Blog
Word Je High Van Wierook?
4 min

Word Je High Van Wierook?

4 min

Wierookstokjes bevatten diverse plantaardige ingrediënten, waar vaak fytochemische stofjes in zitten - waaronder terpenen - die subtiele veranderingen in het menselijk bewustzijn genereren. Maar er zijn ook planten die een veel intenser effect geven. Daarom vragen veel mensen zich af of je ook high kunt worden van wierookstokjes.

Bij het aansteken van wierook verbranden diverse soorten plantmateriaal, zodat er prettige aroma’s vrijkomen. Als de rookwalm opstijgt vanaf het stokje of de kegel adem je onbewust wat rook in, wat uiteindelijk in je bloedbaan terechtkomt. Planten bevatten diverse stofjes die invloed op je stemming en bewustzijn kunnen hebben. Het is dan ook niet vreemd als je je afvraagt of je van wierook high kunt worden.

Wat is wierook?

Wat is wierook?

De oorspronkelijke betekenis van het woord 'wierook' is ‘wijrook’, oftewel ‘rook om te wijden’. Wierook wordt al duizenden jaren gebruikt in diverse culturen. De oude Egyptenaren gebruikten het bijvoorbeeld bij mystieke rituelen en meditatie en de Babyloniërs verbrandden aromatische planten tijdens hun gebeden. We komen het echter ook tegen in religieuze gebruiken in het oude China, het Koreaanse Boeddhisme en in de krijgscultuur van de samurai in Japan.

Gerelateerd artikel

Alles Over Wierook: Oorsprong, Soorten En Voordelen

Maar waarom zorgt het verbranden van wierook dat we ons verbonden voelen met het mystieke, zij het in een religieus gebouw of voordat we ten strijde trekken? Nou, het laten vrijkomen van de fytochemische stofjes in planten blijkt iets in de menselijke geest aan te wakkeren.

Voor wierook kun je honderden plantensoorten gebruiken. We weten daarbij dat moleculen als cannabinoïden en terpenen het menselijk bewustzijn kunnen beïnvloeden, subtiel dan wel diepgaand. Lees verder en ontdek meer over het verbranden van wierook en de invloed ervan op onze geest.

Hoe werken wierookstokjes?

Hoe werken wierookstokjes?

Wierookstokjes bestaan uit plantmateriaal en vulmateriaal dat je kunt aansteken. Als het uiteinde van het stokje brandt, blazen de meeste mensen het uit. Er komt vervolgens een kleine, aanhoudende rookpluim van het stokje af.

Omdat wierookstokjes deels uit langzaam brandend vulmateriaal bestaan, geven ze maar liefst 60–90 minuten geurige rook af. Aangezien dit zo traag verbrandt, kunnen mensen die bijvoorbeeld graag mediteren, een boek lezen, yoga-oefeningen doen, of onder begeleiding van een tripsitter trippen lang van het aroma genieten.

Gerelateerd artikel

7 Redenen Om Wierook Te Gebruiken

Wierook ruikt niet alleen erg lekker, ook vult het de lucht met diverse fytochemische stofjes. Het soort moleculen dat vrijkomt, is afhankelijk van de gebruikte planten. Bijna alle planten bevatten terpenen — aromatische stoffen met een unieke geur. Meer dan 40.000 van deze vluchtige koolwaterstoffen komen voor in het plantenrijk en veel daarvan produceren subtiele veranderingen in de stemming, helpen je om beter te focussen en hebben zelfs rustgevende of slaapbevorderende effecten.

Waarvan zijn wierookstokjes gemaakt?

Waarvan zijn wierookstokjes gemaakt?

Wierookstokjes bestaan uit aromatisch plantmateriaal met een specifieke geur en brandbaar vulmateriaal dat alle ingrediënten bijeenhoudt. Veel gebruikte planten en plantaardige materialen voor wierook zijn:

Na verwerking wordt het poeder van deze planten gecombineerd met natuurlijk bindmateriaal, zoals steenkool of houtas, waardoor het langzaam brandt en de structuur behouden blijft.

Gerelateerd artikel

Zo Maak Je Kruidenwierook Voor Een Ontspannen Sfeer In Huis

Zijn wierookstokjes schadelijk?

Zijn wierookstokjes schadelijk?

Omdat wierookstokjes verbranden, ontstaan hierbij kankerverwekkende stoffen en andere mogelijk schadelijke stofjes, zoals koolstofmonoxide. In onderzoek naar de effecten van wierook op de menselijke gezondheid, hebben wetenschappers een verband gevonden tussen wierook branden en bepaalde gezondheidsklachten.

Onderzoek uit Singapore toonde bijvoorbeeld een verhoogd risico op longkanker aan na langdurige blootstelling aan rook van wierook en een studie uit China wees op een hoger risico op een hoge bloeddruk.

Deze risico’s moet je natuurlijk niet lichtzinnig opvatten, maar als je met mate wierookstokjes brandt, zijn er ook positieve effecten voor lichaam en geest. Alles wat helpt om meditatie te verdiepen, de geest te laten focussen en je stemming te verbeteren, kan helpen om spanning te verlichten. En spanning is iets wat aan veel hedendaagse ziekten ten grondslag ligt.

Word je high van wierook?

Word je high van wierook?

Dat hangt ervan af. Omdat je diverse soorten plantmateriaal kunt gebruiken voor wierookstokjes, verschillen de effecten nogal. Veel kruiden die men tegenwoordig gebruikt voor aromatische bereidingen hebben echter geen psychotroop of bedwelmend effect; ze ruiken vooral prettig.

Er zijn ook soorten die subtiele effecten geven. Planten als rozemarijn en hop bevatten bijvoorbeeld veel van het terpeen myrceen, een molecule die een ontspannend effect heeft als je het inademt. Wierook op basis van citrus geeft echter veel limoneen af. Dat is een terpeen dat geassocieerd wordt met focus en concentratie.

Maar deze effecten zijn onbeduidend en absoluut niet psychotroop. Het komt niet vaak voor, maar als je wierook maakt met gedroogde wiet, zou je de lucht in principe met THC en andere cannabinoïden vullen, alleen die concentratie is dusdanig laag dat het geen merkbaar effect geeft.

Hoe werkt olibanum?

Olibanum (frankincense) is afkomstig van de Boswellia, een boom die van oorsprong in de droge en bergachtige streken van India, Afrika en het Midden-Oosten voorkomt. Al sinds de oudheid gebruikt men deze boom en de aromatische hars heeft bij verbranding een zoete, houtachtige geur.

Het interessante is dat het sap van de boom ook moleculen produceert die de wetenschap als psychoactief heeft bestempeld. Onderzoekers aan de John Hopkins University hebben aangetoond dat men dit middel wereldwijd in spirituele en religieuze ceremonieën gebruikt — de molecule incensole acetaat richt zich op receptoren in de hersenen die met warmte en emoties geassocieerd worden.

Tips voor veilig wierook branden

Tips voor veilig wierook branden

Het branden van wierook helpt je om even los te komen van alledaagse zorgen. Gebruik deze tips om veilig wierook te branden.

Exclamation%20Mark

Gebruik een wierookhouder

Leg je brandende wierookstokjes altijd in een daarvoor ontworpen wierookhouder. Deze houders hebben een hittebestendig plateau voor de sintels. Daarmee beperk je het risico op brandgevaar.

Exclamation%20Mark

Adem de rook van een wierookstokje nooit direct in

Je moet de rook die vrijkomt van een wierookstokje nooit rechtstreeks inademen. Hoewel deze rook stoffen uit planten bevat, zitten er ook dingen in die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie. Er kunnen daarbij sporen van contaminanten in zitten. De stoffen zijn niet bedoeld voor inhalatie, maar om een aroma in de atmosfeer te brengen.

Exclamation%20Mark

Laat brandende wierookstokjes nooit zonder toezicht achter

Wierookstokjes brengen een risico op brandgevaar met zich mee. Door huisdieren, kinderen en windvlagen kunnen ze omvallen, waardoor ze met ontvlambaar materiaal in contact kunnen komen. Houd je wierookstokjes altijd goed in de gaten om ongelukken te voorkomen.

Exclamation%20Mark

Gebruik ze in een grote en goed geventileerde kamer

Gebruik wierookstokjes alleen in een grote en goed geventileerde kamer. De rook zal een kleinere ruimte snel vullen en kan dan de ogen en longen irriteren.

Exclamation%20Mark

Gebruik wierookstokjes met mate

Wierook heeft een positief effect, maar op de lange termijn kan het schadelijk zijn. Gebruik wierookstokjes alleen bij incidentele rituelen en alleen wanneer je ze nodig hebt. Als je ze dagelijks gebruikt, is het risico op negatieve effecten groter en wordt de ervaring ook minder uniek.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Bronnen
  • (n.d.). Acta Horticulturae - https://www.actahort.org
  • (2015/12/01). Effect of olfactory stimulation of isomeric aroma compounds, (+)-limonene and terpinolene on human electroencephalographic activity - ScienceDirect - https://www.sciencedirect.com
  • (n.d.). Burning incense is psychoactive: New class of antidepressants might be right under our noses - https://www.sciencedaily.com
  • Jeppe T. Friborg, Jian-Min Yuan, Renwei Wang, Woon-Puay Koh, Hin-Peng Lee, & Mimi C. Yu. (2008/10/10). Incense use and respiratory tract carcinomas: a prospective cohort study - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  • Mohd. Razali Salleh. (2008, October). Life Event, Stress and Illness - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  • Xiuling Song, Wenjun Ma, Xiaojun Xu, Tao Liu, Jianpeng Xiao, Weilin Zeng, Xing Li, Zhengmin Qian, Yanjun Xu, & Hualiang Lin. (2017, July). The Association of Domestic Incense Burning with Hypertension and Blood Pressure in Guangdong, China - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken