Blog
Wierook
4 min

7 Redenen Om Wierook Te Gebruiken

4 min

Het gebruik van wierook is niet uitsluitend bedoeld voor religieuze activiteiten of momenten van zelfreflectie. Gebruik het thuis, op kantoor of om ongewenste geurtjes te verdoezelen. Het moment is gekomen om de mogelijkheden van wierook te onderzoeken. Je zult ontdekken dat het branden van wierook diverse activiteiten verbetert.

Binnen het Boeddhisme, het Hindoeïsme en het Christendom gebruikt men wierook als middel om goed karma te genereren of een alwetende god te behagen. Maar de voordelen van wierook reiken veel verder. Het enige verschil is dat veel religieuze leiders allang wisten wat de kracht van wierook is voordat de wetenschap erachter kwam.

HET BRANDEN VAN WIEROOK IS INTERESSANTER DAN JE DENKT

Onze reukzin is direct verbonden met onze hersenen. Er is geen tussenpersoon die bemiddelt bij de sensatie. Een bepaalde geur doet ons soms onmiddellijk denken aan een plaats, herinnering of persoon. Het opent ook de verbeelding en helpt ons een nog onbekend scenario te bedenken. Zelfs als je wierook uitsluitend praktisch gebruikt en niet spiritueel, is de geur nog steeds prettiger dan bijvoorbeeld natte hond of muffe rook.

Gerelateerd artikel

Alles Over Wierook: Oorsprong, Soorten En Voordelen

Maar het branden van wierook blaast bovendien nieuw leven in verschillende activiteiten.

MEDITATIE

MEDITATIE wierook

Het branden van wierook is dus voordelig. Meditatie lijkt een passende activiteit om mee te beginnen. Bij meditatie draait het om het leegmaken van de geest, terwijl je focust op een enkel, kalmerend element. In een meditatieve toestand, verscherp je de zintuigen, waardoor je de meest subtiele veranderingen oppikt. Als je jouw meditatie naar een nieuwe spirituele hoogte wilt tillen, probeer dan eens Aastha Nag Champa of Goloka Nag Champa Dhoop te branden.

Beiden zijn afkomstig uit India, waar het branden van wierook ontstaan is. Aastha Nag Champa heeft bloemrijke ondertonen. Deze zijn bijzonder effectief in het verwijderen van muffe geurtjes. Zuiver de ruimte om je heen en geniet van onwrikbare focus. De tweede optie, Goloka Nag Champa Dhoop, is ook geweldig als het gaat om het verdoezelen van verschaalde aroma's. De geur is prettig en ideaal om op te focussen tijdens meditatie. Beide aroma's gebruikt men al eeuwen bij Hindoe-ceremonies. Vertrouw er dus op dat ze zijn geprobeerd, getest en spiritueel geverifieerd.

ONTSPANNING EN SLAAP

Lavendel Voor Ontspanning En Slaap

Iedereen profiteert van een goede nachtrust of momenten van ontspanning. De moderne technologie probeert deze activiteiten vaak te verstoren. Toch kun je de controle terugkrijgen met wierook. Op dezelfde manier waarop je tijdens meditatie je focus verbetert met geuren, kun je je ook concentreren op het vertragen van je ademhaling en tegelijkertijd je hartslag.

Het branden van wierook is veelzijdig. Dit betekent ook dat je aroma's kunt combineren. Denk aan lavendel, sandelhout of rozemarijn tijdens een bad of het luisteren naar kalmerende muziek. Als je liever een enkele soort kiest, ga dan voor lavendel. Deze plant bevat linalool, een krachtig terpeen. Deze aromatische verbinding heeft een kalmerend effect, waardoor het ideaal is voor het slapengaan. De therapeutische voordelen van linalool zijn wetenschappelijk bewezen.

Gerelateerd artikel

De Beste Wierook Voor Ontspanning En Slaap

Ontspannen met wierook is dus veel meer dan alleen vertrouwen op de leer van oude culturen. Het kan een cruciaal hulpmiddel zijn in het herwinnen van je mentale welzijn uit onze door technologie aangedreven gemeenschap.

INSPIRATIE EN CREATIVITEIT

INSPIRATIE EN CREATIVITEIT palo santo

Misschien heb je nog nooit een kersenboom zien bloeien. Maar is het dan niet vreemd dat een geur die het aroma nabootst, levendige beelden kan opwekken? Of dit beeld 100% accuraat is, is niet relevant. Het is wel relevant dat een geur je verbeelding kan aanwakkeren en een idee of opvatting kan vormen. Als je geuren op deze manier bekijkt, is het alleen maar logisch om wierook te branden om de creativiteit op te wekken. Als je dagelijks naar dezelfde plekken reist, of thuis werkt en naar dezelfde vier muren staart, kan het lastig zijn om de benodigde inspiratie te vinden.

Dankzij een geur ervaart de geest iets wat niet direct voor ons staat. Hierdoor ontketenen we ons uit de dagelijkse routine. Deze sensatie moedigt creativiteit aan. Palo Santo, een boom die van nature in Zuid-Amerika groeit, is de perfecte kandidaat. De wierook wordt gebruikt tijdens Ayahuasca ceremonies en gewaardeerd vanwege de stimulerende eigenschappen.

SEKS

Seks Nag Champa

Geur is de kern van paringsrituelen en de aantrekkingskracht van potentiële partners. Dit is al zo sinds onze prehistorische voorouders door het land zwierven. Het proces van het vinden van partners is tegenwoordig meer geavanceerd, maar komt nog steeds neer op dezelfde kernprincipes. De geur van iemand verhoogt de spanning, wekt prettige gedachten op en helpt om in de stemming te komen. Wierook is geweldig om de geest te zuiveren.

Er zijn duidelijke voordelen als je je geest uitsluitend op je partner richt. Daarnaast kunnen we onze oerinstincten kanaliseren door een bepaald aroma te gebruiken. Wierook met muskus moedigt dierlijke driften aan. Vroeger was muskus de geur van zeldzame afscheidingen uit de reproductieve klieren van zoogdieren. De geur van muskus is op zichzelf misschien niet aantrekkelijk. In Sai Baba Nag Champa wierook is de muskus gecombineerd met oliën, bloemen en andere natuurlijke kruiden.

HET ZUIVEREN VAN JE WOONRUIMTE

HET ZUIVEREN VAN JE WOONRUIMTE White Sage

Er gaat niets boven een zuivering van je woonruimte. Of dit nu het opruimen van je kledingkast is, het reorganiseren van je boeken en dvd's of iets drastischer, zoals het opnieuw decoreren van een hele kamer. De sensatie is onbeschrijfelijk. Het gevoel van prestatie in combinatie met de hernieuwde atmosfeer is verfrissend. Tenzij je natuurlijk het belangrijkste aspect mist: de geur in je ruimte.

We weten hoe krachtig onze reukzin is als het gaat om het ophalen van herinneringen of plaatsen die we hebben bezocht. Na al je harde werk wil je toch niet herinnerd worden aan je oude woonkamer door ongewenste geurtjes? Om de fysieke nieuwe inrichting te voltooien, moet je ook het spirituele opnieuw instellen. Indianen gebruiken White Sage om een ruimte te zegenen en te reinigen. Het is ook fantastisch om oude geurtjes te verdrijven. Gebruik White Sage wierook als je je woonruimte wilt reinigen. Je zult merken dat de ruimte een geheel nieuwe persoonlijkheid krijgt.

YOGA

Yoga Wierook

Yoga is een activiteit die synoniem is met kalmte en innerlijke rust. Heb je echter geen ervaring met de cat-cow pose, de veroveraars ademhaling, of de draai van de bharadvaja? Dan kan het lastig zijn de juiste houding te bereiken. Soms leidt zelfs de muziek af. Hetzelfde geldt voor sterke parfum of kunstmatige geuren. Ze verdoezelen misschien de geurtjes van je inspanningen, maar gaan ook ten koste van je focus om flexibel te zijn.

Je raadt vast wel wat de gulden middenweg is... wierook! Bij het beoefenen van yoga is wierook heel gangbaar om je concentratie te verbeteren. Het is subtiel genoeg om niet af te leiden en biedt een prettig aroma. Nag Champa wierook wordt veel gebruikt bij meditatie, religieuze rituelen, sjamanistische reizen en yoga. Vanwege de historische oorsprong staat Nag Champa bekend als een hoogwaardige wierook. Gelukkig hoef je niet naar India te reizen om de yoga-verbeterende Ajaro Nag Champa in handen te krijgen. Dit is de ideale metgezel voor de beginnende of gevorderde yogi. Je geniet van focus en helderheid om die lastige poses te bereiken.

MEER POSITIVITEIT

POSITIVITEIT wierook

Positieve vibes of het concept van karma vinden we in vrijwel alle religies, in een of andere vorm. Als je geeft, ontvang je terug. Dit doe je door het geven van cadeaus, onbaatzuchtig te zijn of een positieve kijk te hebben op het leven. Voel je je cynisch en pessimistisch door de lawine met e-mails van je werk, files of lawaai van achteloze buren? Dan heb je onmiddellijk wat positiviteit nodig.

Een simpele, effectieve en rustgevende manier om je positiviteit te herwinnen, is het branden van wierook. Maar niet elke wierook is geschikt. Om de meeste voordelen te behalen, kies je voor Nag Champa. Deze bevat namelijk sandelhout. Dit hout heeft een heilige status in India omdat het zegent en geneest. Ook nu nog gebruikt men sandelhout wierook om anderen te zegenen en goedaardige krachten op te roepen. Wie heeft hier nu geen baat bij? Zet die TV uit en je telefoon op stil. Zodra je hebt besloten welk gebied je wilt zegenen, ga je zitten en adem je de opwekkende geuren in van sandelhout.

Herhaal positieve gedachten in je geest. Mocht je ooit aan karma twijfelen, herhaal dan deze zin: "if I deserve it, the universe will serve it."

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken