Blog
Wat Kun Je Tegen Een Dinsdag Dip Doen?
5 min

Wat Kun Je Tegen Een Dinsdag Dip Doen?

5 min

MDMA staat bekend om de fijne gevoelens die het opwekt tijdens een avondje uit, maar het kan ook voor een zeer onaangename dip zorgen. Gelukkig zijn er een paar trucs en supplementen die je kunnen helpen om er weer wat sneller bovenop te komen.

Door je hele lichaam voel je de muziek, je voelt je verbonden met iedereen om je heen, en een euforische high giert door je lichaam en ziel. Aan alles komt echter een einde... na deze intergalactische piek, komt het onvermijdelijke dal.

De high die gepaard gaat met het gebruik van MDMA kan de dagen erna een net zo intense dip veroorzaken. Je kunt je dan zeer uitgeput en mentaal vermoeid voelen. Er zijn echter trucs waarmee je je dinsdag dip kunt minimaliseren, en er sneller weer bovenop kunt komen.

Wat is een dinsdag dip?

Wat is een dinsdag dip?

De dinsdag dip is zeer berucht en staat ook wel bekend als 'Suicide Tuesday'. Deze bijnaam verwijst naar de potentiële intensiteit van de dip, evenals het vertraagde karakter ervan.

De dinsdag dip lijkt meestal pas na twee dagen op te komen. De dag na het innemen van de drug heb je vaak nog steeds een vredig gevoel. Nog niet 100% jezelf en meestal wat moe, maar nog wel in een goed humeur. Je krijgt wellicht de indruk dat je helemaal geen last van een dip krijgt. Maar de dag daarna komt de spreekwoordelijke man met de hamer.

Met wat voor symptomen gaat de dinsdag dip gepaard?

Maar hoe voelt een dinsdag dip precies? De symptomen kunnen variëren, maar meestal behelst het een of meer van het onderstaande:

 • Slapeloosheid
 • Geheugenproblemen
 • Moeite met concentreren
 • Angst en prikkelbaarheid
 • Depressie
 • Vermoeidheid
 • Geen eetlust

Gerelateerd artikel

Is Het MDMA Of Niet? Ontdek Het Met Deze Kits

Wat veroorzaakt een dinsdag dip?

Wat veroorzaakt een dinsdag dip?

De verminderde energie en het slechte humeur die gepaard gaan met de dinsdag dip kunnen nogal hard binnenkomen, maar dit ligt niet aan de drug zelf. Wanneer MDMA in een klinische setting wordt ingenomen, ervaren mensen vaak helemaal geen dip. Dit suggereert dat andere factoren een rol kunnen spelen.

Het doseren speelt mee

Je kunt er de klok op gelijk zetten dat je last van een dip krijgt als je teveel MDMA neemt. Je hebt niet veel nodig om de effecten ervan te voelen, en je krijgt al snel iets teveel binnen. Het is dus altijd verstandig om met een lage dosis te beginnen en te kijken hoe je lichaam hierop reageert. Opnieuw doseren kan de dip ook erger maken. Hoewel het verleidelijk kan zijn om later op de avond nog wat te gebruiken, is het beter om dat niet te doen wanneer het effect begint af te nemen. Je zult er twee dagen later geen spijt van hebben.

De zuiverheid en combinatie met andere stoffen

Wat Kun Je Tegen Een Dinsdag Dip Doen: De zuiverheid en combinatie met andere stoffen

De zuiverheid van MDMA kan ook een factor zijn. MDMA is een illegale substantie en wordt vaak met andere stoffen versneden. Het is misschien lastig om achter de exacte herkomst van je MDMA te komen, maar koop het op zijn minst bij iemand die je vertrouwt.

Het beste is echter om je MDMA te laten testen. In Nederland kun je je drugs gratis laten testen bij gespecialiseerde organisaties, zoals Jellinek. Grote muziekfestivals hebben op veel plaatsen ook vaak een gratis testplek. Daarnaast kun je een testkit voor thuis kopen. Hierin zit een onschadelijke reagens waarmee je kunt bepalen of je poeder of pil MDMA en/of andere stoffen bevat. Dit kan je helpen vaststellen of er gevaarlijke stoffen in zitten, of dat het misschien iets totaal anders is.

Vermijd ook het combineren van stoffen. Veel mensen drinken alcohol als ze MDMA innemen, of gebruiken er andere drugs bij. Wees verstandig en combineer MDMA niet met andere middelen. Zo voorkom je ongewenste interacties tussen allerlei substanties en onnodige stress in je lichaam.

Drink water in plaats van alcohol en zorg ervoor dat je van tevoren eet (aangezien je na het gebruik zeker geen trek meer zult hebben). Van MDMA is bekend dat het onze dorstprikkel stimuleert, maar drink niet te veel water. Dit kan namelijk een levensbedreigende aandoening veroorzaken die bekendstaat als 'hyponatriëmie'. Hierbij voeren je nieren overtollig water niet meer af. Je moet echt superveel water drinken voordat dit gebeurt, maar toch zijn er gevallen bekend van watervergiftiging als gevolg van overmatig water drinken. De nieren kunnen 750ml tot 1l water per uur uitscheiden. Houd je inname ruim onder die drempel. Zo blijf je gehydrateerd, maar houd je het wel binnen de perken!

Fluctuatie van neurotransmitters

Neurotransmitters, zoals dopamine, serotonine en noradrenaline, helpen de hersenen bij het reguleren van talloze lichaamsfuncties. Dopamine en serotonine worden ook wel 'gelukschemicaliën' genoemd. Ze beïnvloeden onder andere je stemming, beloningssysteem, geheugen, aandacht en slaap. Noradrenaline is verantwoordelijk voor het activeren van je 'vecht- of vluchtreactie'. Het verhoogt je hartslag, vergroot je pupillen en zet je luchtwegen open.

MDMA verwent je hersenen met een grote hoeveelheid van deze chemicaliën. Dit veroorzaakt vervolgens een uitbarsting van euforie, empathie en energie. Het zet je zenuwstelsel als het ware in een hogere versnelling, en dus voel je je de dag erna best wel gesloopt. Om er weer bovenop te komen, moet je je reserves neurotransmitters weer aanvullen. Daarnaast moet je lichaam de tijd krijgen om de oxidatieve stress (toxiciteit) aan te pakken die is veroorzaakt door de chemische overbelasting van de avond ervoor.

3 tips om van een dinsdag dip te herstellen

3 tips om van een dinsdag dip te herstellen

Hoewel het lastig is om de dinsdag dip volledig te vermijden, kun je wel een paar dingen doen om er wat sneller vanaf te komen. Genoeg rust, voldoende water en bepaalde supplementen kunnen je helpen er weer bovenop te komen.

Serotonine en dopamine

Ten eerste kun je de hoeveelheid neurotransmitters in je hersenen weer aanvullen. Hiermee herstel je je humeur en energieniveau. Hoewel je lichaam dit uiteindelijk vooral zelf moet doen, kun je dit proces wel met bepaalde supplementen versnellen.

Supplementen met tryptofaan of 5-HTP helpen je serotoninesysteem te herstellen. Dit zijn een soort grondstoffen die je lichaam stimuleren om serotonine aan te maken. Daarnaast helpt fluweelboon (Mucuna pruriens) bij de dopamineproductie. Deze boon bevat levodopa, een dopamineprecursor die je lichaam helpt het dopaminegehalte weer aan te vullen.

Een paar aanvullende tips:

Houd altijd de aanbevolen dosering van supplementen aan. Neem ze daarbij nooit op dezelfde dag dat je MDMA gebruikt. Er bestaat namelijk een risico op bepaalde interacties, wat de effecten van MDMA op een gevaarlijke manier kan versterken. Gebruik ze altijd een of twee dagen na het gebruik van MDMA.

Over het algemeen heeft tryptofaan de voorkeur boven 5-HTP. Het brengt namelijk minder risico met zich mee en is efficiënter wanneer het op zichzelf wordt ingenomen. Voor meer informatie over de verschillen tussen tryptofaan en 5-HTP verwijzen we je naar ons artikel hierover.

Antioxidanten

Wat Kun Je Tegen Een Dinsdag Dip Doen: Antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die celbeschadiging kunnen voorkomen. Ze zitten in groenten en fruit, maar er bestaan ook supplementen met antioxidanten. Wanneer je lichaam oxidatieve stress ervaart, zoals bij een dinsdag dip, heeft het niet genoeg antioxidanten om gifstoffen te bestrijden.

N-Acetyl Cysteïne (NAC) kan bij oxidatieve stress de helpende hand bieden. NAC is de voorloper van glutathion. Dit is de natuurlijke afweerstof van het lichaam tegen vrije radicalen en oxiderende gifstoffen. Het geeft je lever wat extra slagkracht om te kunnen detoxen. Ook vitamine C-supplementen kunnen een bijdrage leveren en de werking van NAC verbeteren.

Help je eigen lichaam dus een handje met het eten van genoeg groenten en fruit en eventueel wat NAC- en vitamine C-supplementen!

Rust uit en blijf gehydrateerd

De ochtend nadat je MDMA hebt gebruikt, moet je zien als het begin van een rustperiode. Zorg ervoor dat je wat vrije tijd ingepland hebt, blijf in bed, ontspan en kijk een serie. Span jezelf niet te veel in, want dit belast je lichaam onnodig en belemmert het herstel.

Hydratatie is daarbij essentieel. Drink veel vers sap om je elektrolyten aan te vullen. Je kunt er ook wat magnesiumpoeder aan toevoegen; dit helpt je ontspannen. Doe daarnaast wat lijnzaadolie of hennepzaadolie in je eten; deze oliën zijn rijk aan vetzuren die je lichaam helpen herstellen. Ben je een fan van kruiden? Overweeg dan bijvoorbeeld ginseng, reishi, Catuaba of Ginkgo biloba; deze hebben allemaal een verkwikkende werking.

Hoe verklein je de kans op een dinsdag dip in de toekomst?

Hoe verklein je de kans op een dinsdag dip in de toekomst?

MDMA staat bekend om haar euforische en extatische effecten, maar is ook berucht om de onvermijdelijke dinsdag dip. Volg deze belangrijke tips en minimaliseer de kans op een dinsdag dip in het vervolg:

 • Koop je MDMA alleen bij iemand die je vertrouwt.
 • Test je MDMA op zuiverheid.
 • Neem kleine doses (125mg of minder).
 • Doseer niet meerdere keren op dezelfde avond.
 • Combineer het niet met alcohol of andere stoffen.
 • Zorg in de dagen erna voor voldoende rust.
 • Gebruik supplementen om je herstel te versnellen, zoals tryptofaan, fluweelboon, vitamine C of NAC.

Gebruik altijd verantwoord

We zijn hier allemaal volwassen genoeg om onze eigen beslissingen te kunnen nemen. MDMA is leuk, maar kan bij overmatig gebruik schadelijke gevolgen hebben. Gebruik het zeker niet vaker dan eens per maand; op die manier bescherm je je hersenen en je lichaam. Het beste is om MDMA met (lange) tussenpozen te gebruiken. Zo bescherm je je lichaam niet alleen tegen negatieve effecten, maar zullen je avondjes uit ook speciaal blijven. Maak er iets bijzonders van, en gebruik MDMA verstandig!

Zamnesia
Zamnesia
Zamnesia is expert in alles omtrent wiet en psychedelica. Door specialistische kennis te combineren met diepgaand onderzoek, creëert Zamnesia continu hoogwaardige content. Zamnesia is daarmee dé deskundige op het gebied van geestverruimende middelen.
Effecten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken