Leer Alles Over Tryptofaan En De Vele Voordelen

Leer Alles Over Tryptofaan En De Vele Voordelen

WAT IS TRYPTOFAAN?

Tryptofaan is een essentieel aminozuur. Het lichaam produceert het niet zelf, dus we zouden het uit voedsel moeten halen. Tryptofaan is een voorloper op serotonine, een neurotransmitter. Serotonine noemen we ook wel het "gelukshormoon", omdat het bijdraagt aan welzijn en geluk. Tryptofaan heeft dan ook een aantal voordelen en nuttige toepassingen. Als je het binnenkrijgt, is het in staat een serotonine-onbalans te herstellen.

HOE WERKT TRYPTOFAAN?

Het "gelukshormoon" serotonine is op zichzelf niet als supplement te gebruiken. Tryptofaan is echter een van de essentiële aminozuren die het lichaam voorziet van de bouwstenen om het te maken. Serotonine is een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt in ons lijf. Het reguleert de stemming, het geheugen, de slaap en het eetgedrag.

Tryptofaan levert onze hersenen dus de basis om serotonine te produceren. Het lichaam gebruikt het echter ook om melatonine te maken. Dit is een hormoon dat onze slaap- en waakcyclus reguleert. Ook is het een belangrijke voorloper op niacine, een B-vitamine en onmisbare voedingsstof. Het lichaam gebruikt deze stof om voedsel om te zetten in energie. 

TRYPTOFAAN

TRYPTOFAAN OM DE STEMMING TE VERBETEREN

We weten nu dat tryptofaan ondersteunt bij de productie van melatonine, wat een natuurlijke, gezonde slaap bevordert. Een andere belangrijke taak is helpen bij de aanmaak van serotonine. Een onbalans hierin is vaak de oorzaak van wisselende stemmingen. Aangetoond is dat tryptofaan ook hierbij ondersteunt.

TRYPTOFAAN OM DE EETLUST TE VERMINDEREN

Het is gebleken dat tryptofaan ook werkt als natuurlijke onderdrukker van de eetlust. In een onderzoek[7] kregen 15 gezonde deelnemers L-tryptofaan toegediend. Men ontdekte dat gebruikers van de supplementen minder koolhydraten aten en meer eiwitten. Dit resulteerde in een afname in calorieën van 20%.

Ook uit onderzoek[8] op dieren blijkt dit. Ratten eten minder en minder vaak nadat ze L-tryptofaan hebben gekregen.

Men denkt dat een laag niveau tryptofaan in de hersenen mogelijk de oorzaak is van meer trek in koolhydraten. Uit deze bevindingen mogen we concluderen dat het aminozuur in staat is mensen te helpen om minder en gezonder te eten.

TRYPTOFAANBekijk Product

TRYPTOFAAN ONDERSTEUNT MOGELIJK DE CONDITIE VAN HET OOG

Tryptofaan en zijn metabolieten, kynurenine en kynureenzuur, zijn mogelijk betrokken bij de fysiologie van het oog. Kynurenine is het filter dat de ogen beschermt tegen UV-schade van de zon en andere bronnen. Volgens onderzoek[13] ondersteunt Tryptofaan mogelijk de conditie van het oog. Het zou voorkomen dat kynurenine afbreekt door ouderdom.

TRYPTOFAAN VERBETERT MOGELIJK SPORTPRESTATIES

Het blijkt dat tryptofaan ook de lichamelijke prestaties tijdens het sporten verbetert. Atleten werd in onderzoek gevraagd tot uitputting op de loopband te rennen. Degenen die[14] tryptofaan hadden gekregen, konden 49,4% langer sporten dan de sporters zonder het supplement.

Ook is de gedachte dat tryptofaan de pijntolerantie verhoogt. Dit resulteert in langere trainingssessies. Er moet wel rekening mee gehouden worden dat goede voeding en voldoende training altijd de basis is voor het kunnen leveren van top sport prestaties.

WELKE PRODUCTEN ZIJN GOEDE BRONNEN VAN TRYPTOFAAN?

WELKE PRODUCTEN ZIJN GOEDE BRONNEN VAN TRYPTOFAAN?

Zoals hierboven beschreven, biedt tryptofaan veel nuttige voordelen. Het lichaam produceert dit aminozuur echter niet zelf. We moeten het uit onze voeding halen. Gelukkig is dit niet lastig. Je vindt het in veel producten, zoals vlees, groenten, fruit en granen. Laten we ons eens verdiepen in goede bronnen van tryptofaan in de standaard voedselgroepen.

Vlees is rijk aan tryptofaan. Dit geldt vooral voor kip, kalkoen en bepaalde wildsoorten, zoals konijn en fazant. Je vindt het ook in vis, met name in kabeljauw, heilbot en zalm.

Ook groenten en aardappelen zijn rijk aan tryptofaan. Goede voorbeelden van groenten zijn rode bieten, spinazie, zeewier en kelp. Daarnaast vind je het in vruchten, zoals bananen, mango's en dadels.

Zuivel en granen: eieren, melk en kaas, evenals granen, zoals tarwe, rijst, bonen, haver, sojabonen, linzen, pompoenpitten en kikkererwten, zijn zeer goede bronnen van tryptofaan.

IS HET GEBRUIK VAN TRYPTOFAAN VEILIG? ZIJN ER BIJWERKINGEN?

IS HET GEBRUIK VAN TRYPTOFAAN VEILIG? ZIJN ER BIJWERKINGEN?

Het gebruik van tryptofaan is veilig, zeker als je het uit voeding haalt. Mogelijke bijwerkingen komen alleen voor als je een supplement gebruikt en dan vooral als je de aanbevolen dosering overschrijdt. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, zouden geen tryptofaansupplementen moeten gebruiken.

Weet je niet of het gebruik van een tryptofaansupplement voor jou geschikt is? Ga niet zelf dokteren. Overleg altijd met een arts. Dit geldt vooral als je een gezondheidsaandoening hebt en/of medicijnen gebruikt.

Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.

Externe Bronnen:
 1. DEFINE_ME - https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(70)92015-5/fulltext
 2. Sleep induced by L-tryptophan. Effect of dosages within the normal dietary intake. - PubMed - NCBI - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/469515/
 3. The Effects of Dietary Tryptophan on Affective Disorders - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4393508/
 4. Potentiation of the antidepressant action of clomipramine by tryptophan. - PubMed - NCBI - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/985049
 5. Tryptophan and high-carbohydrate diets as adjuncts to smoking cessation therapy. - PubMed - NCBI - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1880796/
 6. Therapeutic effects of an alpha-casozepine and L-tryptophan supplemented diet on fear and anxiety in the cat. - PubMed - NCBI - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27677831
 7. - https://www.sciencedirect.com
 8. - https://www.sciencedirect.com
 9. A placebo-controlled clinical trial of L-tryptophan in premenstrual dysphoria. - PubMed - NCBI - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10023508/
 10. L-Tryptophan in Mania: Contribution to a Permissive Hypothesis of Affective Disorders | JAMA Psychiatry | JAMA Network - https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/article-abstract/491056
 11. A controlled clinical trial of L-tryptophan in acute mania. - PubMed - NCBI - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3886024
 12. Error - Cookies Turned Off - https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1600-0447.1981.tb00766.x
 13. Effects of tryptophan, kynurenine and kynurenic acid exerted on human reconstructed corneal epithelium in vitro. - PubMed - NCBI - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28551532
 14. Effect of L-tryptophan supplementation on exercise performance. - PubMed - NCBI - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3246461
 15. Neuroendocrine effects of L-tryptophan and dexamethasone. - PubMed - NCBI - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3090598/
 16. - https://www.jci.org