Blog
De Verrassende Voordelen Van De Combinatie Wiet En Hete Pepers
6 min

De Verrassende Voordelen Van De Combinatie Wiet En Hete Pepers

6 min

Wiet brengt je lichaam en geest tot rust. Maar pepers prikkelen juist het centrale zenuwstelsel en de zintuigen. Ondanks deze verschillen werken deze twee plantsoorten heel goed samen. Ze bevatten allebei fytochemische stofjes die zich richten op het endocannabinoïdesysteem en daardoor zijn ze de perfecte combinatie voor edibles.

Wiet kan de geest tot rust brengen, het lichaam ontspannen en je creatieve sappen laten stromen. Hete pepers echter, geven een branderig gevoel, activeren de zenuwuiteinden en zorgen voor een prikkelende sensatie, middels de afgifte van dopamine.

Met dat in gedachten zou je denken dat de effecten van beide heel verschillend zijn. Maar in een ander opzicht hebben wiet en hete pepers juist op een vergelijkbare manier interactie met het lichaam. Daardoor gaan ze uitzonderlijk goed samen. We gaan hieronder ontdekken welke overeenkomsten ze hebben, hoe beide van invloed zijn op het endocannabinoïdesysteem (ECS) en hoe je ze in combinatie kunt gebruiken.

Hebben wietplanten en hete pepers iets gemeenschappelijk?

Hebben wietplanten en hete pepers iets gemeenschappelijk?

Als je een joint hebt gerookt, zet je vaak muziek aan, voer je diepe gesprekken met vrienden, mediteer je of kijk je een film. Wanneer je echter iets hebt gegeten met veel pepers, dan drink je de daaropvolgende minuten waarschijnlijk vooral melk, terwijl je naar adem snakt en de tranen uit je ogen veegt.

Hoe kunnen deze producten dan iets met elkaar gemeen hebben? Nou, ze bevatten allebei bepaalde chemische stoffen. De oorzaak van de sensaties die we waarnemen, zijn deze fytochemische stofjes, die zich op dezelfde receptoren in het endocannabinoïdesysteem richten.

Gerelateerd artikel

Wat Is Het Endocannabinoïde Systeem (ECS)?

Het grootste ‘deel’ van het ECS bestaat uit CB1- en CB2-receptoren. Daarnaast bevat het interne cannabinoïden die deze receptoren activeren en enzymen die zorgen voor synthese en afbraak. Dit systeem zorgt hiermee voor een biologische balans van het lichaam, de zogenaamde homeostase.

In wiettoppen zitten diverse moleculen die onze eigen cannabinoïden nabootsen. THC bijvoorbeeld, bootst de endocannabinoïde anandamide na, waardoor het zich kan binden aan de CB1-receptor en daarmee psychoactieve effecten heeft. De cannabinoïde en terpeen bèta-caryofylleen zorgt middels nabootsing voor de activatie van de CB2-receptor.

In het uitgebreide endocannabinoïdesysteem bevinden zich ook andere moleculen en receptoren. Denk bijvoorbeeld aan TRVP1; deze receptor is aanwezig in sensorische zenuwvezels, vasculaire cellen en spiercellen. Deze receptoren detecteren niet alleen de hitte van hete pepers, maar spelen ook een rol bij het reguleren van fysiologische functies, zoals ontstekingen, de spijsvertering en lichaamstemperatuur.

De molecule capsaïcine is het actieve stofje in hete pepers en zorgt voor het branderige gevoel als je een hapje chili neemt. Capsaïcine bindt actief aan de TRPV1-receptor en activeert daarmee het ECS. Deze molecule deelt die eigenschap met de non-psychoactieve cannabinoïde CBD. Doordat deze moleculen zich aan deze receptor binden, zorgen ze voor fysiologische veranderingen die het algehele lichaam en de spieren helpen ontspannen.

Gerelateerd artikel

Top 10 Cannabis Strains Voor Relaxen

Capsaïcine kan daarnaast het gehalte stemmingsverbeterende neurotransmitters bevorderen. Die stemmingsverbetering kan ook optreden na gebruik van THC: na het activeren van de CB1-receptor, zorgt THC voor een betere stemming middels een stoot dopamine in de hersens. Capsaïcine bevordert ook het gehalte dopamine, maar dan via een andere weg. Het lichaam ziet de activering van TRVP1-receptor als een schadelijke prikkel en geeft daarop endorfine af om de pijn te verzachten. Dit chemische stofje leidt vervolgens tot een prikkelend gevoel of een high, waar veel liefhebbers van hete pepers bij zweren.

Hoe combineer je hete pepers met wiet in je eten?

Hoe combineer je hete pepers met wiet in je eten?

Als je edibles gebruikt, is de high vaak beter merkbaar en houdt deze langer aan. Wil je een extra fytochemische kick, dan doe je gewoon wat hete pepers bij je gerecht met wiet! Met recepten als pikante saus met cannabis kun je de effecten van beide op het ECS ervaren.

Afhankelijk van hoeveel wietboter en hete pepers je gebruikt, krijg je een milde saus met een licht effect of eentje die een brandende tong oplevert en je geest prikkelt zoals nooit tevoren. Je kunt ook veel andere gerechten verrijken met een combinatie van hete pepers en wietboter; bijvoorbeeld curry, roerbakgroenten, pho en chili con carne.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Zou Moeten Weten Over Cannabis-Edibles

Wat zijn de voordelen van hete pepers in je eten?

Hete pepers activeren niet alleen de receptoren van het ECS, ze zitten ook boordevol voedingsstoffen die verschillende lichamelijke functies beïnvloeden. Deze vurige vruchten zijn daarbij goed voor onze darmen en die vormen weer de basis voor een gezond menselijk lichaam.

Voedingswaarde

de voordelen van hete pepers in je eten: Voedingswaarde

Als je de hitte over je tong voelt stromen, weet dan dat je iets goeds voor je lichaam doet. Hete pepers bevatten namelijk heel veel vitamines, mineralen en andere moleculen, zoals:

 • Vitamine C: pepers bevatten veel van deze essentiële voedingsstof en krachtige antioxidant die helpt bij het neutraliseren van vrije radicalen.

 • Vitamine B6: deze belangrijke voedingsstof is belangrijk voor het omzetten van voeding in bruikbare energie en helpt het zenuwstelsel en de stofwisseling om hun werk te doen.

 • Kalium: ons lichaam is voor correct functioneren van deze elektrolyt afhankelijk. Het zorgt ervoor dat zenuwen prikkels doorgeven en spieren samentrekken.

 • Koper: koper wordt in het westerse voedingspatroon nauwelijks gebruikt, maar helpt bij de vorming van rode bloedcellen, zorgt voor gezonde botten en helpt bij de opname van ijzer.

 • Luteïne: komt voornamelijk voor in jonge groene chilipepers. Deze voedingsstof is belangrijk voor de gezondheid van onze ogen.

 • Capsanthine: een belangrijke carotenoïde in hete pepers. Deze voedingsstof werkt in het lichaam als een krachtige antioxidant.

Gezonde darmen

de voordelen van hete pepers in je eten: Gezonde darmen

De darmen zijn veel meer dan slechts een verteringsorgaan; ze zijn ook erg belangrijk voor onze gezondheid. De darmen bevatten veel microben die samen het microbioom vormen. Deze organismen helpen ontstekingen te verzachten, stimuleren de afweer tegen ziekteverwekkers en helpen om voeding te verteren.

Als het microbioom verstoord raakt, ontstaat er zogenaamde dysbiose, wat chronische gezondheidsklachten kan veroorzaken. Het interessante is dat cannabinoïden als THC binden aan de CB1-receptoren in de darmen, wat kan helpen om dysbiose te voorkomen.

Capsaïcine werkt ook in op het ECS in de darmen. Doordat deze molecule zich bindt aan TRPV1, stijgt het gehalte anandamide en die stof werkt weer in op dezelfde cannabinoïdereceptor als THC. Capsaïcine helpt bij het reguleren van het ECS in de darmen doordat het de hoeveelheid interne cannabinoïden beïnvloedt.

Hoe kun je hete pepers voor combinatieteelt gebruiken?

Hoe kun je hete pepers voor combinatieteelt gebruiken?

Hete pepers en wiet hebben ook buiten het lichaam een bijzondere relatie. De twee blijken namelijk ook perfecte combinatieplanten te zijn in de tuin. In tegenstelling tot de monoculturen zoals in de grootschalige landbouw, kunnen thuiskwekers profiteren van de kracht van polyculturen — meerdere soorten naast elkaar kweken. Daarmee stimuleer je de biodiversiteit en bevorder je de gezondheid van je planten.

Je kunt peperplanten dus vlak bij je wietplanten zetten, en beide floreren in een warm en enigszins vochtig klimaat. Als je in een warme streek nabij de evenaar woont, dan doen de twee het buiten heel goed samen.

Zet ze hiervoor in een verhoogd kweekbed en zorg dat ze genoeg ruimte hebben om te groeien zonder dat ze elkaar in de weg zitten. In een kouder klimaat, zoals in Nederland, kun je ze echter beter samen in een kas of polytunnel zetten. Plant ze ook hier in kweekbedden, of in afzonderlijke potten.

Wat zijn de voordelen van hete pepers bij combinatieteelt?

Wat zijn de voordelen van hete pepers bij combinatieteelt?

Zowel wiet als peperplanten hebben unieke effecten op hun directe omgeving. Deze soorten werken samen met diverse nuttige microben in de grond, dus als je ze samen plant, verbetert het voedselweb in je aarde.

Peperplanten lokken ook verschillende insectensoorten. Denk bijvoorbeeld aan bijen. Deze zoemende bestuivers doen wonderen voor je tuin en kunnen je wietplanten bestuiven als je met breeding wilt experimenteren. Peperplanten lokken echter niet alleen nuttige insecten, maar voorkomen ook dat schadelijke insecten naar je tuin komen.

Ongediertebestrijding

Capsaïcine veroorzaakt een branderig gevoel op je tong, dus stel je eens voor wat het met insecten doet. Hete pepers zijn dan ook effectief bij het bestrijden van bepaalde plagen, zoals de wiet minnende ni-uilen en spintmijten. Je kunt pepers dus ook gebruiken voor het maken van natuurlijke insectenbestrijdingsmiddelen. Meng hiervoor wat verpoederde pepers met knoflook, ui en water. Vermaal de ingrediënten met een food processor, zeef de stukjes er met een kaasdoek uit en je hebt je eigen natuurlijke insectenspray!

Gerelateerd artikel

Top 5 Natuurlijke Bestrijdingsmiddelen Voor Cannabis

Minder schadelijk

Peperplanten zijn een van de beste combinatieplanten voor wiet en beschermen je kostbare toppen op een natuurlijke en biologische manier tegen plagen. Besproei je planten dus niet met schadelijke pesticiden waarmee je het bodemleven vernielt, maar natuurlijke middelen, zoals peperplanten.

Kun je hete pepers en wiet samen roken?

Kun je hete pepers en wiet samen roken?

Je kunt de planten dus samen in de tuin zetten, maar kun je hete pepers ook samen met wiet roken?

Absoluut niet. Hoewel pepers veel aspecten van de wietplant kunnen versterken, moet je deze twee planten nooit samen roken. Capsaïcine irriteert de longen; het zit niet voor niets in pepperspray. Geloof ons, het gevoel van capsaïcine in je longen wil je echt niet ervaren. Rook hete pepers dus nooit.

Hoe beïnvloeden andere voedingswaren wiet?

Hoe beïnvloeden andere voedingswaren wiet?

Pepers zijn niet de enige voedingsmiddelen die het ECS beïnvloeden en van invloed zijn op het effect van wiet. Er zijn zelfs heel veel planten die ons lichaam op een vergelijkbare manier kunnen beïnvloeden en de high kunnen versterken dan wel verminderen. Denk aan de volgende voedingsmiddelen:

 • Zwarte peper: piperine uit zwarte peper helpt het lichaam om CBD beter op te nemen.

 • Rozemarijn en hop: deze kruiden bevatten bèta-caryofylleen, een cannabinoïde en terpeen die de CB2-receptor activeert.

 • Wortels: dat lees je goed. Deze helder oranje groenten bevatten falcarinol, een molecule die zich aan de CB1-receptor bindt.

 • Echinacea: een kruid dat vaak wordt gebruikt om een verkoudheid te bestrijden. Het bevat alkamiden die zich op de CB2-receptor richten.

 • Gember: deze kruidige wortel bevat de fytochemische stofjes gingerol en zingerone die TRPV1 activeren, net zoals capsaïcine.

 • Truffels: deze dure schimmelorganismen smaken heerlijk in pastagerechten. Ze bevatten bovendien anandamide, de endocannabinoïde die we ook wel de ‘geluksmolecule’ noemen.

Er zijn ook andere tuinplanten die met wiet samenwerken. Deze combinatieplanten trekken nuttige insecten aan, bestrijden plagen en verbeteren de algehele gezondheid van cannabis. Voorbeelden zijn:

Hete pepers en wiet: de perfecte combinatie?

Hete pepers en wiet: de perfecte combinatie?

Het onderzoek naar hete pepers, het ECS en de menselijke fysiologie is nog niet ver gevorderd. Maar tot dusver zien de data er veelbelovend uit. Onderzoek suggereert tot nu toe in ieder geval dat de peperplant heel goed met wiet samengaat, zowel in de keuken als in de tuin.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Bronnen
 • (n.d.). Scoping Review and Meta-Analysis Suggests that Cannabis Use May Reduce Cancer Risk in the United States - https://www.liebertpub.com
 • (n.d.). Endocannabinoid system acts as a regulator of immune homeostasis in the gut | PNAS - https://www.pnas.org
 • (n.d.). Beta-caryophyllene is a dietary cannabinoid | PNAS - https://www.pnas.org
 • Du, Qian, Liao, Qiushi, Chen, Changmei, Yang, Xiaoxu, Xie, Rui, Xu, & Jingyu. (2019). Frontiers | The Role of Transient Receptor Potential Vanilloid 1 in Common Diseases of the Digestive Tract and the Cardiovascular and Respiratory System | Physiology - https://www.frontiersin.org
 • Izgelov D, Domb AJ, & Hoffman A. (05/30/2020). The effect of piperine on oral absorption of cannabidiol following acute vs. chronic administration - PubMed - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 • Russo EB. (2016 Jul). Beyond Cannabis: Plants and the Endocannabinoid System - PubMed - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 • Russo EB. (2016 Jul). Beyond Cannabis: Plants and the Endocannabinoid System - PubMed - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Facts Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken