Blog
Kun Je Drugs Combineren? | Een Overzicht Van Polydrugsgebruik
4 min

Kun Je Drugs Combineren? Een Overzicht Van Polydrugsgebruik

4 min

Ontdek hier alles wat je zou moeten weten over het combineren van drugs. Wat is drugsynergie? Wat zijn de risico's? En welke combinaties zijn veilig en welke zeer gevaarlijk?

Ben je van plan meerdere drugs te combineren? Dan is dit artikel voor jou. We zoeken uit of het combineren van drugs verstandig is en wat de risico's ervan zijn. Ook bespreken we een aantal relatief veilige combi's, evenals combinaties die je absoluut zou moeten vermijden.

IS HET COMBINEREN VAN DRUGS EEN STRAK PLAN?

IS HET COMBINEREN VAN DRUGS EEN STRAK PLAN?

Als je conservatievelingen moet geloven, is het gebruik van drugs nooit een goed idee. En dan hebben we het nog niet eens over een combinatie. Laten we deze paternalistische en bekrompen standpunten echter eens opzijzetten en de realiteit onder ogen zien. Mensen experimenteren dagelijks met drugs. En het gebeurt overal. De beschikbaarheid en het aanbod van recreatieve drugs neemt almaar toe, evenals individuele ervaringen. En dus zijn sommige mensen geneigd verschillende middelen te combineren om te ontdekken wat er gebeurt.

Tegelijkertijd spelen er veel variabelen mee. Deze leiden tot verschillende ideeën over of het combineren van drugs echt verstandig is. Denk aan: welke drugs je combineert, de dosering, je lichamelijke en mentale toestand en de zuiverheid van de middelen.

Gerelateerd artikel

Kun Je Wiet En Magic Mushrooms Combineren?

WAT IS DRUGSYNERGIE?

Bij polydrugsgebruik fungeert één middel vaak als basis (of primaire drug). Aanvullende drugs gebruik je om de effecten te verlichten, versterken of compenseren. Dit verbetert de ervaring en zorgt voor een mogelijke synergie.

In principe zoek je naar positieve synergie. Daarbij kan er sprake zijn van verschillende doeleinden. De meestvoorkomende zijn:

 • Middelen die op hetzelfde cellulaire systeem inwerken en een krachtigere, complementaire high genereren.
 • De ene drug voorkomt of vertraagt de afbraak van de andere. Zo verleng je de ervaring van het primaire middel.
 • De ene drug gaat de ongewenste bijwerkingen van de andere tegen.

WAT ZIJN DE RISICO'S VAN HET COMBINEREN VAN DRUGS?

WAT ZIJN DE RISICO'S VAN HET COMBINEREN VAN DRUGS?

Wederom hangt dit af van de combinatie en wat de omstandigheden (zowel lichamelijk als mentaal) zijn als je twee of meer psychoactieve drugs gebruikt. Elke drug heeft een eigen chemie en unieke effecten. De combinatie van twee of meer drugs leidt daarbij tot een resultaat dat niet simpelweg uit een som der delen bestaat.

Houd er rekening mee dat je serieus risico loopt als je de verkeerde drugs combineert. De resultaten zijn daarbij mogelijk ongewenst of zelfs gevaarlijk. Bij sommige is voorzichtigheid en goed vooronderzoek noodzakelijk, terwijl andere combi's ronduit dodelijk zijn.

Laten we eens kijken naar 5 combinaties met een positieve synergie. We bespreken ook 5 combi's die je te allen tijde zou moeten vermijden.

5 RELATIEF VEILIGE DRUGSCOMBINATIES

5 RELATIEF VEILIGE COMBINATIES

Er bestaan letterlijk honderden drugscombinaties. Rekening houdend met wat we gezegd hebben over de risico's en subjectiviteit van een drugservaring, zijn hier een paar relatief veilige combinaties, waarvan een prettige synergie bekend is.

 • DMT & PADDO'S

DMT is een krachtig psychedelisch middel. Vaak verdampt men het voor een korte "doorbraak", maar voor een lange, intense trip is een combinatie met een MAO-remmer ook mogelijk. Dit laatste is wat er gebeurt met ayahuasca of pharmahuasca, de synthetische versie. De combinatie van DMT met paddo's leidt ook tot een langere trip. Gevoelens zijn daarbij dieper en intenser. Daarnaast ervaar je meer buitengewone visuals en een algehele boost van positieve energie. De twee gaan goed samen en de risico's zijn relatief beperkt.

 • PADDO'S & MESCALINE

Mescaline is een psychedelische stof die je in bepaalde cactussen vindt. Voorbeelden zijn Peyote en San Pedro. Ervaren psychonauten stellen dat het beter is te beginnen met mescaline. De trip komt daarbij traag op en houdt langer aan. Hierna is het mogelijk shrooms toe te voegen. Als je een goede trip voelt aankomen, consumeer je de paddo's. Na ongeveer 30 minuten voel je een sterke, dubbele trip opkomen. Een grote bonus is dat je de unieke kenmerken van elke drug herkent.

 • PADDO'S & MDMA

Deze combinatie is ook wel bekend als de "hippy flip", "flower flip" of "ethno flip". Het is een populaire combi onder ervaren drugsgebruikers. Het idee erachter is dat de MDMA een vrij betrouwbare, lekkere high verzekert, terwijl shrooms onvoorspelbaarder zijn. De MDMA stabiliseert dus in feite de paddo's voor wat betreft de vibes. Het resultaat is ongelooflijk intens. Denk aan sterke visuals en een euforische toestand. Je loopt op wolkjes, terwijl regenbogen voor je ogen dansen.

 • CANNABIS & MDMA

Deze combi noemt men ook wel de "stoner flip". Het is een populaire, welbekende combinatie. De twee drugs hebben hierbij tegenovergestelde effecten. MDMA verhoogt de lichaamstemperatuur en oxidatieve stress in de hersenen, vooral als je het bij warme temperaturen gebruikt. THC verlaagt echter de lichaamstemperatuur. Daarnaast heeft het ontstekingsremmende en antioxiderende effecten. Samen leidt dit tot een compenserende synergie. Elke drug biedt een tegenwicht voor de andere (met de juiste dosering en voldoende hydratatie).

 • CANNABIS & KETAMINE

Als je zorgvuldig te werk gaat, is het onwaarschijnlijk dat deze drugs een negatieve of ongewenste reactie veroorzaken. De meeste gebruikers vinden wiet ideaal om de effecten van ketamine te vervolmaken. Het voegt daarbij een extra laag toe aan het psychedelische effect. Zo verdiept wiet de headspace en versterkt het de lichamelijke euforie en dissociatie. Het gevolg is een organischere ervaring.

5 COMBINATIES DIE JE TE ALLEN TIJDE MOET VERMIJDEN

5 COMBINATIES DIE JE TE ALLEN TIJDE MOET VERMIJDEN

Sommige drugs moet je gewoon niet combineren. In tegenstelling tot bovenstaande combinaties, draait het hier minder om natuurlijke combi's, zoals cannabis en paddo's. Je ziet eerder middelen voorbijkomen als farmaceutica en alcohol. Onder deze categorie vallen letterlijk honderden gevaarlijke combinaties, die we hier niet allemaal kunnen bespreken.

 • ALCOHOL & KETAMINE

Beide drugs veroorzaken ataxie. Dit is disfunctie in delen van het zenuwstelsel die de beweging controleren en coördineren. Ook is het risico op braken en bewusteloosheid erg groot. Als je bewusteloos raakt door deze combinatie, stik je mogelijk in je braaksel, tenzij je een tripsitter bij je hebt die je in een herstellende positie zet.

 • AMFETAMINE & TRAMADOL

Tramadol is een sterke opioïde pijnstiller. Op zichzelf heeft het bijwerkingen als constipatie en misselijkheid. Er zijn echter ook hevigere effecten bekend, zoals toevallen en het serotoninesyndroom. Zowel tramadol als stimulerende middelen, zoals amfetaminen, verhogen het risico op stuipen.

 • OPIOÏDEN EN COCAÏNE

Een voorbeeld van deze gevaarlijke combi is bekend onder de namen "speedball" en "snowball" en bestaat uit heroïne en cocaïne. Cocaïne versnelt de ademhaling, waardoor hogere doses opioïden mogelijk zijn. Als de effecten van het stimulerende middel afnemen, neemt de opioïde het mogelijk over, wat leidt tot een ademhalingsstilstand.

 • MAOI & MDMA

Gecombineerd, zijn deze twee drugs erg gevaarlijk. Mogelijk leidt het tot het serotoninesyndroom, een dodelijke aandoening. Met name MAO-B-remmers zijn in staat de kracht en duur van MDMA op onvoorspelbare wijze te versterken. MAO-A-remmers veroorzaken mogelijk hypertensie.

 • SSRI'S & MAOI

SSRI's en MAOI zijn beide antidepressiva, maar de laatstgenoemde is krachtiger. De combinatie van de twee is vaak extreem schadelijk voor je lichaam. In het slechtste geval leidt het tot het fatale serotoninesyndroom. Mensen met een depressie krijgen tegenwoordig vaak SSRI's voorgeschreven, omdat de wisselwerking met andere medicijnen minder gevaarlijk is dan in het geval van MAOI.

HET COMBINEREN VAN DRUGS IS PER DEFINITIE RISKANT

Dit was slechts een kort overzicht van polydrugsgebruik. Sommige combinaties hebben een goede synergie en bieden een prettige ervaring. Andere zijn echter gevaarlijk en zou je koste wat kost moeten vermijden.

Zelfs in het geval van relatief veilige combinaties, willen we je toch nog wat meegeven. Allereerst: begin langzaam. Doe daarbij je onderzoek en experimenteer met kleine doses voordat je een hogere dosis gebuikt, al dan niet in combinatie. Ten tweede: houd er rekening mee dat er altijd een risico kleeft aan het combineren van verschillende drugs. Dit komt door het verhoogde risico ervan op bijwerkingen en synergieën (soms positief en soms negatief). Wees dus voorzichtig!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken