Blog
Vision Quest
6 min

Wat Is Een Vision Quest En Waarom Zou Je Er Een Zou Moeten Doen?

6 min
Nieuws Onderzoek

We zoeken uit wat een vision quest is en waarom je er een zou moeten doen. Daarbij leggen we uit hoe je je erop voorbereidt en hoe je het doet. Tot slot geven we je een idee over wat je ervan kunt verwachten.

We leven in een tijd waarin steeds meer mensen hun relatie met de natuur opnieuw ontdekken en zich er weer mee willen verbinden. Het zijn tijden waarin mensen op zoek gaan om bepaalde tegenslagen in hun leven te boven te komen.

Tegenwoordig zijn er ook veel lui die erop uit trekken om deel te nemen aan steeds populairder wordende ayahuasca rituelen, op zoek naar waarheid en verlichting. Het kan voor iemand heel erg nuttig zijn om een vision quest te doen. Dat komt omdat een vision quest je met al het bovenstaande kan helpen; de natuur en je innerlijke zelf herontdekken, verlichting en waarheid vinden, visioenen krijgen.

In dit blog behandelen we alles wat met een vision quest te maken heeft. We vertellen je precies wat het is, en waarom je er een zou moeten doen. We geven je info over de voorbereidingen en hoe je een quest uitvoert. We gaan ons best doen om je een indruk te geven van wat je kunt verwachten van zo'n openbaring. Hier dient wel opgemerkt te worden dat elke ervaring anders is voor iedere "quester".

Voordat we beginnen, moet je weten dat de volgende handleiding er is om je een algehele indruk te geven van een vision quest. De individuele factoren rondom de gebeurtenis kunnen heel erg verschillen. Je kunt het bijvoorbeeld in je eentje op de traditionele manier doen. Ook kun je het onder leiding van een gids doen. Je kunt er entheogenen bij gebruiken of niet.

Je kunt zelfs contact opnemen met een van de vele bedrijven en organisaties waar je je quest in een meer gecontroleerde omgeving kunt doen. Welke benadering je ook kiest, deze belangrijke spirituele reis is voor een groot deel afhankelijk van je eigen motivatie en geestesinstelling.

We gaan niet verder in op alle details voor de diverse soorten vision quests. In plaats daarvan geven we je van de basisprincipes en leveren we een beginpunt waar vanuit je verder kunt gaan. Mooi zo, dat hebben we gehad, nu kunnen we beginnen.

WAT IS EEN VISION QUEST?

Wat Is Een Vision Quest?

Van oudsher (maar tot op de dag van vandaag), kan een vision quest het best omschreven worden als een belangrijk ritueel dat een rol speelt in de Noord-Amerikaanse Indiaanse traditie. Deze rituelen worden uitgevoerd om antwoorden te vinden op problemen binnen de stam of bij een belangrijke overgang in het leven - een keerpunt.

Over het algemeen wordt een vision quest gedaan om de overgang van de kinderjaren naar de puberteit te markeren. Anders gezegd, van adolescentie naar volwassenheid. Maar je kunt het om het even in elke fase van je leven doen. Traditiegetrouw heeft een vision quest een erg grote sjamanistische invloed.

Tegenwoordig wordt de term "vision quest" bijna net zo gebruikt als voor de betekenis van het traditionele ritueel. Het is echter lichtelijk afgedreven van de Noord-Amerikaanse Indiaanse traditie waar het oorspronkelijk vandaan komt. Nu tref je vision quests aan in veel culturen, tradities, geloven, ceremonieën en leerstellingen. De echte betekenis echter blijft fundamenteel bestaan uit respect voor de traditie.

Een vision quest neemt doorgaans twee tot vier dagen in beslag. Ze kunnen bestaan uit lange wandelingen, vasten, en slaaponthouding (slaapdeprivatie). Het is een ritueel van zuivering en loutering, net zoals een "heldhaftige reis". Een heel belangrijk onderdeel ervan bestaat uit het alleen zijn in de wildernis, jezelf vinden.

Maar het is ook een zoektocht naar de waarheid en advies. Misschien zelfs het krijgen van visioenen en de daarop volgende verlichting. Idealiter krijg je een soort van antwoorden op prangende levensvragen. "Wie ben ik?" Of "Wat is mijn bestaansreden?" De uitdaging is dat je kwetsbaar bent, en de controle uit handen geeft. Voor veel mensen kan dit idee angstaanjagend zijn.

WAAROM ZOU JE EEN VISION QUEST DOEN?

Zoals we hierboven al vermeld hebben, zijn de redenen voor een vision quest hoogst persoonlijk en iedereen kan er een heel andere reden voor hebben. Motiveringen voor een vision quest zijn vaak gebaseerd op veranderde situaties, overgangen, uitdagingen of veranderingen.

Dit kan onder andere een geboorte of overlijden (daadwerkelijk of symbolisch) zijn. Maar ook carrièreverandering, huwelijk of echtscheiding, menopauze, verjaardag, successen, prestaties, ernstige ziektes, succesvol afkicken... noem maar op!

Een quest kan een intense catharsis zijn; volledig geestelijk gereinigd je batterijtje weer opladen. Het kan je zelfvertrouwen geven, bescheiden maken en verlichten en tegelijkertijd sterker maken! Het verbindt ons met de geest en creatieve kracht waar we uiteindelijk allemaal deel van uitmaken.

Veel mensen die zo'n diepzinnige belevenis hebben ondernomen, zeggen dat het een ultiem geneesmiddel voor de ziel, geest en het lichaam is. Sommigen zeggen dat het je uit de waanzin van de huidige wereld haalt. Terug naar onze eigen ware aard en het universum. Het is op veel verschillende manieren helend.

Waarom Zou Je Een Vision Quest Doen?

VOORBEREIDING EN UITVOERING

Goed, je hebt dus om welke reden dan ook besloten een vision quest te doen. Stel jezelf nu de volgende vraag: "Hoe ga ik me hierop voorbereiden?". Het is makkelijk gezegd, maar vooraf moet je geestelijk, lichamelijk en spiritueel klaar zijn voor je reis.

Je moet in staat zijn te vasten en een paar dagen te gaan kamperen. Je moet ook goed tegen eenzaamheid kunnen. Ook dien je enige kennis van spirituele praktijken, zoals meditatie, op te doen. Je moet je uitrusting voorbereiden; een slaapzak, geschikte kleding en voldoende water voor de tijd dat je op pad bent. Neem een dagboek en pennen mee zodat je verslag kunt doen van je quest.

Enige kennis van Eerste Hulp kan ook goed van pas komen. Tenslotte zal je een perfect plekje moeten vinden voor je reis. Zorg ervoor dat je er een cirkel van stenen kan maken om in te mediteren.

Vergeet niet dat dit slechts aanbevelingen zijn. Afhankelijk van je specifieke vision quest, kun je iets thuislaten of er nog iets aan toevoegen. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld prettig om een voorraadje noten, chocolade, of gedroogde vruchten voorhanden te hebben.

Gewoon, voor het geval de honger te erg wordt. Onthoud echter wel dat het de aandacht kan afleiden als je voedsel beschikbaar hebt terwijl je probeert te vasten. Tenslotte hangt het allemaal af van de locatie, de lengte van je quest, of je alleen of onder begeleiding bent, enzovoorts.

Als je van plan bent om entheogenen of hallucinogene middelen te gebruiken, moet je die natuurlijk ook meenemen. Paddo's, mescaline, DMT of ayahuasca kunnen je reis en visioenen verbeteren. Quests schenken echter ook zonder de hulp van deze middelen net zoveel voldoening.

LSD kan ook zeer behulpzaam zijn. Hoe natuurlijker de substantie is, des te beter. Het draait immers allemaal om je weer met de natuur en je innerlijke zelf te verbinden. Synthetische drugs kunnen dat in de weg staan.

De daadwerkelijke uitvoering van het ritueel bestaat uit enkele kernpunten. Je bevindt je alleen in de vrije natuur (eenzaamheid). Je neemt geen voedsel tot je en je vast (leegheid). Je bent blootgesteld aan de elementen van de natuur (kwetsbaarheid).

Tenslotte, je bent totaal op jezelf aangewezen (zelfvertrouwen). Hier zul je in je cirkel van stenen mediteren en verschrikkelijke honger krijgen. De ervaring zal daardoor echter wel leiden tot diepzinnige inzichten en visioenen.

Het vasten kan een van de allermoeilijkste punten zijn. Wees erop voorbereid dat je verschrikkelijk veel honger zult gaan krijgen! Vooral als je nooit eerder gevast hebt. Er zijn mensen die zich daarop zelfs al 40 dagen voordat ze de quest doen met een speciaal dieet voorbereiden. Ondanks het vasten moet je wel genoeg blijven drinken! Het vasten zelf kan je heel veel voordelen bieden.

Het reinigt lichaam en geest; het reactiveert en regenereert je. Onderzoek heeft aangetoond dat vasten een manier voor natuurlijke super-heling is. Het kan je immuunsysteem een boost geven en zelfs stamcellen vernieuwen.

Na je periode van eenzaamheid en inzichten zou je reis kunnen eindigen. Het zou echter ook, afhankelijk van het soort quest wat je doet, het moment kunnen zijn om terug te keren. Om weer samen te komen met anderen die je kunt volgen. Hier kun je je ervaringen delen; je verhaal vertellen over hoe je de vision quest persoonlijk hebt beleeft.

Bij alle soorten vision quests hoort een periode van eenzaamheid die je zittend doorbrengt. Je arme maag knort van de honger. Je mediteert, heft gezangen aan, je bidt misschien wel. Je moet in principe gewoon doen wat er maar in je opkomt. Maar wat er werkelijk binnenin je gebeurd, is met geen pen te beschrijven. Daarmee zijn we bij het volgende punt belandt.

Uitvoering Van Het Ritueel

WAT KUN JE VERWACHTEN?

Zoals hierboven is vermeld, zijn de voorbereiding en de setting van een vision quest ongeveer hetzelfde. Wat de ervaring persoonlijk maakt, is wat er in je hoofd gebeurt en de visioenen en inzichten die je ervaart. In dit deel proberen we je een idee te geven van wat je kunt verwachten als je daar in de vrije natuur zit, je gedachten en bestaan overpeinzend terwijl je barst van de honger.

Kortweg, je bent als het ware herboren. Het verandert je leven totaal, ten goede. Eerst zul je verwoest, gebroken en uit elkaar gescheurd worden. Vervolgens wordt je weer opnieuw in elkaar gezet. Hopelijk als een nieuwe en betere versie van je oude zelf.

Je zult je meer bekommeren en bewuster zijn van alle fascinerende facetten van het bestaan. Misschien zul je je realiseren dat je deel uit maakt van een groter geheel. Het zou ook kunnen zijn dat je de goddelijkheid van de mens en zijn omgeving in bepaalde banen gaat leiden.

Dat alles zal geweldige positieve gevolgen hebben. Je zult geduldiger worden, dankbaarder, je voelt je gereinigd en opnieuw opgeladen. Als alles helemaal goed verloopt, krijg je visioenen, openbaringen, inzichten en een soort van verlichting.

Op deze manier maakt het jongetje of meisje in je uiteindelijk de overgang naar een ander stadium van het bestaan. Abstracter gezegd, je zult de symboliek in je leven en levensweg ontdekken. Het geeft zin aan het leven!

DE VOORDELEN VAN EEN VISION QUEST

We hopen dat je nu een goede indruk hebt over wat een vision quest is, hoe je het moet doen, en wat je er uit kunt halen. Bovendien weet je nu dat het geen makkelijke onderneming is, en niet voor iedereen geschikt is.

Er kunnen situaties zijn waarin een vision quest zelfs een beetje gevaar met zich meebrengt. Maar voor wie bereid is zichzelf voor een uitdaging te stellen en graag eens een diepzinnige, unieke ervaring wil meemaken, kan het buitengewoon bevredigend zijn!

In alle rust en stilte krijg je een gevoel van eenheid, richting, en verbondenheid. Je kunt emotionele, fysieke, en/of geestelijke ziektes genezen. Je kunt erachter komen wat jouw "missie" is op onze wonderschone planeet. Je bent in staat om met de natuur te communiceren en verder te zien dan ouderwetse paradigma's. Uiteindelijk vind je dan waarheid, balans, en vrede.

Samenvattend, deze mystieke reis kan de gezondheid verbeteren en stress reduceren. Je zult ook merken dat je weer belangstelling voor de natuur en je medemens krijgt. Vision quests vergroten je zelfvertrouwen en openen je geest voor de wonderen en fascinaties van het leven. Een vision quest is met recht een echt schitterende en onvergetelijke ervaring!

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken