Blog
Wat Is Yopo?
1 min

Wat Is Yopo?

1 min
Producten Smartshop

Sjamanen in Zuid-Amerika gebruiken al ruim 4000 jaar yopo als bewustzijnsverruimend middel.

WAT IS YOPO?

Yopo, of de Anadenanthera peregrina, is een grote groene plant, kan wel twintig meter hoog worden, produceert overvloedig zaaddozen en komt voor in het Caraïbisch Gebied en Zuid-Amerika. Het leuke van dit alles is dat de zaaddozen drie tot tien zaden of platte bonen bevatten. Na droging en bereiding zijn de zaden zeer psychoactief. Het gebruik door de sjamanen en de geschiedenis van yopo is in nevelen gehuld. De eerste beschrijvingen zijn in 1571 door Europeanen neergepend. En de hedendaagse archeologie heeft yopo parafernalia aangetroffen die ons terugvoeren naar het Argentinië van 4000 jaar geleden.

De DMT familie levert veel werkzame ingrediënten voor yopo - 5-MEO-DMT, 2,9-dimethyltryptoline en DMT-n-Oxide zijn daar enkele van - maar dat zijn niet de enige alkaloïden die zich in de zaden bevinden. Er zijn ook veel andere actieve ingrediënten te vinden in de vruchten en de bast van de yopo boom. Denk aan bufotenine, catechol, alpha-metyltryptamine en saparontenine.

Yopo is vooral interessant omdat het monoamine oxidase remmers (MOAI's) en bufotenine bevat. Het is echter niet duidelijk of de bufotenine actief is of chemisch "op slot zit" en dus niet beschikbaar is.

GESCHIEDENIS VAN YOPO

Geschiedenis Van Yopo

Sjamanen uit Zuid-Amerika gebruiken yopo al duizenden jaren als een bewustzijnsverruimend snuifmiddel. Inheemse culturen hebben er dankbaar gebruik van gemaakt als hulpmiddel om de spirituele wereld te verkennen. De vroegste bewijzen zijn gevonden in Inca Cueva, Argentinië. De pijpjes van de botten van poema's en de zaden van de Anadenanthera peregrina waren dankzij koolstofdatering te dateren op 2130 jaar voor onze jaartelling. Dat is dus meer dan 4000 jaar geleden. Ook zijn snuif-blaadjes en pijpjes ontdekt aan de kust van Centraal-Peru die afkomstig zijn uit het jaar 1200 voor Christus.

Dit psychedelische middel is in Centraal-Amerika erg veel gebruikt. Het werd geconsumeerd door inheemse stammen in het Orinocobekken in Colombia, Venezuela en het Zuid-Braziliaanse Amazonegebied. Noordelijker, in het Caraïbisch Gebied, gebruikten stammen op Porto Rico en Hispaniola ook yopo voor ceremoniële en geneeskundige doeleinden.

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken