Blog
Hoe Herstel Je Van Een MDMA Kater?
6 min

Hoe Herstel Je Van Een MDMA Kater?

6 min

MDMA is beroemd vanwege de heftige gevoelens die ze produceert tijdens een avondje uit, maar je kan er de dagen erna voor boeten met een irritante kater. Als je echter weet wat te doen, is het mogelijk je snel weer goed te voelen.

MDMA was oorspronkelijk een favoriete stof onder psychotherapeuten en andere intellectuele kringen, maar verspreidde al snel naar het uitgaansleven, naarmate meer mensen er bekend mee raakten. De drug had, en heeft nog steeds, een enorme invloed op de ontwikkeling van diverse elektronische muziekstijlen. En ook vandaag nog, wordt MDMA veel gebruikt door jonge volwassenen en uitsluitend cannabis heeft meer nieuwe gebruikers dan MDMA.

MDMA is geliefd vanwege de intense, positieve gevoelens die het produceert: een open hart, emotionele warmte, empathie en een algeheel gevoel van welbevinden. Helaas volgt na een piek altijd een dal: De beroemde MDMA kater kan je uitgeput en mentaal moe laten voelen. Hoewel sommigen er meer last van hebben dan anderen, zullen de meeste gebruikers op een bepaald moment deze kater ervaren. Maar met de juiste stappen is het mogelijk de herstelperiode tot een minimum te beperken (bijv. met after-D).

WAT IS HET EFFECT VAN MDMA OP JE LICHAAM?

Wat Is Het Effect Van MDMA Op Je Lichaam?

MDMA haalt overtollige neurotransmitters uit hun opslagruimte, waarbij slechts kleine hoeveelheden voor de volgende dag worden overgelaten. Simpel gezegd, overspoelt MDMA de hersenen met "feel-good" neurotransmitters die normaal gesproken slechts spaarzaam worden vrijgegeven. Als de hekken open zijn, worden de reserves uitgeput. Het is logisch dat deze reserves de volgende dag worden gemist en opnieuw moeten worden opgebouwd.

De betrokken neurotransmitters zijn:

  • Serotonine

Een neurotransmitter betrokken bij veel processen in het lichaam, waaronder slaap, eetlust en stemmingsregulatie. Gevoelens van bedroefdheid en irritatie, die soms worden ervaren bij een MDMA kater, worden vaak toegeschreven aan het gebrek aan deze belangrijke neurotransmitter.

  • Dopamine

Deze neurotransmitter wordt het meest geassocieerd met het beloningssysteem van het lichaam en geluksgevoelens. Het wordt vrijgegeven wanneer we dingen doen die het lichaam als goed beschouwt en voor het overleven. Voorbeelden hiervan zijn seks, eten, slapen, sporten en al het andere dat we lonend vinden. Het is een extreem belangrijke neurotransmitter die ook betrokken is bij het geheugen, aandacht, motivatie, stemming, leren, beweging en algemene kennis. De intense gevoelens van liefde en empathie die we voelen tijdens MDMA gebruik kunnen deels worden toegeschreven aan de afgifte van dopamine (gecombineerd met serotonine). Het gebrek aan concentratie en onvermogen om te focussen op taken die vaak ervaren worden bij een MDMA kater zijn te wijten aan het feit dat de dopamine is opgebruikt.

  • Norepinefrine

Deze stof, ook bekend als noradrenaline, staat het meest bekend als de "vecht of vlucht" stof. Terwijl dopamine je geest alert maakt, roept norepinefrine je lichaam tot de aandacht en zorgt ervoor dat het klaar is om te reageren. Dit wordt gedaan door het verhogen van de hartslag, het vergroten van de pupillen en luchtwegen, maar ook door het verkleinen van bloedvaten naar niet-essentiële organen. Het resultaat is een opgepompt en energiek gevoel, nuttig tijdens een avondje feesten. Natuurlijk betekent dit dat, in aanvulling op de mentale vermoeidheid die door het gebruik van andere neurotransmitters wordt opgewekt, een MDMA kater ook gevoelens van lichamelijke vermoeidheid kan opwekken; niet van het gebrek aan meer norepinefrine, maar vaak van de lichamelijke uitputting als gevolg van het feesten de vorige avond.

Een ander korte termijn effect van MDMA gebruik is oxidatieve stress.
In feite creëren de enorme hoeveelheden vrijgegeven neurotransmitters samen serotonerge neurotoxiciteit, waarbij het vermogen van het lichaam om de hoeveelheid neurotransmitters aan te kunnen, wordt overladen. Het lichaam probeert te reinigen, maar kan de hoeveelheid oxiderende gifstoffen in de systemen niet bijhouden. Eigenlijk zit het iets gecompliceerder in elkaar, maar het schetst een algemeen beeld voor diegenen die niet dieper in de wetenschap willen duiken. Dit betekent dat regelmatig MDMA gebruik behoorlijk schadelijk kan zijn, omdat het je niet alleen mentaal en lichamelijk uitput, maar ook op celniveau.

HOE BEPERK JE EEN MDMA KATER?

Hoe Beperk Je Een MDMA Kater?

MDMA is beroemd vanwege de euforische en extatische effecten die het heeft. Toch is het ook berucht wegens de gevreesde kater die de volgende dag volgt. Het voelt daarbij alsof al het plezier dat je de vorige avond hebt gehad, uit je is gezogen. Alsof het enige wat achterblijft een leeg omhulsel is. Deze gigantische omslag in de stemming is ontluisterend. Het kan zelfs je humeur in de dagen die volgen danig beïnvloeden.

De drug zelf is mogelijk echter niet verantwoordelijk voor deze ongewenste effecten. Wist je dat de stemming niet verslechtert als je MDMA krijgt toegediend in een klinische setting? Dat suggereert dat veel andere factoren een rol spelen bij de negatieve effecten.

Denk er even over na. De kans is groot dat je ook alcohol hebt gedronken (slecht plan!), hebt gedanst en daarbij te weinig water hebt genomen. Waarschijnlijk heb je ook niet naar je lijf geluisterd toen het aangaf dat het tijd was voor rust. Al deze variabelen dragen bij aan de nare emotionele stemming die je de volgende dag ervaart.

Ook de dosering en kwaliteit van het middel spelen een belangrijke rol. Als je MDMA bij een onbekende hebt gekocht, dan loop je de kans dat je niet het juiste spul hebt gekregen. Misschien heb je wel een andere drug aangeschaft of een vulstof. Koop je MDMA dus altijd bij een betrouwbare leverancier en TEST HET EERST.

Waarschijnlijk heb je ook niet voor elke dosis de weegschaal gepakt. Als je echter op de gok doseert, is de kans groot dat je teveel binnenkrijgt. En dat kan erg gevaarlijk zijn. Weeg de doses daarom goed af voordat je naar een feestje gaat. Je hebt veel minder nodig dan je denkt om een fijne avond te hebben.

Weegschaal On Balance CT-250Bekijk Weegschaal On Balance CT-250

Volgens psychiater en onderzoeker dr. Ben Sessa - voorstander van MDMA-therapie - is het onnodig om meer dan 125mg van de drug per keer te nemen. Als je dat wel doet, krijgen de 5-HT1A- en 5-HT1B-receptoren veel te veel te verduren. Dat geeft je lijf een te grote stimulans.

Sessa suggereert een eerste dosering van 125mg die je daarna elke twee uur halveert. Een dergelijke dosis is volgens hem veel veiliger en geeft je een stabiele euforische buzz bij recreatief gebruik. Het doseren ziet er als volgt uit:

  • Eerste dosis: 125mg
  • 2 uur later: 60mg
  • 4 uur later: 30mg
  • 6 uur later: 15mg
  • 8 uur later: neem een taxi naar huis

Het is goed te weten dat er geen specifiek lichaamsgewicht is meegenomen bij deze voorgestelde dosering. De effecten kunnen dus behoorlijk verschillen op basis van je gewicht en stofwisseling. Houd hier rekening mee en gebruik altijd met mate.

HOE HERSTEL JE VAN EEN MDMA KATER?

L-TRYPTOPHAN/B6

Hoewel er geen instant wondermiddel is voor een MDMA kater, zijn er acties die kunnen worden ondernomen om de hersteltijd te verminderen. Allemaal gaan ze om het aanvullen van de bron van de bouwblokken van het lichaam, om de gebruikte neurotransmitters aan te maken, maar ook de vitaminen, mineralen, vetzuren, anti-oxidanten en andere voedingsstoffen, die zijn opgebruikt tijdens een nacht lichamelijk actief feesten.

Allereerst zullen we het hebben over dingen die kunnen worden gebruikt om je weer op de been te helpen en daarna zullen we kijken naar wat je daadwerkelijk zou moeten doen.

Aanvullen van serotonine

NATURAL 5-HTPBekijk Natural 5-HTP

Om serotonine aan te vullen kan je het beste een tryptofaan of 5-HTP supplement gebruiken. Beiden zijn chemische voorlopers op serotonine en essentieel voor de productie. Door het lichaam te voorzien van de benodigde bronnen, kan je er zeker van zijn dat nieuwe serotonine zo efficiënt mogelijk wordt geproduceerd. Over het algemeen wordt de voorkeur gegeven aan tryptofaan over 5-HTP, omdat dit minder risico's levert en in vergelijking efficiënter is. (Lees ook ons artikel over tryptofaan vs 5-HTP voor een meer gedetailleerde uitleg.)

Gerelateerd artikel

Leer Alles Over 5-HTP En De Vele Voordelen

Aanvullen van dopamine

Net zoals het aanvullen van serotonine, is het lichaam voorzien van de bouwstenen die het nodig heeft om zo efficiënt mogelijk meer te maken, de beste keus. Nu komt Velvet Bean (Mucuna pruriens) van pas. Deze boon bevat levodopa, een voorloper op dopamine.

Oxidatieve stress op afstand houden

Wanneer je lichaam zich in een toestand van oxidatieve stress bevindt, heeft het niet genoeg anti-oxidanten om effectief bij te blijven met de gifstoffen in je lichaam. Het antwoord hierop is NAC, of Acetylcysteïne. NAC is de voorloper op glutathion, de natuurlijke verdediging van het lichaam tegen vrije radicalen en oxiderende gifstoffen. Het geeft de lever in feite alle munitie die het nodig heeft om de ontgifting van het lichaam te verdedigen en stimuleren.

In aanvulling op NAC, is het verstandig om ook de voorraad vitamine C aan te vullen. Vitamine C zal NAC helpen haar taak te verrichten; het helpt de NAC te vernieuwen terwijl het de gifstoffen aanpakt.

MDMA kater herstel: De theorie in de praktijk brengen

MDMA Kater Herstel

Allereerst kunnen deze voorlopers een aantal dagen nodig hebben, voor ze de benodigde neurotransmitters kunnen vervangen. Overweeg dus om 2-3 dagen voordat je MDMA gebruikt te starten met tryptofaan, velvet bean en NAC. Hierdoor heeft je lichaam een voorraad om direct nieuwe transmitters mee te bouwen, wanneer de MDMA je huidige reserves naar je hersenen stuurt. Het is ook een goed idee een multivitamine te slikken, om de lichaamsfuncties te helpen en te ondersteunen tijdens dit proces.

De volgende ochtend, zodra je wakker wordt met een dijk van een MDMA kater, is het tijd om deze supplementen opnieuw te nemen: Tryptamine, Mucuna pruriens en NAC. Ga veilig te werk en zorg dat je binnen de aanbevolen dosering blijft. Breng de dag chillend en ontspannend door. Je wil je lichaam niet te veel uitputten, omdat dit onnodige stress veroorzaakt in je lichaam en dus het herstel hindert. Ga zitten, ontspan, kijk een filmpje of iets dergelijks en geniet, als je dat wilt, van iets te roken.

Producten die je helpen te herstellen

Drink deze dag vers geperst sap. Dit is tot de rand gevuld met diverse voedingsstoffen, die je lichaam nu goed kan gebruiken. Overweeg het gebruik van magnesiumpoeder om je te helpen ontspannen en voeg wat lijnzaad- of hennepolie toe aan je eten. Deze oliën zijn rijk aan vetzuren die je lichaam zullen ondersteunen.

Als je interesse hebt in kruiden, zal de gebalanceerde aard van tonics als Ginseng, Reishi, Catuba en Ginkgo je helpen je lichaam weer op te bouwen tot de volledige mentale en lichamelijke capaciteit.

Omnimind speelde een beruchte glansrol in de film "Limitless". Het is een noötropicum (smart drug) dat je mentale inspanningen verbetert. Het bevat het essentiële ingrediënt Bacopa Monnieri. Dit verbetert je geheugenvermogen en leerprestaties. Staan de uitwerkingsverschijnselen na een MDMA trip je leervermogen in de weg? Dan is Omnimind een goedgekeurd voedingssupplement zodat je je snel weer kunt concentreren.

Omnimind bestaat uit een combinatie van rozewortel, L-Theanine, een breed spectrum vitaminen, aminozuur en de favoriet van studenten, cafeïne. Daarmee is het speciaal ontworpen om mentale inspanningen te verbeteren. Omnimind is ongekend effectief vanaf de eerste dosering, waardoor het ideaal is voor colleges op maandagochtend. Het kan echter 2-3 dagen duren tot de effecten optimaal zijn.

OMNIMINDView Omnimind

Wil je deze stoffen niet individueel innemen; er is een product op de markt dat "After D" heet. Deze verpakking bevat twee porties. Inhoud per dagelijkse dosis (1 Capsule): 1,4mg Vitamine B6, 400mg L-Tryptofaan. 1 bruine tablet: 1050mg Vitamine C, Pomerans. 1 gele tablet: 40mg Vitamine B2, 902mg Mineralencomplex.

After D is een geweldig product voor personen die op zoek zijn naar een simpele manier om hun lichaam te herstellen, maar vergeet de NAC en Velvet Bean niet (en ook niet dat je de vereiste supplementen een paar dagen voor het gebruik van MDMA dient te starten). After D is voornamelijk gericht op het herstellen van de serotonine en bestrijden van het "downer" gevoel na het gebruik van MDMA.

Verantwoordelijk MDMA gebruik

We zijn allemaal volwassenen hier, dus je moet je eigen beslissingen nemen. MDMA is leuk, maar bij teveel gebruik is het schadelijk. Als je je hersenen wil beschermen, moet je het niet vaker gebruiken dan eenmaal per maand. Het is het beste om het gebruik van MDMA zoveel mogelijk te spreiden. Als het erop aankomt, is een gezond brein belangrijker.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken