Blog
Banisteriopsis caapi (50 gram)
4 min

Hoe Kweek Je Banisteriopsis Caapi Vanaf Zaad?

4 min
Products Smartshop

Banisteriopsis caapi kan buiten gekweekt worden in een geschikt klimaat, of in een kas of kweektent. Hoewel de liaan er een tijdje over doet om te groeien, hebben kwekers uiteindelijk zo hun eigen voorraad van dit mystieke ingrediënt van het ayahuascabrouwsel.

Ayahuasca is een brouwsel met DMT uit de Amazone dat ceremonieel al duizenden jaren in de regio gebruikt wordt. Onlangs is het ook in populariteit gestegen in gezondheidskringen in de westerse wereld. Anekdotisch bewijs uit Zuid-Amerika toont aan hoe de mix mensen helpt lichamelijke en geestelijke ziektes te verlichten. Geleid door een inheemse sjamaan gaan mensen hierbij op een interne reis. Dit helpt hen in contact met zichzelf te komen en te purgeren. Ook ervaren ze daarbij levendige hallucinaties.

Gerelateerd verhaal

Kan DMT Een Buitenlichamelijke Ervaring Veroorzaken?

Buiten anekdotes om is ayahuasca bestudeerd door onderzoekers met betrekking tot de therapeutische potentie. Daarbij is gekeken naar de mogelijkheid verslavingen te behandelen. Ook zou het mogelijk helpen tegen lichte ontstekingen en oxidatieve stress. Een onderzoek ontdekte bijvoorbeeld dat het snel de symptomen van behandelingsresistente depressies reduceert. Daarbij kunnen de effecten tot wel drie weken aanhouden.

Aan de basis van het kruidenbrouwsel staan twee planten. Deze werken samen om een langdurig, psychoactief effect op te wekken. Een van deze componenten is Psychotria viridis. Deze bevat een psychoactieve alkaloïde, genaamd DMT, of dimethyltryptamine. De andere is Banisteriopsis caapi. Deze bevat Beta-carboline alkaloïden, zoals harmine en tetrahydroharmine. Ayahuasca bereidingen kunnen echter variëren. Zo wordt gerapporteerd dat er wel 100 verschillende planten in kunnen zitten.

De focus van dit artikel ligt op Banisteriopsis caapi, ook bekend onder veel andere namen, waaronder "liaan van de geest".

WAT IS BANISTERIOPSIS CAAPI EN WAAROM ZOU JE HET ZELF KWEKEN?

WAT IS BANISTERIOPSIS CAAPI EN WAAROM ZOU JE HET ZELF KWEKEN?

Banisteriopsis caapi is een centraal ingrediënt van het ayahuascabrouwsel en voegt drie indool-alkaloïden aan de mix toe. B. caapi bevat omkeerbare monoamine-oxidase A (MAO-A) remmers, genaamd harmine, tetrahydroharmine en harmaline.

Deze alkaloïden remmen de actie van een enzym dat doorgaans oraal ingenomen DMT afbreekt. Hierdoor kan het voor lange tijd intact blijven in het lichaam en de bloed-hersenbarrière passeren. Banisteriopsis caapi wordt soms op zich ook gebruikt om thee van te maken. Hierbij wordt water geïnfuseerd met de stengels van de liaan. De alkaloïden in de liaan zouden zelf ook geestverruimende eigenschappen hebben. Daarbij zouden ze bijdragen aan de effecten van het brouwsel op het centrale zenuwstelsel.

Een van de meest interessante onderzoeksgebieden met betrekking tot de liaan betreft het vermogen van Beta-carboline tot neurogenese. Dit is een proces dat bestaat uit de vorming van nieuwe neuronen in het brein. Tijdens neurogenese transformeren neurale stamcellen tot diverse gespecialiseerde cellen binnen specifieke regionen van de hersenen. Denk aan voorlopercellen. Deze kunnen vervolgens neuronen blijven vormen.

In vitro onderzoek suggereert dat deze alkaloïden betrokken zijn bij de directe regulering van de proliferatie, migratie en differentiatie van neurale stamcellen. Dergelijke resultaten duiden erop dat Beta-carboline in B. caapi neurogenese faciliteert.

Deze bevindingen kunnen grote implicaties hebben, omdat er een verband bestaat tussen neurogenese en anti-depressieve mechanismen. Toekomstig onderzoek moet nog uitwijzen wat de therapeutische potentie van de liaan is bij psychiatrische en neurologische aandoeningen.

Gezien de wetenschappelijke literatuur over de plant is Banisteriopsis caapi zeker spannend voor de amateur ethnobotanist en de psychonaut om te kweken. Daarbij kun je online tal van anekdotes vinden over het microdoseren van B. caapi en ayahuasca. Sommigen voeren vele voordelen aan, terwijl anderen vooral negatieve effecten beschrijven.

Voordat je zomaar in een dergelijk experiment duikt, is goed en gedetailleerd onderzoek aan te bevelen. Zo zijn er maar weinig menselijke proeven gedaan met betrekking tot de liaan. Er zijn dus geen harde feiten over het microdoseren van de plant. Je moet echt voorzichtig zijn, gezien de plant optreedt als MAO-remmer. Gebruik kan hierdoor gevaarlijk zijn in combinatie met diverse voedingsmiddelen. Denk aan ingemaakte groente in zuur, alcohol, oude kaas en bewerkt vlees. Ook geldt dit voor sojasaus, aspartaam en pure chocolade. Bovendien moet je bepaalde antidepressiva NIET combineren Banisteriopsis caapi.

We hebben inmiddels besproken wat B. caapi is en de potentiële voordelen van het thuis kweken van deze mysterieuze liaan. Dan gaan we nu eens onderzoeken hoe je dit doet.

BANISTERIOPSIS CAAPI: ZADEN VERSUS STEKKEN

BANISTERIOPSIS CAAPI: ZADEN VERSUS STEKKEN

Banisteriopsis caapi kan zowel uit zaad als uit stekken gekweekt worden. Stekjes kunnen verkregen worden middels verschillende online-verkopers. Je kunt ze laten wortelen in aarde, dat heet klonen, waarna ze na enige tijd uitgroeien tot een volledige plant. Banisteriopsis caapi kweken uit zaad kan meer bevredigend zijn voor tuinmannen, botanisten en verzamelaars, omdat ze de plant zo telen vanuit de vroegste vorm.

Als je ervoor kiest je kweek vanaf nul te beginnen, moet je kijken waar je de Banisteriopsis caapi zaden kunt verkrijgen. Zamnesia verkoopt diverse Smart Seeds, waaronder Banisteriopsis caapi. De zaden worden verkocht in verpakkingen van 10 stuks. Daarmee vergroot je de kans op een succesvolle ontkieming.

BANISTERIOPSIS CAAPI ZADEN ONTKIEMEN

BANISTERIOPSIS CAAPI ZADEN ONTKIEMEN

Van Banisteriopsis caapi is bekend dat de kweek lang kan duren, dus geduld is echt een schone zaak als je deze soort in je tuin wilt planten. Het ontkiemingsproces duurt echter niet al te lang. Dit kan kwekers in het begin dan ook een prettige dosis motivatie geven. De ontkieming en het ontspruiten zou plaats moeten vinden binnen 3-4 weken nadat de zaden gezaaid zijn.

Wanneer de zaden eenmaal verkregen zijn, is het tijd het aardemengsel samen te stellen dat de planten voorziet van de benodigde voedingsstoffen in de vroege stadia van hun ontwikkeling. Dit mengsel moet goed draineren. Daarom wordt aanbevolen 25% perliet eraan toe te voegen. Dit is een soort vulkanisch glas dat poreuze eigenschappen heeft. Dat betekent dat het water goed geabsorbeerd kan worden. Daarmee is het zeer behulpzaam wat drainage betreft. Een goede afvoer van water kan het risico op schimmel verminderen. Perliet is ook voordelig voor de beluchting, waardoor water, zuurstof en organische materialen toegankelijker zijn voor de planten.

Omdat Banisteriopsis caapi groeit in het Amazoneregenwoud zou het voordelig kunnen zijn een gelijkwaardig aardemengsel te maken, zoals die in de natuurlijke omgeving voorkomt. Daarom is het verstandig start mix te vermijden met veel turf. In plaats daarvan is het slim te kiezen voor iets wat meer voedingsstoffen bevat.

Banisteriopsis Caapi Zaden

Bekijk product

De liaan is gewend aan het klimaat van het regenwoud en prefereert dan ook temperaturen van tussen de 17-30°C en een hoge luchtvochtigheid. Mensen die in tropische regionen wonen, kunnen haar buiten kweken, terwijl anderen meer succes hebben met een kweektent of kas.

Banisteriopsis caapi zaden zijn redelijk gelijk aan die van de esdoornfamilie, die ook twee verbonden zaaddozen hebben, geflankeerd door een vleugel-achtige structuur. De zaaddozen kun je uit elkaar halen en het uiteinde ervan moet in de aarde geplaatst worden, met het vleugeltje uit de grond stekend. Zelfs wanneer de zaaddozen en vleugeltjes niet intact zijn, kun je de zaden toch nog ontkiemen.

Aanbevolen wordt een plastic zak over de bovenkant van de pot te doen tijdens dit proces, zodat een goede luchtvochtigheid behouden wordt. De zak moet zo nu en dan verwijderd worden om voor luchtstroom te zorgen en te voorkomen dat zich overtollig vocht ophoopt als de aarde nat is. Zorg ervoor dat je het verwijdert als je er waterdruppels op ziet. Daarbij wordt aanbevolen de zaden een keer per dag te bewateren. Vervolgens kan het wachten beginnen.

VERPOTTEN EN VERDERE PLANTENVERZORGING

VERPOTTEN EN VERDERE PLANTENVERZORGING

Zodra je zaden ontsproten zijn, is het tijd ze te verplaatsen naar een nieuw huis waar ze de ruimte hebben volledig te kunnen groeien. Verhuis de spruit naar een pot met een diameter van minimaal 20-30cm. Als je echter verpot naar een grotere, voorkom je dat de plant in de toekomst mogelijke meerdere keren verhuisd moet worden. Plaats deze nieuw bewoonde pot in direct zonlicht.

Zet twee houten stokjes (van een meter hoog) diep in de aarde aan elke kant van de kleine spruit. Deze doen dienst als structurele steun voor de klimmende groei van de liaan. Uiteindelijk worden de lianen groter van formaat. Het kan echter meerdere jaren duren voordat de planten echt groot worden.

BANISTERIOPSIS CAAPI KOPEN TOT JE PLANTEN KLAAR ZIJN VOOR DE OOGST

BANISTERIOPSIS CAAPI KOPEN

Veel kwekers kweken Banisteriopsis caapi voor hun plezier, terwijl anderen van plan zijn een redelijke voorraad te telen en die in thee te verwerken. Zoals vastgesteld, kost dit proces behoorlijk wat tijd en sommige telers willen misschien het brouwsel al drinken voordat de oogsttijd aanbreekt. Banisteriopsis caapi kan dan ook gekocht worden in de Zamnesia shop in verpakkingen van 50g, waardoor kwekers van de thee kunnen genieten terwijl ze wachten op hun eigen aanvoer.

Luke S

Geschreven door: Luke S.
Luke S. is een journalist, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en gespecialiseerd in gezondheid, alternatieve geneeskunde, kruiden en psychedelisch genezen. Over deze en andere onderwerpen schreef hij onder andere voor mediakanalen als Reset.me, Medical Daily en The Mind Unleashed.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Products Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken