Blog
De Rangorde Van Psychedelica: Beginner Tot Spirituele Goeroe
4 min

De Rangorde Van Psychedelica: Beginner Tot Spirituele Goeroe

4 min

Ben je een ambitieuze psychonaut of wil je voor het eerst psychedelica proberen? In deze gids rangschikken we diverse psychedelische middelen op intensiteit. Zo heb je een beter idee van wat je mag verwachten.

VOOR HET EERST PSYCHEDELICA GEBRUIKEN

VOOR HET EERST PSYCHEDELICA GEBRUIKEN

Als het gaat om het gebruik van psychedelica, zijn er wat basisregels. Deze maken je ervaring vaak comfortabeler. Dit zijn goede vuistregels voor ALLE interacties met psychedelica, ongeacht jouw idee van de kracht ervan:

  • Lees je in over de drug. Verdiep je in de bijwerkingen en wat je mag verwachten. Doe je aanschaf ook altijd bij een betrouwbare leverancier.
  • Zorg dat er een tripsitter in de buurt is. Dit is een betrouwbare persoon die nuchter blijft en je in de gaten houdt. In het beste geval heeft hij of zij ook ervaring met psychedelica.
  • Wees op de hoogte van de lokale drugswetten. Sommige drugs zijn illegaal en niemand zit te wachten op een strafblad.
  • Begin voorzichtig en bouw rustig op. Afhankelijk van hoe je je voelt, is het altijd mogelijk de dosis te verhogen. Zodra je een middel gebruikt hebt, kun je niet meer terug.
  • Gebruik op een veilige plek waar je niet in de problemen kunt komen. De invloed van psychedelica is vaak groot. Voorbeelden zijn een veranderde waarneming van tijd en ruimte, maar ze beïnvloeden ook je coördinatie. Ga niet wandelen in een drukke straat, bijvoorbeeld.
  • Dit spreekt vanzelf, maar neem geen deel aan het verkeer onder invloed van drugs.
  • Een trip duurt soms uren. Gun jezelf genoeg tijd om je ervaring te verwerken voordat je weer in het dagelijks leven duikt.
  • Jouw eigen geestestoestand beïnvloedt je trip ook. De beste trips ontstaan wanneer je je kalm, onder controle en comfortabel voelt.

EEN RANGSCHIKKING VAN PSYCHEDELICA, GEBASEERD OP INTENSITEIT

EEN RANGSCHIKKING VAN PSYCHEDELICA, GEBASEERD OP INTENSITEIT

De volgende lijst met middelen is gerangschikt op een subjectieve schaal van intensiteit. Bij "intensiteit" kun je aan verschillende zaken denken. Bijvoorbeeld aan het opkomen en de duur van de ervaring, maar ook aan de mogelijke visuele effecten die je ervaart.

Meestal resulteren gerookte, gevapete of onder de tong gedruppelde middelen in de snelste aanvang van effecten. Het effect piekt daarbij ook sneller. Het eten of drinken van een middel leidt tot een tragere aanvang en een langere trip.

Dit betekent niet dat de ene drug beter of slechter is dan de andere. Gebruik onze lijst simpelweg ter voorbereiding. Je krijgt hiermee een goed beeld van wat je mag verwachten van bepaalde psychedelica. Voor beginners is het verstandig voorzichtig te beginnen. Selecteer psychedelica met een kortere werking en een minder intense piek.

1. MARIHUANA

Mensen genieten van marihuana vanwege de psychoactieve verbinding THC. Het is te roken, vapen, in voedsel te verwerken of als een tinctuur te gebruiken. Met roken en vapen ervaar je het snelst een high van cannabis. De effecten van edibles komen later op, maar blijven ook langer hangen.

DOSIS VOOR BEGINNERS

Als je marihuana rookt met een joint of bong, doel dan op minder dan 10% THC. Met een edible ga je voor niet meer dan 5mg THC.

GEMIDDELDE DUUR VAN DE EFFECTEN

Gerookt, voel je de effecten van cannabis na ongeveer 5-15 minuten. Over het algemeen duurt de high 1-2 uur, afhankelijk van de kracht. Hetzelfde geldt voor tincturen.

Als je edibles eet, voel je de effecten ongeveer 45-90 minuten na het eten. Ze houden daarbij 2-6 uur aan.

2. PADDO'S

Paddo's, of psilocybine, zijn natuurlijke psychedelica. Het is mogelijk ze direct te eten of er thee van te zetten. De effecten variëren soms en zijn afhankelijk van de gekozen paddo.

DOSIS VOOR BEGINNERS

De meest gebruikte paddo is Psilocybe cubensis. Een standaard begindosis gedroogde paddo's is ongeveer 1,5-2g.

GEMIDDELDE DUUR VAN DE EFFECTEN

De effecten van paddo's zijn 30-60 minuten na inname voelbaar. De piek vindt daarbij na ongeveer 2 uur plaats en de totale ervaring duurt circa 4-5 uur. Als je thee drinkt van paddo's voel je de effecten sneller. Mogelijk voorkom je daarmee ook misselijkheid; dit is gebruikelijk bij het eten van shrooms.

Gerelateerd artikel

Magic Truffles VS Paddo's: En De Winnaar Is?

3. LSD

Lyserginezuurdiethylamide, bekend als LSD of acid, is een geïsoleerde chemische stof. Meestal gebruik je het als een klein vierkant papiertje, pilletje of als vloeistof die je op de tong of voedsel druppelt.

DOSIS VOOR BEGINNERS

Een begindosis is ongeveer 75-100µg. Ben je echter wat angstig aangelegd? Begin dan met 50µg. Je ervaart dan waarschijnlijk wel een verschuiving van je bewustzijn, maar zonder aanzienlijke veranderingen.

GEMIDDELDE DUUR VAN DE EFFECTEN

Over het algemeen duurt een trip op LSD 8-13 uur. De piek vindt daarbij plaats na 3-4 uur.

4. MESCALINE

Mescaline is een krachtige psychedelische stof, gevonden in diverse cactussen. De bekendste is de peyote-cactus. Populaire methoden zijn het eten van gedroogde cactusschijven en inkoken, waardoor je een traditioneel brouwsel krijgt. Een thee van mescaline is milder voor de maag en er bestaan ook gelcapsules.

DOSIS VOOR BEGINNERS

Het doseren van mescaline is afhankelijk van het type cactus. Een standaard dosis bedraagt ongeveer 300mg. Dit komt neer op 20g gedroogde peyote.

GEMIDDELDE DUUR VAN DE EFFECTEN

Ongeveer 30 minuten na inname, krijg je kramp of word je misselijk en voel je je wat ongemakkelijk. De piek bereik je 2-4 uur na het doseren. De ervaring duurt dan nog 8-12 uur. Vaak houdt een volledige trip met een milde dosis ongeveer 16 uur aan.

Gerelateerd artikel

Top 5 Mescaline Cactussen

5. SALVIA

Salvia divinorum behoort tot de saliefamilie. Het is daarbij het enige familielid dat een psychedelische werking lijkt te hebben. De bladeren van de plant zijn te kauwen of vapen. Het is ook mogelijk een extract te maken en dit onder de tong te druppelen. Gerookte salvia heeft vaak een extreem depersonaliserend effect, wat soms behoorlijk overweldigend is.

DOSIS VOOR BEGINNERS

Het is niet verstandig om salvia met een joint te roken. Kies liever voor een waterpijp. Een dosis voor beginners bestaat uit ongeveer 0,25-1g gedroogde bladeren.

Kauwen: 8-20 bladeren of 3-8g. Deze hoeveelheid week je 15 minuten in water, waarna je er ongeveer 30 minuten op kauwt. Het geheel is zoeter te maken met honing en doorslikken biedt geen voordelen.

Als je een extract gebruikt, begin dan met 0,1-0,3g.

GEMIDDELDE DUUR VAN DE EFFECTEN

Bij het roken van salvia bemerk je de effecten vaak binnen een minuut. Het sterkste effect houdt ongeveer 5-6 minuten aan. Dit neemt geleidelijk af gedurende 20 minuten.

Bij het kauwen op de bladeren, ervaar je een mild effect na 15 minuten. De piek vindt daarbij plaats na een halfuur. Deze houdt ongeveer een uur aan, waarna de effecten geleidelijk afnemen.

Doe je salvia onder de tong? Verwacht dan effect na 10-15 minuten. De piek vindt daarbij plaats na een halfuur en de hele ervaring duurt ongeveer een uur.

Gerelateerd artikel

Salvia: Alles Wat Je Weten Moet

6. DMT

DMT

DMT, of N,N-dimethyltryptamine, is een chemische stof die in verschillende planten en dieren voorkomt. Diverse culturen gebruiken het traditioneel voor ceremoniële of religieuze gelegenheden. Meestal vapen mensen het. Orale inname is ook mogelijk, vaak in combinatie met een natuurlijke MAOI, zoals Syrische rue. Dit verlengt en intensiveert de trip.

DOSIS VOOR BEGINNERS

Voor de vaporizer is een lichte dosis meestal 10-15mg. Een standaarddosis bedraagt daarbij 15-25mg. Voor oraal gebruik, is een standaard startdosering ongeveer 30-50mg.

GEMIDDELDE DUUR VAN DE EFFECTEN

De effecten van gevapete DMT komen binnen 30 seconden tot 2 minuten op. Meestal duurt een trip 3-10 minuten. De nasleep is soms wel 1 uur voelbaar.

Gebruik je DMT oraal, in combinatie met een MAOI? Dan zijn de eerste effecten binnen 20-45 minuten merkbaar. De trip zelf duurt 3-7 uur en het effect neemt geleidelijk af.

HET OPBOUWEN VAN PSYCHEDELISCHE ERVARING

HET OPBOUWEN VAN PSYCHEDELISCHE ERVARING

Er is geen goede of foute manier om je psychedelische ervaring vorm te geven. Iedereen reageert anders op drugs. We bevinden ons immers allemaal in een unieke lichamelijke en mentale toestand.

Houd als vuistregel aan dat je sterkere psychedelica, zoals salvia, mescaline en DMT, moet opbouwen. Hierbij is vaak sprake van een "zuiveringsfase", die best lastig is. Het is belangrijk te onthouden dat je mogelijk uitdagende trips ervaart die kunnen resulteren in schokkende persoonlijke inzichten.

Als je je ervaring met psychedelica wilt opbouwen, is het verstandig een dagboek bij te houden. Schrijf op wat je hebt gebruikt, de dosering, je ervaringen, etc. Het is daarbij altijd verstandig je tijd te nemen en voorzichtig te werk te gaan. Op deze manier geniet je van elke ervaring en profiteer je van mogelijke inzichten. Bovendien beperk je hiermee de kans op een bad trip.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Smartshop Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken