Blog
Hoe Herstel Je Van Een Kater
4 min

Hoe Herstel Je Van Een Kater

4 min

Bijna iedereen heeft wel eens een kater gehad; barstende hoofdpijn, misselijkheid, soms zelfs overgeven. Hoewel er geen magisch pilletje bestaat om je kater te laten verdwijnen, hebben we wel een paar tips waarmee je de symptomen kunt verlichten. Pak er een glas water bij, en blijf lezen.

We hebben er allemaal een hekel aan: de beruchte kater na een avondje drinken. De ochtend (of middag) na een avond feesten is vaak een wrede herinnering aan hoe giftig alcohol eigenlijk is.

Een kater is een complex fenomeen. Factoren die hierbij meespelen, zijn onder meer uitdroging, gastro-intestinale irritatie, ontstekingen, slaapproblemen, blootstelling aan acetaldehyde en lichte ontwenningsverschijnselen. Een hele lijst, nietwaar? Maar wees gerust, hieronder zetten we op een rijtje wat je kunt doen om een kater te voorkomen en de symptomen te verlichten!

Hoe kom je snel van een kater af?

Voordat we in de details duiken, onthoud altijd dit: als je kater-symptomen hebt, zeker in het geval van heftige symptomen, dan probeert je lichaam je iets te vertellen. Namelijk dat het niet blij is met de manier waarop het is behandeld. Tijdens een gezellig feestje vergeet je dit soms, maar wees je ervan bewust dat overmatig en/of regelmatig alcoholgebruik niet goed is voor lichaam en geest.

✅ Hydrateren, hydrateren, hydrateren

Herstel van een Kater: Hydrateren, hydrateren, hydrateren

Laten we beginnen bij het begin: drink water.

Aangezien uitdroging een van de belangrijkste factoren is die meespelen bij een kater, moet je genoeg hydrateren. Begin hiermee zodra je wakker wordt (of 's nachts als je niet goed slaapt) en blijf dit de hele dag doen. Als je kater zo erg is dat je er (bijna) van moet overgeven, begin dan met kleine slokjes water. Ben je geen fan van puur water, voeg dan verse citroen, komkommer of sinaasappel toe voor wat meer smaak.

Suikerhoudende en isotone dranken zijn ook een prima optie, omdat ze extra mineralen, suiker en soms vitamines bevatten. Deze helpen de verloren elektrolyten weer aan te vullen en je bloedsuikerspiegel op peil te krijgen. Sportdrankjes kunnen een haast magisch effect hebben als je met een kater kampt!

✅ Eet een koolhydraatrijk ontbijt

Herstel van een Kater: Eet een koolhydraatrijk ontbijt

Zorg nadat je een goede hoeveelheid water hebt gedronken, voor een stevig ontbijt, of brunch/lunch, afhankelijk van hoe laat je uit bed komt. Koolhydraten spelen hier een sleutelrol. Als je aan het begin van de dag goed eet, leg je een fantastische basis voor de rest van de dag.

Katers kunnen nogal variëren. Soms is eten wel het laatste waar je aan denkt. Maar neem maar van ons aan: het kan je er echt bovenop helpen. Probeer erachter te komen waar je het meest naar verlangt. Patat? Chinees? Pasta? Roti? Pizza? Thais? Vertrouw je instinct: je lichaam en geest geven het vanzelf aan. Je favoriete koolhydraatrijke maaltijd kan ongelofelijke resultaten hebben. Kom je nergens op of heb je echt geen trek, begin dan met snel verteerbare koolhydraten, zoals toastjes of crackers.

✅ Natuurlijke supplementen

Herstel van een Kater: Natuurlijke supplementen

Als je herstel een extra boost nodig heeft, dan kun je je tot supplementen wenden. Hoewel onderzoek hiernaar nog in de kinderschoenen staat, kunnen bepaalde natuurlijke supplementen mogelijk helpen om kater-symptomen te verminderen.

Supplementen die mogelijk kunnen helpen bij een kater:

  • Gember
  • Vijgcactus (een soort cactus)
  • Rode ginseng
  • Siberische ginseng
  • Borageolie

Surf eens naar de Zamnesia Healthshop en check ons assortiment natuurlijke supplementen. Wellicht zit er iets tussen voor je. Zo hebben we bijvoorbeeld Recover-E.

Healthshop

Onze nieuwe Healthshop biedt een ruim assortiment aan supplementen en natuurlijke producten die je helpen om het gezonde leven te leiden dat je altijd hebt gewild.

View category

Recover-E is een supplement met een hoog gehalte choline, een voedingsstof die de leverfunctie bevordert. Heb je veel alcohol of een geestverruimend middel gebruikt, dan kan je lever soms wel wat hulp gebruiken. Recover-E bevat ook calcium en magnesium, evenals een aantal vitamines en natuurlijke ingrediënten die de vochtregulatie in het lichaam bevorderen.

✅ Pijnstillers

Herstel van een Kater: Pijnstillers

Wanneer je echt barstende hoofdpijn hebt, zelfs na al dat water en eten, dan kunnen sommige pijnstillers van pas komen. De populairste opties zijn ibuprofen en paracetamol. Dit zijn niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen die vrij verkrijgbaar zijn. Zorg er wel voor dat je eerst iets eet en hoe dan ook veel water drinkt.

Hoelang duurt een kater?

Kater-symptomen kunnen zo'n 24 uur aanhouden. De symptomen bereiken een hoogtepunt wanneer het alcoholpromillage weer naar nul zakt. De nasleep kan echter veel langer duren. Sterker nog, je kunt je dagen erna nog steeds lichamelijk niet fit voelen. Daarnaast kunnen katers ook een sterke emotionele impact hebben.

Wat werkt niet tegen een kater?

Wat werkt niet tegen een kater?

Omdat katers zo’n wijdverbreid fenomeen zijn, zijn er ook tientallen verzinsels en broodjeaapverhalen over hoe je een kater kunt tegengaan. Laten we er een paar ontkrachten!

❌ Meer alcohol

"Als je een kater hebt, moet je gewoon nog een biertje drinken"; je hebt het misschien wel eens gehoord. Maar als je erover nadenkt, bevordert het eerder een drankprobleem dan dat het je kater tegengaat. Deze methode is gewoon uitstel van executie. Het stelt simpelweg het tijdstip uit waarop het alcoholpromillage in je bloed naar nul terugkeert. De kater komt dan gewoon later.

❌ Koffie

Koffie wordt vaak aangeprezen als een verkwikkende remedie tegen een kater. Maar helaas, ook dit is onzin. Cafeïne kan vermoeidheid en moeheid misschien tijdelijk verlichten, maar het is onwaarschijnlijk dat het symptomen als misselijkheid en spierpijn tegengaat. Bovendien voorziet het je lichaam niet van echte energie. Koffie kan zelfs behoorlijk zwaar op de maag liggen, en bepaalde symptomen daardoor erger maken. Als je een koffiedrinker bent, dan is het aan te raden om tijdens een kater maar een klein kopje te nemen.

Hoe kun je een kater voorkomen?

Hoe kun je een kater voorkomen?

De beste manier om een kater te voorkomen, is uiteraard om te drinken met mate, of helemaal geen alcohol te nemen. Wil je echter even helemaal losgaan, pas dan de onderstaande tips toe!

💡 Drink af en toe een glas water

Af en toe een glas water tussen de biertjes of wijntjes door drinken, doet wonderen. Dit zal de totale hoeveelheid alcohol die je uiteindelijk consumeert verminderen en tegelijkertijd de uitdrogende effecten van de alcohol tegengaan. Al met al maakt dit een zware kater een stuk onwaarschijnlijker.

Sommigen zeggen dat 1:1 een goede verhouding is. Dus één glas water per alcoholische drank. Wil je echter het zekere voor het onzekere nemen, houd dan een verhouding van 2:1 aan (twee glazen water per drankje).

Vind je water niet zo boeiend, dan kan frisdrank of sportdrank een prima alternatief zijn. Wees echter wel voorzichtig met de inname van cafeïne laat op de avond, afhankelijk van wat je plannen zijn.

💡 Eet goed voordat je begint met drinken

kater voorkomen: Eet goed voordat je begint met drinken

Het eten van een stevige maaltijd voor het drinken is essentieel. Zodra de drank rijkelijk begint te vloeien, vergeet je misschien om erbij te eten. Een klassieke fout. Alcohol op een lege maag is echt een no-go. Het is dus het beste om ervoor te zorgen dat je goed eet voordat je op stap gaat.

Kies voedselgroepen die rijk zijn aan eiwitten en vezels, zoals eieren, tofu, haver, Griekse yoghurt of vis. Combineer dit met voedingsmiddelen met veel antioxidanten, zoals bonen, boerenkool, rode kool, rode biet, spinazie, bosbessen of pecannoten.

Echt, je lichaam zal je dankbaar zijn!

💡 Beperk je alcoholgebruik

Dit ligt wellicht voor de hand, maar wordt vaak vergeten. Met vrienden genieten van een drankje kan heel leuk zijn, maar zoals met veel dingen in het leven, is het wijs om niet te overdrijven.

Het beperken van je alcoholinname kan het verschil betekenen tussen een milde kater en urenlang boven de WC hangen. Houd er rekening mee dat een kater een teken is dat je te ver bent gegaan. Respecteer je lichaam en weet waar je grenzen liggen.

Een kater is tijdelijk

Een kater is tijdelijk

Heb je alle tips en trucs geprobeerd, maar voel je je nog steeds niet goed? Onthoud dan dat je kater vanzelf weer voorbij gaat. Tijd is nu eenmaal de enige gegarandeerde remedie. Dus houd vol en drink nog een slok water. Na een tijdje voel je je vanzelf weer beter!

Zamnesia
Zamnesia
Zamnesia is expert in alles omtrent wiet en psychedelica. Door specialistische kennis te combineren met diepgaand onderzoek, creëert Zamnesia continu hoogwaardige content. Zamnesia is daarmee dé deskundige op het gebied van geestverruimende middelen.
Lifestyle Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken