Blog
Vision Quest
7 min

Wat Is Een Vision Quest En Waarom Zou Je Er Een Doen?

7 min

Of je je nu op een belangrijk keerpunt in je leven bevindt, nadenkt over je beslissingen in tijden van crisis, of simpelweg op zoek bent naar je eigen ik: een vision quest is een van de beste manieren om antwoorden te vinden. Ontdek hier waarom vision quests effectief zijn, hoe je je erop voorbereidt en wat je kunt verwachten.

Hoewel het in eerste instantie misschien een raar idee lijkt, of als iets wat te veel moeite kost, kunnen velen van ons wel degelijk baat hebben bij een vision quest.

In steeds hectischer wordende tijden voelt het soms alsof we meer dan ooit contact met onszelf zoeken. Velen van ons proberen daarbij de natuur te ontdekken, ofwel door er opnieuw op uit te trekken of door de wildernis voor de eerste keer te verkennen. Sommigen ondergaan ook rituelen, zoals ayahuasca-ceremonies, en ontdekken zo dat bepaalde psychedelica hen in verbinding kunnen brengen met de wereld om hen heen.

Maar een van de beste manieren om antwoorden te vinden, is met een vision quest. Je kunt je hierdoor weer verenigd voelen met zowel je innerlijke zelf als met de natuur. De reis zal je bovendien helpen je persoonlijke waarheden te ontdekken.

In dit artikel behandelen we alles over vision quests; wat een vision quest inhoudt, en waarom je er eentje zou moeten ondernemen. We verstrekken ook informatie over de voorbereiding en uitvoering van zo'n vision quest. We zullen ons best doen om je een indruk te geven van wat je van zo'n openbaring kunt verwachten, maar houd er wel rekening mee dat een vision quest voor iedereen anders zal zijn.

Wat is een vision quest?

Wat is een vision quest?

Vision quests zijn overgangsrituelen die in Indiaanse culturen al eeuwen worden uitgevoerd. Kort gezegd, trekt de betreffende reiziger de natuur in, wat een belangrijke overgang in zijn leven markeert - een zogenaamd ‘keerpunt’.

Meestal onderneemt men een vision quest voor de overgang van de kindertijd naar de volwassenheid, maar mensen kunnen ook andere beweegredenen hebben.

Tegenwoordig gaan moderne indianen nog steeds op vision quests, zoals ze dat al eeuwen doen, maar in andere gevallen wijken de methodes soms wat af van de originele tradities en gebruiken. Bij deze methodes is sprake van elementen uit diverse andere culturen, religies en aanverwante tradities. De kern van de vision quest is echter nog steeds terug te voeren op de inheemse, Indiaanse traditie.

Een vision quest kan je mogelijk antwoord geven op vragen als "Wie ben ik?" of "Waarom ben ik hier?", maar openbaringen kunnen ook andere vormen hebben. Zet je geest en hart open en luister naar wat je innerlijke zelf te zeggen heeft.

De échte uitdaging, nog meer dan het vinden van daadwerkelijke antwoorden, is het feit dat je de controle over de situatie aan de natuur en je innerlijke drive moet overlaten. Voor veel mensen kan dit idee beangstigend zijn.

Hoelang duurt een vision quest?

Hoelang duurt een vision quest?

Een vision quest duurt meestal twee tot vier dagen. In die periode maak je lange wandelingen in de natuur, onthoud je je van eten, en slaap je weinig. Die tijd die je alleen in de wildernis doorbrengt, is een essentieel onderdeel van de quest. Zelfisolatie en in verbinding staan met de natuur kunnen je namelijk helpen jezelf te vinden, en een duidelijker beeld van je persoonlijke waarheden geven.

Als je geluk hebt, kun je zelfs visioenen en daaropvolgende verlichting ervaren. Onthoud wel dat voor iedere vision quest geldt: laat het natuurlijk gebeuren, go with the flow.

Waarom zou je een vision quest moeten ondernemen?

Waarom zou je een vision quest moeten ondernemen?

Zoals hierboven vermeld, kunnen de redenen om een vision quest te ondernemen enorm verschillen. Meestal worden vision quests aangedreven door een nieuwe situatie, overgangsritueel of verandering. Enkele voorbeelden zijn: geboorte of overlijden (reëel en symbolisch), loopbaanveranderingen, huwelijk, scheiding en de menopauze.

Een vision quest kan een diepe, zuiverende ervaring zijn. Het kan je onder andere versterken, nederig maken, bevrijden, of allemaal tegelijk! Door je te verbinden met je spirit en creatieve energie, kun je erachter komen wat je echt in het leven wilt. Het eindresultaat zal voor iedereen anders zijn, maar de meeste mensen die een vision quest ondernemen, komen terug met meer kennis van zichzelf en weten wat ze in de toekomst moeten doen.

Wat zijn de voordelen van een vision quest?

Wat zijn de voordelen van een vision quest?

Soms kunnen vision quests moeilijk en zelfs een beetje gevaarlijk zijn. Ben je echter iemand die bereid is zichzelf uit te dagen voor een diepgaande persoonlijke ervaring, dan kan een vision quest ongekende mogelijkheden bieden! Dit zijn de belangrijkste voordelen:

  • Je beweegt behoorlijk veel als je door de natuur wandelt.

  • Frisse lucht, gecombineerd met de natuurlijke omgeving, kan helpen bij het verzachten van mentale spanning waarmee je eventueel te maken hebt.

  • Door tijd alleen door te brengen, krijg je meer inzicht in jezelf, je situatie en je persoonlijke gevoelens.

  • Het resultaat is dat je beslissingen kunt nemen die niet alleen goed bij je situatie passen, maar ook bij jezelf en je gevoelens.

Hoe kun je je op een vision quest voorbereiden?

Voordat je begint, moet worden opgemerkt dat de volgende punten slechts een poging zijn je een algemeen idee te geven van een vision quest. De persoonlijke situatie kan echter sterk variëren.

Doe je huiswerk voor je vision quest

Doe je huiswerk voor je vision quest

Je kunt je vision quest bijvoorbeeld op een traditionelere manier doen, dus alleen, of met de hulp van een gids. Daarbij kun je het met of zonder entheogenen doen, en heb je de keuze om je vision quest door een organisatie te laten organiseren.

Gerelateerd artikel

Top 10 Entheogenen

Vast en mediteer van tevoren

Vasten en meditatie vergen veel oefening, dus je moet niet wachten tot je in de wildernis bent voordat je dit voor het eerst gaat doen. Oefen dan ook thuis alvast met vasten. Doe dit een halve dag om eraan te wennen, en probeer het iedere keer iets langer. Dit geldt ook voor meditatie: begin met een half uurtje, doe het dan een uur, dan twee, enz.

Ben je niet 'in vorm', dan kunnen deze activiteiten leiden tot stress en verwarring, wat de ervaring juist belemmert. Maar als je je er eenmaal meer op je gemak bij voelt, kunnen ze dienen als nuttige hulpmiddelen om je innerlijke waarheden te ontdekken.

Bereid je geest, lichaam en benodigdheden voor

Vision quest - Bereid je geest, lichaam en benodigdheden voor

Het is belangrijk om eerst te vasten, een paar dagen buiten te kamperen en vertrouwd te raken met eenzaamheid voordat je aan je vision quest begint. Probeer je uitstapjes steeds wat langer te maken: kampeer en vast eerst een dag, dan twee, enzovoort.

Bereid ook alle benodigdheden voor: een slaapzak, weerbestendige kleding en meer dan genoeg water voor alle dagen van je avontuur. Bovendien zijn een dagboek en potloden om je vision quest vast te leggen handig. Het kan ook nuttig zijn om basiskennis van eerste hulp te hebben, voor het geval dat je tijdens de reis gewond raakt of iemand anders tegenkomt die hulp nodig heeft.

Hoe zit het met 'noodvoedsel' en psychedelica?

Afhankelijk van je specifieke vision quest, kun je dingen weglaten of nog toevoegen. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld graag een voorraad noten, chocolade of gedroogd fruit bij de hand voor het geval de trek te erg wordt. Het besef dat je voedsel binnen handbereik hebt, kan echter ook een afleidend effect hebben wanneer je probeert te vasten. Uiteindelijk hangt dit allemaal af van de locatie, de duur van je vision quest, of je alleen bent of met een gids, etc.

Wil je entheogenen en hallucinogenen gebruiken, dan moet je deze natuurlijk ook meenemen. Paddo’s, mescaline cactussenDMT en ayahuasca kunnen je reis en visioenen enorm verbeteren, maar vision quests kunnen zonder psychedelica net zo bevredigend zijn. LSD kan ook werken, maar hoe natuurlijker het middel, hoe beter. Het draait allemaal om het teruggaan naar de natuur en je innerlijke zelf - synthetische drugs kunnen je daarvan afleiden.

Hoe onderneem je een vision quest?

Bij de daadwerkelijke uitvoering van het ritueel spelen enkele belangrijke factoren mee. Je bent alleen in een natuurlijke omgeving (eenzaamheid), je vast (leegte/onthouding), je wordt blootgesteld aan de elementen (kwetsbaarheid), en bent aangewezen op jezelf (zelfvertrouwen). Je zult je moe, hongerig en opgesloten voelen en je in een staat van bijna constante meditatie bevinden. Door die focus en ontbering zul je echter ook diepgaande inzichten en visioenen ervaren.

Trek de natuur in

Hoe onderneem je een vision quest: Trek de natuur in

Om aan je vision quest te beginnen, pak je je spullen, loop je de deur uit en trek je de natuur in. Dit hoeft niet per se een bos of een bepaalde omgeving te zijn. Het moet vooral een natuurlijk, weids en geïsoleerd gebied zijn.

Gerelateerd artikel

Set En Setting: Twee Essentiële Factoren Bij Een Psychedelische Trip

Neem de tijd voor meditatie

Als je eenmaal de prachtige omgeving tot je hebt genomen, zoek je een plek om te gaan zitten en te mediteren. Er is geen tijdslimiet of minimum waaraan je moet voldoen. Je kunt vijf uur of vijf minuten mediteren en in beide gevallen iets belangrijks leren.

Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat je er 100% voor gaat. Het spreekt voor zich dat je je telefoon uit moet zetten en geen muziek en andere afleidingen om je heen moet hebben. Het belangrijkste is om als het ware in jezelf te kijken, en naar je geest en ziel te luisteren.

Zet je tentje op

Hoe onderneem je een vision quest: Zet je tentje op

Zodra je arriveert in het gebied waar je de komende dagen zult verblijven, is het belangrijk het gebied te verkennen, zolang het daglicht en het weer het toelaten. Op een gegeven moet je echter een goede plek vinden om je tentje op te zetten. Een vlakke ondergrond is essentieel, maar houd ook rekening met de elementen en dieren die er rondlopen.

Een ietwat beschutte plek, zoals het begin van een grot, is ideaal. Het kan echter wel zijn dat wilde dieren ook van die omgeving gebruikmaken, dus zorg dat je wat dat betreft waakzaam en respectvol bent. Jij bent tenslotte degene die door hun habitat reist.

Nu je je tentje hebt opgezet, kun je beginnen met langere meditatiesessies, filosoferen over je ervaring tot dusver en je op bezinning focussen.

Vasten

Het vasten is misschien wel het moeilijkste onderdeel. Bereid je voor op het ervaren van heel, heel veel honger, vooral als je nog nooit eerder hebt gevast. Sommige mensen bereiden zich voor door voor de vision quest een specifiek dieet van veertig dagen te volgen. Vasten kan ondanks dat het lastig is verschillende voordelen hebben, waaronder beheersing van de bloedsuikerspiegel en stimulering van het metabolisme.

Sta open voor visioenen

Hoe onderneem je een vision quest: Sta open voor visioenen

Wanneer alle puzzelstukjes op hun plek beginnen te vallen, en je merkt dat je alleen bent met de wereld in een vermoeide en hongerige staat, kun je visioenen gaan ervaren.

Soms kunnen deze visioenen volkomen logisch overkomen, en context en inzicht bieden bij de vragen die je in je hoofd hebt. Maar soms heb je ook wat tijd nodig om na te denken over wat ze inhouden en wat ze je proberen te vertellen.

Er bestaan geen goede of slechte visioenen, en probeer niet om ze op de een of andere manier te sturen. Je geest en het universum zullen je precies vertellen wat je moet weten.

De nasleep van een vision quest

Na een paar dagen van eenzaamheid en bezinning, is het tijd om je vision quest te beëindigen, of, afhankelijk van wat voor vision quest je hebt ondernomen, weer met anderen samen te komen. Zo kun je je ervaringen delen en door input van anderen misschien een beter idee krijgen van wat je hebt gezien en geleerd.

Wat je echter hebt waargenomen en geleerd tijdens je vision quest, is waarschijnlijk best moeilijk om uit te leggen. Deze onthullingen en inzichten zijn tenslotte alleen voor jou bedoeld en zullen misschien niet zo logisch zijn voor iemand met andere levenservaring en een andere kijk op het leven.

Wat kun je van een vision quest verwachten?

Wat kun je van een vision quest verwachten?

Zoals hierboven beschreven, zijn de voorbereiding en setting van een vision quest vaak min of meer hetzelfde. Wat iedere ervaring persoonlijk maakt, is wat er in jouw hoofd omgaat en de visioenen en inzichten die jij ervaart.

Kortom, je komt er als het ware herboren uit. Het is een life changing ervaring, op een goede manier. Je wordt gereduceerd, verbrijzeld, uit elkaar gescheurd en weer samengebracht tot, hopelijk, een nieuwe en betere versie van jezelf. Je zult tot inkeer zijn gekomen en bewuster zijn van het leven. Misschien realiseer je je dat je deel uitmaakt van iets groters en kun je de universele goddelijkheid van je omgeving, en van ons allemaal, beter begrijpen.

Verwacht al met al een geduldigere, dankbaardere, gezuiverde en opgeladen versie van jezelf. In het best mogelijke scenario ervaar je visioenen, een openbaring, inzichten of een soort verlichting. In dat geval heeft je innerlijke zelf een metamorfose ondergaan en heb je een andere, nieuwe bestaansfase betreden. Op een abstracte manier ontdek je de symboliek van je leven en reis. Je gaat betekenis aan je leven geven!

Respecteer wel altijd de tradities en gebruiken van de inheemse indianen, die al eeuwenlang vision quests beoefenen. Hoewel je je vision quest natuurlijk aan jouw situatie moet aanpassen, moet je het altijd met respect en ontzag aangaan.

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Bronnen
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken