Blog
Alles Wat Je Moet Weten Over Superfoods
4 min

Alles Wat Je Moet Weten Over Superfoods

4 min

Omdat er veel vitamines, mineralen en voedingsstoffen in zitten, zijn superfoods een ideale keuze voor mensen die hun gezondheid en welbevinden willen verbeteren. Maar waartoe zijn superfoods in staat? En welk eten wordt als ‘superfood’ beschouwd? Ontdek alles wat je moet weten over superfoods en hoe je ze in je dagelijks leven kunt introduceren.

Het klinkt misschien als een modegril of zelfs als een verkooptruc, maar superfoods zijn echt een geweldige manier om je gezondheid en welbevinden te verbeteren. Dit zijn namelijk niet alleen maar dure en zeldzame producten uit hippe winkels; het zijn juist voedingsmiddelen die je lokaal kan vinden of zelfs thuis kan kweken. Dus als je denkt dat je dieet wel wat aanpassingen kan gebruiken, dan vind je in dit artikel wat je zoekt. Hieronder leggen we alles uit wat je moet weten over superfoods en wat ze voor jou kunnen betekenen.

Wat zijn superfoods?

Wat Zijn Superfoods?

Wat bedoelen we als we spreken over ‘superfoods’? Superfoods worden gedefinieerd als voedingsrijk eten dat gunstig is voor je gezondheid en je algehele welbevinden. Van bessen, eieren en zalm tot peulvruchten; er zijn genoeg superfoods beschikbaar om te proberen. Natuurlijk spelen de bereiding en toepassing ervan een grote rol. Zoals je je kunt voorstellen, zal het gecombineerd met een flinke dot suikerhoudende sauzen, een berg friet of ander ultrabewerkt voedsel precies het tegenovergestelde effect hebben van wat je beoogt te bereiken.

Wat maakt eten een superfood?

Zoals gezegd zijn superfoods rijk aan voedingsstoffen en worden ze in verband gebracht met mogelijke gezondheidsvoordelen. Nu denk je misschien dat elk gezond voedingsmiddel een superfood is, maar dat is niet noodzakelijk het geval. Je kunt iets eten dat weinig calorieën en verzadigde vetten bevat en denken dat het daarom een superfood is. Wat superfoods echter onderscheidt, is dat ze meestal boordevol vitamines, mineralen, antioxidanten en andere voedingsstoffen zitten. Hoewel elk superfood afzonderlijk zijn eigen voordelen biedt, kunnen superfoods gecombineerd een positieve, alomvattende impact op het dieet en de leefstijl van de mens hebben.

Gerelateerd artikel

Top 10 Zeldzame Superfoods Om Je Gezondheid Te Bevorderen

Waarom zijn superfoods zo belangrijk?

Het is al lang geen geheim dat een evenwichtig dieet belangrijk is voor een goede gezondheid. Hoewel een groot percentage van de mensen graag fastfood en makkelijke snacks eet, is dit gewoon niet de beste keuze als je een gezond leven wilt leiden. Natuurlijk kun je nog steeds dagen hebben waarop je jezelf trakteert, maar het is enorm belangrijk om genoeg voedzaam eten binnen te krijgen. Door bepaalde voedingsmiddelen in te wisselen voor superfoods, kun je je lichaam op verschillende gebieden een broodnodige boost geven.

Wat zijn de voordelen van superfoods?

Wat Zijn De Voordelen Van Superfoods?

Hier volgen enkele potentiële voordelen waar mensen van kunnen profiteren als ze superfoods eten, door de vele voedingsstoffen, antioxidanten en vitamines die erin zitten.

1. Versterken mogelijk het immuunsysteem

Versterken Mogelijk Het Immuunsysteem

Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen allerlei soorten ziektekiemen, infecties en bacteriën. Daarom is het voor een gezond leven essentieel om je immuunsysteem in de best mogelijke conditie te houden. Gelukkig kunnen superfoods je hierbij helpen. Veel superfoods zitten namelijk boordevol vitamine A, C en E, die essentieel zijn voor een goed werkend immuunsysteem. Enkele superfoods die het immuunsysteem mogelijk versterken zijn onder meer:

  • gember
  • zoete aardappelen
  • citrusvruchten (zoals sinaasappels, citroenen en limoenen)
  • noten
  • groene en zwarte thee

2. Helpen mogelijk bij gewichtsbeheersing

Helpen Mogelijk Bij Gewichtsbeheersing

Als je wat aan je gewicht wilt doen of spieren wilt opbouwen, kun je superfoods als onderdeel van je dieet gebruiken. Veel superfoods zijn rijk aan voedingsstoffen zoals eiwitten, kalium en omega 3 – die allemaal een rol spelen bij het verminderen van honger en zelfs bij het opbouwen van spiermassa. Voorbeelden van superfoods die hiervoor geschikt zijn, zijn onder andere:

3. Bevorderen mogelijk een gezonde bloeddruk

Bevorderen Mogelijk Een Gezonde Bloeddruk

Naast gewichtsbeheersing en het versterken van het immuunsysteem kunnen superfoods mogelijk de bloeddruk verlagen. Wereldwijd lijden ongeveer 1,13 miljard mensen aan een hoge bloeddruk. In dat opzicht is een evenwichtig dieet enorm belangrijk, en superfoods kunnen daar een nuttige bijdrage aan leveren. Dit is niet toevallig; veel superfoods zijn rijk aan kalium, vezels en magnesium, die allemaal mogelijk kunnen helpen je bloeddruk te verlagen. Enkele superfoods die hierbij een belangrijke rol kunnen spelen zijn:

4. Helpen mogelijk de bloedsuikerspiegel op peil te houden

Helpen Mogelijk De Bloedsuikerspiegel Op Peil Te Houden

Het risico op diabetes type 2 is tegenwoordig voor velen een zeer reële reden tot zorg. Het onder controle houden van je bloedsuikerspiegel is dan ook essentieel als je een betere gezondheid wilt bereiken. Het kiezen van voeding met een lagere glycemische index kan helpen om een stabiele bloedsuikerspiegel te behouden. Natuurlijk kunnen veel superfoods ook helpen op dit gebied. Vervang suikerrijk eten bijvoorbeeld door een van de volgende alternatieven:

  • notenmix
  • zaden
  • guave
  • Griekse yoghurt
  • volkoren producten

5. Helpen mogelijk het cholesterol te verlagen

Helpen Mogelijk Het Cholesterol Te Verlagen

De laatste op onze lijst met mogelijke voordelen van superfoods is de mogelijkheid om het cholesterol te verlagen. Het eten van voedsel zoals boter, romige sauzen en rood vlees kan resulteren in een verhoging van het cholesterolgehalte in het lichaam. Te veel cholesterol in je dieet zou tot ernstige problemen kunnen leiden, zoals hartaandoeningen en zelfs beroertes. Dat maakt het beheersen van het cholesterolgehalte enorm belangrijk. Gelukkig zijn er verschillende superfoods die je kunnen helpen met dit probleem:

Risico's van superfoods

Wat de risico's betreft, zullen superfoods waarschijnlijk geen ernstige schade aanrichten. Natuurlijk kun je ook bij superfoods last hebben van allergieën, dus als je bijvoorbeeld een ernstige allergische reactie op noten hebt, dan verandert dat niet zomaar omdat iets een superfood is. Het mag dan wel een superfood zijn, maar je moet er ook geen wonderen van verwachten.

Sommige superfoods hebben daarentegen wel milde bijwerkingen als je er te veel van eet, zoals een opgeblazen gevoel, maagpijn, misselijkheid en in sommige gevallen zelfs diarree. Zorg er dus voor dat je een gezonde balans houdt tussen verschillende soorten eet om onaangename gevolgen te voorkomen. Raadpleeg bij twijfel een arts voordat je belangrijke wijzigingen in je dieet aanbrengt.

Hoe gebruik je superfoods?

Het is echt supersimpel om in je dagelijkse leven superfoods te gebruiken. Veel van de soorten voeding die we hebben genoemd, kunnen makkelijk een portie ‘ongezond’ eten vervangen. En je kan altijd nog verschillende superfoods combineren in superfoodsalades, smoothies en sappen. Van veel van de bovengenoemde voedingsmiddelen zijn zelfs supplementen, capsules en poederversies te koop, zodat je alle mogelijke voordelen van superfoods kunt ervaren zonder al te veel op je bord te veranderen. Het is echt een kwestie van proberen en gewoon kijken wat voor je werkt en wat je lekker vindt.

Tijd om superfoods te proberen?

Tijd Om Superfoods Te Proberen?

Met slechts een paar veranderingen in je dieet kun je genieten van alle potentiële positieve voordelen die superfoods met zich meebrengen. Ongeacht je favoriete manier van consumptie en je persoonlijke smaak is er voor iedereen een passende (en lekkere) superfood te vinden. Wat kun je nog meer wensen? Nou, wat dacht je van thuis je eigen superfoods kweken! Ga naar de Zamnesia webshop, waar je niet alleen geweldige superfood supplementen kunt kopen, maar ook groente- en fruitzaden om je gezondheid naar een hoger niveau te tillen!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Healthshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken