Leer Alles Over Tryptofaan En De Vele Voordelen

Leer Alles Over Tryptofaan En De Vele Voordelen

Adam Parsons
Adam Parsons
Bijgewerkt op:

Tryptofaan is een aminozuur dat het lichaam niet zelf kan aanmaken. Je moet het daarom uit bepaalde voeding halen. Lees onderstaand artikel en ontdek wat de voordelen zijn van tryptofaan.

Wat Is Tryptofaan?

Tryptofaan is een essentieel aminozuur. Het lichaam produceert het niet zelf, dus we zouden het uit voedsel moeten halen. Tryptofaan is een voorloper op serotonine, een neurotransmitter. Serotonine noemen we ook wel het "gelukshormoon", omdat het bijdraagt aan welzijn en geluk. Tryptofaan heeft dan ook een aantal voordelen en nuttige toepassingen. Als je het binnenkrijgt, is het bevordelijk voor het serotonine-niveau.

Hoe Werkt Tryptofaan?

Het "gelukshormoon" serotonine is op zichzelf niet als supplement te gebruiken. Tryptofaan is echter een van de essentiële aminozuren die het lichaam voorziet van de bouwstenen om het te maken. Serotonine is een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt in ons lijf. Het reguleert de stemming, het geheugen, de slaap en het eetgedrag.

Tryptofaan levert onze hersenen dus de basis om serotonine te produceren. Het lichaam gebruikt het echter ook om melatonine te maken. Dit is een hormoon dat onze slaap- en waakcyclus reguleert. Ook is het een belangrijke voorloper op niacine, een B-vitamine en onmisbare voedingsstof. Het lichaam gebruikt deze stof om voedsel om te zetten in energie. 

TRYPTOFAAN

Wat Zijn De Voordelen Van Tryptofaan?

Zoals kort besproken, ondersteunt tryptofaan de productie van de hormonen melatonine en serotonine. Maar wat is de functie van deze hormonen en hoe profiteert ons systeem ervan? We bespreken hieronder enkele, maar lang niet alle voordelen van tryptofaan.

Bevordert Een Natuurlijke En Gezonde Slaap

TRYPTOFAAN: BEVORDERT EEN NATUURLIJKE EN GEZONDE SLAAP

Voor de meesten van ons is een goede slaap belangrijk om overdag te kunnen functioneren. Een comfortabel bed, rustgevende omgeving en zorgeloze gemoedstoestand zijn essentieel om te kunnen slapen. Ook je dieet speelt een rol bij het wel dan niet uitgerust ontwaken. Diverse voedingsstoffen, waaronder tryptofaan, bevorderen mogelijk de slaapfunctie.

Het lichaam zet tryptofaan om in 5-HTP. Dit is een voorloper van melatonine, een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij de slaap-waakcyclus. Melatonine werkt samen met de interne lichamelijke klok en signaleert wanneer je moet gaan slapen en ontwaken. Als het donker wordt, stijgt het melatonineniveau. Melatonine bindt zich daarbij aan receptoren en ontspant je lichaam, waardoor je klaar bent voor de nacht. Zodra de zon opkomt en je slaapkamer lichter wordt, daalt dit niveau weer. Dit geeft je lichaam het teken dat het tijd is om wakker te worden.

Gerelateerd artikel

Tryptofaan versus 5-HTP: Het verschil

Tryptofaan Om De Stemming Te Verbeteren

TRYPTOFAAN OM DE STEMMING TE VERBETEREN

Als voorloper van serotonine, is tryptofaan wellicht in staat de stemming te verbeteren. Adequate niveaus van deze "feel-good" stof worden geassocieerd met gevoelens van welzijn en een goede cognitieve functie.

Tryptofaan is in staat het brein te bereiken. Het lichaam gebruikt de stof vervolgens om serotonine aan te maken. Tryptofaan helpt daarom mogelijk de stemming te verbeteren doordat we daarbij onze eigen voorraad van deze "geluksneurotransmitter" aanboren. Als het serotonineniveau laag is, zoals na het gebruik van partydrugs als MDMA, die het serotonerge systeem belasten, biedt tryptofaan mogelijk een cognitieve stimulans.

Tryptofaan Als Nootropic

TRYPTOFAAN ALS NOOTROPIC

Wanneer het tryptofaan-niveau laag is, minimaliseert ook de productie van serotonine. Met andere woorden, tryptofaan beïnvloedt de serotoninesynthese. Zoals eerder vermeld, zijn serotoninespiegels gerelateerd aan verschillende aspecten van het cognitief functioneren. Denk aan geheugen- en leerprocessen.

In onderzoek[1] kregen ratten 42 dagen lang tryptofaan toegediend. Na de testperiode lieten ze een verbeterd geheugen zien. In ander onderzoek[2] met muizen, bemerkten de onderzoekers dat de diertjes na toediening in staat waren hun gedrag sneller dan normaal aan te passen aan veranderde omstandigheden. De conclusie is daarom dat serotonine, en dus ook tryptofaan, de leersnelheid stimuleert. 

Tryptofaan Om Trainingsprestaties Te Verbeteren

TRYPTOFAAN OM TRAININGSPRESTATIES TE VERBETEREN

Ben je ooit halverwege je training gestopt, ook al had je nog genoeg energie? Uit onderzoek blijkt dat dit mogelijk komt door een laag niveau tryptofaan. Zo vroeg men in een studie atleten om tot uitputting toe op een loopband te bewegen. Deelnemers die tryptofaan hadden gekregen, konden langer doorgaan dan degenen zonder. Tot wel bijna 50% langer!

Deze deelnemers konden niet alleen langer sporten, maar lieten ook minder 'waargenomen inspanning' zien; het subjectieve gevoel dat iemand heeft over de moeilijkheidsgraad van een workout. Met andere woorden, deze proefpersonen sportten langer op een constante snelheid, terwijl dat voor hun gevoel minder energie en wilskracht vereiste.

Tryptofaan Om De Eetlust Te Verminderen

TRYPTOFAAN OM DE EETLUST TE VERMINDEREN

Het is gebleken dat tryptofaan ook werkt als natuurlijke onderdrukker van de eetlust. In een onderzoek[3] kregen 15 gezonde deelnemers L-tryptofaan toegediend. Men ontdekte dat gebruikers van de supplementen minder koolhydraten aten en meer eiwitten. Dit resulteerde in een afname in calorieën van 20%.

Ook uit onderzoek[4] op dieren blijkt dit. Ratten eten minder en minder vaak nadat ze L-tryptofaan hebben gekregen.

Men denkt dat een laag niveau tryptofaan in de hersenen mogelijk de oorzaak is van meer trek in koolhydraten. Uit deze bevindingen mogen we concluderen dat het aminozuur in staat is mensen te helpen om minder en gezonder te eten.

Welke Producten Zijn Goede Bronnen Van Tryptofaan?

WELKE PRODUCTEN ZIJN GOEDE BRONNEN VAN TRYPTOFAAN?

Zoals hierboven beschreven, biedt tryptofaan veel nuttige voordelen. Het lichaam produceert dit aminozuur echter niet zelf. We moeten het uit onze voeding halen. Gelukkig is dit niet lastig. Je vindt het in veel producten, zoals vlees, groenten, fruit en granen. Laten we ons eens verdiepen in goede bronnen van tryptofaan in de standaard voedselgroepen.

  • Vlees: vlees is rijk aan tryptofaan. Dit geldt vooral voor kip, kalkoen en bepaalde wildsoorten, zoals konijn en fazant. Je vindt het ook in vis, met name in kabeljauw, heilbot en zalm.
  • Groenten en aardappelen: ook groenten en aardappelen zijn rijk aan tryptofaan. Goede voorbeelden van groenten zijn rode bieten, spinazie, zeewier en kelp. Daarnaast vind je het in vruchten, zoals bananen, mango's en dadels.
  • Zuivel en granen: eieren, melk en kaas, evenals granen, zoals tarwe, rijst, bonen, haver, sojabonen, linzen, pompoenpitten en kikkererwten, zijn zeer goede bronnen van tryptofaan.
Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.

Externe Bronnen:
  1. Relationship of brain tryptophan and serotonin in improving cognitive performance in rats. - PubMed - NCBI - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. An effect of serotonergic stimulation on learning rates for rewards apparent after long intertrial intervals | Nature Communications - https://www.nature.com
  3. Effects of L-tryptophan on short term food intake in lean men - ScienceDirect - https://www.sciencedirect.com
  4. Evidence for the effect of tryptophan on the pattern of food consumption in free feeding and food deprived rats - ScienceDirect - https://www.sciencedirect.com
Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.

After party supplementen