Blog
5-HTP: Alles Wat Je Moet Weten
4 min

5-HTP: Alles Wat Je Moet Weten

4 min

Het gebruik van supplementen met 5-HTP is de laatste jaren sterk gestegen. Hoewel je lichaam deze chemische stof van nature produceert, proberen veel mensen hun systemische 5-HTP-niveaus te verhogen in de hoop de voordelen van deze voorloper van serotonine te ervaren. Lees verder om alles te weten te komen over 5-HTP.

De naam 5-HTP lijkt zo uit een sciencefictionfilm te komen. Het staat echter voor 5-hydroxytryptofaan, een volledig natuurlijk supplement dat de productie van serotonine stimuleert. Vroeger kon je het alleen op recept krijgen, maar inmiddels kun je het in de winkel kopen of online bestellen. Daarom kan iedereen de mogelijke voordelen ervaren die 5-HTP te bieden heeft. Maar wat is het precies? En hoe werkt het eigenlijk? Ontdek hier alles wat je moet weten over 5-HTP.

Wat is 5-HTP?

Wat is 5-HTP?

5-HTP is een aminozuur dat in sommige dieren en planten geproduceerd wordt. Het menselijk lichaam produceert 5-HTP als een chemisch bijproduct van tryptofaan en een chemische voorloper van serotonine. 5-HTP zit ook in zaden van Griffonia simplicifolia, een klimheester die uit West- en Centraal-Afrika afkomstig is. 5-HTP wordt uit deze plant geëxtraheerd en in supplementen gebruikt met als doel de hoeveelheid serotonine in de hersenen te verhogen. Dit resulteert in een groot aantal mogelijke gezondheidsvoordelen.

Hoe werkt 5-HTP?

In het lichaam wordt 5-hydroxytryptofaan biologisch gesynthetiseerd door de interactie tussen het aminozuur L-tryptofaan en het enzym tryptofaanhydroxylase. Vanaf hier decarboxyleert 5-HTP in serotonine. Dit is een neurotransmitter die onder andere betrokken is bij het reguleren van stemming, slaapfunctie en spijsvertering. Om die reden is het van belang dat er een constante voorraad serotonine in het lichaam aanwezig is. De halfwaardetijd van 5-HTP is echter vrij kort, dus het kan lastig zijn om de niveaus consistent te houden. Om deze reden is er enige twijfel over de omvang van de therapeutische capaciteit van 5-HTP. De niveaus in je lijf kunnen namelijk aanzienlijk schommelen. Toch kiezen steeds meer mensen voor supplementen met 5-HTP in een poging de hoeveelheid serotonine in het lichaam te verhogen.

Gerelateerd artikel

Tryptofaan versus 5-HTP: Het verschil

Manieren om 5-HTP te ervaren

Manieren om 5-HTP te ervaren

Buiten het natuurlijk geproduceerde 5-HTP is het zaad van Griffonia simplicifolia de exclusieve bron van deze chemische stof in supplementen en andere preparaten. Er bestaan allerlei poederextracten en capsules met uitsluitend deze verbinding, of een combinatie van 5-HTP met andere vitamines. Deze supplementen zijn een gemakkelijke en consistente manier om 5-HTP te doseren.

Voedselbronnen bevatten geen 5-HTP, maar bepaalde voedingsmiddelen bevatten wel tryptofaan. Dit wordt vervolgens in het lichaam in 5-HTP omgezet. Voedingsmiddelen zoals kip, melk, zonnebloempitten en aardappelen bevatten allemaal van nature tryptofaan. Hierdoor zijn deze producten ook een optie om het niveau 5-HTP in je lichaam te verhogen. Dat is echter wel een indirecte manier en de concentraties zijn lager dan die van supplementen.

Wat zijn de mogelijke voordelen van 5-HTP?

Wat zijn de mogelijke voordelen van 5-HTP?

Zoals reeds kort aangestipt, hebben de mogelijke voordelen van 5-HTP te maken met de voordelen van serotonine. Serotonine vervult vele essentiële rollen in het lichaam. Hoewel er op dit moment nog weinig wetenschappelijke studies zijn, belichten we hieronder het belangrijkste onderzoek naar de potentiële impact van 5-HTP op het welzijn en verschillende gezondheidsproblemen.

✅5-HTP en gewichtsverlies

Er zijn verschillende factoren die aan gewichtsverlies bijdragen. Denk aan dieet, lichaamsbeweging en genen. Toch is ook 5-HTP onderzocht op de mogelijke impact op gewichtsverlies, vooral vanwege het potentieel om hormonen te onderdrukken die de eetlust opwekken. In een studie uit 1998 (Cangiano et al.) gebruikten 20 deelnemers met diabetes twee weken lang een kuur met 5-HTP of een placebo. De onderzoeksresultaten gaven aan dat degenen die 5-HTP hadden genomen, ongeveer 400 calorieën minder per dag consumeerden dan deelnemers die een placebo namen. Daarnaast bevorderde de verhoogde aanwezigheid van 5-HTP een betere controle van de bloedsuikerspiegel als gevolg van een verminderde inname van koolhydraten.

✅5-HTP en fibromyalgie

Fibromyalgie is een complexe chronische aandoening. Het kan wijdverspreide pijn door het hele lichaam veroorzaken. Dit leidt weer tot allerlei andere klachten, zoals stijve spieren, slaapproblemen en extreme vermoeidheid. Fibromyalgie is niet te genezen en daarom wenden veel mensen zich tot homeopathische middelen en supplementen om de symptomen te helpen beheersen.

In 1990 werd 5-HTP onderzocht met betrekking tot spierpijnklachten die met de aandoening geassocieerd zijn. De resultaten waren veelbelovend, maar toch ontbreekt sluitend bewijs dat 5-HTP een zinvolle toekomstige behandeling is voor mensen met fibromyalgie. Omdat de beschikbare studies gedateerd zijn, is er veel meer onderzoek nodig naar de relatie tussen fibromyalgie en 5-HTP.

✅5-HTP en stemming

Het valt niet te ontkennen dat onderwerpen als depressie, angst en de algehele mentale gezondheid ongelooflijk complex zijn. Als je er last van hebt, weet je vast dat er geen 'universeel wondermiddel' bestaat. Veel mensen kiezen voor aanpassingen in de lifestyle, zoals het gebruik van voedingssupplementen, in de hoop de hoogte- en dieptepunten van het dagelijks leven te egaliseren. Een review (K et al., 2002) probeerde de impact van 5-HTP op depressie te bepalen en bekeek hiervoor meer dan 108 geassocieerde onderzoeken. Slechts twee onderzoeken, met in totaal 64 patiënten, voldeden echter aan de inclusiecriteria voor de review. In beide gevallen presteerde 5-HTP beter dan de placebo, maar de auteurs stellen dat de resultaten nog steeds niet overtuigend genoeg zijn.

✅5-HTP en slaap

5-HTP is een voorloper van serotonine. Serotonine is op haar beurt een voorloper is van melatonine, een hormoon dat onmisbaar is voor het reguleren van de slaap-waakcyclus. Uit een studie uit 2010 (W et al.) blijkt dat mensen die 5-HTP gebruikten sneller in slaap vielen en over het algemeen veel langer sliepen in vergelijking met de placebogroep. Natuurlijk zijn er meerdere factoren die aan een gezonde nachtrust bijdragen. Sommige factoren kunnen we beheersen, andere niet. De resultaten van dit specifieke onderzoek zijn echter een stap in de goede richting. Ook hier moeten we benadrukken dat meer formeel onderzoek vereist is.

✅5-HTP en migraine

Als je geplaagd wordt door migraine, weet je hoe slopend de aandoening kan zijn. Kan 5-HTP iets betekenen? In een studie uit 1986 (Titus et al.) kregen 124 deelnemers met aanleg voor migraine gedurende 6 maanden 5-HTP, naast hun standaard medicatie voor de aandoening. Aan het einde van deze studie rapporteerde ongeveer 71% van de deelnemers significant minder last van migraine te hebben. Hoewel dit geen concreet bewijs levert, geeft het maar weer eens aan dat meer onderzoek veelbelovend zou kunnen zijn.

Zijn er bijwerkingen als je 5-HTP gebruikt?

Zijn er bijwerkingen als je 5-HTP gebruikt?

Je kunt enkele bijwerkingen ervaren als je een standaard dosis 5-HTP gebruikt, maar deze zijn gelukkig mild. Bij zeer hoge doses, of in combinatie met medicijnen die serotonine beïnvloeden, is er een hoger risico op het serotoninesyndroom. Dit is een ernstige aandoening die een verhoogde hartslag, bloeddruk en mogelijk zelfs coma veroorzaakt. Houd je dus altijd aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die op supplementen en andere producten staan vermeld. Zo voorkom je het risico op serotoninesyndroom en andere, mildere bijwerkingen. Enkele mogelijke bijwerkingen zijn:

  • Misselijkheid
  • Maagklachten
  • Maagzuur
  • Diarree
  • Duizeligheid

Heb je een hoge bloeddruk, diabetes of gebruik je SSRI's of andere medicijnen? Raadpleeg dan eerst je huisarts voordat je 5-HTP gebruikt.

Is 5-HTP zichtbaar op een drugstest?

Veel mensen worden onderworpen aan regelmatige, willekeurige drugstests, zowel op het werk als in een medische setting. Als dit ook voor jou geldt, moet je je dan zorgen maken dat 5-HTP een vals positief resultaat oplevert? Gelukkig niet! 5-HTP behoort niet tot de stoffen waar drugstesten op screenen. Bovendien geeft het ook geen positief resultaat.

Gerelateerd artikel

Drugstesten: Wat Je Moet Weten

Profiteer van de voordelen van 5-HTP

Profiteer van de voordelen van 5-HTP

Het is inmiddels vast wel duidelijk dat 5-HTP een interessante stof is met een lange lijst mogelijke voordelen. Hoewel tryptofaan in een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen zit, zijn er ook talrijke supplementen met 5-HTP beschikbaar. Heb je interesse in hoogwaardige 5-HTP supplementen die in jouw drukke lifestyle en schema passen? Bezoek dan eens de Zamnesia Healthshop. Daar vind je de beste producten van dit moment.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Bronnen
  • Cangiano, C, Laviano, A, Ben, M Del, Preziosa, I, Angelico, F, Cascino, A, Rossi-Fanelli, & F. (1998, July). Effects of oral 5-hydroxy-tryptophan on energy intake and macronutrient selection in non-insulin dependent diabetic patients - https://www.nature.com
  • Caruso, I., Puttini, P. S., Cazzola, M., & Azzolini, V. (1990). Double-Blind Study of 5-Hydroxytryptophan versus Placebo in the Treatment of Primary Fibromyalgia Syndrome. Journal of International Medical Research, 18(3), 201–209. - https://journals.sagepub.com
  • Feliu Titus, Antoni Dávalos, Jordi Alom, & Agusti Codina. (1986). 5-Hydroxytryptophan versus Methysergide in the Prophylaxis of Migraine - https://www.karger.com
  • Shaw K, Turner J, & Del Mar C. (2002). Tryptophan and 5-hydroxytryptophan for depression - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  • Shell W, Bullias D, Charuvastra E, May LA, & Silver DS. (2010 Mar-Apr). A randomized, placebo-controlled trial of an amino acid preparation on timing and quality of sleep - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Healthshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken