Blog
Maak Je Eigen Kruidenwierook
3 min

Zo Maak Je Kruidenwierook Voor Een Ontspannen Sfeer In Huis

3 min

Het maken van wierookstokjes is een makkelijk proces. Door onze instructies op te volgen, kun je geweldige creaties maken die met hun ongelooflijke geuren voor een goede stemming zorgen.

Wierookstokjes geven elke ruimte onmiddellijk een aangename geur en creëren een kalmerende sfeer. Deze prikkelende stokjes worden vaak tijdens religieuze en rituele praktijken gebruikt. Vanwege hun ontspannende effect op de geest begrijp je vast wel waarom. Wierook lijkt bovendien meer te doen dan alleen een aangenaam aroma te verspreiden.

Zo blijkt dat wierook positieve effecten op het lichaam en de geest kan hebben. Wierook zou mentale helderheid en ontspanning stimuleren. Wierook kan, afhankelijk van de gebruikte kruiden, op dezelfde manier werken als aromatherapie.

Gerelateerd artikel

7 Redenen Om Wierook Te Gebruiken

Wanneer de essentiële oliën in bepaalde kruiden aan de lucht worden vrijgegeven, hebben ze allemaal verschillende, gunstige effecten. Sommige wierook schijnt zelfs creativiteit, seksuele begeerte en zelfvertrouwen te stimuleren.

MAAK THUIS JE EIGEN WIEROOKSTOKJES

Maak Thuis Je Eigen Wierookstokjes

Niet alle wierookstokjes worden op dezelfde manier gemaakt en sommige producten staan erom bekend dat ze schadelijke stoffen bevatten die meer kwaad dan goed doen. Wierook van slechte kwaliteit kan ademhalingsproblemen veroorzaken.

Om ervoor te zorgen dat je wierook van de beste kwaliteit gebruikt, maak je het gewoon zelf. De wetenschap dat jouw wierook zelfgemaakt is en je dus een veilig product gebruikt, biedt persoonlijke bevrediging en gemoedsrust. Laten we beginnen!

 • HET BEGIN

Allereerst moet je bepalen wat voor geur je wilt en wat voor plantaardige ingrediënten je nodig hebt om die te bereiken. Het kiezen van het aroma is een vrij simpel proces. Gebruik een kruid dat je lekker vindt ruiken, of gebruik meerdere kruiden die elkaar mooi aanvullen.

Een aantal populaire kruiden en harsen zijn olibanum, lavendel, mirre, sandelhout, jeneverbes en kaneel. Wil je eerst een indruk krijgen van de uiteindelijke geur van je wierook? Plaats dan een aantal gedroogde kruiden op de brandende kool die je ook gebruikt voor een waterpijp. De geur van de dampen die vrijkomen, komt overeen met die van de wierookstokjes die je gaat maken.

 • DE BASIS

Vervolgens moet je een basis kiezen. Een basis is een substantie die gelijkmatig en langzaam brandt, zodat je stokjes niet binnen een paar seconden uitgaan of opgebrand zijn. De basis kan een lekker aroma hebben dat de mix aanvult, of juist gekozen zijn omdat het zelf geen geur heeft.

De meeste basisstoffen zijn afkomstig van houtachtige planten, zoals sandelhout en wilg; ook houtskool wordt vaak gebruikt. Met een blender of keukenmachine kun je van deze basisstoffen thuis makkelijk zaagselpoeder maken.

 • DE VLOEISTOF

Hierna kies je een vloeistof. Je kunt water gebruiken, wat de goedkoopste optie is. Je kunt echter ook de kans aangrijpen om kruidenoliën en –tincturen te gebruiken. Deze voegen een extra laagje aromatische complexiteit toe aan je mix.

 • DE KLEUR

Als je wilt dat je stokjes er mooi uitzien, kies dan ook een kleurstof. Je kunt hiervoor simpele voedingskleurstoffen gebruiken of kruiden kiezen die rijk zijn aan bepaalde felle pigmenten.

 • HET BINDMIDDEL

Tot slot kies je een bindmiddel dat alles aan elkaar bindt en ervoor zorgt dat de stokjes intact blijven. Hiervoor kunnen natuurlijke kruidenharsen en –gommen gebruikt worden. Arabische gom doet het eveneens goed. Ook tragantgom kan gebruikt worden als bindmiddel voor stevige stokjes.

INSTRUCTIES

Zelf Wierook Maken: Instructies

Voordat je in het creatieve proces duikt, heb je wat materiaal nodig.

Zorg voor een blender, een aantal kommetjes, maatbekers en een lepel. Ook heb je een houten snijplank nodig. Het maken van wierook is een creatief proces en er bestaan geen vaste regels voor; voel je vrij om te experimenteren en nieuwe dingen uit te proberen.

 1. Allereerst moeten je kruiden droog zijn. Gebruik een blender of vijzel om ze tot een fijn poeder te vermalen.

 2. Gebruik dit poeder samen met je basis naar keuze om een verhouding te creëren van 2 delen kruiden op 1 deel basis. De hoeveelheid die je gebruikt, hangt volledig af van je gewenste hoeveelheid stokjes. Gebruik de lepel en maatbekers om de mix nauwkeurig te bereiden.

 3. Nu het mengsel compleet is, gebruik je 3 delen van de vloeistof naar keuze op 5 delen van het mengsel. Deze vloeistof zorgt ervoor dat het bindmiddel de poeder verandert in een bindende substantie. Gebruik de lepel om het bindmiddel beetje bij beetje toe te voegen totdat je een deegachtige consistentie hebt bereikt.

 4. Wanneer je deze consistentie eenmaal hebt, is het tijd om echt creatief aan de slag te gaan. Je kunt nu veel verschillende vormen van je mix maken, zoals kegeltjes. Je kunt er ook voor kiezen om er stokjes van te rollen.

 5. Plaats je eindproduct op de houten plank om je wierook af te laten koelen.

 6. Doe je producten, wanneer ze gedroogd zijn, in luchtdichte potjes om ze vers te houden.

HOE JE KRUIDENWIEROOK GEBRUIKT

Hoe Je Kruidenwierook Gebruikt

Nu je producten compleet en klaar voor gebruik zijn, is het tijd om ze aan te steken! Als je ervoor hebt gekozen om stokjes te maken, plaats je ze gewoon in een stokjeshouder en steek je het uiteinde aan. Tijdens een meditatie of het roken van cannabis zorgt het absoluut voor goede vibes.

Als je ervoor hebt gekozen om kegeltjes te maken, plaats ze dan op kleine bordjes en steek het uiteinde aan. Ze branden op een vergelijkbare manier als wierookstokjes. Je zou zelfs het deeg kunnen rollen tot kleine balletjes en deze recht op houtskool kunnen plaatsen om te verbranden. Deze wierookvormen zijn bijzonder ontspannend voor bij een bad met kaarslicht of een romantisch diner.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Bronnen
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken