Blog
Hoe Kweek Je Tabak Uit Tabakszaadjes?
4 min

Hoe Kweek Je Tabak Uit Tabakszaadjes?

4 min

Veel mensen vinden het leuk om een paar tabaksplanten in hun tuin te hebben. Voor persoonlijk gebruik of omdat ze zo decoratief zijn. Hier lees je precies hoe je thuis zelf tabak kunt kweken.

Iedereen met een beetje groene vingers kan tabak kweken. De zaden hebben niet veel meer aandacht nodig dan andere planten in je tuin. De meeste mensen zeggen dat het lijkt op het kweken van tomaten en, grappig genoeg, op het kweken van wiet.

Doorgaans worden tabaksplanten gekweekt vanwege hun decoratieve waarde. De bladeren kunnen echter ook gedroogd en gerookt worden. Maar het procedé van het drogen, rijpen en verwerken van tabak zonder speciale apparatuur is lastig.

Tobacco (Nicotiana Tabacum)bekijk product

STAPSGEWIJS THUIS TABAK KWEKEN

Stapsgewijs Thuis Tabak Kweken

Om te beginnen, dien je te weten hoeveel tabak je nodig hebt. Om je een idee te geven; een tabaksplant levert je ongeveer 115-170g droge, gerijpte tabak op. Ervaren tabakskwekers raden aan om op 55g per plant te rekenen. Foutmarge inbegrepen.

Vervolgens moet je beslissen of je binnen of buiten wilt kweken en welk medium je wilt gebruiken. Tabaksplanten doen het buiten erg goed. Bij binnenkweek heb je echter het grote voordeel dat je aan klimaatbeheersing kunt doen.

Het groeit goed in reguliere aarde, kokosvezel en perliet. Tabaksplanten kunnen ook gekweekt worden in potten van 11l of meer.

Nadat je al het logistieke rekenwerk achter de rug hebt, kun je beginnen met kweken! Net als met cannabis moet je de zaden zaaien en ze laten ontkiemen voordat je ze op hun uiteindelijke bestemming plant. Daar heb je een paar zaken bij nodig: meststoffen, pesticiden en wat kleinere spullen, zoals potten en plasticfolie.

KLIMAAT EN MEDIUM

Klimaat En Medium Tabacco Seeds

Tabak moet altijd gekweekt worden in een droog en warm klimaat met een vorstvrije periode van ongeveer vier maanden. Een teveel aan water leidt tot dunne, schilferachtige en ongewenste tabak; het rijpt het beste met zo weinig mogelijk water/regen. De temperatuur moet liggen tussen de 20-30°Celsius zodat je planten tevreden zijn en goed groeien. Als je klimaat niet aan deze eisen voldoet, raden we je aan om binnen te kweken.

Dan komen we nu bij de keuze van het groeimedium, wat waarschijnlijk een van de eenvoudigste stappen is. Tabak is erg veelzijdig en groeit bijna overal goed. Ongeacht welke soort grond je kiest, zorg ervoor dat het goed afwatert.

Het is ook belangrijk om te weten dat de kwaliteit niet beïnvloed wordt door het soort aarde, maar wel hoe de tabak er uiteindelijk uitziet. Een lichtere soort aarde zorgt ervoor dat de tabak een lichtere kleur krijgt, en donkerder aarde leidt tot meer donkere tabak.

HET PLANTEN EN VERPOTTEN VAN TABAK

Het Planten En Verpotten Van Tabak

1. Verspreid de zaden

Tabakszaden ontkiemen is erg makkelijk, maar je moet ze voorzichtig behandelen. Ze zijn piepklein en beschadigen snel. Je kunt de zaden praktisch in elke soort tray of pot laten ontkiemen. Het wordt echter afgeraden om turfpellets te gebruiken. Vul de container met een goede kweekstart-mix, zoals Miracle-Gro, en strooi de zaden voorzichtig bovenop de aarde. Laat ze vervolgens goed weken.

2. Laat de zaden ontkiemen

Bedek de zadentray of de container met doorzichtig plasticfolie zodat de aarde vochtig blijft. Als je de tray niet wilt afdekken, moet je elke dag een beetje water vernevelen. Het is erg belangrijk dat de aarde constant vochtig blijft zodat het ontkiemproces niet verstoord wordt. Niet alle tabakszaden ontkiemen even snel. Sommige komen na een week al op, andere kunnen er wel een maand over doen.

3. Verpot de zaden

Na ongeveer zes weken, dat kan één of twee weken langer of korter zijn, zijn de zaden klaar om verpot te worden. Hoewel de zaailingen nu luchtcirculatie krijgen, is het nog steeds belangrijk dat de aarde goed vochtig blijft. Helder, maar indirect zonlicht is ook een vereiste.

4. Ga naar de tuin

Zodra de zaailingen 15,2-20,3cm hoog zijn, kunnen de tabaksplantjes verhuizen naar een vaste plek in je tuin. Plant ze in een rechte rij met een tussenruimte van 0,5-1m. Zorg er ook voor dat er tussen de rijen ongeveer 1 meter ruimte zit. Vergeet niet dat tabaksplanten "veel eten". Dat wil zeggen dat ze de voedingstoffen in de aarde snel verbruiken. Doe om de twee jaar aan wisselbouw om dit te voorkomen.

GEEF DE JUISTE MESTSTOFFEN EN HOEVEELHEDEN WATER

Geef De Juiste Meststoffen En Hoeveelheden Water

Nu je planten in je tuin staan, is het de hoogste tijd om ze te voorzien van de voedingsstoffen die ze nodig hebben om te groeien. Voor het bemesten van tabak kun je dezelfde merken gebruiken als voor tomaten, pepers of aardappelen.

De meeste stikstof moet in de vorm van nitraat zijn en er moet zo min mogelijk, bij voorkeur helemaal geen chloor in zitten. In eerste instantie moet je op meerdere plekken rondom de plant bemesten. Er zijn mensen die de tuin bemesten voordat ze de tabaksplanten verhuizen. Als je dit wilt doen, zorg er dan voor dat je niet te veel meststoffen strooit waar de wortels van je planten uiteindelijk komen.

Vanaf dit moment kun je het beste alleen bemesten als het nodig is. Dat kun je zien aan de bladeren; als deze er wat treuriger uit gaan zien. De bladeren moeten altijd een gezonde groene kleur hebben. Geef NOOIT te veel meststoffen.

Wat het water geven betreft, houd je dezelfde routine aan als met het bemesten. Tabaksplanten willen graag de eerste paar dagen elke dag water hebben, tot het moment dat ze zich thuis voelen in je tuin. Als ze happy zijn, kun je wat minder water gaan geven.

Zorg ervoor dat de aarde vochtig aanvoelt, maar geef niet te veel water. Het is ook een goed plan om pesticiden te gebruiken. Sevin Dust Liquid Spray is bijzonder geschikt. Insecten zijn namelijk dol op tabak.

TOPPEN EN ONKRUID VERWIJDEREN

Zodra je opmerkt dat je tabaksplanten gaan bloeien, nog voordat de bloemen opengaan, moet je de planten "toppen". Dat wil zeggen dat je de bovenste top verwijdert. Hierdoor worden de bovenste bladeren dikker en groter.

Kort nadat je de planten getopt hebt, zie je dat er kleine toppen bij de bladeren verschijnen. Die moet je ook verwijderen, anders wordt de oogst kleiner en van slechtere kwaliteit. Houd de plek waar de tabak staat onkruidvrij.

TIJD OM JE TABAK TE OOGSTEN EN TE DROGEN

Tijd Om Je Tabak Te Oogsten En Te Drogen

Ongeveer drie maanden na het planten (en drie tot vier weken na het toppen) zou je tabak oogstrijp moeten zijn. Als dat zo is, zijn de onderste bladeren al licht aan het vergelen. Snijd de plant onder aan de bodem af en verwijder voorzichtig alle bladeren.

Zorg er wel voor dat ze intact blijven voor het rijpen. Hang de bladeren in een warme, vochtige, goed geventileerde ruimte met een temperatuur van tussen de 20-35°C. Zorg voor voldoende ruimte tussen de bladeren. Mocht je niet over een geschikte ruimte beschikken; er zijn thuiskwekers die hun speciale ruimte verhuren. Deze kun je op het internet vinden. Goed drogen, duurt drie of vier weken.

Er zijn ook andere manieren voor het drogen, maar die worden niet vaak toegepast. Tabak drogen met lucht wordt vooral gedaan voor sigaartabak. Tabak kan ook gedroogd worden met vuur of in de zon. Deze methode wordt voornamelijk toegepast voor pruim- en pijptabak.

Je kunt de tabak ook laten rijpen. Dat geeft het een stevige, zachte smaak, maar houd er wel rekening mee dat dit wel zes jaar kan duren als je het thuis doet.

Zo, dat was dat! Met deze kennis, de juiste middelen en technieken kun je vanaf nu thuis je eigen tabak kweken.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken