Blog
Hoe Drugs In Staat Zijn Je Meditatie Te Verbeteren
6 min

Hoe Je Je Meditatie Kunt Verbeteren Met Drugs

6 min

Psychedelica en meditatie verschillen uiteindelijk niet zoveel. Beide lijken het defaultnetwerk in de hersenen te beïnvloeden. Dit netwerk is verantwoordelijk voor je gedachtegang en rumineren. Ontdek alles wat je zou moeten weten over drugs, meditatie en een combinatie van de twee.

MEDITATIE: WAT, WAAROM EN HOE?

Meditatie is een oefening waarmee je het bewustzijn aanwakkert. Deze vorm van mentale training vereist dat je je geest naar een focuspunt leidt. Tijdens meditatie heeft de psyche de neiging af te dwalen in bizarre en herhalende gedachten. Dit concept noemen we rumineren. Bij mediteren hoef je echter niet in pure rust te zitten. Het draait om het herkennen van het rumineren, je bewust zijn van de afleiding en terugkeren naar het heden.

Dit is een beetje te vergelijken met krachttraining. Elke keer als je een gewicht optilt, past je lichaam zich aan door het formaat van de spiervezels te vergroten. Zo is het beter in staat om te gaan met de stimuli. Telkens als je merkt dat je geest afdwaalt, verandert het terugdringen van de focus naar het heden mettertijd de structuur van je hersenen.

Gerelateerd artikel

Droom Yoga: Slaap Meditatie

De Harvard University deed hier onderzoek naar. De onderzoekers ontdekten belangrijke elementen van de invloed van meditatie op onze hersenen en de psychologische gevolgen hiervan. Tijdens het onderzoek werden magnetische resonantiebeelden gemaakt van de hersenstructuur van de deelnemers, voor en na een acht weken durend programma met meditatie. Deze beelden lieten een verhoogde dichtheid van grijze materie in de hippocampus zien. Dit deel van de hersenen staat in verband met leren en geheugen. Men zag ook een hogere dichtheid in gebieden die verband houden met het zelfbewustzijn, compassie en introspectie. Aan de andere kant was er sprake van een verminderde compactheid van grijze materie in de amygdala. Deze regio speelt een rol bij angst, stress en de vecht- of vluchtreactie.

Daarnaast suggereert verder onderzoek 1 dat meditatie leidt tot verbeteringen van depressie, angst en pijn. Het wekt een gevoel van innerlijke vrede en geduld op, maar helpt dus ook patiënten die kampen met deze aandoeningen. Mediteren is daarmee een simpele, ontspannende oefening en het proberen waard.

PSYCHEDELICA EN MEDITATIE

PSYCHEDELICA EN MEDITATIE

Het lijkt misschien dat psychedelica en meditatie volledig tegenovergesteld zijn. Psychedelische middelen bezitten het vermogen de gebruiker levendige, soms chaotische, visionaire ervaringen te geven. Deze trekken de geest vaak uit het heden en nemen hem mee op een hallucinogene reis. Het doel van meditatie is echter om overmatige zintuiglijke prikkels op te geven en de psyche te richten op een specifiek iets, zoals de ademhaling.

Hoewel beide ervaringen tegenovergesteld klinken, profiteren ze soms ook van elkaar. Mogelijk zijn de resultaten zelfs vergelijkbaar.

Psychedelica genieten van een rijke geschiedenis binnen verschillende culturen op de wereld. Ze lijken een integraal onderdeel te zijn van bijna elke inheemse gemeenschap. Geleerden, zoals Terence McKenna, hebben zelfs gepleit voor het idee dat ze een fundamentele rol hebben gespeeld in de evolutie van het menselijk brein. Los van elke theorie lijken sommige van deze stoffen zich op dezelfde hersengebieden of mentale pathologieën te richten als meditatie.

In The Lancet Psychiatry werd hierover een studie 2 gepubliceerd. 12 patiënten met matige tot ernstige depressie ontvingen capsules met een psychoactieve psilocybine paddo. Een week na de behandeling bleek dat 8 van de 12 patiënten een tijdelijke remissie hadden bereikt. 3 maanden later vertoonden 7 patiënten nog steeds verbeterde symptomen.

Deze effecten zijn toe te schrijven aan de invloed van psilocybine op het binnen de neurowetenschap bekende defaultnetwerk (DMN). Dit netwerk bestaat uit regio's in het midden van de hersenen. Het is actief wanneer een persoon aan zichzelf denkt of rumineert. Psilocybine blijkt effectief te zijn in het reguleren van dit gebied, wat mogelijk nuttig is voor mensen die constante, negatieve gedachten over zichzelf hebben. Dr. David Nutt, die met de theorie voor de dag is gekomen, beweert 3: "psilocybine werkt mogelijk ook bij depressie door ontbrekend serotonine te vervangen middels inwerking op dezelfde receptoren als de stemmingsregulerende neurotransmitter."

Gerelateerd artikel

Hoe Bereid Je Je Voor Op Een Veilige Psychedelische Trip?

Het verminderen van de activiteit van het defaultnetwerk is ook een kenmerk van meditatie. Een paper 4, gepubliceerd in het tijdschrift Cognitive, Affective, & Behavioral Neuroscience, stelt dat mediteren in verband is gebracht met verminderd zelf-gerelateerd denken en afdwalende gedachten.

Naast de soortgelijke effecten op de hersenchemie, gaan psychedelica en meditatie wellicht ook hand in hand als het gaat om de ervaring die daaruit voortvloeit. "Set" en "setting" zijn bijvoorbeeld de twee belangrijkste parameters als het gaat om de voorbereiding op een optimale psychedelische trip. "Setting" verwijst naar de onmiddellijke omgeving en "set" refereert aan de gedachtegang van het individu.

Iemand die heeft gemediteerd, is meer geneigd een "goede trip" te ervaren vanwege de toegenomen hoeveelheid grijze materie. Op dezelfde manier vermindert minder grijze materie in de amygdala mogelijk de angstrespons en paniek van een "foute" trip. Er is geen solide wetenschappelijke ondersteuning voor deze theorie, maar mediteren maakt je wellicht rustig voor het trippen. Het doet er daarbij niet toe of je tript op ayahuasca, paddo's, salvia, mescaline of acid.

CANNABIS EN MEDITATIE

CANNABIS EN MEDITATIE

Cannabis en meditatie ondersteunen elkaar. De meeste cannabisgebruikers zullen bevestigen dat het kruid de geest in het heden houdt. Dit resulteert vaak in een laser-achtige focus en creatieve gedachten.

Meditatie is niet gemakkelijk. Het is met name lastig na een lange en stressvolle dag. Onder deze omstandigheden is cannabis een uitmuntend hulpmiddel. Het kruid helpt de geest in het heden te blijven, terwijl stress en ruminerende gedachten verdwijnen. Normaal gesproken, leiden deze af van de meditatie.

De twee belangrijkste subsoorten van cannabis, indica en sativa, staan bekend om hun tegenovergestelde effecten. We weten dat indica's voornamelijk een stoned effect opwekken die het lichaam beïnvloedt. Sativa's zijn vooral geliefd om hun stimulerende effecten op de geest. Beide subsoorten zijn nuttig voor meditatie. Ze fungeren ofwel als lichamelijk anker of als geestelijke motivatie. Hieronder noemen we drie cannabissoorten die ideaal zijn voor een meditatiesessie.

DE BESTE CANNABISSOORTEN VOOR MEDITATIE

DE BESTE CANNABISSOORTEN VOOR MEDITATIE

1. NORTHERN LIGHT BLUE AUTO

Northern Light Blue Auto is een indica-dominante kruising die ideaal is voor meditatie. Een paar trekjes van deze dame helpen de geest herhalende gedachtepatronen te doorbreken en in het nu te komen. De indica-dominante genen leveren een high die zich voornamelijk op het lichaam richt. Dit resulteert in een zware sensatie die zowel troost als ontspant. De high komt snel op en blijft vrij lang hangen. Dankzij 18% THC zijn de effecten duidelijk, maar niet zodanig dat ze overweldigen of mentaal afleiden. Elke hijs van Northern Light Blue Auto is verrijkt met terpenen die de rook voorzien van vleugjes blauwe bessen, frambozen en aardbeien.

Northern Light Blue Auto produceert een fijne, persoonlijke stash van tot wel 500g/m². De doorlooptijd bedraagt slechts 55-65 dagen. Dankzij de hoogte van ongeveer 80cm is ze gemakkelijk beheersbaar en ideaal als discretie van belang is.

Northern Light Blue Auto (Delicious Seeds)Bekijk Northern Light Blue Auto

2. BLUE DREAM

Blue Dream verschilt nogal van Northern Light Blue Auto, maar de high is ongeveer even intens. Het THC-percentage bedraagt 18%. Dit exemplaar is sativa-dominant en ontwikkeld in Californië. De ouders zijn Blueberry en Haze. De high komt snel op, met stimulerende en cognitieve effecten. De ervaring zorgt voor laser-achtige focus en aandacht voor details. Met deze eigenschappen versterk je de meditatieve ervaring. Ze minimaliseert de kans op afleiding en maakt langdurig zitten eenvoudig en prettig. Daarnaast gaat deze aangename high vergezeld van smaken van citroen en aarde.

Blue Dream ontwikkelt grote en slanke toppen, die gedecoreerd zijn met een dikke laag harsproducerende trichomen. Ze verwent kwekers met een flinke, lonende opbrengst na een bloeiperiode van ongeveer 65-70 dagen.

Blue Dream (Zamnesia Seeds) feminized

(91)
Ouders: Blueberry x Haze
Genetica: 20% Indica / 80% Sativa
Bloeitijd: 9-10 weken
THC: 19%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

3. LAUGHING BUDDHA

Laughing Buddha heeft een naam die verwijst naar de aard van de high. Deze sativa-dominante dame produceert uitsluitend goede vibes die direct naar je bol stijgen. De warme, positieve en stimulerende effecten maken elke seconde van meditatie pure verwennerij. Het lichaam geniet van een lichte, prettige toestand. De toppen zijn rijk aan aromatische terpenen en bieden smaken en geuren van zoete vruchten. Een beetje CBD voegt net wat meer helderheid en ontspanning toe aan de high. Deze bekroonde soort is ontstaan uit een breedingproject met Thaise en Jamaicaanse soorten.

Laughing Buddha is in staat om binnen een indrukwekkende buit te produceren van 600g/m². Ze wordt daarbij ongeveer 50-100cm hoog. Maak je na 70-75 dagen klaar om een flinke buit geurige toppen binnen te harken.

Laughing Buddha (Barney's Farm) Bekijk Laughing Buddha

KRUIDEN VOOR MEDITATIE

KRUIDEN VOOR MEDITATIE

Cannabis is een uniek kruid, maar het is niet de enige plant die ondersteunt bij meditatie. Deze drie kruiden, ideaal in een verse kop thee, zijn ook te gebruiken om je geest te ontspannen voor je oefening.

 • PASSIEBLOEM

Passiebloem is een prachtige plant. Ze produceert bloemen met verbluffende witte, paarse en rode bloemblaadjes. Daarnaast ontwikkelt ze een stigma, vruchtbeginsel en helmknop, die samenkomen in een bijna buitenaardse structuur. Deze klimplant komt uit het zuidoosten van de Verenigde Staten en Midden- en Zuid-Amerika.

De plant produceert mild verdovende effecten die in staat zijn de geest te kalmeren. Dit effect 5 ontstaat door chemische bestanddelen die zich binden aan het GABA-neuron in de hersenen. Dit kalmerende effect maak het kruid een ideale bondgenoot voor meditatie.

Passiflora incarnataBekijk Passiebloem

 • SALIE

Salie is een kruid dat mensen veel gebruiken bij spirituele praktijken. De wetenschappelijke naam van deze groenblijvende dwergstruik is Salvia officinalis. De plant is lid van de muntfamilie en afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Het kruid vind je vaak in de keuken, waar het meestal samen met rozemarijn en tijm smaak toevoegt aan allerlei gerechten.

Salie barst van de diverse natuurlijke chemicaliën, waaronder fenolzuren, flavonoïden, terpenoïden en polysacchariden. Diverse chemicaliën uit deze overkoepelende groepen verbeteren mogelijk de gezondheid en het functioneren van de hersenen. Dit maakt salie een geweldig kruid om te gebruiken tijdens meditatie.

In een review 7, gepubliceerd in het tijdschrift Drugs in R&D, lezen we hoe een aantal van deze bestanddelen cognitief bevorderende en beschermende effecten heeft. Dit komt deels door het verhogen van neutrofielen; chemicaliën die de hersenfunctie reguleren.

 • KAMILLE

De meeste mensen kennen de warmte en het comfortabele gevoel van een verfrissend kopje kamillethee wel. Kamille is een madelief-achtige plant die diverse voordelen biedt voor het beoefenen van meditatie en het leven in het algemeen. De kalmte en ontspanning die je ervaart na de consumptie van de chemicaliën uit dit kruid ontstaan wellicht door de angstremmende effecten. We weten niet precies hoe deze effecten tot stand komen, maar mogelijk 8 oefenen de flavonoïden invloed uit op de neurotransmissie van GABA, noradrenaline, dopamine en serotonine.

KAMILLE (Matricaria recutita)Bekijk Kamille

Al deze kruiden zijn de moeite van het proberen waard. Het is echter wel belangrijk dat je op de hoogte bent van mogelijke interacties met andere geneesmiddelen en bijwerkingen. Doe altijd onderzoek voor consumptie. Bij vragen, overleg je met je huisarts.

HET GEBRUIK VAN WIEROOK VOOR MEDITATIE

Het Gebruik Van Wierook Voor Meditatie

De finishing touch die je ontspanning verbetert bij de meditatiesessie. Wierook is een plantaardige substantie die na verbranding aangename geuren verspreidt in de lucht. Het ruikt fantastisch en daarnaast wekt het kalmerende vibes op die het lichaam terugbrengen in het heden. Sommigen beschouwen het branden van wierook als een "hippie-activiteit", maar het gebruik is wetenschappelijk onderbouwd. Dit geldt vooral voor de originele vorm, frankincense.

Frankincense of olibanum is de hars van Boswellia. De rook die bij verbranding uit deze hars vrijkomt, resulteert na inhalatie in veranderingen in de hersenactiviteit. Deze vorm van wierook zou zelfs psychoactief zijn 9. Frankincense activeert ionkanalen in de hersenen en is zo in staat te helpen om angst en depressie te verlichten.

Uiteraard is het inhaleren van teveel rook op de lange termijn niet verstandig. Het is ook mogelijk deze kalmerende effecten op te wekken met essentiële oliën of e-juice.

Een populaire en kalmerende vorm van wierook is nag champa. Dit type is gebaseerd op sandelhout en biedt een geweldige atmosfeer tijdens meditatie.

Gerelateerd artikel

Zo Maak Je Kruidenwierook Voor Een Ontspannen Sfeer In Huis

MEDITATIE: MET OF ZONDER EXTRA HULPSTOFFEN

Meditatie is wat je ervan maakt. Misschien heb je geen extra hulpmiddelen nodig om het te beoefenen, maar bovengenoemde kruiden en natuurlijke ingrediënten zijn in staat te helpen de ervaring op diverse manieren te verbeteren. Het is aan jou uit te vinden welke het beste bij je past!

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Bronnen
 • (n.d.). Meditation for Anxiety and Depression? - 01/06/2014 - https://www.hopkinsmedicine.org
 • (n.d.). Magic mushrooms trial for depression delayed by red tape | Imperial News | Imperial College London - https://www.imperial.ac.uk
 • (n.d.). - https://onlinelibrary.wiley.com
 • (n.d.). Burning incense is psychoactive: New class of antidepressants might be right under our noses - https://www.sciencedaily.com
 • Adrian L. Lopresti. (2017, March). Salvia (Sage): A Review of its Potential Cognitive-Enhancing and Protective Effects - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 • Appel K, Rose T, Fiebich B, Kammler T, Hoffmann C, & Weiss G. (2011 Jun). Modulation of the γ-aminobutyric acid (GABA) system by Passiflora incarnata L - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 • Garrison, Kathleen A., Zeffiro, Thomas A., Scheinost, Dustin, Constable, R. Todd, Brewer, & Judson A. (2015, September). Meditation leads to reduced default mode network activity beyond an active task - https://link.springer.com
 • Jay D. Amsterdam, Yimei Li, Irene Soeller, Kenneth Rockwell, Jun James Mao, & Justine Shults. (2009, August). A RANDOMIZED, DOUBLE-BLIND, PLACEBO-CONTROLLED TRIAL OF ORAL MATRICARIA RECUTITA (CHAMOMILE) EXTRACT THERAPY OF GENERALIZED ANXIETY DISORDER - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 • Robin L Carhart-Harris, Mark Bolstridge, James Rucker, Camilla M J Day, David Erritzoe, Mendel Kaelen, Michael Bloomfield, James A Rickard, Ben Forbes, Amanda Feilding, David Taylor, Steve Pilling, Valerie H Curran, & David J Nutt. (2016/07/01). Psilocybin with psychological support for treatment-resistant depression: an open-label feasibility study - https://www.thelancet.com
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken