Synthetische Vs. Natuurlijke Cannabinoïden: Wat Is Het Verschil?

Synthetische Versus Natuurlijke Cannabinoïden

Synthetische cannabinoïden zijn verbindingen die gemaakt zijn om een extreme reactie op te wekken binnen ons endocannabinoïdesysteem (ECS). Lees door en ontdek alles over de verschillen en overeenkomsten tussen de natuurlijke cannabinoïden uit cannabis en de synthetische analogen.

Hoogstwaarschijnlijk heb je wel gehoord van "spice", een synthetische kruidenmix. Het bootst de effecten van cannabis na. De werking in je lijf lijkt echter in niets op natuurlijke cannabinoïden. Na gebruik, kamp je vaak met veel bijwerkingen.

Het punt is dat de meeste synthetische cannabinoïden foute boel zijn. We zeggen hier duidelijk de "meeste". Want hoewel alle synthetische cannabinoïden zijn ontworpen om het endocannabinoïdesysteem te "overbelasten", hebben ze niet allemaal schadelijke gevolgen. We onderzoeken in dit artikel de goedgekeurde, synthetische cannabinoïden. Eerst bespreken we echter de relatie tussen natuurlijke cannabinoïden en ons endocannabinoïdesysteem.

Gerelateerd artikel

Wat Zijn De Voordelen Van De Verschillende Cannabinoïden?

Cannabis is hoofdzakelijk opgemaakt uit een geavanceerde mix van cannabinoïden, terpenen en flavonoïden. Als we wiet roken of innemen, zorgen deze verbindingen voor een wisselwerking met ons endocannabinoïdesysteem. Dit leidt tot diverse effecten.

Rook een THC-rijke soort en het effect varieert van een melige bui en de munchies tot een heftige couch-lock. Omdat het lichaam biologisch is ontworpen om cannabinoïden te verwerken, verdwijnen deze effecten mettertijd, zonder resteffecten (in de meeste gevallen). Als je een avond flink gerookt hebt, voel je je de volgende dag misschien chagrijnig, maar over het algemeen gaat het leven gewoon door.

Het Endocannabinoïdesysteem Streeft Naar Balans

Het Endocannabinoïdesysteem Streeft Naar Balans

Het concept van harmonie en balans maakt cannabis ongelooflijk veelzijdig voor zowel recreatieve als medicinale gebruikers. Mensen genieten er daarbij op meerdere manieren van, zonder ernstige of langdurige bijwerkingen. Naarmate ons begrip van cannabinoïden toeneemt, groeien echter ook de mogelijkheden voor manipulatie. Hoewel synthetische cannabinoïden overeenkomen op moleculair niveau, druisen ze in tegen de principes van balans en harmonie van natuurlijke tegenhangers.

CANNABIS ZADEN CATALOGUS

Bekijk de cannabis-zadencatalogus

Als je onder normale omstandigheden gebruikt, hebben de cannabinoïden een wisselwerking met het endocannabinoïdesysteem middels voornamelijk twee types receptoren; CB1 en CB2. De aard en de locatie van de receptor beïnvloedt het daaropvolgende effect. THC bindt zich bijvoorbeeld aan CB1-receptoren, die we voornamelijk in de hersenen vinden. Andere cannabinoïden hebben meer affiniteit met CB2-receptoren in andere belangrijke organen.

Cannabinoïden activeren de receptoren middels een "sleutel en slot"-principe. Als de chemische structuur van de cannabinoïde overeenkomt met het slot op de receptor, ontstaat een wisselwerking. Dit mechanisme zorgt ervoor dat het lichaam geen buitensporige hoeveelheden cannabinoïden verwerkt.

Deze biologische actie is daarbij gedurende miljoenen jaren geëvolueerd. Het is ook de reden dat een fatale overdosis cannabis niet mogelijk is. De taak van het endocannabinoïdesysteem is het stimuleren van een dynamisch evenwicht. Dit noemen we homeostase. Daarbij houdt het de cannabinoïden op aanvaardbare niveaus.

Synthetische Cannabinoïden Verstoren Homeostase

Synthetische Cannabinoïden Verstoren Homeostase

Synthetische cannabinoïden zijn kunstmatige verbindingen. Ze zijn in een lab gemaakt en niet direct onttrokken uit de cannabisplant. De chemische basisstructuur komt daarbij overeen met natuurlijke tegenhangers. Het verschil zit hem echter in de resterende verbinding. Als we even terugkijken op het slot- en sleutelprincipe, zijn natuurlijke cannabinoïden op maat gemaakt voor bepaalde sloten (receptoren) of niet. Synthetische cannabinoïden hebben echter een algemene vorm. Hiermee dwingen ze de activatie van een receptor af.

Gerelateerd artikel

Hoe CBD Het Endocannabinoïdensysteem Beïnvloedt

Het endocannabinoïdesysteem gaat hierbij in overdrive. Daarbij worstelt het om de golf cannabinoïden te behappen die het niet volledig herkent. Het houdt onze biologische systemen niet langer in een toestand van homeostase en wordt geforceerd om specifieke fysiologische processen te compenseren en te verstoren ten gunste van andere.

Met synthetische middelen als spice zijn de mogelijke gevolgen toevallen, psychotische aanvallen, suïcidale neigingen en een onbedwingbare trek. Dit komt bij lange na niet overeen met de effecten na consumptie van natuurlijke cannabinoïden!

Synthetische Cannabinoïden: Ook Goede Toepassingen

Synthetische Cannabinoïden: Ook Goede Toepassingen

Aan het overbelasten van het endocannabinoïdesysteem kleven ook positieve aspecten, zij het dan onder specifieke omstandigheden. GW Pharmaceuticals, een Britse farmaceut, loopt voorop als het gaat om de ontwikkeling van synthetische cannabinoïden.

Het verschil is dat mensen Sativex of Epidiolex gebruiken om slopende medische aandoeningen te behandelen, in plaats van dat deze middelen dergelijke kwalen opwekken. Sativex is een mondspray, bedoeld voor de behandeling van spierspasmen[1] door multiple sclerose (MS). Epidiolex ondersteunt kinderen met types van ernstige epilepsie[2].

In de kern werken beide synthetische cannabinoïden op dezelfde manier als spice. Ze fungeren als een geconcentreerde dosis cannabinoïden die een extreme reactie opwekken van het endocannabinoïdesysteem. Aanzienlijke bijwerkingen zijn nog steeds mogelijk. Het verschil is echter dat beide middelen zijn gemaakt met een gunstig resultaat in gedachten; dit is niet het geval met spice.

Synthetische Cannabinoïden: Soms Gunstig

Synthetische Cannabinoïden: Soms Gunstig

De aard van synthetische cannabinoïden druist in tegen de kernprincipes van cannabis en cannabinoïden. Toch is het farmaceutische ondernemingen gelukt de effecten aan te passen voor een gunstiger resultaat. Exacter gezegd: positief genoeg om de ongewenste bijwerkingen te voorkomen. De uitdaging voor toekomstig onderzoek ligt in het ontdekken van hoe deze synthetische verbindingen hun effectiviteit kunnen behouden, terwijl ze beter passen bij het ethos van balans in het endocannabinoïdesysteem.

Ongeacht de uitkomst, zijn er meer onderzoeken en analyses nodig. In 99% van de gevallen zijn synthetische cannabinoïden niet geschikt of veilig voor alledaagse consumenten. Zelfs de verbindingen die speciaal voor de medische wereld zijn ontwikkeld, worden per geval beoordeeld.

Wereldwijd zijn deze middelen daarbij beperkt goedgekeurd. Voor de meeste mensen is de genezende kracht van natuurlijke cannabinoïden daarom nog altijd de beste behandeloptie.

Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.

Externe Bronnen:
  1. A placebo-controlled, parallel-group, randomized withdrawal study of subjects with symptoms of spasticity due to multiple sclerosis who are receivi... - PubMed - NCBI - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. GW Pharmaceuticals Announces New Physician Reports of Epidiolex(R) Treatment Effect in Children and Young Adults With Treatment-Resistant Epilepsy - https://ir.gwpharm.com