Blog
Wierook
1 min

Word Je High Van Wierook?

1 min
Products Smartshop

Nieuw onderzoek toont aan dat de eeuwenoude traditie van het branden van wierook meer is dan een religieus symbool: De rook verbetert de stemming.

Heb je ooit die unieke kalmte opgemerkt, die door de geur van wierook wordt opgewekt? De wetenschap suggereert nu dat dat wellicht geen toeval is. Het blijkt dat de rook van wierook meetbaar de symptomen van angst.

Het branden van wierook is een integraal onderdeel van religieuze en spirituele ceremonies over de hele wereld, maar voornamelijk in Azië. Maar de traditie gaat wellicht verder dan het symbolisme van de rook als offer; de onderliggende reden kan zomaar de psychoactiviteit zijn. En natuurlijk hoef je geen wetenschapper te zijn om hierachter te komen: Als je de juiste plantenhars brandt, word je hier high van. In feite vertegenwoordigt wierook een manier om collectief en ritueel een plant via de rook te ervaren.

Een bepaalde plantenhars wordt over het algemeen gebruikt: Wierook. Het sap van de Boswellia sacra boom wordt in het Oude Testament al genoemd en wordt in veel Christelijke kerken tijdens de mis nog steeds gebruikt.

Wierook: Een Psychoactieve Drug?

Wierook: Een psychoactieve drug?

In een samenwerkingsverband tussen John Hopkins University en de Hebrew University in Jeruzalem, startten de onderzoekers met een onderzoek naar de psychoactieve effecten van wierook op muizen, een dier die, biologisch gezien, verrassend overeenkomt met de mens. Meer specifiek: De acetaat activeerde TRPV3 proteïnen, die aanwezig zijn in de hersenen van de meeste zoogdieren. Het is een proteïne die wordt geassocieerd met gevoelens van warmte in de huid en zou kunnen verklaren waarom wierook ons ook een warm en tintelend gevoel geeft.

Palo SantoKoop frankincense

 

Wierook Voorbij

Wierook bevindt zich in het midden van aromatherapie en roken. Aromatherapie is gebaseerd op geur en de kracht van de aromatische bestanddelen om het welzijn van een persoon te verbeteren. Roken gaat grotendeels de neus voorbij en draait helemaal om de absorptie van de psychoactieve bestanddelen via de longen. Wierook doet beide: Het gaat door de neus en heeft effect op de zeer gevoelige reukzenuwen en nadat de rook de longen bereikt, worden de psychoactieve eigenschappen geabsorbeerd. Dit maakt wierook een krachtig middel in het arsenaal van de psychonaut.

Wierook is de meest populaire psychoactieve hars, maar is zeker niet de enige. Verschillende plantenharsen worden veelvuldig gebruikt: Mirre, Copal, Styrax, etc. Hoewel het sap van de boom het meest wordt gebruikt, kunnen ook andere delen van de plant worden gebruikt. In Zuid Amerika wordt Palo Santo, het kernhout van de Bursera graveolens boom, tijdens sjamanistische ceremonies veel gebruikt om de lucht de zuiveren en de ruimte vrij te maken van kwaadaardige geesten. Het is interessant om te weten dat de Palo Santo boom tot dezelfde familie behoort als wierook en mirre. Hoewel het zeker verspillend is, kan ook hasj worden gebruikt als een psychoactieve wierook!

Heb je zelf de kracht van wierook ervaren? Laat ons alles weten over jouw favoriete hars in de reacties hieronder!

Gerelateerd artikel

Wat Is Wierook?

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Products Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken