Blog
Microdosing DMT: Een Overzicht
4 min

Microdosing DMT: Een Overzicht

4 min

Niet veel mensen doen aan microdosing met DMT, maar de populariteit ervan neemt wel langzaam toe. Tot op heden is er echter weinig wetenschappelijke informatie over beschikbaar, dus laten we in dit artikel eens kijken wat we al wel weten!

Microdosing is trendy tegenwoordig, hoewel niemand precies weet wat het doet en of het überhaupt werkt. Het wordt inmiddels met verschillende drugs gedaan, waarbij psilocybine en LSD waarschijnlijk de populairste opties zijn.

Maar hoe zit het met het microdoseren van DMT? Deze optie is minder populair en de wetenschappelijke informatie erover is beperkt. In dit artikel bespreken we wat we tot dusver weten voor wat microdosing en DMT betreft!

Wat is DMT?

Wat Is DMT?

Dimethyltryptamine (DMT) is een van nature voorkomende psychedelische drug. Het is een vrij uniek psychedelicum, want het zit in bepaalde dieren, van padden tot (mogelijk) mensen. Inheemse culturen in Midden- en Zuid-Amerika gebruiken DMT daarbij al generaties lang in de vorm van ayahuasca. Dit is een speciaal brouwsel dat niet alleen een DMT-rijke plant bevat, maar ook een plant met een monoamine-oxidaseremmer ('MAOI', of 'MAO-remmer'). Dankzij deze combinatie heeft DMT een psychedelisch effect bij orale inname.

Gerelateerd artikel

Hoe Is Het Om Te Trippen Op DMT?

Hoe gebruik je DMT?

Je hoeft echter niet aan een ayahuasca-ceremonie mee te doen om DMT te gebruiken. Zo kun je het ook snuiven, rectaal toedienen, injecteren, roken en vapen. De gemakkelijkste en meest effectieve methodes zijn waarschijnlijk roken en vapen. Andere gebruiksmethodes zijn minder veilig, met name injecteren. Intraveneuze injecties kun je dan ook beter vermijden!

Oraal ingenomen DMT werkt niet zonder een MAO-remmer. Als je ervoor kiest om DMT met een MAO-remmer te gebruiken, dan ben je vele uren met de ervaring zoet, maar als je een van de andere consumptiemethodes kiest, dus zonder MAO-remmer, houden de effecten van DMT maar zo'n tien minuten aan.

Als je DMT wilt roken, kun je het verpakken in wiet of hasj. Je kunt het echter ook vapen met een zogenaamde 'crack pijp'. Direct contact met vuur beschadigt namelijk de DMT-moleculen, al zul je de effecten tot op zekere hoogte nog wel voelen.

Tegenwoordig wint het inhaleren van DMT met een vaporizer aan populariteit. Deze methode is behoorlijk effectief en het is waarschijnlijk ook de beste optie voor microdosing.

Waarom zou je DMT microdoseren?

Waarom Zou Je DMT Microdoseren?

Wat betreft microdosing en DMT is het wetenschappelijke onderzoek nogal beperkt. Het is dus niet duidelijk welke effecten je precies kunt verwachten. Het is veel te vroeg om te zeggen dat het microdoseren van DMT je helpt of juist hindert, al gaan er wel veelbelovende verhalen rond.

Iets van wetenschappelijk onderzoek is er wel, maar dit is vooral met ratten uitgevoerd. Hoe dan ook, hieruit blijkt dat het microdoseren van DMT mogelijk voordelig is voor je focus en motivatie (Cameron, 2019). Daarbij moeten we wel opmerken dat men in deze studie 1mg DMT per kilo lichaamsgewicht aan de ratten gaf. De voorgestelde microdosis voor mensen is echter naar verhouding wel tien keer lager. Als je daadwerkelijk 1mg/kg zou innemen, zou je het dubbele of driedubbele van de dosis gebruiken die nodig is om te trippen!

Onderzoek met proefpersonen is er ook, maar dat is wat verouderd. In deze studie werden mensen met 0,05mg/kg DMT geïnjecteerd. Ze meldden vervolgens een verbeterde stemming en fysieke warmte (Strassman, 1994). Maar ook in deze studie kregen de deelnemers een hogere dosering dan wat als een microdosering wordt beschouwd.

Wat zijn de effecten van microdosing met DMT?

Wat Zijn De Effecten Van Microdosing Met DMT?

De effecten van microdosing met DMT zijn nog wat onduidelijk. Anekdotisch bewijs wijst echter op het volgende:

  • Positief effect op de stemming
  • Verbeterde focus
  • Meer creativiteit
  • Verminderde gevoelens van angst

Maar deze beweringen zijn dus niet wetenschappelijk bewezen. Daarnaast is DMT ongelooflijk sterk, waardoor microdosing lastig kan zijn. Over het algemeen is de impact van een microdosering 'sub-perceptueel', dus niet echt waarneembaar. Maar het is moeilijk om DMT in te nemen zonder effecten te voelen. Daarom kan een microdosis DMT misschien beter een 'lage dosis' worden genoemd. Maar dan kunnen we het eigenlijk ook geen microdosing meer noemen.

Er zijn ook aanwijzingen dat lage doses DMT juist meer angst kunnen opwekken dan hogere doses. Bij een lage dosis voel je wel effecten, waaronder een fysiek effect, maar de daadwerkelijke psychedelische ervaring blijft achterwege. Zo'n 'halve high' kan wat verontrustend en ongemakkelijk voelen.

Wat zijn de risico's van microdosing met DMT?

Wat Zijn De Risico's Van Microdosing Met DMT?

Pure freebase DMT wordt als een relatief veilige drug beschouwd. Het menselijk lichaam is zelfs zo bekwaam in het omzetten ervan dat het niet giftig lijkt te zijn. Dit betekent dat het risico op een overdosis erg laag is, en misschien wel onmogelijk.

Toch kan DMT een riskante drug zijn als je een geschiedenis, of familiegeschiedenis, van psychische aandoeningen hebt. Sterke psychedelica kunnen soms bijvoorbeeld een psychose uitlokken. Als je dus weet dat je aanleg hebt voor dergelijke aandoeningen, kun je maar beter voorzichtig zijn, zowel met DMT als met andere drugs.

Tot slot moet je ook voorzichtig met MAO-remmers zijn. Als je voorgeschreven MAO-remmers gebruikt, zal het effect van DMT veel sterker zijn en urenlang aanhouden. De remmende effecten kunnen zelfs zodanig zijn dat het gevaarlijk wordt.

Als je toch MAO-remmers wilt gebruiken om de effecten van DMT te versterken, lees je dan goed in. MAO-remmers hebben namelijk interactie met veel medicijnen en voedsel, met soms een fatale afloop. Neem dus geen enkel risico.

Gerelateerd artikel

Microdoseren Van Psychedelica En Cannabis

Hoe gebruik je een microdosering DMT?

Hoe Gebruik Je Een Microdosering DMT?

Helaas bestaan er geen exacte richtlijnen voor wat het microdoseren van DMT betreft. Er is zelfs geen overeenstemming over wat een microdosering precies is. Over het algemeen lijkt 0,01mg/kg de maximale dosis te zijn. Dus als je 70kg weegt, komt dat neer op 0,7mg DMT. Zoals eerder vermeld, voel je de effecten nog steeds bij een dergelijke dosis. Je zult niet per se 'trippen', maar je zult je zeker high voelen!

Houd deze hoeveelheid als uiterste limiet aan en voel je vrij wat te experimenteren. Je kunt ook aanzienlijk minder gebruiken. Met de helft, een kwart, of zelfs nog minder heeft de DMT nog steeds effect op je hersenen; mogelijk kom je dan ook meer in de buurt van een microdosis.

Voor wat betreft de gebruiksmethode, zal roken of vapen voor de meeste mensen de beste keuze zijn. Weet wel dat niet duidelijk is hoe vaak je een microdosis DMT moet nemen. Bij andere psychedelica, zoals psilocybine of LSD, is het gebruikelijk om eens in de drie dagen te microdoseren. Veel gebruikers houden deze richtlijnen ook voor DMT aan.

Maar, in tegenstelling tot psilocybine en LSD, ontwikkelt je brein geen tolerantie voor DMT. En het voorkomen van een tolerantie is precies de reden waarom mensen maar eens in de drie dagen aan microdosing doen. Voor wat betreft DMT, kun je het dus vaker gebruiken. Technisch gezien, zou je het zelfs een paar keer per dag kunnen nemen, omdat je toch geen tolerantie opbouwt (maar dit raden we niet aan).

Naast de dosis en frequentie, moet je ook goed op je lichaam letten als je aan microdosing doet. Hoe voel je je? Voel je je geremd? Is je slaap verstoord? Is je stemming beter of juist niet? Houd een dagboek bij en schrijf op wat je merkt. Zo kun je beoordelen welke effecten je ervaart en of het je goed doet of juist niet.

Microdosing DMT: het onbekende verkennen

We weten nog maar heel weinig van microdosing en dit geldt zeker in het geval van DMT. Het is dan ook ongelooflijk lastig te voorspellen welke effecten je zult ervaren: positief, negatief of niets? Als je een poging wilt wagen, wees dan dus heel voorzichtig. Zoek op internet naar bruikbare informatie, zoals wetenschappelijke onderzoeken en gebruikerservaringen, en pas goed op jezelf.

DMT is een bijzonder sterke drug. De impact kan waanzinnig zijn, maar het kan ook schade aanrichten. Als je je er niet prettig bij voelt, stop dan onmiddellijk met het gebruik ervan.

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Bronnen
  • Lindsay P. Cameron. (March 4, 2019). Chronic, Intermittent Microdoses of the Psychedelic N,N-Dimethyltryptamine (DMT) Produce Positive Effects on Mood and Anxiety in Rodents - https://pubs.acs.org
  • Strassman RJ, Qualls CR, Uhlenhuth EH, & Kellner R. (1994 Feb). Dose-response study of N,N-dimethyltryptamine in humans. II. Subjective effects and preliminary results of a new rating scale - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Lifestyle Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken