Blog
De Top 15 Beste Drugsfilms Aller Tijden
7 min

De Top 15 Beste Drugsfilms Aller Tijden (2024 Update)

7 min

Een drugsfilm is meeslepend. Soms geniet je van een bloedstollend verhaal over corrupte agenten of een emotioneel, visueel verbluffend relaas over verslaving. Drugsfilms kunnen luchtig zijn of bloedserieus. Hoe dan ook zijn drugs een centraal thema in moderne cinema. Ontdek hier 15 geweldige films uit dit genre.

Ben je voor je filmavondje op zoek naar een vermakelijk en intrigerend verhaal met een drugsthema? Met deze lijst zit je goed, of je nu op zoek bent naar slechts één film, of genoeg variatie voor de komende weken. Sommigen bieden een lach, anderen een traan en velen houden je op het puntje van je stoel. Hoe dan ook wensen we je veel kijkplezier met deze lijst klassiekers.

Top 15 drugsfilms

Drugs zijn al jarenlang een terugkerend thema in films. Je ziet ze zowel in underground cultklassiekers als Hollywood-blockbusters. Ze maken min of meer deel uit van hun eigen unieke genre. Sommigen verheerlijken de effecten van drugs en de levensstijl van verslaafden. Andere films laten zich niet weerhouden om de minder fraaie realiteit weer geven. Ongeacht de stijl of aanpak, zijn dit soort films vaak vermakelijk of prikkelend. Met dat in het achterhoofd hebben we een top 15 samengesteld. Hier vind je, in willekeurige volgorde, onze selectie drugsfilms die je niet mag missen.

1. Waking Life

Video id: uk2DeTet98o

Ben je op zoek naar een trippy verhaal? Wat denk je van Waking Life? Dit is een hevig gestileerde film waarin een naamloze hoofdrolspeler centraal staat die kampt met een existentiële crisis. Dit klinkt in eerste instantie vrij simpel. Toch biedt het verhaal interessante perspectieven en verschillende filosofieën over het leven. Hierdoor is deze film een perfecte vervanging voor die welbekende diepe gesprekken als je high bent.

De film is gekenmerkt door een fascinerende artistieke stijl waarbij rotoscoping is ingezet. Hierdoor lijken de acteurs met de hand getekend. Waking Life biedt een unieke ervaring, zowel visueel als op het gebied van introspectie.

2. Easy Rider


Video id: GwST6mpT7Ds

We beschouwen Easy Rider als een van de typische Amerikaanse filmklassiekers. Peter Fonda en Dennis Hopper kruipen in de huid van respectievelijk Wyatt en Billy. De twee smokkelen drugs uit Mexico. De film is een vertelling van hun daaropvolgende roadtrip van Los Angeles naar New Orleans. Al hun hoogte- en dieptepunten komen hier voorbij. Neem van ons aan dat er meer dan genoeg hoogtepunten zijn.

Drugs vormen de basis van het verhaal van Wyatt en Billy. Ze zijn de kern van het plot en je ziet diverse scènes over het gebruik van marihuana en LSD. Uiteraard belanden ze in een aantal lastige situaties zodat de film van begin tot eind blijft boeien. Zelfs de soundtrack uit de jaren '60 houdt nog altijd stand. Dankzij al deze factoren is Easy Rider een ongelooflijke filmervaring.

3. A Scanner Darkly

Video id: hkjDUERgCQw

A Scanner Darkly is het geesteskind van de productieve sciencefictionschrijver Philip K. Dick. Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst van Amerika. De 'War on Drugs' is verloren. De film belicht beide kanten van drugsgebruik, maar ook degenen die het aan banden proberen te leggen.

Bob Arctor (gespeeld door Keanu Reeves) bevindt zich in het midden van dit conflict. Arctor is een geheim agent. Hij is belast met de taak om de leverancier te vinden van de mysterieuze drug 'Substance D'. Zelf is hij ook verslaafd en balanceert op een dun koord tussen zijn missie en zijn verslaving. De film is ook visueel indrukwekkend, met een vergelijkbare rotoscopingtechniek als Waking Life. Onze samenvatting doet geen recht aan de daadwerkelijke ervaring. Je moet A Scanner Darkly zelf zien om het te geloven.

4. Spun

Video id: 1kxDvTaP-SU

Spun is een zwarte komedie die zich richt op een groep mensen die betrokken zijn bij een methamfetamine-netwerk. Het daaropvolgende verhaal is bizar. Het gaat in op de gevaren waar alle betrokkenen mee kampen. Denk aan de mensen die verantwoordelijk zijn voor de productie, de dealers en de gebruikers.

De film bevat enkele keiharde en viscerale scènes. Toch komt er ook geslepen, donkere humor voorbij. De soundtrack danken we aan de beste metalbands (er is zelfs een cameo van Judas Priest's frontman Rob Halford). Spun is een spannende, alarmerende belevenis.

5. The Wolf of Wall Street

Video id: iszwuX1AK6A

The Wolf of Wall Street is gebaseerd op de memoires van Jordan Belfort. De film vertelt het schokkende, semi-waargebeurde verhaal van overvloedige luxe, drugs en effectenhandel aan het eind van de jaren ‘80. De cast is fantastisch (Leonardo DiCaprio, Jonah Hill en Margot Robbie) en de film is geregisseerd door de legendarische Martin Scorsese. Dit staat garant voor een geweldige filmervaring.

Leun achterover voor dit maar liefst 179 minuten durende epos. Kijk toe hoe Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) opklimt van een onbeduidende junioreffectenmakelaar tot het hoofd van het beruchte Stratton Oakmonthuis. The Wolf of Wall Street geeft een unieke draai aan het thema opkomst en ondergang. Het is hilarisch van begin tot eind. Als je het ons vraagt, is dit een onvergetelijke film.

6. Limitless

Video id: 4TLppsfzQH8

In Limitless speelt Bradley Cooper Eddie Morra, een worstelende schrijver die gefrustreerd is met zijn leven. Maar dan maakt hij kennis met een nieuwe drug. 'NZT-48' is een pil die alle verborgen potenties ontketent in zijn hersenen. Zo is hij 'limitless' in zijn intelligentie en ambities. Op het eerste gezicht lijkt het leven voor Eddie te verbeteren. Maar de realiteit is niet wat het lijkt en zijn leven loopt drastisch uit de hand. Limitless is een fascinerende sciencefiction-thriller die verrassend uit de hoek komt en een aangrijpende, gedenkwaardige ervaring biedt.

7. Trainspotting

Video id: 8LuxOYIpu-I

Trainspotting is het schoolvoorbeeld van de destructieve effecten en de niet-glamoureuze levensstijl van heroïneverslaving. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Irvine Welsh. We kijken mee in het leven van de verslaafde Mark Renton (gespeeld door Ewan McGregor). Het verhaal speelt zich af in het Edinburgh, Schotland van de jaren ‘90, waar Mark talloze pogingen doet om clean te worden.

Dat blijkt echter niet zo eenvoudig. Dankzij de legendarische scènes is Trainspotting een van de meest populaire drugsfilms ooit.

8. Training Day

Video id: DXPJqRtkDP0

Training Day is meervoudig bekroond. We volgen het verhaal van drugsrechercheur Alonzo Harris (gespeeld door Denzel Washington) die agent Jake Hoyt (Ethan Hawke) moet evalueren.

De film vervaagt de scheidslijn tussen de wet en misdaad. Het wordt namelijk langzaam maar zeker duidelijk dat Alonzo een roekeloze, corrupte agent is die nauw betrokken blijkt bij zowel de Russische maffia als lokale straatbendes. Hij manipuleert en chanteert Jake constant en drijft hem met elk actie verder richting de afgrond. Houd je van misdaadverhalen boordevol met actie? Zet dan Training Day bovenaan je kijklijst.

9. Sicario

Video id: G8tlEcnrGnU

In Sicario wordt het 'oorlogs-aspect' afgebeeld van de 'War on Drugs’. Deze film barst van de actie en richt zich op de inspanningen van een taskforce van de overheid om Mexicaanse drugskartels te bestrijden. Het team schakelt FBI-agent Kate Macer (gespeeld door Emily Blunt) in, die ontdekt dat de methoden van de regering niet bepaald legaal zijn.

Dit wordt nog eens bevestigd wanneer ze de mysterieuze en onheilspellende Alejandro Gillick (Benicio del Toro) binnenhalen. Alejandro heeft een persoonlijke geschiedenis met het kartel en mogelijk een verborgen agenda. Terwijl de ontknoping nadert, geniet je van indrukkende actiescènes in combinatie met een aantal claustrofobische, vaak brute scènes.

10. Fear and Loathing in Las Vegas

Fear and Loathing in Las Vegas wordt door velen gezien als de ultieme drugsfilm. Het is gebaseerd op het semi-autobiografische boek met dezelfde naam van de veelgeprezen auteur Hunter S. Thompson. Het iconische verhaal is geregisseerd door Terry Gilliam en volgt de roadtrip van journalist Raoul Duke en diens advocaat Dr. Gonzo. Geholpen door een assortiment aan intense psychedelische drugs, barst de film van de trippy scènes en hilarische momenten. Deze bizarre film stemt soms tot nadenken. Fear and Loathing in Las Vegas is een film die je aandacht opeist.

11. City of God

Video id: g4sPxzDBcXA

City of God speelt zich af in Rio de Janeiro en het verhaal is recht voor zijn raap en vaak wreed. De film beslaat enkele decennia en gaat over een vriendengroep die als kleine straatcriminelen beginnen maar langzaam maar zeker de macht grijpen. Sommige films verheerlijken het drugsgebruik en de misdaadsyndicaten erachter. City of God is een meedogenloze illustratie van het leven in de favela's. Bendeoorlogen, politiecorruptie en drugskartels volgen elkaar in rap tempo op. Dit zorgt voor een fascinerende filmervaring die nog lang na de aftiteling zal nadreunen.

12. Lock Stock and Two Smoking Barrels

Video id: Y8MXn5No1Jc

Guy Ritchie's spectaculaire regiedebuut, Lock Stock and Two Smoking Barrels, is een typische Britse misdaadfilm. Nadat Eddie een doorgestoken kaartspel heeft verloren, moet hij £500.000 ophoesten om zijn verlies te dekken. Eddie hoort echter dat zijn criminele buren flink wat cannabis hebben gekocht. Samen met zijn vrienden bedenkt hij een plan om ze te beroven.

Gerelateerd artikel

Top 15 Stoner Films

Je raadt het vast, maar niet alles loopt volgens plan, wat resulteert in hilarische scènes. De humor wordt gecompenseerd door enkele zenuwslopende en spannende momenten. Dankzij deze combinatie staat Lock Stock and Two Smoking Barrels bekend als een ware misdaadklassieker.

13. Pulp Fiction

Video id: dZWPL9deY7I

Na de release van Quentin Tarantino's debuut, Reservoir Dogs, wachtte de hele wereld met smart op het volgende avontuur van deze veelgeprezen regisseur. Enkele jaren later zag Pulp Fiction het levenslicht.

Dit is een niet-lineaire film die speelt met je verwachtingen van wat een misdaadfilm zou moeten zijn. Scherpe humor wordt afgewisseld met verschillende, onvergetelijke, intense scènes. Een voorbeeld is de bekende overdosis, waarin de paniek en schuldgevoelens perfect zijn weergegeven. Welk thema ook voorbijkomt; de film houdt zich geen moment in.

Gezien dit alles, is het geen wonder dat Pulp Fiction-posters aan de muren hangen in studentenkamers over de hele wereld.

14. Scarface

Video id: 7pQQHnqBa2E

Scarface is de 'afscheids-liefdesbrief' van schrijver Oliver Stone aan zijn cocaïneverslaving. De film is een remake van de gelijknamige film uit 1932. Mocht je onder een rots hebben geleefd: de film volgt de opkomst van de Cubaanse vluchteling Tony Montana naar de misdaadtop van Miami.

Naarmate de film vordert, ondermijnt zijn cocaïnegebruik uiteindelijk zijn honger naar macht en succes. Met veel geweld en drugsgebruik (schijnbaar werd melkpoeder gebruikt), culmineert dit alles tot één van de spectaculairste confrontaties ooit gefilmd. Door het aangrijpende thema en de perfecte uitvoering is Scarface al tientallen jaren een prestigieuze cultklassieker.

15. Requiem for a Dream

Video id: jzk-lmU4KZ4

Requiem for a Dream is een niet-aflatende kijk op verslaving en de omringende omstandigheden. Alle personages zijn gekenmerkt door unieke persoonlijkheden, ambities en dromen. Dit versterkt de aangrijpende verhalen over heroïne-afhankelijkheid en de daaropvolgende neerwaartse spiraal.

De film draait om gevangenschap, prostitutie en alles daartussenin. Het is duidelijk dat de regisseur en de schrijvers zich geen moment hebben ingehouden bij hun presentatie van het thema. Met een indrukwekkende cast (waaronder Jared Leto) wordt Requiem for a Dream gezien als een van de meest deprimerende, toch inspirerende films ooit gemaakt.

De beste cannabis strains voor een filmavondje

Nu je weet wat je moet kijken, vraag je je waarschijnlijk af wat je tijdens de film moet roken. Daarom hebben we een korte lijst samengesteld met de beste keuzes voor elk genre. Dit is natuurlijk allemaal subjectief, maar we denken dat deze specifieke combinaties het overwegen waard zijn.

Girl Scout Cookies

Girl Scout Cookies (Zamnesia Seeds)

Zoek je naar een full-body, cerebrale high die ideaal is voor elke filmavond? Dan is Girl Scout Cookies de ideale strain voor jou. Zoete snacks en popcorn zijn in dit geval overbodig. Deze strain trakteert op aardse, zoete smaken en aroma's die je meevoeren naar luilekkerland.

In combinatie met een gemiddeld 23% THC, trakteert deze indica-dominante strain op een ontspannende high waarvan je niet in slaap valt. Leun dus lekker achterover, zak weg in je stoel en geniet van de film. Klinkt als een perfecte combinatie, nietwaar?

White Widow

White Widow (Zamnesia Seeds)

Onze lijst zou ongeloofwaardig en incompleet zijn zonder White Widow, een van de beroemdste strains op aarde. Deze populaire indica/sativa-kruising bevelen we van harte aan. Degenen die haar proberen, kunnen dat beamen. De verfrissende dennen- en citrussmaak is verrijkt met ongeveer 18% THC. Verheug je op een verrukkelijke, ontspannende ervaring.

Maar wees op je hoede met White Widow! Ze bevat geen torenhoge hoeveelheid THC, maar is desondanks in staat je knock-out te slaan als je niet oppast. Doseer je inname zodat je het einde van de film haalt!

Purple Kush 

Purple Kush (Kannabia)

Purple Kush is niet alleen een lust voor het oog, want de effecten zijn net zo verbluffend als haar uiterlijk.

Haar subtiele, zoete en kruidige aroma’s en smaken toveren gegarandeerd een glimlach op je gezicht. Die grijns wordt alleen maar groter als de verzachtende sensaties inslaan, aangedreven door 22% THC. Al dit lekkers komt samen bij elk trekje. Smul van deze wiet tijdens je favoriete film.

Dim de lichten, rol je favoriete joint en geniet van een avondje voor de buis!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Nieuws Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken