Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Tryptofaan vs 5-HTP

Tryptophan vs. 5HTP

Zowel tryptofaan als 5-HTP zijn voorlopers op serotonine en andere neurotransmitters. Tryptofaan is een voorloper op 5-HTP, die vervolgens wordt omgezet in serotonine. Als een gevolg hiervan, wordt aangenomen dat het innemen van 5-HTP als een supplement een meer efficiënte manier is om serotonine te stimuleren, omdat het een stap in het proces overslaat. Hierbij wordt een enorm belangrijk feit vergeten: De manier waarop tryptofaan en 5-HTP na innemen op het lichaam werken, is zeer verschillend, wat we hier zullen uitleggen.

Tryptofaan:

Wanneer tryptofaan wordt ingenomen, gaat dit door het spijsverteringskanaal, waar het wordt opgenomen in de bloedbaan. Vervolgens reist het langs de bloed-brein barrière (BBB) naar de hersenen, waar het wordt omgezet in 5-HTP, en uiteindelijk in serotonine.

5-HTP:

Wanneer 5-HTP daarentegen wordt ingenomen, reist dit ook door het spijsverteringskanaal; maar voordat het wordt opgenomen in de bloedbaan, wordt het door de lever omgezet in serotonine.

Het probleem hiermee is, dat de conversie naar serotonine plaatsvindt in de lever en niet in de hersenen. De bloed-brein barrière kan geen grote hoeveelheden serotonine opnemen uit het bloed. Dit zorgt ervoor dat hoge niveaus serotonine aanwezig zijn in het bloed, die niet efficiënt kunnen worden gebruikt. Dit is gevaarlijk omdat een hoog serotonine niveau hartproblemen kan veroorzaken, waaronder coronaire spasmen en abnormale hartkloppingen, waarbij het risico bestaat van een plotselinge hartaanval. Deze toestand wordt het serotonine syndroom genoemd en kan mogelijk fataal zijn. Hoewel dit extreem zeldzaam is (5-HTP supplementen worden meestal als veilig genoeg beschouwd), zijn personen met hartaandoeningen, of personen die teveel gebruiken, extreem kwetsbaar.

Voor de effectiviteit en veiligheid worden 5-HTP supplementen dan ook meestal samen genomen met medicijnen die voorkomen dat de stof door de lever wordt omgezet in serotonine.

Aan de andere kant betekent het feit dat tryptofaan veilig door de bloedbaan naar de hersenen kan bewegen, voordat het wordt omgezet, dat er geen onnodige serotonine aanwezig is in de bloedbaan. Dit maakt tryptofaan een absoluut veilige keuze, die ook nog eens veel efficiënter is bij de productie van serotonine.

 

Zamnesia

Leeftijdsverificatie 18+

Ben je 18 jaar of ouder? De content op Zamnesia.nl is uitsluitend geschikt en bestemd voor volwassenen.

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent.


After party supplementen