Blog
Wat Is Yopo En Hoe Gebruik Je Het?
4 min

Wat Is Yopo En Hoe Gebruik Je Het?

4 min
Products Smartshop

Sjamanen in Zuid-Amerika gebruiken al ruim 4000 jaar yopo als bewustzijnsverruimend middel. Het thuis bereiden en gebruiken van yopo zorgt voor een verkenning van voorouderlijke dimensies. Lees er alles over in deze gids van Zamnesia.

WAT IS YOPO?

Yopo, of de Anadenanthera peregrina, is een grote groene plant, kan wel twintig meter hoog worden, produceert overvloedig zaaddozen en komt voor in het Caraïbisch Gebied en Zuid-Amerika. Het leuke van dit alles is dat de zaaddozen drie tot tien zaden of platte bonen bevatten. Na droging en bereiding zijn de zaden zeer psychoactief. Het gebruik door de sjamanen en de geschiedenis van yopo is in nevelen gehuld. De eerste beschrijvingen zijn in 1571 door Europeanen neergepend. En de hedendaagse archeologie heeft yopo parafernalia aangetroffen die ons terugvoeren naar het Argentinië van 4000 jaar geleden.

De DMT familie levert veel werkzame ingrediënten voor yopo - 5-MEO-DMT, 2,9-dimethyltryptoline en DMT-n-Oxide zijn daar enkele van - maar dat zijn niet de enige alkaloïden die zich in de zaden bevinden. Er zijn ook veel andere actieve ingrediënten te vinden in de vruchten en de bast van de yopo boom. Denk aan bufotenine, catechol, alpha-metyltryptamine en saparontenine.

Yopo is vooral interessant omdat het monoamine oxidase remmers (MOAI's) en bufotenine bevat. Het is echter niet duidelijk of de bufotenine actief is of chemisch "op slot zit" en dus niet beschikbaar is.

WAT ZIJN DE EFFECTEN VAN YOPO?

Wat Zijn De Effecten Van Yopo?

Yopo veroorzaakt een korte, intense trip die erg lijkt op die van DMT. Intense visuele effecten met geometrische patronen, visioenen over de dood en wedergeboorte en het verlies van het ego. Dat zijn allemaal verschijnselen die erbij horen.

Traditioneel (en dat werkt het best) wordt yopo in de neus geblazen of gesnoven. Meestal blaast een "medereiziger" het in de neusgaten van de gebruiker. Zelf yopo snuiven zonder hulp is een lastige fysieke uitdaging. Het poeder is namelijk bijtend en veroorzaakt irritatie en meestal geven mensen er al de brui aan voordat ze genoeg geconsumeerd hebben om de volledige effecten te voelen.

Een assistent staat garant voor een correcte, maar oncomfortabele dosis in een keer. Je doet er verstandig aan de afscheiding die achter in je keel terechtkomt niet door te slikken. Er bestaat al een grote kans dat je misselijk wordt en moet overgeven. Als je dit alkaline slijm doorslikt, komt je ergste nachtmerrie (er)uit.

Zodra je eenmaal je reisticket hebt afgegeven aan de hyperdimensionale bestuurder zijn de effecten binnen vijf tot tien minuten voelbaar. Na een minuut of tien/twintig is de werking volledig merkbaar en na twintig tot dertig minuten bereik je een piek. Vervolgens duurt het tien tot twintig minuten voordat je weer met beide benen op de grond staat. Hierna kun je nog een uur of twee nagenieten van de prettige na-effecten.

GESCHIEDENIS VAN YOPO

Geschiedenis Van Yopo

Sjamanen uit Zuid-Amerika gebruiken yopo al duizenden jaren als een bewustzijnsverruimend snuifmiddel. Inheemse culturen hebben er dankbaar gebruik van gemaakt als hulpmiddel om de spirituele wereld te verkennen. De vroegste bewijzen zijn gevonden in Inca Cueva, Argentinië. De pijpjes van de botten van poema's en de zaden van de Anadenanthera peregrina waren dankzij koolstofdatering te dateren op 2130 jaar voor onze jaartelling. Dat is dus meer dan 4000 jaar geleden. Ook zijn snuif-blaadjes en pijpjes ontdekt aan de kust van Centraal-Peru die afkomstig zijn uit het jaar 1200 voor Christus.

Dit psychedelische middel is in Centraal-Amerika erg veel gebruikt. Het werd geconsumeerd door inheemse stammen in het Orinocobekken in Colombia, Venezuela en het Zuid-Braziliaanse Amazonegebied. Noordelijker, in het Caraïbisch Gebied, gebruikten stammen op Porto Rico en Hispaniola ook yopo voor ceremoniële en geneeskundige doeleinden.

Vandaag de dag hebben moderne psychonauten met yopo een alternatief instrument in handen om met het bewustzijn te experimenteren. Yopo is gewoon te bestellen in smart shops en is grotendeels legaal. Legaliteit maakt van dit alom gerespecteerde en oude plantaardige medicijn een goed alternatief voor middelen die je in de gevangenis zouden kunnen doen belanden. Met slechts een paar huismiddeltjes kun je heel eenvoudig de dimensies van voorouderlijke wijsheid bezoeken.

BEREIDINGSWIJZE VAN YOPO

Bereidingswijze Van Yopo

Net als veel andere alkaloïden is yopo niet erg fijn voor je smaakpapillen - integendeel zelfs. Het lijkt erop dat alles wat DMT bevat vies smaakt. Het komt vast door de aard van de alkaloïden dat ze zo onprettig zijn om te snuiven, drinken, of te roken. Het moet een geintje van de natuur zijn dat deze verbinding niet naar chocoladekoekjes met extra veel chocolade smaakt.

Wat heb je nodig?

 • Yopo zaden
 • Gebluste kalk (calciumhydroxide)
 • Bakpoeder
 • Koekenpan
 • Vijzel en stamper (koffiemolen of foodprocessor)
 • Water

Bereidingswijze:

 1. Rooster voorzichtig de yopo zaaddozen in de koekenpan tot ze splijten of openbarsten. Dat kan wel dertig minuten duren. 
 2. Verwijder de zaden en blijf ze roosteren tot ze knapperig zijn. 
 3. Vermaal de zaden tot een fijn poeder, hoe fijner hoe beter. 
 4. Voeg een hoeveelheid ongebluste kalk toe die overeenkomt met de helft van het yopo-poeder. 
 5. Voeg een hoeveelheid bakpoeder toe die overeenkomt met de helft van het yopo-poeder. 
 6. Voeg enkele druppels water toe en vermeng het tot een dikke brij. 
 7. Laat de verkregen brij goed drogen, of verhit het voorzichtig in de koekenpan (zorg dat het niet verbrandt; het smaakt verschrikkelijk als het verbrand of verschroeid is).
 8. Na droging tot een fijn poeder vermalen.
 9. Gebruik het als snuifmiddel.

DOSERING EN ADVIES

Yopo Dosering En Advies

Als je meer yopo gebruikt, zijn de effecten ook sterker. De werkingsduur blijft gelijk, maar de psychedelische reis wordt intenser. Yopo geeft effecten als je minimaal één of twee zaden gebruikt. Dat zorgt voor een milde ervaring. Twee tot drie zaden produceren een gemiddelde sterkte en vier zaden of meer veroorzaken een volledige ervaring.

Het is verstandig het eerst rustig aan te doen en langzamerhand de dosis op te voeren. Wat eigenlijk voor alle psychedelische middelen geldt: stel eerst je tolerantiedrempel vast. DMT kan op sommige mensen een verwarrend effect hebben. Dus begin rustig als je er nieuw mee bent.

Als je de volledige effecten wilt ervaren, moet je de hulp inroepen van iemand die het poeder in je neus wil blazen. Het onaangename gevoel van het zelf snuiven van yopo kan tot gevolg hebben dat je de gewenste dosis niet binnenkrijgt. De meest effectieve methode is dan ook als iemand met een rietje of een dun pijpje het poeder in je neusholtes blaast.

Related Story

Wat Is Een Vision Quest En Waarom Zou Je Er Een Zou Moeten Doen?

Als het begint te werken, kan yopo misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en bij grotere hoeveelheden braakneigingen veroorzaken. Om de ervaring wat prettiger te laten zijn, kun je het middel het beste op een lege maag gebruiken. Je hoeft nu ook weer niet te vasten, maar je kunt beter enkele uren voordat je reis begint niets meer eten.

Set en setting, geestesgesteldheid en je mindset spelen een belangrijke rol bij geestverruimende ontdekkingstochten. Als je van tevoren wat mediteert, yoga, of ademhalingsoefeningen doet, wordt je geest wat rustiger en ben je goed voorbereid. Maar pas wel op. Yopo is een behoorlijk heftig psychedelisch goedje. Begin eerst maar eens met de laagste dosering en vermijd daarmee een vervelende eerste trip.

Yopo is een legale manier om toe te treden tot de droomwereld, zoals die al duizenden jaren bekend is bij inheemse stammen. Of je nu een serieuze grensverleggende psychonaut bent, of gewoon een keer goed wilt trippen, het is een zeer interessant en krachtig middel voor in je psychedelische farmacopee.

Electric Wombat

Geschreven door: Grant Robinson
Kunstenaar en Schrijver, Grant Robinson is een hovenier met een grote voorliefde voor buiten. Als hij niet bezig is met kweken is hij geneigd kunst te scheppen, met zijn hond van de natuur te genieten of zelf zijn eigen kleding te maken!

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Products Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken