Blog
Is Chlorella Het Ultieme Superfood?
3 min

Is Chlorella Het Ultieme Superfood?

3 min

Chlorella is een groene zoetwateralg die als een zeer voedzame superfood wordt beschouwd. Maar welke voedingsstoffen bevat het precies en kleven er daadwerkelijk voordelen aan het gebruik van chlorella-supplementen? Lees verder om erachter te komen!

Ben je op zoek naar een simpele, maar effectieve manier om je lichaam van meer voedingsstoffen te voorzien? Mogelijk is dan chlorella perfect. Chlorellapoeder en -tabletten zijn gemaakt van eencellige groene algen boordevol plantaardige eiwitten, vitamines, mineralen en nog veel meer. Lees hieronder alles over de voedingswaarde van chlorella en welke voordelen je mogelijk ervaart als je het in je dieet opneemt!

Wat is chlorella?

'Chlorella' verwijst naar een geslacht dat ongeveer dertig soorten groene eencellige algen omvat. Chlorella vulgaris en Chlorella pyrenoidosa zijn het meest onderzocht en het gangbaarst als supplement (in de vorm van een poeder, tablet, capsule of extract).

De alg speelt een belangrijke rol in zoetwaterecosystemen, maar staat ook bekend als 'superfood'. Chlorella is namelijk rijk aan eiwitten, vitamines, mineralen, antioxidanten, aminozuren en nog veel meer. Dit is ook de reden dat steeds meer gezondheidsbewuste consumenten het gebruiken.

Wat zijn de voordelen van chlorella voor je gezondheid?

Wat Zijn De Voordelen Van Chlorella Voor Je Gezondheid?

Chlorella heeft een hoge voedingswaarde en lijkt daarmee veel voordelen voor je gezondheid te hebben. Hieronder bespreken we hoe je mogelijk van het gebruik van chlorella-supplementen profiteert.

1. Chlorella barst van de voedingsstoffen

Zoals hierboven al aangestipt, is chlorella allereerst ongelooflijk voedzaam. De exacte voedingswaarde van supplementen varieert per merk, maar de eencellige algen bevatten over het algemeen:

 • Tot wel 50% eiwit
 • 20% vet
 • 20% koolhydraten
 • 5–10% vezels, vitamines en mineralen

Chlorella is een goede bron van verschillende mineralen, waaronder zink, magnesium, calcium, ijzer, koper en kalium. Het bevat ook B-vitamines, waaronder cobalamine (B12) en foliumzuur (B11), evenals grote hoeveelheden vitamine C. Chlorella is daarbij niet alleen een geweldige bron van plantaardig eiwit, maar bevat ook alle negen essentiële aminozuren en superveel omega 3.

De alg heeft van zichzelf echter een harde celwand, waardoor mensen het van nature niet kunnen verteren. Om die reden breken fabrikanten chlorella af om het vervolgens tot een fijn poeder, tabletten/capsules of een extract te verwerken.

2. Chlorella kan je helpen bij het ontgiften

Chlorella Kan Je Helpen Bij Het Ontgiften

Dierstudies tonen aan dat chlorella je lichaam kan zuiveren van zware metalen, zoals kwik en lood (Uchikawa et al., 2011; Quieroz et al., 2003). Bovendien is met dierproeven aangetoond dat algen, waaronder chlorella, kunnen helpen om de toxiciteit van zware metalen in specifieke delen van de hersenen, lever en nieren te verlichten (Zhai, Narbad, & Chen, 2015). Er is meer onderzoek nodig, maar deze voorlopige onderzoeken suggereren dat chlorella je lijf mogelijk helpt om zich van schadelijke gifstoffen te ontdoen.

3. Chlorella helpt mogelijk het cholesterolniveau reguleren

Een gezond cholesterolniveau is essentieel voor je gezondheid en welzijn. Cholesterol is een belangrijk bestanddeel van menselijke cellen en is nodig om hormonen en vitaminen aan te maken, plus enzymen die helpen om voedsel af te breken. Het is echter bekend dat een te hoog cholesterolniveau een van de belangrijkste risicofactoren voor coronaire hartziekten is. Maar gelukkig suggereren onderzoeken dat chlorella-supplementen kunnen helpen om het cholesterolgehalte te verlagen.

Klinisch onderzoek heeft aangetoond dat dagelijkse doses chlorella van 5-10mg zowel het LDL- als triglyceridegehalte kunnen verlagen bij mensen met een hoge bloeddruk en/of een hoog cholesterolgehalte (Merchant & Andre, 2001; Ryu et al., 2014). Ook op dit gebied is meer onderzoek nodig om te achterhalen wat de precieze impact van chlorella is, maar wellicht heeft het te maken met de hoge concentratie niacine, vezels en carotenoïden die erin zit. Van al deze stoffen is aangetoond dat ze het cholesterolgehalte verlagen.

4. Chlorella is rijk aan antioxidanten

Chlorella Is Rijk Aan Antioxidanten

Een dieet dat rijk is aan antioxidanten is in verband gebracht met een groot aantal gezondheidsvoordelen. Gelukkig is ook aangetoond dat chlorella veel antioxidanten bevat, waaronder:

 • Vitamine C
 • Chlorofyl (wat chlorella die rijke, groene kleur geeft)
 • Bètacaroteen
 • Lycopeen
 • Luteïne

5. Kan de immuunfunctie ondersteunen

Je immuunsysteem is een belangrijk onderdeel van de verdedigingslinie van je lichaam tegen ziektes en infecties. Een gezonde lifestyle en heilzame voeding lijken een belangrijke rol te spelen bij het ondersteunen van je immuunsysteem, maar uit vroeg onderzoek blijkt dat ook chlorella mogelijk kan helpen. Meer specifiek, is in meerdere klinische onderzoeken aangetoond dat kleine dagelijkse doses chlorella bij volwassenen voor meer immuunmarkers kunnen zorgen (Otsuki, Shimizu, & Iemitsu, 2011; Kwak et al., 2012; Halperin et al., 2003). Maar om precies te begrijpen wat de impact van chlorella op de immuunfunctie is, zijn meer studies nodig.

Gerelateerd artikel

Top 10 Zeldzame Superfoods Om Je Gezondheid Te Bevorderen

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van chlorella?

Als supplement wordt chlorella over het algemeen goed verdragen. Het kan bij sommige mensen echter bijwerkingen veroorzaken (Halperin et al., 2003), waaronder:

 • Misselijkheid
 • Buikpijn

Hoe kun je chlorella gebruiken?

Hoe Kun Je Chlorella Gebruiken?

Bij Zamnesia vind je hoogwaardige chlorella-supplementen in poedervorm en in de vorm van tabletten. Ons Biologische Chlorellapoeder bestaat uit 100% biologisch Chlorella vulgaris poeder. Het is ongelooflijk voedzaam, rijk aan antioxidanten, vitamines en mineralen en gemakkelijk toe te voegen aan smoothies, sapjes en zowel hartige als zoete gerechten. Je kunt het ook in water oplossen, maar het heeft een nogal sterke, aardse smaak.

Zamnesia Chorella Tabletten kun je daarentegen wel gemakkelijk met water innemen. Elk tablet bevat 500mg zuivere Chlorella vulgaris.

Doseren

De dosering kan per persoon verschillen en hangt af van je persoonlijke behoeften, maar over het algemeen wordt 3-10 gram als een standaarddosis voor volwassenen beschouwd. We raden bij het gebruik van een supplement met chlorella echter altijd aan om de instructies van de fabrikant op te volgen. Als je bijvoorbeeld ons Biologische Chlorellapoeder gebruikt, bevelen we een dagelijkse dosis van 3-5 gram aan. Als je daarentegen Zamnesia Chlorella Tabletten gebruikt, kun je 6 tabletten per dag nemen (in totaal 3000mg).

Chlorella: FAQ

❓Wat is het verschil tussen chlorella en spirulina (Arthrospira)?
Chlorella en spirulina zijn twee verschillende algen. Spirulina is een zoutwateralg, terwijl chlorella in zoet water groeit. Ze bevatten daarbij verschillende concentraties voedingsstoffen en hebben daarmee ook andere toepassingen en mogelijke voordelen voor je gezondheid.
🕥Hoelang kun je chlorella gebruiken?
Chlorella kun je het beste in een kuur van 2-3 maanden innemen. De meeste klinische onderzoeken houden deze duur aan en tonen aan dat mensen het gedurende deze periode goed verdragen.
🥂Kun je chlorella met andere supplementen combineren?
Over het algemeen staat chlorella bekend als veilig. Het wordt goed verdragen en kan worden gebruikt om een reeds gezond dieet en gezonde lifestyle te bevorderen. Overleg echter toch altijd eerst met je huisarts voordat je het samen met andere supplementen of medicijnen combineert.

Chlorella: een geweldige aanvulling op elk gezond dieet

Chlorella: Een Geweldige Aanvulling Op Elk Gezond Dieet

Chlorella is rijk aan talloze voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Ben je op zoek naar een veelzijdig supplement om elke dag een goede dosis gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen? Dan is chlorella een geweldige optie. Chlorella is verkrijgbaar in onder andere poedervorm en in de vorm van tabletten, eenvoudig in te nemen en kan een geweldige aanvulling zijn op je reeds gezonde lifestyle.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Bronnen
 • Kwak JH, Baek SH, Woo Y, Han JK, Kim BG, Kim OY, & Lee JH. (07/31/2012). Beneficial immunostimulatory effect of short-term Chlorella supplementation: enhancement of natural killer cell activity and early inflammatory response (randomized, double-blinded, placebo-controlled trial) - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 • Merchant RE, & Andre CA. (2001 May-Jun). A review of recent clinical trials of the nutritional supplement Chlorella pyrenoidosa in the treatment of fibromyalgia, hypertension, and ulcerative colitis - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 • Otsuki T, Shimizu K, Iemitsu M, & Kono I. (09/09/2011). Salivary secretory immunoglobulin A secretion increases after 4-weeks ingestion of chlorella-derived multicomponent supplement in humans: a randomized cross over study - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 • Qixiao Zhai, Arjan Narbad, & Wei Chen. (2015, January). Dietary Strategies for the Treatment of Cadmium and Lead Toxicity - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 • Queiroz ML, Rodrigues AP, Bincoletto C, Figueirêdo CA, & Malacrida S. (2003 Jun). Protective effects of Chlorella vulgaris in lead-exposed mice infected with Listeria monocytogenes - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 • Ryu NH, Lim Y, Park JE, Kim J, Kim JY, Kwon SW, & Kwon O. (06/11/2014). Impact of daily Chlorella consumption on serum lipid and carotenoid profiles in mildly hypercholesterolemic adults: a double-blinded, randomized, placebo-controlled study - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 • Scott A. Halperin, Bruce Smith, Coleen Nolan, Janet Shay, & Jaroslav Kralovec. (2003/07/07). Safety and immunoenhancing effect of a Chlorella-derived dietary supplement in healthy adults undergoing influenza vaccination: randomized, double-blind, placebo-controlled trial - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 • Uchikawa T, Kumamoto Y, Maruyama I, Kumamoto S, Ando Y, & Yasutake A. (2011 Jan). Enhanced elimination of tissue methylmercury in Parachlorella beijerinckii-fed mice - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Healthshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken