Blog
MDMA Kaakspanning
4 min

De MDMA Kaakspanning: Wat Is Het En Wat Doe Je Ertegen?

4 min

Het verminderen van de MDMA kaakspanning draait om een combinatie van preventieve planning en voedingssupplementen.

Welkom klas, bij rave medical 101: Vandaag bespreken we trismus, bruxisme, xerostomie en cariës. Nou, voordat je denkt: "Wat heeft astrologie en Brexit nou met rave te maken?" Dit zijn gewoon ingewikkelde woorden voor "droge mond" en "kaakklemmen". Mocht je 12 jaar oud zijn, of een Noord-Koreaan die net internettoegang heeft, vraag je je misschien af: "Wacht es, wat heeft rave te maken met een droge mond en kaakklemmen? En ehm, nu we toch bezig zijn... wat is 'Rave' eigenlijk?" Lees door en informeer je zelf over feesten en verantwoordelijk feesten.

MOLLY HOUDT VAN DANSEN

Molly Houdt Van Dansen

De rave cultuur is inmiddels al zo'n 30 jaar een sociaal fenomeen. In de jaren '80 ontstond er een muziekgenre in de VS, die housemuziek werd genoemd. Naarmate het genre bekender werd en zich uitspreidde over de grote plas, werd er geleidelijk aan een Rave subcultuur (of eerder tegencultuur) geboren. De electronic dance muziek verspreidde zich in de jaren '90 door Europa. En net als een loyale hond die zijn baasje volgt, bleef MDMA dichtbij het wereldje hangen.

3,4-methyleendioxymethamfetamine, beter bekend als XTC, bestaat al lang. Het werd reeds in 1914 ontdekt door Merck, een Duits farmaceutisch bedrijf. Het werd gepatenteerd, maar vanaf de ontdekking tot de jaren '60, is er niet veel te vinden over de drug. Ergens gedurende het gouden tijdperk van de hippies, werd het opnieuw ontdekt door Alexander Shulgin. Hoewel het kort werd gebruikt binnen de psychotherapie, nam de populariteit niet echt toe, totdat het tijdens de jaren '70 en '80 op straat terecht kwam.

Gerelateerd artikel

Molly, MDMA En XTC: Wat Is Het Verschil?

De effecten van MDMA passen blijkbaar erg goed bij wat feestgangers verwachten van een feestje. De meest opvallende effecten, die ook de jonge gebruikers overhaalden, zijn de bijna dwangmatige behoefte om te dansen na gebruik van de drug en het gevoel van openheid en verbondenheid met de omgeving van de gebruiker. Hoe dan ook is het waarschijnlijk dat MDMA de rave scene heeft gevormd tot wat het nu is. En hoewel het "lijden" aan een onverzadigbaar verlangen om te dansen en andere mensen te knuffelen waarschijnlijk leuk lijkt, is er ook nog een ander, minder gewild, effect van de drug dat hier besproken moet worden: Het op elkaar klemmen van de tanden.

JAWBREAKER

Voedselbronnen Die Rijk Zijn Aan Magnesium

Na het innemen, zal MDMA ervoor zorgen dat het endocriene systeem van de gebruiker chemicaliën afgeeft in het lichaam. Deze chemicaliën bestaan uit serotonine, die geluk en blijdschap opwekt en in mindere mate dopamine, norepinefrine en noradrenaline. De laatste zorgt er hoogstwaarschijnlijk voor dat je kaakspieren zich gedwongen klemmen en aangespannen, hoewel het nog maar de vraag is of dit de enige oorzaak is van dit fenomeen. Vraag elke doorgewinterde raver na een feestje hoe het gaat en je hoort ongetwijfeld alles over de pijnlijke kaken, gescheurde binnenkant van de wangen en zere tong, direct nadat je alle details gehoord hebt over het gevoel van complete leegte en het gebrek aan betekenis in het leven.

Is er dus een manier om deze ongewenste sensatie te vermijden? Gelukkig wel. Maar dit is geen simpele oplossing. Hoewel de meeste feestvierende, molly-liefhebbende zielen ervaring hebben met dit probleem, hebben anderen weer nergens last van. Dit kan een aantal dingen betekenen, namelijk verschillende doseringen en verschillende niveaus van magnesium in het lichaam.

Gerelateerd artikel

Wat Kun Je Tegen Een Dinsdag Dip Doen?

Een magnesiumtekort is niet makkelijk op te sporen, maar het is iets waar velen mee kampen, zeker gezien het gemiddelde dieet van de gemiddelde westerling. Een aantal voedselbronnen die rijk zijn aan magnesium zijn amandelen, pompoenpitten, cashewnoten, spinazie, zwarte bonen, sesamzaadjes, pure chocola en bananen. Als je deze lijst ziet, snap je dat dit geen producten zijn die de gemiddelde persoon dagelijks eet. Aan de andere kant bestaan er ook voedingsmiddelen die de hoeveelheid magnesium in het lichaam verlagen. Een aantal voedingsmiddelen van deze lijst zijn producten met veel geraffineerde suikers, zoals frisdrank en snoep en drankjes met cafeïne en alcohol. Deze voedingsmiddelen hebben de neiging je lichaam te dwingen extra magnesium af te scheiden, waarvan de voorraad wellicht al laag is.

Magnesium is een essentieel mineraal waar je lichaam niet zonder kan. Het beïnvloedt de stemming, de spijsvertering en draagt bij aan de gezondheid van je zenuwstelsel, die de sleutel is in het vermijden van lockjaw. Magnesium is dus niet alleen noodzakelijk om je kaakkramp te voorkomen, maar het is dus ook overduidelijk een mineraal die je voldoende binnen moet krijgen, omdat een tekort kan leiden tot een slecht geheugen, vermoeidheid, algemene spierkrampen en zelfs angst en depressie.

YOU CAN TELL BY THE WAY I USE MY JAW, I’M A ROLLING MAN, NO TIME TO TALK

Bruxisme Bij Het Gebruik Van MDMA

Bruxisme is een dure, medische term voor wat anderen lockjaw of tandenknarsen noemen. De kaakspieren spasmen en het slachtoffer krijgt een onbewuste neiging om de mond- en kaakspieren aan te spannen en met de tanden te knarsen. Zoals we reeds hebben vermeld, zal een persoon met een magnesiumtekort hoger risico lopen op bruxisme bij het gebruik van MDMA. De oplossing lijkt dus voor de hand te liggen: Gebruik magnesiumsupplementen. Maar zo simpel ligt het niet.

Magnesiumsupplementen zijn wel degelijk een stap in de juiste richting, maar de manier waarop ze worden genomen, net als het type supplement, verdient de aandacht. Met het gebruiken van een supplement op de dag dat je op stap gaat met Molly, zal je waarschijnlijk geen resultaten behalen. De supplementen zouden systematisch moeten worden genomen, wat betekent dat er een routine moet worden ontwikkeld. Dit is eigenlijk iets wat je met een arts zou moeten overleggen. Het gebruik van magnesium wordt niet als gevaarlijk beschouwd, maar overleg met een arts over de beste manier is altijd een goed idee. Een goede duimregel is dagelijks magnesium slikken voor het naar bed gaan.

Voedingssupplementen met magnesium zijn ook nog eens verkrijgbaar in diverse vormen en velen hebben verschillende effecten. Sommigen hebben zelfs weinig tot geen effect, of ongewenste effecten, zoals diarree. Fijn! MDMA-gebruikers moeten zoeken naar die supplementen die het best worden opgenomen.

Natural 5-HTP bekijk natural 5-htp

Tot deze categorie behoren Magnesium glycinaat en Magnesium lysinaat. Deze supplementen zijn in feite Magnesium atomen, gecheleerd aan een molecuul van een essentiële aminozuur, respectievelijk glycine en lysine. Gecheleerde magnesium betekent dat de atomen van magnesium een chemische verbinding hebben gevormd met een typisch organische verbinding die een ligand bevat. Het is op dit moment onbelangrijk te weten wat een ligand is. Het is echter wel belangrijk dat je de hierboven genoemde supplementen aanschaft, omdat ze je niet alleen zullen voorzien van biobeschikbare magnesium maar ook additionele aminozuren die kalmerende en antivirale eigenschappen bezitten.

Een aantal andere, nuttige magnesiumsupplementen zijn Magnesiumchloride, -sulfaat, -malaat en -tauraat. Deze supplementen ondersteunen ook je hart en je spijsvertering. Ze hebben variabele biologisch beschikbare eigenschappen en zijn zeer goede, soms zelfs perfecte, vervangers. Vermijd echter magnesium gist chelaat, magnesium aspartaat, magnesium pidolaat, magnesiumhydroxide, magnesiumoxide, magnesiumglycerofosfaat en magnesium lactaat omdat ze zeer slecht door het lichaam worden opgenomen.

Magnesium biedt zeker de gezondste aanpak voor dit probleem, maar er zijn andere, praktische manieren om dit op te lossen. Het gebruik van kauwgom, een bijtring of zelfs een speen zal effectief de stress in je mond verlichten. Het gebruik van aanvullende vitaminen is altijd een goed idee, net als zorgen voor voldoende vocht. Hou bij hoeveel water je echter drinkt, omdat bekend is dat XTC zorgt voor de afscheiding van een antidiuretisch hormoon (ADH) en daarnaast kan het de lichaamstemperatuur verhogen. Combineer dit met een hete club en overmatig water drinken en je loopt het risico op nierfalen.

Er is ook een techniek waarbij je je tong tegen de binnenkant van de bovenste voortanden duwt, zodat je je mond gemakkelijker kan openen, mocht dat een probleem zijn. Je tong kan echter wel wat verwondingen oplopen.

En als niets helpt ... probeer dan minder te gebruiken, hebberig feestbeest.

NEGEER HET NIET

MDMA Kaakspanning - Negeer Het Niet

Je moet toegeven dat een tijdelijke lockjaw een triviaal probleem lijkt, in vergelijking met lever- of nierfalen, allemaal mogelijke bijwerkingen van het gebruik van MDMA. En hoewel het in eerste instantie een grappig detail lijkt van je gebruik, om later met vrienden om te lachen, kan het regelmatig gebruiken van MDMA leiden tot serieuze mondproblemen, als je er niets aan doet. Erger nog, het behandelen van het probleem kan nog verder worden gecompliceerd omdat MDMA niet goed samenwerkt met op epinefrine gebaseerde anesthetica en sommige andere geneesmiddelen die worden gebruikt om de kaakspieren te ontspannen. Er zullen dan gaatjes ontstaan mogelijk kan je tanden breken.

Feest dus veilig en gebruik magnesium.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken