Blog
Hoe Kweek Je Banisteriopsis Caapi Op Uit Zaad?
3 min

Hoe Kweek Je Banisteriopsis Caapi Op Uit Zaad?

3 min

Banisteriopsis caapi kan buiten gekweekt worden in een geschikt klimaat, of in een kas of kweektent. Hoewel de liaan er een tijdje over doet om te groeien, hebben kwekers uiteindelijk zo hun eigen voorraad van dit mystieke ingrediënt van het ayahuascabrouwsel.

Om Banisteriopsis caapi in handen te krijgen, hoef je niet af te reizen naar het regenwoud voor een ontmoeting met een sjamaan. Deze plant is ook wel bekend als de 'spirit vine'. Je kunt deze plant gewoon thuis opkweken van zaad. We gaan het hebben over de beroemde Banisteriopsis caapi en het kweken ervan.

Wat is Banisteriopsis Caapi en Waarom zou je het Zelf Kweken?

Wat is Banisteriopsis Caapi en Waarom zou je het Zelf Kweken?

Banisteriopsis caapi is een grote rank die groeit in het Amazone regenwoud. Deze plant is vooral bekend als ingrediënt van een eeuwenoud ceremonieel brouwsel dat lokale, inheemse volkeren gebruikten.

B. caapi komt van oorsprong voor in het noordelijke en westelijke deel van Zuid-Amerika. Je vindt het in Brazilië, Bolivia, Peru, Columbia, Ecuador en Venezuela. De rank kan behoorlijk groot worden, tot wel 30m. Ze klimt tegen andere planten voor ondersteuning. Banisteriopsis caapi ontwikkelt kleine witte of lichtroze bloemen die meestal in januari bloeien. De plant groeit in de schaduw of halfschaduw en doet het goed in vochtige grond met een neutrale tot zeer zure pH.

Er kleeft een flink nadeel aan het kweken van je eigen Banisteriopsis caapi. Het kweken van de plant, evenals het ontkiemen van de zaden, kost namelijk behoorlijk wat tijd. Buiten dat, vraagt de plant weinig onderhoud en je kunt haar onder allerlei omstandigheden opkweken.

Banisteriopsis Caapi: Zaden Versus Stekjes

Je kunt Banisteriopsis caapi zowel uit zaad als uit stekjes opkweken. Stekjes kun je vaak online kopen. Je kunt de stekjes in de grond laten wortelen, net zoals wietstekjes. Zo ontwikkelen ze zich tot volwassen ranken.

Hobby-kwekers, botanici en verzamelaars beginnen waarschijnlijk het liefst met zaad. Het is namelijk heel bevredigend om de plant vanaf het allereerste begin te zien uitgroeien tot een volwassen plant.

Als je ervoor kiest om vanuit zaad te kweken, is het belangrijk een betrouwbare leverancier te vinden. Zamnesia verkoopt diverse ‘smart seeds’, waaronder de zaden van Banisteriopsis caapi. Ze zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 10 stuks om de slagingskans te vergroten.

Zaden Ontkiemen Van Banisteriopsis Caapi

Het is bekend dat het kweken van Banisteriopsis caapi erg tijdrovend is. Geduld is absoluut een schone zaak als je deze soort in je tuin wilt introduceren. Het ontkiemen duurt gelukkig niet al te lang. Na het planten van het zaadje, duurt het ongeveer 3-4 weken om zaailingen te ontwikkelen. Soms duurt het proces iets langer.

1. Zorg voor een rijke, goed drainerende bodem

Zorg voor een rijke, goed drainerende bodem - Banisteriopsis Caapi

Als je de zaden hebt aangeschaft, is het tijd een goede bodem samen te stellen. Zo krijgen je planten in de vroege fases van hun ontwikkeling de nodige voedingsstoffen. De aarde moet goed afwateren. Het is verstandig de mix te verrijken met 25% perliet. Perliet is een soort poreus vulkanisch glas. Het absorbeert water en is handig voor een goede drainage. Een goede afwatering vermindert het risico op schimmels. Daarnaast draagt perliet bij aan de beluchting. Hierdoor heeft de plant betere toegang tot water, zuurstof en organisch materiaal.

Omdat Banisteriopsis caapi in het Amazone regenwoud groeit, kan het zinvol zijn om vergelijkbare aarde te gebruiken als in de natuurlijke omgeving. Vermijd potgrond met veel turf. Kies liever voor een rijkere grond die meer voedingsstoffen bevat.

2. Zorg voor een warme en vochtige omgeving

Zorg Voor Een Warme En Vochtige Omgeving - Banisteriopsis Caapi

De rank is gewend aan het klimaat van het regenwoud. Ze prefereert dan ook een temperatuur tussen 17–30°C en een hoge vochtigheid. Als je in een tropisch gebied woont, kun je de plant buiten kweken. Woon je elders, dan heb je waarschijnlijk meer succes als je de plant in een kas of kweektent zet.

Banisteriopsis caapi zaden zien er net zo uit als esdoornzaden. Ze bestaan uit twee aan elkaar vastzittende peulen met ‘vleugeltjes’. De zaadpeulen kun je scheiden.

Leg het uiteinde van een peul in de grond, zodat de vleugel boven de grond uitsteekt. Zelfs als de peulen en vleugels niet intact zijn, kun je de zaden alsnog ontkiemen.

Het is verstandig de pot te bedekken met een plastic zak of folie. Dit helpt het vochtniveau behouden tijdens het ontkiemen. Verwijder het plastic af en toe af om frisse lucht toe te voegen. Overtollig vocht kan dan ontsnappen, wat de kans op schimmel verkleint. Verwijder het plastic ook als er waterdruppeltjes verschijnen. Geef de zaadjes eenmaal per dag water en laat de bodem niet uitdrogen. Wees geduldig, want het kan meerdere weken duren voordat de zaadjes ontspruiten.

Verpotten en Verzorging

Verpotten En Verzorging - Banisteriopsis Caapi

Zodra je zaden ontkiemd zijn, is het tijd ze te een nieuwe plekje te geven om volop te groeien. Verpot de zaailing in een pot met een doorsnee van minimaal 20–30cm. Je kunt ook direct voor een grotere pot kiezen, om in de toekomst minder vaak te verplanten. De eerste paar dagen na het verpotten, zet je de plant niet in direct zonlicht. Zet de plant sowieso niet onder de hete middagzon.

Ondersteun de plant

Vergeet niet dat je ‘spirit vine’ een klimplant is! Zet aan beide kanten van de zaailing een houten stok (van een meter hoog). Zet ze diep in de grond. Ze dienen als ondersteuning voor de kronkelende groei van de rank. Uiteindelijk wordt de plant nog hoger, maar dit kan meerdere jaren duren.

Gebruiksklare Banisteriopsis Caapi

Gebruiksklare Banisteriopsis Caapi

Het kweken van je eigen Banisteriopsis caapi is een interessante uitdaging op het gebied van tuinieren. Sommige mensen kweken de plant voor de lol. Anderen doen het om een voorraad aan te leggen om later thee te zetten.

Het proces is tijdrovend. Als je erg ongeduldig bent, is er een oplossing: koop Banisteriopsis caapi in de Zamnesia shop. Het is verkrijgbaar in pakjes van 50g. Zo kun je vast van Banisteriopsis caapi thee genieten terwijl je wacht op je eigen voorraad.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken