Blog
Wat Is 5-HTP?
3 min

Wat Is 5-HTP?

3 min
Products Smartshop

Stress is een van de belangrijkste oorzaken van een serotonine tekort. Wil je zonder doktersrecept deze neurotransmitter een boost geven, denk dan eens aan 5-HTP. Lees hier alles over dit baanbrekende supplement!

Het komt vaak voor dat mensen hun leven gewoon leiden zonder dat ze weten dat hun lichaam in verval raakt. Een van de meest voorkomende problemen daarbij is een serotonine tekort.

Serotonine is een neurotransmitter die wordt aangemaakt door cellen in onze spijsverteringsorganen en het centraal zenuwstelsel. De chemische stof is een natuurlijke regulator voor onder meer de slaap, het geheugen, de eetlust, leerprocessen, de stemming en seksueel gedrag. Maar zodra er om wat voor reden dan ook stress ten tonele verschijnt, begint het serotonine-niveau te dalen. Hierdoor krijgen mensen last van slaapstoornissen, eetlustverlies en depressies.

Om dit probleem te verhelpen, is er een natuurlijk voedingssupplement ontwikkeld dat men 5-HTP noemt. In dit artikel trachten we uit te leggen wat 5-HTP precies is. We bespreken hoe het werkt en waarin het verschilt van andere soorten van behandeling die momenteel gangbaar zijn bij een serotonine tekort.

WAT IS 5-HTP?

WAT IS 5-HTP?

5-HTP of 5-hydroxytryptofaan is een substantie die gewonnen wordt uit de zaaddozen van de Griffonia simplicifolia, een medicinale plant die in West-Afrika voorkomt. Bij de mens wordt 5-HTP direct nadat het is ingenomen, omgezet in serotonine.

Artsen schrijven vaak een recept voor een geneesmiddel voor, variërend van tryptofaan tot selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI's), als mensen problemen ondervinden door een serotonine tekort. SSRI's als Prozac (fluoxetine) en Zoloft (sertraline) zorgen ervoor dat de hersenen de aanwezige serotonine gebruiken. Maar ze produceren in feite geen extra beschikbare serotonine.

5-HTP brengt het serotonine-niveau echter weer op peil door de biologische synthese van nieuwe serotoninemoleculen. En hoewel SSRI's een bijdrage kunnen leveren om een serotonine tekort te verhelpen, is 5-HTP een biologisch product, wat betekent dat het werkzaam is zonder veel bijwerkingen te veroorzaken.

WAT GEBEURT ER NA EEN NACHTJE STAPPEN MET MDMA?

WAT GEBEURT ER NA EEN NACHTJE STAPPEN MET MDMA?

Designerdrugs, zoals MDMA of XTC, horen al sinds het midden van de jaren 80 bij het club- en nachtleven. Even kort: MDMA verplettert het brein van de gebruiker met een plotselinge toename van "geluk" neurotransmitters. Denk aan dopamine, noradrenaline en natuurlijk serotonine.

Deze chemicaliën worden in veel hogere concentraties afgegeven dan normaal. Dat heeft tot gevolg dat de reserves van neurotransmitters uitgeput raken na de ervaring. Zodra de high wegebt, ondervindt het lichaam oxidatieve stress. Dat betekent dat de MDMA-gebruiker last kan krijgen van fysieke, mentale en emotionele uitputting. Eigenlijk dus precies het tegenovergestelde van de high die je voelde bij het gebruik van de drug.

5-HTP

Bekijk Product

HOE HELPT 5-HTP HET SEROTONINE-NIVEAU HERSTELLEN?

HOE HELPT 5-HTP HET SEROTONINE-NIVEAU HERSTELLEN?

5-HTP bevoorraadt in principe het lichaam opnieuw met de serotonine die tijdens de MDMA boost, of door andere oorzaken verloren is gegaan. Dat sleurt de diehard feestgangers door het zogenaamde "Suicide Tuesday" gevoel dat de kater na het gebruik van MDMA kenmerkt. 5-HTP doet dit door het bereiken van de hersenen via de bloedbaan, dwars door de bloed-hersenbarrière.

HOE HELPT 5-HTP BIJ SLAAPSTOORNISSEN?

HOE HELPT 5-HTP BIJ SLAAPSTOORNISSEN?

5-HTP is tevens een supplement dat mensen kan helpen slaapstoornissen, zoals slapeloosheid, te overwinnen. Onderzoeken hebben aangetoond dat het problemen met het in slaap vallen kan verhelpen, maar ook voor een diepere slaap over het algemeen zorgt.

Wanneer mensen met slaapproblemen 5-HTP in combinatie met Gamma aminoboterzuur (GABA) gebruiken, wat werkt als een spierverslapper, vallen ze direct in slaap en ervaren ze een betere nachtrust. Een ander onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die aan nachtmerries lijden bijzonder gebaat zijn bij 5-HTP.

ANDERE NATUURLIJKE ALTERNATIEVEN

ANDERE NATUURLIJKE ALTERNATIEVEN

Hoewel 5-HTP reeds een goede optie is voor het herstellen van het serotonine-niveau zijn er ook andere alternatieven die de klus kunnen klaren.

Tryptophaan, wat een voorloper is van 5-HTP, is in principe een aminozuur en een van de bouwstenen die betrokken zijn bij de synthese van proteïne. Het levert emotioneel evenwicht, herstel van de eetlust en zorgt voor een betere nachtrust. Het belangrijkste voordeel van dit supplement is dat het kalmerende, verzachtende effecten heeft, wat stress aanzienlijk doet verminderen.

L-Tryptophan

bekijk Product

Related Story

Hoe Herstel Je Van Een MDMA Kater?

IS HET VEILIG?

Voor mensen die dit supplement nog nooit gebruikt hebben, kan 5-HTP wat intimiderend overkomen. Dat gezegd hebbende, de vraag blijft: is 5-HTP veilig te gebruiken?

Het antwoord is ja, maar alleen voor een korte periode. Deskundigen adviseren het gebruik te beperken tot maximaal twaalf weken. Er is echter een nadeel aan verbonden voor mensen die maagproblemen hebben. Zij kunnen namelijk bijwerkingen ervaren, zoals buikloop, misselijkheid en braken.

Bovendien is het erg belangrijk te weten dat 5-HTP niet gebruikt zou moeten worden door mensen die reeds een SSRI of een MAO-remmer gebruiken. Of door personen die lijden aan ernstige depressies of stemmingsstoornissen. Van dit supplement is bekend dat het bij sommige van deze individuen suïcidale gedachten kan oproepen. Daarom doe je er altijd verstandig aan eerst een arts te raadplegen alvorens je overgaat tot het gebruik van een nieuw supplement, zoals 5-HTP.

Over het algemeen is 5-HTP een behulpzaam supplement voor mensen met een serotonine tekort. Maar net als met alles in het leven is het belangrijk je goed te laten informeren en zelf onderzoek te doen. En om matigheid te betrachten.

5-HTP: IS HET VEILIG?

Miguel

Geschreven door: Miguel

Wietrokende ruimtecowboy uit de Filipijnen. Waarom drinken en rijden als je kunt roken en vliegen?

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Products Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken