Blog
Cannabis Effecten Hersenen
3 min

Wat Cannabis Met Je Hersenen Doet

3 min

Cannabis heeft een complexe relatie met ons lichaam en werkt op vele manieren. We leggen hier uit wat het precies in de hersenen doet.

Hoewel cannabis al duizenden jaren door mensen wordt gebruikt, begrijpen we pas een jaar of 20 wat de effecten zijn. Natuurlijk wordt cannabis al decennia gebruikt door wat we de "moderne maatschappij" noemen, maar politiek angstzaaien en hebzucht hebben onderzoek naar de daadwerkelijke effecten lange tijd tegengehouden.

 

Wie niet echt zit te wachten op het lezen van de vele wetenschappelijk onderzoeken, waarin exact wordt uitgelegd hoe de bestanddelen van cannabis werken op ons lichaam, kan dus terecht in dit artikel, waarin we op een zeer basaal niveau uitleggen wat cannabis nou precies doet in onze hersenen.

HET DRAAIT OM DE RECEPTOREN

Cannabis Receptoren

De bestanddelen in cannabis zijn in staat samen te werken met ons lichaam, dankzij het endocannabinoïdensysteem. Dit is een systeem van receptoren in ons lichaam, die speciaal ontworpen is om zich te binden aan cannabinoïden, zoals diegenen gevonden in cannabis. Naast de weinige, gelijksoortige chemicaliën die we natuurlijk produceren, is cannabis in feite tot nu toe de enige bron die cannabinoïden bevat, vandaar dat het ook het endocannabinoïdensysteem is genoemd. We bezitten dit systeem allemaal; het lijkt erop dat we geëvolueerd zijn om cannabis te gebruiken!

Hoewel we hier de nadruk leggen op de hersenen, is het endocannabinoïdensysteem verspreid door het hele lichaam. De receptoren bevinden zich zo ongeveer overal waar het centrale zenuwstelsel zich bevindt. Dit verklaart ook waarom de diverse cannabinoïden in cannabis variërende effecten opwekken in het lichaam. De receptoren worden gesplitst in twee verschillende categorieën: CB1 receptoren, die in de hersenen worden gevonden en CB2 receptoren, die in de rest van het lichaam worden gevonden.

VAN HET BLOED NAAR HET BREIN

Cannabis: Van Het Bloed Naar Het Brein

Zo, nu we dus besproken hebben hoe de bestanddelen van cannabis werken op de hersenen, wordt het tijd om te kijken naar wat het daadwerkelijk doet. Laten we stellen dat je een joint rookt: Wanneer je de rook inhaleert, zullen cannabinoïden, zoals THC, door je longen passeren en direct je bloedbaan bereiken. Vanaf hier worden ze meegevoerd naar de hersenen, waar cannabinoïden zich zullen binden aan de receptoren.

Effecten Van Cannabis MunchiesMUNCHIES: HET ZIT ALLEMAAL IN JE HOOFD

Een van de meest beruchte, maar geliefde effecten, die cannabis heeft op de hersenen, is de illusie van honger, beter bekend als "de munchies". THC bindt zich aan de CB1 receptoren binnen de hypothalamus, een gebied in de hersenen waar de eetlust wordt gereguleerd. Dit zorgt ervoor dat de hersenen signalen uitzenden die het lichaam vertellen dat het honger heeft en dus meer voedsel nodig heeft.

Punt is, dat het lichaam niet echt meer honger heeft, of meer voeding nodig heeft dan normaal; het zijn de cannabinoïden die je hersens laten denken dat dit zo is. Hoewel dit ervoor zorgt dat een normaal, gezond persoon een paar pondjes aankomt, is dit een extreem goede zaak voor mensen die moeite hebben op gewicht te blijven, zoals mensen die lijden aan een gebrek aan eetlust door chemotherapie of een eetstoornis.

Effect Van Cannabis Op TijdsbesefTIJD: EEN HEEL LEVEN IN EEN OOGOPSLAG

Een ander effect van cannabis op de hersenen is een veranderd tijdsbesef. Zoals velen van ons zelf al hebben ervaren, kan cannabis een cerebraal stimulerend effect hebben. Dit komt omdat cannabis effect heeft op het dopamine systeem in de hersenen. Deze feel-good chemische stof is een van de hoofdredenen waarom het roken van cannabis zo prettig is, maar het zorgt er ook voor dat het lijkt alsof dingen sneller gebeuren dan daadwerkelijk het geval is. Dit, gecombineerd met het effect van cannabis op het kortetermijngeheugen (zie hieronder), kan ervoor zorgen dat uren minuten lijken en minuten uren.

Effect Van Cannabis Op Je GeheugenGEHEUGEN: GEBEURDE DAT NOU ECHT?

Het laatste, grote effect van cannabis op de hersenen is de mogelijkheid om geheugen te verstoren en te wissen. Geen zorgen, ondanks wat boeroepers wellicht beweren, zal het roken van een joint je geheugen niet permanent vernietigen, maar het kan zeker je geheugen beïnvloeden tijdens de periodes dat je high bent. Dit komt omdat de hippocampus (een gebied in de hersenen die wordt geassocieerd met het kortetermijngeheugen) een zeer hoge concentratie CB1 receptoren heeft.

Als deze receptoren verbonden zijn met THC en andere cannabinoïden, wordt de functie van het kortetermijngeheugen tijdelijk verstoord. Dit is geen lange termijn termijn effect van cannabis gebruik, omdat de functie weer wordt hervat zodra de high verdwijnt, maar het geeft wel aan hoe sommige varianten, zoals Amnesia Haze, aan hun naam gekomen zijn!

ALLES SAMENBRENGEN OM HET MENSELIJK RAS TE HELPEN

Alles Samenbrengen Om Het Menselijk Ras Te Helpen

Of deze effecten gewenst zijn, hangt af van de persoon, maar allemaal samen hebben ze veel mogelijkheden om mensen te helpen die het nodig hebben. Het verklaart ook waarom cannabis zo goed voelt.

Natuurlijk hebben we het nog niet echt gehad over wat cannabis kan doen in het lichaam maar zelfs alleen kijken naar de effecten van cannabis op de hersenen, kan veel inzicht bieden in de mogelijkheden. Hier zijn 5 aandoeningen die volgens onderzoek baat zouden kunnen hebben bij de manier waar op cannabis de hersenen beïnvloedt.

 

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Bronnen
  • (n.d.). RIA neuroscience study points to possible use of medical marijuana for depression - https://www.buffalo.edu
  • Rhyne DN, Anderson SL, Gedde M, & Borgelt LM. (2016 May). Effects of Medical Marijuana on Migraine Headache Frequency in an Adult Population - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  • Simone Tambaro, & Marco Bortolato. (2012/04/04). Cannabinoid-related agents in the treatment of anxiety disorders: current knowledge and future perspectives - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  • Vigil JM, Stith SS, Diviant JP, Brockelman F, Keeling K, & Hall B. (07/11/2018). Effectiveness of Raw, Natural Medical Cannabis Flower for Treating Insomnia under Naturalistic Conditions - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Effecten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken