Blog
Maakt Cannabis Echt Creatiever?
3 min

Maakt Cannabis Echt Creatiever?

3 min

Bob Marley, Jay-Z en Lady Gaga beweren allemaal dat cannabis heeft bijgedragen aan hun creativiteit. Bestaat er dus een kans dat Jan met de Pet ook een kans heeft op meer succes door het roken van cannabis?

Het lijkt er vaak op dat meer creativiteit, als een gevolg van het gebruik van psychoactieve stoffen, een bijna gegarandeerde bijwerking is. De meest alledaagse types zien dingen waar ze eerst alleen maar van konden dromen en voelen een inspiratie om creatief aan de slag te gaan. Ons geliefde kruid is niet anders en veel invloedrijke personen erkennen dat een aantal van hun meest geliefde creaties tot leven zijn gekomen onder invloed van cannabis. Is dit wederom een populaire, culturele hype? Het lijkt erop dat dit een gevalletje volk versus wetenschap is, waarbij de wetenschap beweert dat THC geen creativiteits-versterkende effecten heeft, volgens onderzoek uit 2014.

Gerelateerd artikel

Top 10 Cannabis Strains Om Je Creativiteit Te Verbeteren

Gaat het hier om een soort placebo-effect en losgeslagen generalisatie, ondersteund door het verlangen van de massa om onderdeel te zijn van de creatieve kunsten? Cannabis beschouwen als een manier om creativiteit te "verbeteren", zou zeker deuren openen voor mensen die dachten dat dit niet mogelijk was. Laten we beginnen met wat er wordt beweerd, als het gaat om het gebruik van cannabis als ondersteuning voor creatieve uitspattingen.

Wat de mensen beweren

Wat De Mensen Beweren

Citaten van beroemde, creatieve gebruikers zijn er in overvloed. Musici, auteurs, ondernemers en natuurlijk filosofen loven cannabis omdat het een nuttig effect zou hebben op de creativiteit. Het komt waarschijnlijk niet als verrassing dat een artiest als Bob Marley ooit gezegd heeft:

"Muziek en kruid gaan hand in hand. Ik rook al heel lang. Al sinds 1960, toen ik begon met zingen."

Een meer recente artiest is bijvoorbeeld Jay-Z:

"Ik rookte wat wiet en zo voltooide ik Izzo."

Als je het succes van deze twee artiesten overweegt, is het niet gek dat je ook een stukje van deze creatieve taart wil hebben, hoe klein ook. Als cannabis wat te maken heeft met dit succes, is het geen wonder dat mensen naar cannabis grijpen als een manier om een writers block te overwinnen of de creativiteit te stimuleren. Over deze twee artiesten kan echter veilig worden beweerd dat ze ook zonder het gebruik van cannabis, meerdere succesvolle prestaties hebben neergezet, dus gaat het er dan meer om hoe creatief een persoon van nature is?

Wat de wetenschap zegt

Wat de wetenschap zegt

In een onderzoek1, uitgevoerd in 2014 door het Instituut van Psychologie aan de Universiteit Leiden, is ontdekt dat het ontvangen van een hoge dosis THC een negatief effect had op het vermogen van een deelnemer om gestelde taken op te lossen.

In het onderzoek werden 54 cannabis gebruikers in 3 groepen verdeeld. De deelnemers van de eerste groep ontvingen elk 22mg THC; de tweede groep 5,5mg en de derde groep ontving een placebo. De kandidaten wisten zelf niets over de ontvangen dosering en de cannabis werd via een vaporizer geconsumeerd. De gebruikte proeven draaiden om het testen van hun divergent en convergent denken. Divergent denken draait om het bedenken van meerdere antwoorden, terwijl convergent denken beperkt is tot enkele mogelijke antwoorden. In dit geval, was de eerste test "Bedenk zoveel mogelijk toepassingen voor een pen" terwijl de tweede test bestond uit "Wat is het verband tussen de woorden 'tijd', 'haar' en 'strekken'".

Hoewel deelnemers in de groepen met lage dosering of het placebo betere creatieve denkvaardigheden lieten zien, vergeleken met de groep op een hoge dosering, waren er geen tekenen van verhoogde creativiteit in hun prestaties. In dit geval, verwerpt dit onderzoek elke bewering dat het roken van cannabis het vermogen om creatief te denken verhoogt. Maar omdat zoveel, beroemde en niet beroemde, mensen beweren dat cannabis versterkend werkt, moet er toch meer aan de hand zijn...

De middenweg

De middenweg

Met een volmondig "ja" van veel mensen met betrekking tot verbeterde creativiteit door cannabis gebruik, was het onderzoek vast niet doorslaggevend genoeg; er lijkt een stukje van de puzzel te ontbreken. Om de creativiteit stimulerende effecten van cannabis te begrijpen, moeten we eerst begrijpen wat de hersenen in eerste instantie creatief maakt. Bij het voltooien van creatieve taken, zullen zeer creatieve personen een hogere basislijn hebben voor frontale kwab activiteiten (het voorste gedeelte van de hersenen), tijdens de uitvoering van creatieve taken.

De frontale kwab verhoogt de creativiteit op twee manieren: Allereerst functioneert het als hoofdkwartier voor divergent denken, het vermogen om problemen op te lossen met een variatie aan antwoorden of "buiten de box" te denken, om er maar eens een populaire uitdrukking in te gooien. Ten tweede is het de gastheer van de nucleus accumbens, een verzameling van neuronen die een belangrijke rol spelen bij beloning, plezier, gelach, verslaving en ritmische timing voor muzikanten.

Gerelateerd artikel

Wat Cannabis Met Je Hersenen Doet

Dus hoe staan frontale kwab activiteiten in verhouding met cannabis en de invloed op de creativiteit? Het is aangetoond dat marihuana de activiteit in de frontale kwab verhoogt, door de cerebrale bloedstroom naar dit gebied te verhogen. Bij het creatief denken, heeft het frontale deel van je hersenen meer energie nodig. In dit geval brengt deze verhoogde bloedstroom dus de benodigde glucose en zuurstof. Als cannabis de bloeddoorvoer naar de hersenen vergroot, kunnen diegenen met een hoge basislijn de creativiteit behouden of vergroten, terwijl die van anderen zou afnemen, omdat ze de stimuli van de verhoogde cerebrale bloedstroom missen.

Conclusie

Hoewel er niet getwijfeld kan worden aan een aantal van de onderzoeken naar dit onderwerp, is er nog steeds een overweldigende respons van individuele gebruikers, die melden dat cannabis hen heeft geholpen of ondersteund als het gaat om creatief denken. We hebben allemaal dat zalige gevoel van euforie, dat cannabis opwekt, ervaren, waarbij onze zintuigen samensmelten. Het kan zomaar zijn dat deze door cannabis gecreëerde toestand ervoor zorgt dat we meer ontvankelijk zijn.

Met vervaagde zintuigen, denken we minder kritisch over de wereld om ons heen en uiteindelijk dat schilderij, muziekstuk of idee dat voor ons ligt. Een ding is echter zeker: Er is nog niets zeker over dit fel besproken onderwerp. Meer onderzoek is nodig voor dat er een definitief ja of nee antwoord kan worden geconcludeerd, maar intussen wordt het natuurlijk sterk aangeraden je eigen onderzoek te doen!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Bronnen
  • Kowal MA, Hazekamp A, Colzato LS, van Steenbergen H, van der Wee NJ, Durieux J, Manai M, & Hommel B. (2015 Mar). Cannabis and creativity: highly potent cannabis impairs divergent thinking in regular cannabis users - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Effecten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken