er maar gerust twee keer over na of het dat allemaal wel de moeite waard is...

9. PADDO'S

Hallucineren met paddo'sDe hierboven genoemde voedingsmiddelen die hallucinaties kunnen veroorzaken, zijn relatief algemeen, en je kunt ze zowat overal legaal kopen. De meeste ervan hebben echter vreemde en in sommige gevallen onplezierige bijwerkingen waardoor ze niet zo aantrekkelijk zijn voor de nieuwsgierige psychonaut.

We besluiten onze lijst met voedingsmiddelen waarvan je gaat hallucineren met paddo's - omdat dat ook overduidelijk voedingsmiddelen zijn, zelfs als je ze niet bij de groenteman op de hoek kunt halen.

Paddo's hebben het voordeel dat hun effecten en de optimale doses doorgaans bij de ervaren gebruiker bekend zijn. Ze veroorzaken ook niet de problemen als die van de hierboven vermelde voedingsmiddelen. Ze zijn de enige echte beproefde en succesvolle methode voor psychonauten om de sterren van hun geest te bereiken.

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken