Blog
Top 10 Entheogenen
4 min

Top 10 Entheogenen

4 min

Dit zijn de populairste entheogenen die mensen vandaag de dag op grote schaal gebruiken. Deze transcendentale lijst moet je echt even verkennen.

Entheogenen zijn substanties die psychoactieve effecten veroorzaken en die mensen gebruiken voor spirituele, religieuze en recreatieve doeleinden. De mens gebruikt ze al duizenden jaren om bepaalde bewustzijnsaspecten bloot te leggen die nuchter niet toegankelijk zijn.

Entheogenen komen in veel verschillende vormen voor. Paddo's, kruiden, synthetische middelen, brouwsels en zelfs dieren bevatten psychoactieve eigenschappen. Van oeroude stammen tot de moderne samenleving hebben entheogenen een enorme impact gehad op de manier waarop we de werkelijkheid waarnemen.

Ditmaal presenteren wij de meest bekende en opmerkenswaardige entheogene substanties die gebruikers meegevoerd hebben op hun spirituele reis. We maken geen reclame voor de volgende entheogenen. Dit artikel is slechts bedoeld voor educatieve doeleinden.

10. MORNING GLORY

Morning Glory
Ipomoea Tricolor

Morning glory (Ipomoea tricolor) is een entheogene plant met prachtige blauwe bloemen die in het Engels de bijnaam "Heavenly Blue" heeft toebedeeld gekregen. De zaden van deze planten gebruiken mensen als entheogeen. Mexicaanse Native Americans consumeren morning glory al sinds de Azteken om andere bewustzijnsniveaus te verkennen.

Ergine is de belangrijkste psychoactieve substantie. De plant produceert echter ook andere alkaloïden, zoals lyserginezuur hydroxyethylamide en ergonovine. De ervaring van Terence McKenna met morning glory is te vinden in een filmpje op YouTube. Hij bereikte een staat van hypnagogie, nam dansende ratten waar, draaiende geometrische raderen, fantastische visuals en raakte onthecht van het alledaagse.

We wijzen er graag op dat de morning glory zaadjes uit het tuincentrum of van de bloemist meestal giftig zijn. Dat komt omdat er vaak gifstoffen op zitten, zodat het niet mogelijk is ze recreatief te gebruiken.

9. KAVA

Kava
Piper methysticum

Kava (Piper methysticum) induceert anxiolytische en psychoactieve effecten. Deze plant is lid van de peperfamilie en noemen we ook wel "kava kava". De inheemse bevolking van gebieden rond de Grote Oceaan en de Polynesische Eilanden gebruikt het vanwege de kalme en euforische effecten. Het wordt beschouwd als een mild entheogeen.

Om het te gebruiken, maken mensen van de wortels een drankje. Anxiolytische en psychoactieve effecten ervaar je doorgaans na hogere doses. In kleinere hoeveelheden zorgt kava voor ontspannende gevoelens.

8. VLIEGENZWAM

Vliegenzwam
Vliegenzwam

De vliegenzwam (Amanita muscaria) is een entheogene paddenstoel die makkelijk te verwarren is met dodelijke, giftige paddenstoelen. De vliegenzwam bevat iboteenzuur, wat vervolgens omgezet wordt in muscimol om de gewenste psychoactieve effecten te bereiken. Bij onvoldoende omzetting veroorzaakt iboteenzuur ernstige averij.

Van muscimol veronderstellen we dat het sedatieve, dromerige en tripachtige effecten induceert. De Zweedse professor Samuel Ödmann suggereerde in 1784 dat de Berserkers ten tijde van de Vikingen vliegenzwam gebruikt hebben voor het opwekken van woede en extase. Dit entheogeen produceert naar verluidt ofwel "hemelse" of extreem angstaanjagende effecten. Als je de vliegenzwam niet goed bereidt of verwart met een giftige paddenstoel, heeft dat mogelijk ernstige gevolgen. Gebruikers zeggen dat dit entheogeen ook verschrikkelijk smaakt.

7. SALVIA DIVINORUM

Salvia Divinorum
Salvia Divinorum

Salvia divinorum moet je niet met salie voor in de keuken verwarren. Het zijn twee verschillende species uit de lipbloemenfamilie. Salvia divinorum is een bijzonder krachtig entheogeen en eigenlijk maar moeilijk te klasseren samen met andere psychoactieve verbindingen.

De effecten zijn over het algemeen niet euforisch, maar eerder bijzonder vreemd en beangstigend. De plant vind je in het wild in de Sierra Mazateca in de Mexicaanse provincie Oaxaca en de Mazateken hebben het gebruikt voor het opwekken van sjamanistische ervaringen. Salvia kan gekauwd worden en het is mogelijk er thee van te zetten. De Mazateken kauwden het liefst op de bladeren. Salvia divinorum is mogelijk gevaarlijk als je er veel van gebruikt.

Salvia DivinorumBekijk Product

6. LSD

LSD
Lysergeenzuurdi-Ethylamide

LSD (lysergeenzuurdi-ethylamide) is ongetwijfeld het bekendste entheogeen van de 20ste eeuw. Het is een synthetisch middel dat in Basel, Zwitserland, gesynthetiseerd is door de scheikundige Albert Hofmann als onderdeel van een onderzoeksprogramma. Nadat Hofmann het per ongeluk binnenkreeg, was hij de eerste die de entheogene kracht van deze substantie ondervond. Een substantie die feitelijk vorm heeft gegeven aan de hippiecultuur van de jaren '60.

Het weergaloze Woodstock muziekfestival beschouwen we daarbij als de meest omvangrijke, historische locatie voor LSD. Dit entheogeen is verschrikkelijk krachtig, gelet op de minimale hoeveelheid die nodig is voor het ervaren van een "volledige trip". De substantie wordt met water aangelengd en meestal op vrolijke velletjes papier gedruppeld, wat vervolgens ingenomen wordt. De effecten zijn hallucinogeen. Je ervaart interessante hallucinaties en veel gebruikers ervaren tijdens de trip diepzinnige spirituele wijsheid en euforie.

5. SAN PEDRO-CACTUS

San Pedro-Cactus
Trichocereus Pachanoi

De San Pedro-cactus (Trichocereus pachanoi) is een beroemde entheogene cactus die te vinden is in het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte. De San Pedro groeit in bundels uit tot hoge zuilachtige pilaren. Het vroegste bewijs van het gebruik behelst een sculptuur van de Chavín-cultuur die dateert van 1400-400 voor Christus. De sculptuur toont een figuurtje die een San Pedro-cactus vasthoudt.

De effecten worden vaak beschreven als "mannelijk", in tegenstelling tot cannabis, waarvan de werking als "vrouwelijk" wordt aangeduid. Gebruikers van de cactus beschouwen San Pedro vaak als een "grootvader" figuur. De San Pedro-cactus bevat verschillende alkaloïden, zoals mescaline en 5-dimethoxyphenethylamine, beide psychoactieve substanties die transcendentale entheogene ervaringen induceren.

Gerelateerd artikel

San Pedro Cactus: Alles Wat Je Weten Moet

4. IBOGA

Iboga
Tabernanthe Iboga

Iboga (Tabernanthe iboga) is een vaste plant die te vinden is in Gabon en Kameroen. De inheemse bevolking heeft het gebruikt in de strijd tegen afmatting, honger en dorst. Ook is het geconsumeerd als stimulerende substantie, afrodisiacum en als entheogeen middel om contact te leggen met voorouders. Ibogaïne is de belangrijkste psychoactieve verbinding die de plant produceert.

Gebruikers melden dat het vroege herinneringen losmaakt die ze helpt bij het herzien en herwaarderen van hun leven. Het wekt bovendien een droomachtige staat op. De visuele hallucinaties zijn geprononceerder met gesloten ogen.

De effecten van iboga houden ongeveer 4-8 uur aan. Uit een beschrijving uit 1864 op basis van een sample van Griffon du Bellay blijkt dat krijgslieden en jagers het gebruikten om ze tijdens de nachtdienst wakker te houden. De Bwiti geloofsgemeenschap gebruikt iboga als sacrament.

3. PSILOCYBE PADDENSTOELEN

Psilocybe Paddenstoelen
Psilocybe Paddenstoelen

Psilocybe paddenstoelen, doorgaans “magic mushrooms”, “paddo’s” of “shrooms” genoemd, zijn een veel voorkomend entheogeen en verscheidene culturen gebruiken het al eeuwen. Psilocybe is een klasse psychoactieve paddenstoelen van meer dan honderd geïdentificeerde soorten die op verschillende plaatsen van de wereld te vinden zijn.

Tot de populairste varianten behoren de Psilocybe cubensis en de Psilocybe mexicana. De belangrijkste psychoactieve verbindingen die deze paddenstoelen aanmaken, zijn psilocybine en psilocine. Deze paddo's zijn door native Mexicanen “teonanácatl” genoemd, wat “goddelijke paddenstoel” betekent. De meest algemeen waargenomen effecten zijn hallucinaties, euforie en spirituele ervaringen.

Psilocybe PaddenstoelenBekijk Product

2. PEYOTE

Peyote
Lophophora Williamsii

In tegenstelling tot de San Pedro-cactus is Peyote (Lophophora williamsii) een lage, bolvormige cactus. De overeenkomst is de psychoactieve verbinding mescaline. De vroegste verwijzingen naar het gebruik van Peyote dateren van 3780-3660 voor Christus. Daarbij is de cactus geïdentificeerd in Native American graftomben.

Het eeuwenoude indianenvolk de Huichol gebruikte veelal Peyote. De cactus is zo intensief geoogst dat het op de lijst met “bedreigde soorten” is gezet. Tot op de dag van vandaag gebruiken Native Americans dit entheogeen tijdens sjamanistische rituelen.

1. AYAHUASCA

Ayahuasca
Ayahuasca

Ayahuasca bevat het psychoactieve DMT en is waarschijnlijk een van de populairste psychoactieve substanties. 

Dit brouwsel is vooral populair in noordelijke Zuid-Amerikaanse landen, zoals Peru, Bolivia en Colombia. Stamleden van de Urarina, Shuar, Shipibo en Tukano gebruiken ayahuasca voor sjamanistische plechtigheden. Na het drinken van dit brouwsel ervaar je heftige effecten en veel mensen beleven diepzinnige en transformerende ervaringen. Je gebruikt het vaak in aanwezigheid van een sjamaan die je door de entheogene ervaring loodst.

Gerelateerd artikel

Top 10 Verrassende Feiten Over Psychedelica

CONCLUSIE: ENTHEOGENEN EN DE TOEKOMST

Denk nu niet dat de bovenvermelde entheogenen de enige entheogene substanties zijn die de mens ontdekt heeft. Er bestaan duizenden, zo niet tienduizenden plantensoorten die psychoactieve effecten induceren. Nu de wereldwijde legalisering van cannabis zich als een olievlek uitspreidt, maken ook andere psychoactieve substanties, die inheemse culturen al eeuwen gebruiken, hun rentree.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Smartshop Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken