Blog
Natural 5-HTP
2 min

Leer Alles Over 5-HTP En De Vele Voordelen

2 min

Een laag serotoninegehalte is een van de meestvoorkomende redenen als je je een beetje somber voelt. Als je op zoek bent naar een manier om je humeur te verbeteren, kun je overwegen om 5-HTP te gebruiken. Lees meer over dit supplement in het onderstaande artikel.

Doordat je vaak gewoon je leven leidt, heb je niet altijd door dat je lichaam achteruitgaat. Een van de meestvoorkomende problemen waar velen van ons mee kampen, is een laag serotoninegehalte.

Serotonine is een neurotransmitter die wordt aangemaakt door zenuwcellen in ons spijsverteringsstelsel en centrale zenuwstelsel. Deze chemische stof helpt om op natuurlijke wijze onder meer de slaap, het geheugen, de eetlust, leerprocessen en het seksueel gedrag te reguleren. Zodra echter om wat voor reden dan ook spanning in het spel komt, kunnen de serotonineniveaus in ons lichaam beginnen te dalen. En dan kunnen mensen last krijgen diverse problemen.

5-HTP is een natuurlijk supplement dat kan helpen om je op te vrolijken. Maar wat is het en hoe werkt het precies?

WAT IS 5-HTP?

WAT IS 5-HTP?

5-HTP of 5-hydroxytryptofaan is een substantie uit de zaaddozen van de _Griffonia simplicifolia_, een plant die voorkomt in West-Afrika. Bij de mens wordt 5-HTP direct na inname omgezet in serotonine.

5-HTP vult het serotoninegehalte aan door biologische synthese van nieuwe serotonine. Het is daarbij een natuurlijk product. Dit betekent dat het zijn werk kan doen zonder al te veel bijwerkingen te veroorzaken.

WAT GEBEURT ER NA EEN NACHTJE STAPPEN MET MDMA?

WAT GEBEURT ER NA EEN NACHTJE STAPPEN MET MDMA?

Designerdrugs, zoals MDMA of XTC, horen al sinds het midden van de jaren 80 bij het club- en nachtleven. Even kort: MDMA verplettert het brein van de gebruiker met een plotselinge toename van "geluk" neurotransmitters. Denk aan dopamine, noradrenaline en natuurlijk serotonine.

Deze chemicaliën worden in veel hogere concentraties afgegeven dan normaal. Dat heeft tot gevolg dat de reserves van neurotransmitters uitgeput raken na de ervaring. Zodra de high wegebt, ondervindt het lichaam oxidatieve stress. Dat betekent dat de MDMA-gebruiker last kan krijgen van fysieke, mentale en emotionele uitputting. Eigenlijk dus precies het tegenovergestelde van de high die je voelde bij het gebruik van de drug.

HOE HELPT 5-HTP HET SEROTONINE-NIVEAU HERSTELLEN?

HOE HELPT 5-HTP HET SEROTONINE-NIVEAU HERSTELLEN?

5-HTP bevoorraadt in principe het lichaam opnieuw met de serotonine die tijdens de MDMA boost, of door andere oorzaken verloren is gegaan. Dat sleurt de diehard feestgangers door het zogenaamde "Suicide Tuesday" gevoel dat de kater na het gebruik van MDMA kenmerkt. 

HOE BEVORDERT 5-HTP EEN NATUURLIJKE NACHTRUST?

HOE BEVORDERT 5-HTP EEN NATUURLIJKE NACHTRUST?

5-HTP kan ook mensen helpen die op zoek zijn naar een middel om de nachtrust te verbeteren. Onderzoek[1] heeft aangetoond dat dit supplement een gezonde en natuurlijke slaap kan ondersteunen.

Door 5-HTP met gamma-aminoboterzuur (GABA) in te nemen, dat ontspannend werkt, kunnen mensen een betere nachtrust ervaren. Ander onderzoek[2] heeft aangetoond dat ook kinderen die kampen met nachtmerries baat kunnen hebben bij 5-HTP.

TRYPTOFAAN ALS ANDER NATUURLIJK ALTERNATIEF

TRYPTOFAAN ALS ANDER NATUURLIJK ALTERNATIEF

Hoewel 5-HTP al een goede keuze is om serotonineniveaus te herstellen, bestaan er ook andere alternatieven die hetzelfde kunnen doen.

Tryptofaan, dat toevallig een voorloper is van 5-HTP, is in principe een aminozuur dat een van de bouwstenen vormt die betrokken zijn bij de synthese van proteïne. Het helpt een goede stemming te behouden en de eetlust weer terug te brengen naar normaal. Ook zorgt het voor rust. De belangrijkste reden voor gebruik van dit supplement, is dit rustgevende effect. Daarmee kan het zorgen voor minder spanning.

5-HTP: LEES JE GOED IN!

5-HTP: LEES JE GOED IN!

Over het algemeen geldt dat 5-HTP een praktisch supplement is voor mensen met lage serotoninespiegels. Maar zoals voor alles in het leven geldt, is het belangrijk je goed in te lezen en het met mate te gebruiken.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.

Externe Bronnen:
  1. Effects of L-tryptophan on sleep onset insomniacs. - PubMed - NCBI - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. L -5-Hydroxytryptophan treatment of sleep terrors in children. - PubMed - NCBI - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken