Blog
Cannabis Iconen
5 min

Top 5 Cannabis Iconen: Noemenswaardige Tokers Uit Het Heden En Het Verleden

5 min

Zamnesia's lijst met de top 5 cannabis iconen bevat verwachte favorieten, maar ook verrassende aanvullingen! Ontdek welke de lijst hebben gehaald, maar ook de eervolle vermeldingen die bijna een plek op de lijst veroverden.

Wat definieert een stoner icoon? Moet je simpelweg beroemd zijn en veel wiet roken of zijn er specifiekere criteria? Over het algemeen zijn ware cannabis iconen personen met een oprechte toewijding aan de cannabiscultuur en een grote liefde voor de plant. De iconen op onze lijst zijn interdisciplinaire creatieve artiesten met verschillende talenten, zakelijke ondernemingen en filantropische projecten. Zij maken altijd tijd vrij voor een lekkere rooksessie. Gewoon omdat ze zijn wie ze zijn, tillen ze zichzelf en de cannabis gemeenschap naar een hoger niveau.

CANNABIS ICONEN: ZAMNESIA'S TOP 5 VAN BEROEMDE STONERS

Zelfs in de meeste donkere, geheimzinnige tijden, vond cannabis altijd een vriend in artiesten en creatievelingen over de hele wereld. Deze multi-invloedrijke iconen zijn in de eerste plaats bekend vanwege hun werk als muzikant, acteur, schrijver en dergelijke, maar het zijn ook de stoners die we bewonderen.

Deze personen hebben zichzelf bewezen in hun eigen branche, maar nemen hun stoner reputatie aan, en geven hier hun eigen draai aan met het oog op een positieve connotatie. Hieronder vind je onze top 5 cannabis iconen - nieuwe en oude legenden uit de wereld van de kunst en cultuur. Grijp je stash en lees snel verder om meer te weten te komen over de meest invloedrijke potheads aller tijden.

#5 RIHANNA

Rihanna draagt zonder twijfel de fakkel binnen de hedendaagse popcultuur als het gaat om krachtige, getalenteerde vrouwen die schaamteloos cannabis roken. Ze wordt geprezen om haar steeds complexere, populaire muziek (en domineert bijna elke rode loper) en dus willen musici, modeontwerpers en cannabis rokers allemaal een stukje van Rihanna hebben. Helaas is dat niet zo gemakkelijk want ze vliegt de hele wereld over, van artikel naar artikel en van fotoshoot naar fotoshoot. Maar maak je geen zorgen, want volgens Twitter en diverse paparazzi vindt Rihanna altijd een momentje om te genieten van een joint, blunt of waar ze ook maar trek in heeft.

Probeer een foto te vinden van deze R&B godin, rokend op een strand, zonder zelf een ticket te boeken naar het dichtstbijzijnde kustgebied. De druk om haar icoon-status te behouden ligt natuurlijk hoog, dus is er een betere manier om te ontspannen dan te genieten van wat krachtig kruid? Rihanna's openlijke wiet-gewoonten hebben haar echter weleens in de problemen gebracht. Zo werd ze verbannen uit een hotel in haar geboorteland Barbados, omdat ze flink gerookt had tijdens haar verblijf.

Rihanna, nu ook het brein achter haar eigen fashion label "Fenty", blijft verrukkelijke foto's delen waarop ze joints rolt, rookt en geniet van alle cannabis die ze in handen kan krijgen. Met haar progressieve politieke mening en haar enorme invloed op de jeugdcultuur, is Rihanna een cannabis icoon die het vereren waard is.

#4 WILLIE NELSON

Er zijn niet veel cannabis activisten zoals Willie Nelson. De Outlaw Country-muziek-ster was vanaf dag één al een buitenbeentje en creëerde een uniek personage dat zich inzet voor wiet. Willie is medevoorzitter in de adviesraad van de non-profit organisatie NORML (The National Organization for the Reform of Marijuana Laws). Willie neemt cannabis serieus en is zelfs gearresteerd tijdens zijn missie om de substantie te normaliseren.

Willie's beroemdheid heeft hem in staat gesteld een uitgesproken geluid te laten horen dat voor gelijke delen bestaat uit countrymuziek en gesproken gedichten. Hij verwerkt zijn politieke standpunten en activisme in zijn muziek en zingt over een groot aantal kwesties. De artiest is waarschijnlijk het meest bekend door het succes van twee van zijn eerdere LP's; "Shotgun Willie” (1973) en “Red Headed Stranger” (1977). Willie's ontspannen, achteroverleunende, eigentijdse songwriting-stijl zorgt voor een legendarisch erfgoed dat al bijna 70 jaar omvat.

Tegenwoordig is Willie de eigenaar van Willie's Reserve en verkoopt hij een lijn met cannabisproducten, van accessoires en bloemen tot vape capsules en edibles. Hoe kan het dat Willie nog zo lekker bezig is op zijn 84ste? Schijnbaar rookt hij dagelijks cannabis en is zijn kortetermijngeheugen aangetast. Zijn open karakter en oprechte vrije geest bevestigen dat hij een gulle lone ranger is voor de countrymuziek. Het maakt hem ook een echt rolmodel voor cannabis activisten over de hele wereld.

#3 CHEECH EN CHONG

Het ontstaan van de cannabis iconen Cheech en Chong is echt legendarisch. Het duo ontmoette elkaar in de jaren zestig in Vancouver, BC, aan de Canadese westkust. Ze werden al snel vrienden en succesvolle comedy partners. De twee namen een aantal veelgeprezen comedy albums op, die met een Grammy werden bekroond, en werden in 1978 op slag wereldberoemd met hun debuutfilm "Up in Smoke". Deze low-budget stoner comedy groeide uit tot een van de meest prestigieuze cannabis-films aller tijden.

"Up in Smoke" heeft dan misschien niet het soort kritiek ontvangen waarmee belangrijke filmprijzen worden gewonnen, maar was commercieel succesvol genoeg voor meerdere vervolgen en tientallen jaren van tv-optredens en filmrollen voor de twee. De ervaringen van Cheech en Chong in de hoogtijdagen van de tegencultuur in de jaren zestig en zeventig, zorgden ervoor dat ze erg invloedrijk werden. Ze werden beiden woordvoerders voor cannabis liefhebbers en andere minderheden, aangezien Cheech Latijns-Amerikaans is en Chong Chinees-Canadees.

Als cannabis iconen hebben ze echter niet altijd positief in het nieuws gestaan. In 2003 werd Chong gearresteerd omdat hij online ruim 7.500 bongs had verkocht. Chong en zijn familie waren uiteraard vrij nijdig over deze veroordeling en hebben de rechtmatigheid van de inval fel betwist. Vanwege artistieke verschillen scheidden de wegen van Cheech en Chong in 1985, maar in 2008 volgde er dan eindelijk een reünie voor hun "Light Up America and Canada" comedy-tour".

#2 SNOOP DOGG EN WIZ KHALIFA

Snoop Doggs en Wiz Khalifa's ongeëvenaarde status als cannabis-connaisseurs kan wellicht het beste worden samengevat door hun gezamenlijke nummer "Young, Wild and Free." Met hun relaxte, zorgeloze houding en een flinke dosis verwennerij, zijn Snoop en Wiz ware idolen voor cannabis ondernemers en ontspannen stoners.

Snoop Dogg wordt al met cannabis geassocieerd sinds de start van zijn carrière in de vroege jaren negentig. Snoop wordt geprezen als een van de meest zelfverzekerde rappers van de westkust, maar heeft recentelijk zijn aandacht gericht op een partnerschap met een Canadees cannabisbedrijf en op het ontwikkelen van zijn eigen cannabis productlijn. Op Reddit hield Snoop een "Vraag Me Alles" sessie waarin hij vertelde een onwaarschijnlijk aantal van "81 blunts per dag" te roken. Als dit hem al niet Tha Doggfather of Weed maakt, dan weet ik het ook niet meer.

Voor jongere generaties is Wiz Khalifa wellicht een meer herkenbaar cannabis icoon dan Snoop. Of dit terecht is, doet er niet toe - Khalifa heeft zijn carrière zowat gebouwd op het feit dat hij een onbeschaamde pothead in de rap-wereld is. Gelukkig bezit Khalifa ook het muzikale talent om zijn carrière in stand te houden, wanneer hij geen baanbrekende mobiele apps ontwikkelt, zoals “Wiz Khalifa’s Weed Farm" uit 2017. In samenwerking met RAW heeft hij zijn eigen lijn met accessoires uitgebracht. Ook heeft hij, zoals het een echte icoon betaamt, een Wiz Khalifa Kush cannabisplant ontwikkeld.

#1 BOB MARLEY

Er is genoeg ruimte op deze lijst voor nieuwe iconen, maar het is ondenkbaar om Bob Marley, de culturele cannabis god, niet toe te voegen. Marley was veel meer dan slechts een frequente roker van "kaya", want hij integreerde de liefdevolle geest van cannabis in zijn discografie en de wereld in het algemeen. Naast het feit dat hij een geheel album naar het spul vernoemde, noemde Marley cannabis als de reden voor zijn bekering van het Katholicisme naar de Rastafari-beweging in de jaren zestig. Marley groeide op binnen de Katholieke kerk, maar voelde zich uiteindelijk meer verbonden met de leer van de Rastafari ideologie.

Marley begon als zanger/multi-instrumentalist in Bob Marley and The Wailers, maar ging uiteindelijk solo en vertrok naar het Verenigd Koninkrijk om onder zijn eigen naam twee albums te schrijven en op te nemen. In 1977 verscheen "Exodus", een album dat geprezen werd door critici en fans. Het stond maar liefst 56 weken op rij in de Britse albumlijsten. Het vervolg op "Exodus" wordt beschouwd als Marley's meest cannabis-gerelateerde LP en kreeg de toepasselijke naam "Kaya". In tegenstelling tot zijn eerdere, gezamenlijke werk, lieten Marley's nieuwere albums een meer politiek geladen mentaliteit zien en een open steun voor cannabis.

Marley was van mening dat cannabis spirituele en religieuze toepassingen had. De stoner legende benadrukte constant de zelf-verhelderende vermogens van cannabis en beschreef het vermogen van de plant om innerlijke demonen op te roepen en deze te vernietigen.

EERVOLLE VERMELDINGEN

Waar zouden we zijn zonder de vele, legendarische cannabis iconen die geen plekje op deze lijst hebben veroverd? Neem bijvoorbeeld de filmsensatie Susan Sarandon. Sarandon is altijd een cannabisgebruiker en activist geweest die vele Hollywood evenementen high bijwoonde.

En dan is er nog de comedy acteur en scenarioschrijver Seth Rogen. Rogen verhoogt het niveau van het stoner comedy genre regelmatig, met films als Superbad en Sausage Party.

Fiona Apple levert ook high muzikale kunst. Deze singer-songwriter werd tijdens een tour in Texas opgepakt en gearresteerd voor het bezit van hasj. Apple's fantasierijke muziek past perfect bij een creatieve en verheffende rooksessie.

Patrick Stewart, bij velen bekend als Captain Jean-Luc Picard uit Star Treks "The Next Generation", is wellicht een verrassende aanvulling, maar de acteur heeft recentelijk toegegeven dagelijks te roken! Stewart is een fervent voorstander van uitgebreide cannabis-legalisering. Hij is een geweldig voorbeeld van een eersteklas connaisseur!

De zelf-spottende komiek Sarah Silverman heeft het vaak over cannabis in haar optredens en heeft zichzelf op veel gelegenheden beschreven als diehard stoner.

STONER ICONEN

Alle genoemde beroemdheden hebben op de een of andere manier een rol gespeeld in het doorbreken van het stigma rondom dit prachtige kruid. Ze strijden aan de goede kant, zijn een voorbeeld van tolerantie en verantwoordelijk cannabisgebruik en zijn de titel "Stoner Icoon" waardig. Hopelijk heeft iedereen op een dag dezelfde relaxte en sympathieke houding als het om cannabis gaat. Zoals wijlen de grote Bob Marley al eens zei: "Wiet is de eenwording van de mensheid".

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Celebrities Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken