Blog
De 5 Krachtigste Psychedelica
5 min

De 5 Krachtigste Psychedelica

5 min

Ontdek de 5 krachtigste psychedelica ter wereld. Dit is geen eindeloos lange lijst, maar een kort overzicht van de sterkste psychedelische drugs die er zijn, plus hun effecten. Wat kun je zoal van deze middelen verwachten?

Psychedelische drugs kunnen enorm krachtig zijn. Zelfs psychedelica uit de natuur hebben het potentieel om mystieke ervaringen op te wekken en je mee te nemen naar andere werelden.

De effecten van psychedelica zijn subjectief en moeilijk te meten, dus het is moeilijk te zeggen welke het sterkst zijn. Er zijn daarbij verschillende manieren waarop je 'kracht' kunt definiëren. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen, is dat sommige psychedelica zeer krachtige effecten teweeg kunnen brengen.

De 5 sterkste psychedelica

Psychedelica zijn een wonderbaarlijke soort drugs, al weten we er nog niet heel veel van. Er zijn daarbij een paar dingen die psychedelische drugs met elkaar gemeen hebben. Zo zijn ze allemaal behoorlijk sterk - soms zo sterk dat ze de werkelijkheid kunnen vervormen.

Hieronder bespreken we de vijf potentieel sterkste psychedelische drugs.

DMT

DMT

DMT komt in twee vormen voor: N, N Dimethyltryptamine en 5-MeO-DMT.

De eerste is de meest voorkomende molecule, die mogelijk in alle levende organismen voorkomt, of in ieder geval in een heleboel. Ook is dit de DMT die in ayahuasca brouwsels zit, en de DMT in poedervorm die je kunt roken/vapen.

De tweede is structureel bijna hetzelfde, maar met een 5-MEO moleculaire staart. Deze komt veel minder voor en is moeilijker te verkrijgen. De drug wordt gevonden in het gif van een specifieke pad en wordt bij bepaalde sjamanistische praktijken geconsumeerd. Ook komt het voor in de vorm van 'Yopo', waarbij het in iemands neus wordt geblazen. Tegenwoordig wordt het tevens gecombineerd met ibogaïne om te onderzoeken hoe deze twee stoffen verslavingen kunnen beïnvloeden.

Beide vormen hebben een buitengewoon krachtige werking.

Effecten van DMT

Beide vormen van DMT behoren tot de sterkste drugs die er zijn.

N, N-Dimethyltryptamine is een krachtig hallucinogeen dat verschillende effecten heeft, afhankelijk van de dosering. In een lage dosis veroorzaakt het krachtige visuele hallucinaties; zowel met gesloten als met open ogen. In een hoge dosis kan het je echter naar geheel andere universums brengen, en je met mystieke, goddelijke wezens laten communiceren.

5-MeO-DMT veroorzaakt een vreemde verschuiving in perspectief die vaak wordt omschreven als een soort bijna-doodervaring. Omdat het minder vaak voorkomt, wordt het minder goed begrepen dan N, N-DMT. Het lijkt in ieder geval nog meer obscure, moeilijk te definiëren effecten te hebben.

Gerelateerd artikel

Hoe Is Het Om Te Trippen Op DMT?

Mescaline

Mescaline

Mescaline is een psychedelische alkaloïde die het meest wordt aangetroffen in bepaalde cactussen, zoals de Peyote en San Pedro. Deze hallucinogene stof heeft een lange geschiedenis van sjamanistisch gebruik in Midden- en Zuid-Amerika. Het werd daarbij voor het eerst bekend in Noord-Amerika en Europa door het boek The Teachings of Don Juan. Dit boek vertelt het verhaal van een antropoloog die naar Mexico reisde om, samen met een sjamaan, Peyote te onderzoeken.

Effecten van mescaline

De effecten van mescaline worden ook wel vergeleken met die van psilocybine. Maar dit is, zoals bij alle drugs, nogal subjectief.

Hoe dan ook, je kunt vaak mentale, visuele en auditieve vervormingen verwachten, zowel met gesloten als met open ogen. In tegenstelling tot psilocybine melden sommigen een sterker gevoel van onthechting tussen lichaam en geest, maar niet op een verontrustende manier. Omdat afgesloten ruimtes en bossen beperkend kunnen aanvoelen, zouden ruime, open gezichtsvelden geschikter zijn bij gebruik van deze drug.

Net zoals bij veel andere psychedelica is de ervaring bij mescaline-gebruik zeer introspectief en filosofisch. Maar in tegenstelling tot de oneindige diepgang van gedachten die je krijgt bij bijvoorbeeld LSD-gebruik, komen en gaan gedachten vaak gemakkelijker, waardoor grote vragen minder complex en zwaar lijken dan normaal. Er wordt dan ook gedacht dat het een handige drug voor zelfreflectie is. Het is zelfs mogelijk om met mescaline een totale ego-dood te ervaren.

MDMA

MDMA

Veel mensen kennen MDMA als partydrug. In tegenstelling tot de andere drugs op deze lijst, past het niet strikt in de categorie 'psychedelisch' of 'hallucinogeen'. Het is namelijk ook een stimulerend middel.

Desalniettemin heeft MDMA krachtige psychedelische eigenschappen, en brengt het een vreugdevol gevoel van empathie bij gebruikers teweeg. Vergeleken met sommige andere, oudere drugs op deze lijst, is MDMA redelijk modern, iets meer dan honderd jaar oud. Gemaakt in 1912 door Merck, een farmaceutisch bedrijf, was het jarenlang legaal en werd het vooral gebruikt in therapeutische settings, en zelden recreatief.

In de jaren ’60 en ’70, toen het recreatieve gebruik van psychedelica populair werd en het therapeutische gebruik meer gedemoniseerd, werd MDMA steeds meer geminacht en uiteindelijk verboden, samen met veel andere psychedelica.

Effecten van MDMA

MDMA heeft een extreem krachtig effect. Versterkte gevoelens van geluk, empathie en liefde behoren tot de bekendste en gemakkelijkst te herkennen effecten. Ook een betere waarneming en meer gevoeligheid voor licht en geluid, samen met meer energie, maken het een populaire partydrug.

In hogere doses kan het krachtige hallucinaties veroorzaken, krachtiger dan bij veel andere psychedelica. De effecten kunnen zelfs grenzen aan een psychose. In tegenstelling tot hallucinaties bij andere psychedelica, zijn de beelden bij MDMA vaak verwarrender en moeilijker te identificeren, en kunnen ze sneller angst en gedachtenkronkels veroorzaken.

In tegenstelling tot de andere drugs op deze lijst, heeft MDMA ook veel fysieke effecten, zoals een verhoogde hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur, evenals klemmen en knarsetanden. De inname van MDMA gaat dan ook gepaard met een grotere kans op gevaarlijke gevolgen en zelfs dodelijke bijwerkingen, tenminste, als het in zeer hoge doses of naast andere medicijnen wordt ingenomen.

Zo beroemd als MDMA is om haar euforische effecten, is de stof bijna even bekend om haar soms verwoestende comedown. De meeste psychedelica hebben aangename en minimale nawerkingen, maar met MDMA is dit niet het geval. Vooral bij hogere doseringen of regelmatig gebruik kan het lichamelijke uitputting en een down gevoel veroorzaken, vergelijkbaar met een depressie. Als het echter af en toe en in lagere doses wordt ingenomen, zijn deze bijwerkingen meestal vrij minimaal.

Gerelateerd artikel

Wat Kun Je Tegen Een Dinsdag Dip Doen?

LSD

LSD

LSD, ook wel bekend als 'acid', is een van de bekendste en krachtigste psychedelische stoffen. Het is zelfs zo krachtig dat je maar 25µg nodig hebt, oftewel 25 microgram, om de effecten te voelen. Om dat in perspectief te plaatsen: één microgram is een miljoenste gram.

Gewoonlijk wordt LSD ingenomen in de vorm van een mini-postzegel, waarbij lyserginezuurdiethylamide(LSD)-vloeistof op vloeipapier wordt gedruppeld. Dit wordt vervolgens onder de tong gelegd, waar de LSD door het slijmvlies in de bloedbaan wordt opgenomen. Ook kan de vloeistof direct op de tong worden gedruppeld.

LSD werd in 1938 door Albert Hoffman gemaakt, en later getest in militair onderzoek om te zien of het kon worden gebruikt om de capaciteiten van soldaten te verbeteren. Het volstaat te zeggen dat dit onderzoek is mislukt. LSD is later een symbool van de hippiebeweging geworden.

Effecten van LSD

De effecten van LSD zijn berucht, en maken het één van de meest gevreesde en onbegrepen drugs ter wereld. Zo kan het een 'bad trip' veroorzaken.

Acid heeft het vermogen om angstaanjagende en langdurende effecten op te wekken. Terwijl veel psychedelica je in staat stellen je gedachten te observeren, deze te laten komen en gaan, is het bij LSD-gebruik veel gemakkelijker om verstrikt te raken in je gedachten. Dat gezegd hebbende, als je er zorgvuldig mee omgaat, is de ervaring vaak juist erg plezierig.

LSD kan krachtige visuele en auditieve effecten veroorzaken, waar vrijwel geen enkele andere drug aan kan tippen. Hoewel de wereld vaak nog steeds herkenbaar zal zijn en je geen volledige hallucinaties zult ervaren, zal je perceptie compleet anders zijn dan normaal. Daarnaast zullen denkpatronen veranderen en zul je waarschijnlijk diepe gedachten krijgen. Het is ook om deze reden dat de drug de reputatie heeft een inspiratiebron voor filosofisch denken en interessante gesprekken te zijn.

Salvia

Salvia

Salvia divinorum, ook wel de 'Salie van de Zieners' genoemd, is legaal waar veel andere psychedelica dat niet zijn. Toch moet je deze drug niet onderschatten. Het is zelfs schrikbarend sterk, vooral de extracten die honderd keer zo sterk zijn als het blad uit de natuur.

Salvia wordt gerookt in de vorm van gedroogde blaadjes en heeft de reputatie een middel te zijn dat mensen als tieners een keer proberen en vervolgens nooit meer gebruiken. Dit zegt niet per se iets over de kwaliteit, maar heeft veel meer te maken met het feit dat, aangezien het meestal legaal is, mensen aannemen dat het een milde drug is. Het is echter verre van mild!

Effecten van salvia

De effecten van salvia zijn vrij vergelijkbaar met die van DMT, maar mogelijk wel minder aangenaam. Je kunt een sterk visueel effect verwachten en zelfs buitenaardse ervaringen. Bovendien veroorzaakt salvia een soort krachtig, haastig gevoel, waardoor je het idee kunt krijgen dat je heel snel beweegt, terwijl je eigenlijk stil zit.

Als je salvia gebruikt, moet je er rekening mee houden dat het heel krachtig kan zijn. Neem in het begin daarom lage doses, totdat je er iets meer ervaring mee hebt. Wees echt voorzichtig!

Gerelateerd artikel

Salvia: Alles Wat Je Weten Moet

Verschil tussen psychedelica

Verschil tussen psychedelica

Elk psychedelicum biedt een fascinerende wereld op zich, en we kunnen ze slechts in bepaalde mate met elkaar vergelijken. Misschien moet je dat ook wel helemaal niet willen: de ene kan 'sterker' of 'zwakker' zijn dan de andere, maar dat geeft niet de waarde of kwaliteit van de ervaring aan. Zo komt psilocybine (oftewel paddo's) niet eens op deze lijst voor, maar is het wel een van de populairste psychedelische drugs.

Experimenteer dus gerust met verschillende psychedelica, en ga niet per se op jacht naar de sterkste; zoek liever het psychedelicum uit dat het beste bij je past. Succes en veel plezier!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Smartshop Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken