Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Wat is Tryptofaan?

Tryptophan

Tryptofaan is een essentieel aminozuur die ons lichaam via voeding binnenkrijgt. Het brein verandert tryptofaan in serotonine, die vervolgens wordt gebruikt als neurotransmitter om berichten te bezorgen binnen het centrale zenuwstelsel. Het feit dat tryptofaan werkt als voorloper op serotonine maakt het nuttig voor diverse toepassingen.

Tryptofaan wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt als voedingssupplement om te helpen bij angst, agressie, slapeloosheid, depressie en PMS. Dit komt omdat van serotonine bekend is dat het werkt als natuurlijk en mild kalmerend middel, maar ook dat het de stemming verbetert. Veel van deze stoornissen zijn gekoppeld aan een onbalans in serotonine.

Omdat serotonine op zichzelf niet kan worden gebruikt als supplement, komen tryptofaan en 5-HTP het dichtst in de buurt. Door ervoor te zorgen dat het lichaam genoeg tryptofaan heeft, worden de bouwblokken geleverd die het lichaam nodig heeft om serotonine te produceren.

Koop tryptofaan

Natuurlijke bronnen van tryptofaan

Omdat het lichaam zelf geen tryptofaan kan maken, moeten we het via onze voeding binnenkrijgen. Dit is gemakkelijk, omdat het kan worden gevonden in groente, vlees en granen. Voorbeelden van voedsel, rijk aan tryptofaan zijn:

- Bieten, spinazie, kelp, aardappelen
- Mango, dadels, bananen
- Haver, sojabonen, tarwe, rijst, bonen, linzen, kikkererwten, pompoenpitten
- Melk & kaas
- Eieren
- Kip en kalkoen
- Vis - kabeljauw, heilbot en zalm
- Zeewier
- Wild, zoals konijn, fazant, eland en kwartel

De effecten van tryptofaan op het lichaam

Tryptofaan is een essentieel aminozuur. De meeste aminozuren worden gebruikt om proteïnen in het lichaam te synthetiseren, maar tryptofaan heeft ook nog een aantal andere functies. Zoals vermeld is tryptofaan een voorloper op de productie van serotonine, een neurotransmitter betrokken bij de stemming, agressie, pijn, geheugen, slaap, angst, eetgedrag, temperatuurcontrole, verslavingsgedrag, motorische vaardigheden en endocriene regulatie (behoorlijk veel, wat op zichzelf het opslaan van tryptofaan al de moeite waard maakt!). Wat we nog niet hebben genoemd: Tryptofaan wordt ook door het lichaam gebruikt om melatonine te maken, een neurohormoon die het lichaam helpt bij het reguleren van slaappatronen, maar ook niacine, een vitamine B, produceert.

Tryptofaan werkt als een bouwsteen voor diverse functies binnen het lichaam en is essentieel voor het behouden van een goede gezondheid. Een laag tryptofaan niveau kan leiden tot depressie en slapeloosheid, omdat het lichaam niet kan produceren wat het nodig heeft om zichzelf te reguleren. Wanneer je dit overweegt, en onthoudt dat tryptofaan veilig is voor consumptie, heb je een perfect natuurlijk supplement.

 

Zamnesia

Leeftijdsverificatie 18+

Ben je 18 jaar of ouder? De content op Zamnesia.nl is uitsluitend geschikt en bestemd voor volwassenen.

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent.

After party supplementen