Blog
Wat Zijn MAO-Remmers?
4 min

Wat Zijn MAO-Remmers?

4 min

Misschien heb je wel eens gehoord dat een combi van MAO-remmers met psychedelica een trip kan versterken. Wees echter op je hoede met MAO-remmers, want bij verkeerd gebruik kunnen ze fatale gevolgen hebben. Hier gaan we dieper in op wat monoamine-oxidaseremmers eigenlijk zijn en waar je rekening mee moet houden voordat je ze gebruikt.

Voor de meeste mensen zijn psychedelische drugs zoals psilocybine, DMT en LSD op zichzelf al heftig genoeg. Toch wordt er al eeuwenlang geëxperimenteerd met de combi van psychedelica en MAO-remmers voor een nóg intensere ervaring.

Maar wat houdt deze combi eigenlijk in en is het de moeite waard om het te proberen? Voor het gecombineerd gebruik van MAO-remmers en andere drugs is op dit moment nog maar weinig concreet bewijs. Dit artikel is ook niet bedoeld om het op de een of andere manier aan te moedigen of te ontmoedigen. In plaats daarvan zetten we op een rij wat er bekend is over deze stoffen en de combinatie ervan. Op deze manier kun je voor jezelf de afweging maken.

Voordat we er dieper op ingaan, moeten we echter een belangrijke kanttekening plaatsen. MAO-remmers staan bekend om hun gevaarlijke interacties met bepaalde voeding en medicijnen. Dus als je van plan bent MAO-remmers te gebruiken, is het belangrijk om meer onderzoek te doen en niet alleen dit artikel te lezen.

Wat zijn monoamine-oxidaseremmers (MAO-remmers)?

Wat zijn monoamine-oxidaseremmers (MAO-remmers)?

De naam zegt het eigenlijk al: monoamino-oxidaseremmers (MAO-remmers) zijn een klasse van stoffen die monoamine-oxidase (MOA) tegengaan. MAO's zijn enzymen die aanwezig zijn in het membraan van mitochondriën.

Er zijn talloze planten die van nature MAO-remmers bevatten. De farmaceutische industrie synthetiseerde deze verbindingen om er antidepressiva en angststillers van te maken. De eerste antidepressiva waren zelfs MAO-remmers. Hoewel ze nog steeds worden gebruikt, zijn ze vanwege hun bijwerkingen minder populair geworden. Tegenwoordig worden bij dergelijke klachten vooral selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI's) voorgeschreven.

MAO-remmers gaan verschillende interacties aan met zowel voeding als drugs. Sommige van deze interacties kunnen trips versterken. Zo zijn DMT-trips bijvoorbeeld onmogelijk zonder MAO-remmers. Maar de meeste van deze interacties zijn bijzonder gevaarlijk, met soms zelfs fatale gevolgen.

Wat is een voorbeeld van een MAO-remmer?

Wat is een voorbeeld van een MAO-remmer?

De meest voorkomende farmaceutische MAO-remmers zijn:

 • Fenelzine: wordt vaak gebruikt voor de behandeling van atypische depressie bij volwassenen. Ongeschikt voor bipolaire of ernstige depressie.
 • Tranylcypromine: wordt gebruikt voor zware depressies wanneer andere behandelingen niet werken.
 • Selegiline: breekt dopamine af in de hersenen en wordt gebruikt voor de behandeling van de ziekte van Parkinson.
 • Isocarboxazide: wordt gebruikt voor depressie, angst, paniek en fobieën.

Dit zijn farmaceutische, gesynthetiseerde MAO-remmers. We raden sterk af om deze stoffen te gebruiken om de effecten van psychedelica te versterken. Ze zijn zeer sterk, kunnen heftige bijwerkingen hebben en zeer gevaarlijke interacties veroorzaken. Tenzij je ze door een arts of specialist krijgt voorgeschreven, moet je er ver vandaan blijven.

Er zijn ook natuurlijke MAO-remmers die vaak minder sterk zijn, waardoor ze nuttiger zijn voor psychedelische doeleinden. Dit betekent echter niet dat ze ongevaarlijk zijn.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • B. caapi: wordt vaak gebruikt in ayahuasca brouwsels om de DMT beschikaar te maken.
 • Bobinsana: wordt traditioneel gebruikt in holistische geneeskunde van bepaalde inheemse volkeren in het Peruaanse Amazonegebied.
 • Peganum harmala (Syrische wijnruit): groeit in Afrika, Azië en Europa. Deze plant wordt als giftig beschouwd, maar heeft ondanks dat een plaats in traditionele therapeutische rituelen.
 • Cacao: rauwe cacao is een milde MAO-remmer en werd door de Azteken vaak samen met Psilocybe cubensis paddenstoelen gebruikt bij paddenstoelenrituelen.
 • Grapefruit: grapefruits bevatten ook MAO-remmers.

Gerelateerd artikel

De Aztec Combo: Paddo's & Cacao

Wat doen monoamino-oxidaseremmers?

Wat doen monoamino-oxidaseremmers?

MAO-remmers remmen een of beide monoamine-oxidase enzymen, namelijk MAO-A en MAO-B.

De remming van MAO-A vermindert de afbraak van serotonine, noradrenaline en dopamine. Aangenomen wordt dat deze link met neurotransmitters gedeeltelijk kan verklaren op welke manieren deze stoffen bepaalde mentale ziektes beïnvloeden.

De remming van MAO-B vermindert de afbraak van dopamine en fenylethylamine. Daarbij is het vermelden waard dat bij MAO-remmers die alleen MAO-B remmen niet dezelfde dieetbeperkingen gelden als bij andere typen.

Kunnen MAO-remmers interacties met andere stoffen aangaan?

Een van de redenen dat MAO-remmers niet vaak worden voorgeschreven, is het enorme aantal interacties dat ze met andere stoffen en eten kunnen hebben. Vaak zijn deze interacties gevaarlijk. Bij regelmatig gebruik van MAO-remmers kunnen ze op termijn een blokkerende werking hebben. Bij eenmalig gebruik zijn deze interacties niet zo ernstig.

Psychedelica en MAO-remmers

Psychedelica en MAO-remmers

MAO-remmers kunnen de effecten van DMT, psilocybine en LSD versterken en verlengen. Van DMT is bekend dat het zonder een MAO-remmer helemaal geen effect kan hebben.

Bij psilocybine en LSD is er nauwelijks wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de vraag of MAO-remmers deze drugs kunnen versterken. Omdat beide vergelijkbare werkingsmechanismen hebben als DMT, wordt aangenomen dat hun effecten in theorie zouden kunnen worden versterkt met MAO-remmers. Bovendien zijn er talloze verhalen te vinden die een sterke link tussen dergelijke stoffen suggereren.

Over het algemeen worden deze combinaties als veilig beschouwd (Malcolm 2021).

Wees echter altijd zeer voorzichtig, zeker bij LSD. Misschien wordt LSD over het algemeen als redelijk veilig beschouwd in combinatie MAO-remmers. Helaas worden er vaak allerlei drugs verkocht als LSD, terwijl het in werkelijkheid om iets anders gaat, zoals DOx. Deze stof heeft vergelijkbare effecten als LSD. Op fysiologisch niveau werkt het echter als MDMA, dat fatale interacties met MAO-remmers kan hebben.

Gerelateerd artikel

Microdosing MDMA: Dit Moet Je Weten

Eten en MAO-remmers

Eten en MAO-remmers

Mensen die regelmatig medicijnen met MAO-remmers gebruiken, moeten bepaald eten vermijden. Gefermenteerde voeding zoals kaas, sojasaus en talloze andere producten, bevat tyramine. Dit is een absolute no-go. Het consumeren van tyramine terwijl je MAO-remmers gebruikt, kan leiden tot een zogenaamde 'hypertensieve crisis', die dodelijk kan zijn.

Overige stoffen en MAO-remmers

Overige stoffen en MAO-remmers

Bij andere drugs en medicijnen, waaronder amfetaminen, MDMA, SSRI's, sint-janskruid, 5-HTP en nog talloze andere stoffen, treden extreem gevaarlijke interacties met MAO-remmers op. Dit geldt zeker voor mensen die ze regelmatig gebruiken. Als je sporadisch een natuurlijke MAO-remmer gebruikt, is het onduidelijk welke effecten dat mogelijk kan hebben in combinatie met deze stoffen.

Een van de grootste gevaren van een interactie tussen een MAO-remmer en een andere stof is het serotoninesyndroom. Dit treedt op wanneer het lichaam serotonine niet langer kan afbreken, waardoor de niveaus gevaarlijk hoog worden (Laban en Saabadi, 2022). Bovenstaande stoffen brengen stuk voor stuk dit risico met zich mee.

Er zijn verhalen van mensen die Peganum harmala in combinatie met 5-HTP gebruikten en in het ziekenhuis belandden. Wees altijd voorzichtig en voorkom dit soort mogelijk gevaarlijke combinaties.

Zijn er risico's aan MAO-remmers verbonden?

Naast de eerder genoemde interacties, zijn er meer risico's verbonden aan het gebruik van MAO-remmers naast psychedelica. Zelfs als alles volgens plan verloopt en de effecten sterker worden, kan dit op zich al een gevaarlijke uitkomst hebben.

Psychedelica zijn zeer krachtige en soms overweldigende drugs. De toevoeging van MAO-remmers versterkt niet alleen de effecten, maar kan ook de aard van de trip veranderen, en niet altijd ten goede. Besef goed waar je aan begint, voordat je de interactie van drugs in je lichaam beïnvloedt. Als je een sterkere trip wilt, is het vaak beter om gewoon een hogere dosis van de drug te nemen.

Moet je MAO-remmers tijdens je trips gebruiken?

Moet je MAO-remmers tijdens je trips gebruiken?

Deze keuze is aan jou, maar vertrouw niet alleen op de informatie in dit artikel. Er zijn diverse tripverslagen en discussies over dit onderwerp te vinden op internetfora. Lees je altijd goed in!

Veel mensen vinden het leuk om psychedelica te combineren met MAO-remmers, maar de meesten geven ook aan dat het een zeer intense en niet altijd aangename ervaring is. Als je het toch besluit te doen, raden we je aan om daarbij in ieder geval een betrouwbare en nuchtere tripsitter aanwezig te hebben.

Zamnesia
Zamnesia
Zamnesia is expert in alles omtrent wiet en psychedelica. Door specialistische kennis te combineren met diepgaand onderzoek, creëert Zamnesia continu hoogwaardige content. Zamnesia is daarmee dé deskundige op het gebied van geestverruimende middelen.
Bronnen
 • -. (n.d.). Monoamine Oxidase Inhibitors (MAOI): Significant Drug-Drug/Drug-Food Interactions with MAOIs - https://aapp.org
 • Malcolm, Benjamin, Thomas, & Kelan. (2022, June). Serotonin toxicity of serotonergic psychedelics - https://link.springer.com
 • Malcolm, Benjamin, Thomas, & Kelan. (2022, June). Serotonin toxicity of serotonergic psychedelics - https://link.springer.com
 • Malcolm, Benjamin, Thomas, & Kelan. (2022, June). Serotonin toxicity of serotonergic psychedelics - https://link.springer.com
 • Malcolm, Benjamin, Thomas, & Kelan. (2022, June). Serotonin toxicity of serotonergic psychedelics - https://link.springer.com
 • Malcolm, Benjamin, Thomas, & Kelan. (2022, June). Serotonin toxicity of serotonergic psychedelics - https://link.springer.com
 • Malcolm, Benjamin, Thomas, & Kelan. (2022, June). Serotonin toxicity of serotonergic psychedelics - https://link.springer.com
 • Malcolm, Benjamin, Thomas, & Kelan. (2022, June). Serotonin toxicity of serotonergic psychedelics - https://link.springer.com
 • Sub Laban T, & Saadabadi A. (2022). Monoamine Oxidase Inhibitors - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken