Blog
Netflix Stoned
5 min

Top 10 Netflix Shows Om Stoned Te Kijken

5 min
News Top Lists

We hebben een Top 10 samengesteld met shows op Netflix die je kan kijken als je stoned bent. Deze lijst is een verzameling van de meest grappige, verontrustende, visueel aantrekkelijke en dramatisch prachtige series die je gewoon kan streamen. Zoek een bong en een maatje en dompel je onder in de wijde wereld van Netflix.

De term "Netflix and Chill" is uitgegroeid tot een bijna tenenkrommende kreet die veelvuldig wordt gebruikt op dating apps. Gelukkig hebben stoners deze slogan ook omarmd om de ongeëvenaarde sensatie van een met cannabis beladen binge-watching sessie te beschrijven. Nu streaming diensten een nieuwe betekenis hebben gegeven aan een avondje voor de buis, hebben kijkers meer toegang tot de verste uithoeken van creatieve content.

"NETFLIX AND CHILL" KRIJGT EEN NIEUWE BETEKENIS MET DEZE LIJST MET MUST-WATCH SHOWS

Dus, waar wacht je nog op? Vul een kom, knaag op een edible, zoek je stormaansteker en verzamel vrienden en hapjes; het is tijd voor Netflix. Hieronder vind je de top 10 met Netflix shows die je stoned kan kijken; sommigen zijn psychedelisch, anderen hilarisch en feel-good, terwijl het geheel wordt afgewerkt met wat populaire juweeltjes. Het spreekt wellicht voor zich, maar het aanbod van Netflix varieert per land. Dit betekent niet dat je shows moet overslaan die niet beschikbaar zijn in jouw land. Streamen via een betaalde dienst is altijd een optie, of je bewandelt de nostalgische route en koopt de DVD-box set. Het maakt niet uit hoe je het doet, maar deze 10 TV-juweeltjes verdienen een plaatsje op je watchlist!

#1 30 ROCK (2006-2013)

30 Rock

Ik zal altijd blijven volhouden dat 30 Rock de leukste "sitcom" aller tijden is. In Tina Fey's onverschrokken, ordinaire, intellectueel-esoterische, vreemde feest volgen we de TV sketch-show schrijver Liz Lemon, de charismatische bedrijfsexpert Jack Donaghy en een groot aantal andere onaangepaste werknemers uit de TV-industrie, gevestigd op 30 Rockefeller Plaza in NYC.

Zoals met de meeste stoner komedies het geval is, worden in 30 Rock slapstickfratsen en onderbroekenlol gecombineerd met kundige observaties van ras- en geslachtspolitiek en dit maakt het een van de meest binge-watch-waardige series ooit. De show wordt opgeleukt met een groot aantal gaststerren, van Oprah Winfrey tot Jennifer Aniston en na een goede 30 Rock sessie verlang je automatisch naar meer. Probeer van dit programma te genieten met wat dabs in handen die het constant oneerbiedige materiaal van de show nog beter maken.

#2 BLACK MIRROR (2011- )

Black Mirror

Niet doorscrollen nu! Black Mirror is echt een van de meest angstaanjagende programma's die ik ooit heb gezien. Waarom? Omdat er niets gruwelijker is dan een griezelig nauwkeurig exposé over de nabije toekomst. Meestal ben ik nauwelijks onder de indruk van Hollywood horrorfilms en na het roken van meerdere kommen kwam ik spontaan terecht in de eerste aflevering van deze sci-fi serie. Het resultaat? Ik raakte overweldigd door emoties.

Tegen de tijd dat ik het einde van het eerste seizoen had bereikt, wist ik zeker dat ik onmiddellijk aan de volgende moest beginnen (uiteraard vergezeld van een nieuwe kom). Al bij al is dit zo'n show waarvan je zal genieten als je graag je eigen grenzen opzoekt en lekker wil griezelen. Hoewel ik niet zeg dat je de hele serie in je eentje moet kijken, wat ik trouwens wel gedaan heb, kan je een aantal bijzonder verontrustende afleveringen kijken (zoals Seizoen 1, aflevering 1 “National Anthem” en Seizoen 2, aflevering 2 “White Bear"). Maak je klaar voor een ongemakkelijke, maar toch opwindende rit.

#3 THAT ‘70S SHOW (1998-2006)

Die wilden Siebziger

Deze ligt misschien voor de hand, maar That ‘70s Show is een betrouwbare komedie die lekker wegkijkt en goede tv is voor op de achtergrond. De oorsprong van de naam is genoeg om de show te bombarderen tot stoner-standaard. Het verhaal gaat dat de producers, na wat problemen met het copyright, gedwongen waren om de hilarische, gegeneraliseerde naam "That ‘70s Show" te gebruiken die ook door het onwetende publiek werd gebruikt.

Een vriendin van mij vertelde me dat ze graag stoned wordt bij series waarin de personages ook roken, omdat het voelt alsof iedereen samen geniet. Gelukkig is That ‘70s Show een paradijs voor stoners; bijna elke aflevering wordt verfraaid met een rookkring in de kelder, waarin de puberende personages elkaars persoonlijkheden aan de kaak stellen, beladen met seksuele spanning.

#4 BOJACK HORSEMAN (2014- )

Bojack Horseman

De laatste jaren heeft Netflix bekendheid gekregen voor het produceren van buitengewoon originele content. Beginnend met drama/komedies als Orange is the New Black, heeft de streaming service de slag inmiddels te pakken met een van de grappigste en emotioneel geanimeerde TV-serie aller tijden: BoJack Horseman.

Ik heb BoJack leren waarderen en het lijkt erop dat dit ook het geval is bij zowel het massapubliek als de critici. De show staat aan het begin van het vierde seizoen en volgt een aan lager wal geraakte acteur (en paard) uit de jaren '90, terwijl hij zijn cynische opmerkingen met de wereld deelt en navigeert door de ups en downs van depressie binnen de oppervlakkige cultuur van het hedendaagse "Hollywoo" (de "D" is gestolen). BoJack is wellicht onbedoeld een van de meest innemende hoofdrolspelers op TV, maar is uitgegroeid tot een waar stoner icoon.

#5 PORTLANDIA (2011 - )

Portlandia

Als Portlander kan ik het natuurlijk niet maken de sensationele serie Portlandia niet op deze lijst te vermelden. Nooit heb ik harder gelachen en was ik verwarder dan bij het stoned kijken naar die eerste seizoenen van dit meta sketch-programma in de studentenkamer van mijn vriend. Portlandia, in de handen van de doorgewinterde komiek Fred Armisen en Carrie Brownstein, de legendarische feministische rocker-die-TV-ster-werd, is door de jaren heen alleen maar meer bizar geworden.

Over het algemeen is Portlandia luchthartig en de schrijvers steken de draak met iedereen in hun cirkel, van hipsters tot voorstedelijke avonturiers. Stoners zijn vaak het doelwit, omdat Portland een van de belangrijkste steden in Amerika is voor recreatieve cannabis. Niet elke parodie in de show komt goed aan, maar dat is wat het leuk maakt. Armisen, Brownstein en Co gaan er vol in, zelfs als de clou wordt gemist door iedereen behalve zijzelf.

#6 BREAKING BAD (2008-2013)

Breaking Bad

Bereid je voor op een wilde rit terwijl je toekijkt hoe Walter White in 5 seizoenen transformeert van burgerlijke scheikundeleraar naar de gevoelloze Heisenberg. Het zal lastig zijn die joint neer te leggen als je Walt zijn sporen als producent van crystal meth ziet uitwissen terwijl hij de krankzinnige junkie en voormalig student Jesse Pinkman "begeleidt". Met een legendarisch optreden van witte-wijn-liefhebbende echtgenote Skyler, is Breaking Bad met gemak een van de meest doordachte televisieseries ooit.

Breaking Bad heeft een trouwe schare stoner-volgers en je kan erop vertrouwen dat de show altijd voorzien is van onvergeeflijke plot twists en dramatische ironie, wat alleen maar verslavend werkt. De serie is een prachtig voorbeeld van het visueel vertellen van een verhaal en geloofwaardig genoeg om de grenzen te laten vervagen tussen de 21ste eeuwse buitenwijk en de mythes van het Wilde Westen.

#7 TWIN PEAKS (1990-1991/2017- )

Twin Peaks

Na een sabbatical van 16 jaar, volgt er eindelijk een derde seizoen. Het esthetisch verbluffende Twin Peaks komt van de hand van de ongeëvenaard verontrustende regisseur David Lynch. Twin Peaks is soms speels en soms ronduit vreemd en bestaat uit een mengelmoes van onconventionele scenario's en personages, die tot het uiterste randje worden geduwd. Kyle McLaughlin kruipt in de huid van de detective Dale Cooper in een serie waarin de duisternis van criminaliteit in een klein stadje wordt gefuseerd met de altijd aanwezige bovennatuurlijke krachten.

De serie staat bekend vanwege de verfraaide, macabere sets, locaties en muses (hallo Lara Flynn Boyle) en is een welkome aanvulling op deze lijst voor stoners die genieten van optische stimulatie en constante voorbodes. De unieke aard van Twin Peaks staat garant voor een fascinerende TV avond door een publiek dat vele generaties overspant.

#8 MAD MEN (2007-2015)

Mad Men

Don Draper van Mad Men is, in zijn nette pak en een drankje in handen, tegelijkertijd indrukwekkend en geruststellend. Dit thema wordt doorgevoerd in de gehele, veelgeprezen serie die zich afspeelt op een reclamebureau in de jaren '60. Hoewel de eerste paar seizoenen enthousiast zijn ondergedompeld in bewerkingen die specifiek bij die periode passen, groeit Mad Men uiteindelijk uit tot een krachtig monster van menselijke emoties en overtuiging.

Je zal met hetzelfde enthousiasme genieten van je blunt als de sigarettenrokers in de show, wachtend op de onthulling van nieuwe ontwikkelingen, terwijl je hoopt dat een van de vele underdogs uit de serie eindelijk een grote doorbraak maakt. Mad Men is een stijlvolle show die het scherm vult met nostalgische snuisterijen die de kijker meer dan een halve eeuw terug in de tijd voeren. Draper is niet altijd aangenaam, maar neemt ons mee naar een ruimte waar slechts een handjevol de kans hebben gehad om als vlieg op de muur te zitten.

#9 STRANGER THINGS (2016- )

Stranger Things

Matt en Ross Duffer's Stranger Things is overgoten met een karakteristieke jaren '80 Spielberg saus en vertelt het verhaal van een verdrietige moeder (Winona Ryder), wiens zoon op mysterieuze wijze is verdwenen. Het is een spookachtig stukje sci-fi theater met twists die ik hier niet durf te onthullen. Stranger Things bestaat uit een getalenteerde cast met jonge acteurs en de serie verspilt geen tijd in het smeden van een aantal van de meest memorabele TV-momenten.

Stranger Things maakt gretig gebruik van het genre en plaagt de kijker met monsterlijke beelden, maar is even vermakelijk als intens. Deze serie heeft een duidelijke richting en zal in de smaak vallen bij stoners die opgegroeid zijn met tienerfilms zoals de Goonies uit 1985 en Stand by Me uit 1986. Seizoen 2 van Stranger Things is een van de meest verwachte premières van 2017 en er worden negen gloednieuwe afleveringen op Netflix verwacht rond Halloween.

#10 CHEF’S TABLE (2015)

Chef's Table

Beter maak je wat hapjes voor je aan deze begint. Chef's Table is een TV programma dat draait om eten. Deze Netflix Original is gecreëerd door David Gelb van Jiro Dreams of Sushi en we volgen één bijzondere chefkok per aflevering. Chef’s Table is gegarneerd met een portie welverdiende food-porn waarvan het water elke stoner in de mond zal lopen en graaft dieper om de psychologie achter het verhaal van elke chef te ontdekken.

Reken er niet op dat je uitsluitend personen ziet uit het fijnproeverscircuit, want in Chef's Table wordt redelijk objectief de aandacht gevestigd op diverse persoonlijkheden, kookstijlen en locaties. Gelb besteedt aandacht aan het voedsel, maar meer aan de ambities en het binnenwerk van deze wereldberoemde chefs; waarom ze deze weg bewandelen, waar ze zich nu bevinden en waar ze naartoe willen. Ongeacht de regio van de desbetreffende chef, zal je bij het kijken naar Chef's Table wensen dat je er eentje op kan steken met deze culinair baanbrekende individuen om vervolgens de munchies te lijf te gaan.

GERELATEERD ARTIKEL
Top 15 Stoner Films

Een joint opsteken tijdens een filmpje is altijd leuk. Nog beter, de helft van de tijd maakt het niet eens uit waar de film over gaat!

 

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zo af en toe dragen schrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
News Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken