Blog
Wat Is Een Bad Cannabis Trip?
6 min

Wat Is Een Bad Cannabis Trip?

6 min

Wiet wordt vaak geassocieerd met een plezierige vorm van high-zijn. Toch zijn er ook momenten waarop de ervaring verre van prettig is. Maar wat doe je als het de verkeerde kant opgaat? In dit artikel lees je welke symptomen je bij een bad trip ervaart, en hoe je dit kunt stoppen en voorkomen.

Elke cannabisliefhebber komt in zijn leven weleens in een bad trip terecht. Paranoia is het ergste. Het liefst wil je het dan zo snel mogelijk ontvluchten, maar dat kan niet zomaar. Je bent eigenlijk beland in een hele slechte droom waar je maar niet uit kunt komen.

Voor een onervaren gebruiker kan zo'n gebeurtenis best traumatisch zijn. Je krijgt dan in het ergste geval een verkeerde indruk van wiet, of je gaat het zelfs verafschuwen.

Toch hoeft het niet zo te lopen. Je kunt een bad trip namelijk heel goed voorkomen en er tot op zekere hoogte mee leren omgaan. In dit artikel geven we je de informatie om het aan te pakken en met de situatie te dealen.

Waardoor ontstaat een bad trip?

Een negatieve ervaring met wiet kan meerdere oorzaken hebben. Hieronder leggen we je uit hoe de inname van wiet, maar ook jouw mindset en situatie, je ervaringen kan beïnvloeden.

Consumptie van edibles

Consumptie Van Edibles

De bekende rapper en cannabisicoon Snoop Dogg weigert edibles te eten, want, zegt hij: "D'r zit geen aan- en uitknop aan". En dat beweert iemand die zegt dat hij wel 81 joints per dag rookt, dus neem dat goed in je op!

Want door wiet te eten, komt het via je spijsverteringskanaal en je lever terecht in je bloedsomloop, anders dan bij roken, vapen of een hijs van een bong. Daardoor duurt het veel langer voor je er high van wordt en dat intense gevoel zal ook niet zo snel verdwijnen. Dat komt specifiek doordat je lever THC omzet in 11-hydroxy-THC en die stof is zó sterk, dat het je het gevoel geeft alsof je in een rondvliegend botsautootje zit.

Of je nu een beginneling bent of gevorderd, als je wiet eet, neem je al snel te veel of eet je te gauw, terwijl het beter is eerst te kijken wat de effecten met je doen. Wees dus niet al te gulzig!

Gerelateerd artikel

Hoe Bereken Je De Sterkte Van Edibles?

Dabben

Net als wiet eten, biedt dabbing van nature een sterke beleving. Dit is een betrekkelijk nieuwe manier van wietgebruik: met een zogenoemde 'dabbing rig' wordt een sterk cannabisextract - met wel 50-90% THC - verdampt. Dat is veel meer dan de hoeveelheid THC in de wiettoppen van tegenwoordig, die niet boven de 30% uit komt.

Om het helder te krijgen: in één dab zit net zo veel THC als in een volledige joint. Dit leidt ertoe dat je endocannabinoïde systeem (ECS) overspoeld wordt door THC. Vervolgens kan dit, zelfs bij de meest ervaren rokers, voor een onplezierige, tripachtige ervaring zorgen. Maar zoals altijd speelt de dosering hierbij ook een grote rol.

THC-rijke soorten kiezen

THC-rijke Soorten Kiezen

Vraag je iemand die al heel lang wiet gebruikt hoe krachtig cannabis wel niet kan zijn, dan zal hij zeggen dat die nu veel krachtiger is dan vroeger. En dat is zeker waar. In de jaren 70, 80 en zelfs 90 kwam het THC-niveau niet boven de 10-15% uit. Tegenwoordig zijn er echter soorten met meer dan 25-30%. Daarmee ben je als nieuweling zo van de wereld.

Ook al is THC niet als enige bepalend voor de kracht van wiet, het speelt wel een grote rol. Dit betekent ook dat een grotere hoeveelheid THC sneller een onplezierige ervaring veroorzaakt.

Psychische gesteldheid

Net als alcohol kan wiet je gevoelens versterken. Als je je goed voelt, voel je je bij wietgebruik dus ook positiever. Je krijgt dan vaak veel lachbuien en eet zo een hele zak chips op. Bij een bad trip gebeurt echter precies het tegenovergestelde. Ben je er slecht aan toe, dan word je nog negatiever. Heb je problemen of voel je je lichamelijk of geestelijk ziek, dan komt dat allemaal mee naar boven.

Omgeving

Omgeving

Wat het effect van wiet betreft, speelt je omgeving net zo mee als je psychische gesteldheid. Ben je met een groepje vertrouwde vrienden, wordt er goede muziek gedraaid en heerst er een goede sfeer, dan is de kans op een plezierige ervaring groot.

Omgekeerd kan een chaotische omgeving, met mensen die je niet goed kent, juist voor problemen zorgen. Soms krijg je in zo'n situatie angstgevoelens, en is het zelfs mogelijk dat je helemaal niet meer weet waar je bent. En ook dat kan je weer behoorlijk bang maken.

Hoe is het om een bad trip te ervaren?

Hierboven hebben we hier ook al wat over geschreven, maar laten we eens kijken naar de precieze symptomen en sensaties die je bij een bad trip kunt krijgen.

Paranoia

Een van de effecten van wiet kan zijn dat je ergens onnodig veel over gaat nadenken. Ben je bijvoorbeeld in de supermarkt, dan probeer je er wellicht achter te komen of iemand kan zien dat je onder invloed bent; en daar kun je vervolgens bang van worden. En dat kan weer tot het volgende, nog stressvollere symptoom leiden:

Paniekaanvallen

Paniekaanvallen

Paniekaanvallen zijn een beangstigende ervaring. Je gaat hierbij onregelmatig ademhalen, waar je vervolgens benauwd van wordt, en je wordt nog banger dan je al was of valt zelfs flauw. Tegelijkertijd spookt er van alles door je hoofd, wat veel stress oplevert en je niet meer los laat. Wiet kan dit alles versterken en zelfs opwekken.

Door een dergelijke ervaring keren sommige mensen zich helemaal van marihuana af. En geef ze eens ongelijk: hoelang zou jij het volhouden om te leven in een toestand van complete paniek, terwijl je bijna doodgaat van de angst? Wat het nog erger maakt, is dat een bad trip soms uren kan duren (al hangt dat ook van de consumptiemethode af). En dat kan heel beangstigend zijn als je toch al snel in paniek raakt.

Hallucinaties

Hallucinaties zijn bij wietgebruik anders dan bij het gebruik van psychedelica, maar ze kunnen je, vooral bij edibles, wel degelijk overkomen. Krijg je voor de eerste keer in je leven veel THC binnen, dan beleef je vaak iets wat op een auditieve of visuele hallucinatie lijkt. Logisch dat je dan veel moet verwerken en er heel erg van schrikt, vooral als je er net mee begonnen bent!

Gerelateerd artikel

Kan Wiet Hallucinaties Veroorzaken?

Duizeligheid

Duizeligheid

Als je weleens een bad trip hebt meegemaakt, zal het gevoel eventjes duizelig te zijn je vast wel bekend voorkomen. Het voelt hierbij alsof de wereld om je heen tolt. Alsof je in een enge achtbaan zit. Als je, vooral de eerste keer, veel meer wiet binnen hebt gekregen dan zou moeten, kun je behoorlijk duizelig worden. Maar ook als je meer ervaren bent, komt het weleens voor, bijvoorbeeld als je een te grote dab of hijs van een bong hebt genomen.

Vervelende lichamelijke sensaties

Duizeligheid is een van de vele vervelende lichamelijke sensaties die je kunt krijgen bij een bad trip. Maar je kunt ook flink gaan zweten, maagpijn krijgen en je hart kan op hol slaan. Soms ga je zelfs even shaken of raak je verdoofd.

Nu is een ander belangrijk punt, hoelang die verschijnselen duren. Als je wiet gerookt hebt, kun je ongeveer twee uur in die onplezierige toestand blijven. Maar als je het gegeten hebt, kan het wel acht uur duren. Al met al zullen de vervelende sensaties weer wegebben naarmate de high afzwakt.

Hoe kun je een bad trip doorstaan?

Het goede nieuws is dat een bad trip niet levensbedreigend is. Je kunt het zien als een reminder dat je een geestverruimend middel hebt gebruikt, dat je daarom relaxed moet blijven en het gewoon over je heen moet laten komen. Hier zijn wat tips, voor het geval dat je in zo’n situatie terechtkomt:

Probeer rustig te blijven

Probeer Rustig Te Blijven

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer je toch te richten op iets wat je rustig maakt of je in ieder geval kan afleiden. Een goede manier hiervoor is een andere omgeving opzoeken. Maak als het kan een wandelingetje buiten of ga naar een plek waar je even ongestoord kunt gaan zitten. Je zult er van opkijken hoe het wisselen van plek je geestelijke toestand kan verbeteren.

Drink wat water

Het drinken van water zorgt er niet alleen voor dat je droge mond wordt verholpen, maar ook dat je hele high-zijn wat minder rampzalig aanvoelt. Bij twijfel: altijd hydrateren!

Haal diep adem

Als je paranoïde bent geworden, vergeet je vaak om op een goede manier te ademen, waardoor je angstige gedachten en uiteindelijk een paniekaanval krijgt.

Voel je dat de wiet je in paniek brengt, probeer dan meteen wat regelmatiger te ademen. Adem diep in en langzaam weer uit, tot je jezelf rustiger hebt gemaakt. Ook al vergt het wat oefening, uiteindelijk kun je daarmee de paniek in de kiem smoren, voordat het je stonede lijf in beslag neemt!

Probeer eens CBD

Probeer Eens CBD

Cannabidiol (CBD) wordt vaak beschouwd als een soort remmer van THC wanneer het in een hogere dosis wordt ingenomen. Men neemt aan dat deze niet-psychotrope cannabinoïde de geestverruimende effecten van THC vermindert, en een vervelende ervaring met THC kan verzachten (Solowij et al., 2019).

Naar muziek luisteren waar je van houdt

Een goede song kan ook veel doen. En luisteren naar muziek waar je niet blij van wordt, kan het slechtste in je naar boven brengen. Wanneer je beangstigende gedachten krijgt, zet dan je favoriete muziek op, die je doet terugdenken aan de goede momenten in je leven. De muziek moet echter wel relatief rustig zijn.

Eet wat zoetigheid

Eet Wat Zoetigheid

Een reep, wat fruit of andere zoetigheid eten verhoogt je bloedsuikerspiegel en verzet je zinnen. Vooral je favoriete traktatie kan je weer het gevoel geven dat je oké bent.

Hoe kun je een bad trip voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen, zeggen ze weleens. Met dat in het achterhoofd, geven we hier wat tips om een bad trip te vermijden:

Neem een lage dosis

Een van de eerste dingen die je te horen krijgt als je voor het eerst wiet gaat gebruiken, is: begin voorzichtig. Het is als met het eten van een hamburger: doe dat hapje voor hapje, zodat je er niet meteen helemaal vol van wordt. Als je een bad trip wilt voorkomen, moet je hetzelfde doen: neem één hap (of hijs) per keer. Je zult jezelf er later dankbaar voor zijn.

Ga niet roken als je je down voelt

Zoals gezegd, is jouw geestelijke toestand voordat je gaat gebruiken van invloed op de manier waarop je trip verloopt. Ga dus niet roken als je je down, geïrriteerd of gewoon niet lekker voelt. Bovendien is dat zonde van je stash. Uiteindelijk gaat cannabis over het opwekken van goede vibes, dus probeer dat zo te houden!

Zorg voor een rustige omgeving

Hiermee bedoelen we een comfortabele plek met goede muziek en een prettige, ontspannen sfeer. Vermijd plekken waar je niet echt kunt relaxen.

Gerelateerd artikel

Top 10 Cannabis Strains Voor Relaxen

Omring je met mensen die je vertrouwt en bij wie je graag bent

Omring Je Met Mensen Die Je Vertrouwt En Bij Wie Je Graag Bent

Voortbordurend op het vorige punt: het loont als je mensen om je heen hebt die je vertrouwt en bij wie je je op je gemak voelt, of dat nu familieleden of vrienden zijn.

Zorg voor voldoende slaap

Door slaapgebrek voel je je vaak slap en kun je niet goed meer functioneren. Als je daarbij ook nog eens gaat roken, kun je in een heel vervelende situatie belanden. Zorg er daarom voor dat je van tevoren lang genoeg hebt geslapen.

Bad trips: uiteindelijk komt het allemaal weer goed

Bad Trips: Uiteindelijk Komt Het Allemaal Weer Goed

Net als alle situaties in het leven, gaat een bad trip uiteindelijk ook weer voorbij. Laat het maar gewoon gebeuren, omarm het gevoel en voor je het weet, is het over.

Wil je echter toch niet in zo'n situatie terechtkomen, let dan goed op de door ons voorgestelde maatregelen en gebruik wiet op de juiste manier!

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Bronnen
  • Solowij, Nadia, Broyd, Samantha, Greenwood, Lisa-marie, van Hell, Hendrika, Martelozzo, Dave, Rueb, Kuna, Todd, Juanita, Liu, Zheng, Galettis, Peter, Martin, Jennifer, Murray, Robin, Jones, Alison, Michie, Patricia T., Croft, & Rodney. (2019, February). A randomised controlled trial of vaporised Δ9-tetrahydrocannabinol and cannabidiol alone and in combination in frequent and infrequent cannabis users: acute intoxication effects - https://link.springer.com
Effecten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken