Blog
Triphala: Dit Moet Je Weten
4 min

Triphala: Dit Moet Je Weten

4 min

Van alle oude medicijnen en natuurlijke hulpmiddelen, hebben slechts enkele de tand des tijds doorstaan. Het kruidenmengsel Triphala is doordrenkt met een rijke geschiedenis, maar heeft het nog een plaats in de moderne wereld? Als je nieuwsgierig bent naar Triphala, ben je op de juiste plek. Lees verder voor meer informatie.

Het multifunctionele kruidenmengsel Triphala wordt al eeuwenlang gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Het is dus zeker doordrenkt van een rijke geschiedenis, maar misschien vraag je je af of deze combi van bessen ook een plaats in de huidige tijd heeft. En inderdaad, ook nu nog zweren veel mensen erbij. Daarom duiken we dieper in de wereld van Triphala en vertellen je alles wat je erover moet weten. Laten we beginnen!

Wat is Triphala?

Wat Is Triphala?

Triphala is een combi van drie verschillende soorten bessen afkomstig van verschillende bomen uit India en Azië. Ze zien er stuk voor stuk anders uit en bieden allerlei mogelijke voordelen. Deze bessen worden verzameld, gedroogd en vervolgens in gelijke verhoudingen tot een fijn poeder gemalen. Tegenwoordig bestaan er Triphala supplementen, waarmee je op een makkelijke manier kunt ervaren wat deze bessen samen te bieden hebben.

Maar uit welke drie bessensoorten bestaat de Triphala mix precies? Laten we ze eens wat beter bekijken.

Amla

Amla

Triphala bestaat voor ⅓ deel uit bessen afkomstig van de Amla-boom (Emblica officinalis). Deze bessensoort staat ook wel bekend als de Indiase kruisbes en zit boordevol vitamines, aminozuren en mineralen. Daarmee zijn ze een perfecte toevoeging aan deze mix. Wanneer je ze afzonderlijk eet, kenmerken de bessen zich door hun bittere en scherpe smaak, waar niet iedereen van houdt.

Bibhitaki

Bibhitaki

Deze bessen van de Bibhitaki-boom, bekend onder de botanische naam Terminalia bellirica, bevatten enkele krachtige stoffen, waardoor ze zeer populair zijn. De boom groeit van nature in India en Zuidoost-Azië. Bibhitaki wordt niet alleen al eeuwenlang gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde, maar ook als onderdeel van traditionele Chinese en Unani-geneeskunde.

Haritaki

Haritaki

De kruidencombinatie van Triphala bevat als derde bestanddeel Haritaki. Deze plant (Terminalia chebula) komt overal in het Midden-Oosten, India en China voor. Haritaki wordt vaak de 'koning der medicijnen' genoemd, omdat het gebruikt wordt in een breed scala aan holistische toepassingen. Met een hoog gehalte aan antioxidanten, terpenen en flavonoïden biedt Haritaki verschillende mogelijke voordelen.

Hoe smaakt Triphala?

Er zijn veel manieren om de smaak van Triphala te omschrijven. Van zichzelf heeft het een tamelijk scherpe, bittere en zure smaak. Ondanks dat het af en toe een vleugje zoetheid bevat, heeft het vooral een wrange smaak. Sommigen zeggen dat zout de enige smaak is die ontbreekt in Triphala. Hoewel deze omschrijving misschien niet heel aantrekkelijk klinkt, zijn er een hoop manieren om de smaak te verzachten en veel aangenamer te maken.

Hoe gebruik je Triphala poeder?

Gezien de smaak die we net hebben beschreven, spreekt het je waarschijnlijk niet echt aan om gewoon een lepel Triphala poeder in je mond te steken. Maar hoe kun je dan toch het maximale uit deze kruidenmix halen? Hieronder doen we enkele suggesties waarmee je alle mogelijke voordelen van Triphala kunt ervaren. En nog even een tip: voor maximale absorptie wordt aangeraden om Triphala op een lege maag in te nemen.

Hoewel Triphala poeder puur gebruiken voor velen niet verleidelijk klinkt, behoort het absoluut tot de opties. Dus als je zin hebt in een theelepel, ga je gang! Bereid je wel voor op de intense smaak. Je kan als alternatief ook wat poeder toevoegen aan je eten, zoals salades of soepen. Hoewel dit een uitstekende manier is om de smaak wat te maskeren, kan het nog steeds een beetje overweldigend zijn voor je smaakpapillen.

Een veel eenvoudigere methode is om Triphala capsules te kopen. Je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Vul gewoon een aantal lege capsules met een beetje poeder en sluit ze af met de juiste hulpmiddelen, zodat je een vooraad kant-en-klare Triphala capsules tot je beschikking hebt. Door het poeder af te wegen, kunt je elke dosis accuraat bepalen. Maar als dit je wat te moeilijk lijkt, kun je capsules of tablets gewoon in de winkel kopen.

Een andere optie is om een lepel Triphala poeder te mengen met een glas water en dit op te drinken. Deze snelle manier van bereiden en gebruiken maskeert de intense smaak van het poeder echter niet. Daarom kun je bijvoorbeeld een beetje suiker toevoegen of zelfs sap gebruiken om de bittere smaak te compenseren.

Ten slotte is het heel goed mogelijk om thee te zetten met Triphala poeder. Voeg ongeveer een halve theelepel poeder toe aan een kopje en giet daar heet water bij. Roer het mengsel goed door en laat het even afkoelen voordat je een slok neemt. Net als bij de vorige aanbeveling kun je ook hier een beetje honing of suiker toevoegen om het wat lekkerder te maken.

Wat zijn de mogelijke voordelen van Triphala?

Wat Zijn De Mogelijke Voordelen Van Triphala

Eerder benoemden we al even dat Triphala potentiële voordelen te bieden heeft. Maar welke voordelen zijn dat precies? Hoewel er niet veel onderzoek naar de effecten van Triphala gedaan is, zijn er enkele onderzoeken die suggereren dat Triphala je gezondheid op verschillende manieren kan ondersteunen. Laten we eens kijken.

Ten eerste is Triphala onderzocht vanwege zijn antioxiderende en potentiële ontstekingsremmende kwaliteiten. In een onderzoek uit 2014 keken wetenschappers naar het 'anti-artritische effect van triphala op ratten met artritis'. Uiteindelijk concludeerden ze dat de potentiële effecten van Triphala op ontstekingen nader onderzoek waard zijn (Kalaiselvan & Rasool).

De impact van supplementen op kanker is, niet verwonderlijk, een ingewikkeld onderwerp. Hoewel wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijke effecten van Triphala op dit gebied nog in de kinderschoenen staat, hebben er enkele onderzoeken plaatsgevonden naar de effecten van het mengsel op de tumorprogressie in muizenmodellen van onder andere alvleesklierkanker, maagkanker en lymfeklierkanker. Het ontbreekt echter aan menselijke onderzoeken om gezondheidsclaims te ondersteunen. (Sandhya et al., 2006).

Voor mensen die op hun gewicht letten, is Triphala ook intrigerend omdat het mogelijk impact heeft op het gewicht en de body mass index. Een menselijke proef met 62 zwaarlijvige volwassenen liet gunstige resultaten zien. De vrijwilligers die een dagelijkse dosis van 10 mg Triphala kregen, ondervonden aanzienlijk gewichtsverlies, evenals een afname van de heup- en middelomtrek, in vergelijking met de placebogroep (Kamali et al., 2012). De auteurs van het onderzoek merkten ook op dat de behandelde groep geen nadelige effecten op de lever- of nierfunctie ondervond.

Een van de eerste gedocumenteerde toepassingen van deze bessenmix was als een natuurlijk laxeermiddel. Betekent dit dan ook dat Triphala goed voor de darmen is? Onderzoeken hebben tot nu toe gekeken naar de mogelijke potentie van het mengsel om darmontsteking te verminderen en zelfs schade te herstellen (Nariya et al., 2009). Er is echter meer concreet bewijs nodig voordat we hierover conclusies kunnen trekken.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Triphala?

Wat Zijn De Mogelijke Bijwerkingen Van Triphala?

Hoewel ze zelden voorkomen, hebben sommige gebruikers na gebruik van Triphala bijwerkingen gemeld. Over het algemeen wordt Triphala als veilig beschouwd voor consumptie. Maar als je zorgen of vragen hebt, raden we je zeker aan om deze met een arts te bespreken voordat je het gaat gebruiken. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, moeten het gebruik van Triphala vermijden. Tot de mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden, behoren:

  • Maagkrampen
  • Diarree
  • Verhoogd risico op blauwe plekken

Triphala: FAQ

📅 Kun je Triphala dagelijks gebruiken?
Absoluut. Deze natuurlijke combi van extracten is ideaal voor dagelijks gebruik. Zodra er bijwerkingen optreden, moet je natuurlijk direct stoppen met het gebruik.
🤔 Is Triphala hetzelfde als Amla?
Nee, niet helemaal. Hoewel Triphala wel Amla bevat, zit er daarnaast ook nog Haritaki en Bibhitaki in. Sommige mensen besluiten echter om wat meer Amla aan de mix toe te voegen om de potentiële voordelen ervan te vergroten.
➕Kun je Ashwagandha en Triphala samen nemen?
Ashwagandha en Triphala kunnen samen worden gebruikt. Maar pas op als je antidiabetica gebruikt, want het is mogelijk dat deze combinatie je bloedsuikerspiegel kan beïnvloeden.

Is het tijd voor Triphala?

Is Het Tijd Voor Triphala

Zelfs in de moderne wereld neemt Triphala nog altijd een belangrijke plaats in. Hoewel er veel meer onderzoek nodig is om alle effecten en potentiële voordelen van deze mix te verklaren, heeft het vast en zeker de potentie om je gezondheid positief te beïnvloeden. Hebben we je interesse in deze combi gewekt? Je kunt Triphala nu zelf ervaren door in de Zamnesia Healthshop supplementen van topkwaliteit te kopen.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Bronnen
  • Kalaiselvan S, & Rasool MK. (2015 Jan). The anti-inflammatory effect of triphala in arthritic-induced rats - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  • Nariya M, Shukla V, Jain S, & Ravishankar B. (2009 Aug). Comparison of enteroprotective efficacy of triphala formulations (Indian Herbal Drug) on methotrexate-induced small intestinal damage in rats - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  • Sandhya T, Lathika KM, Pandey BN, & Mishra KP. (01/18/2006). Potential of traditional ayurvedic formulation, Triphala, as a novel anticancer drug - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  • Seyed Hamid Kamali, Ali Reza Khalaj, Shirin Hasani-Ranjbar, Mohammad Mehdi Esfehani, Mohammad Kamalinejad, Omidmalayeri Soheil, & Seyed Ali Kamali. (2012). Efficacy of ‘Itrifal Saghir’, a combination of three medicinal plants in the treatment of obesity; A randomized controlled trial - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Healthshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken