Blog
Entheogenen
4 min

Wat Zijn Entheogenen?

4 min

Entheogenen zijn psychoactieve drugs die van oudsher worden gebruikt voor spirituele reizen en de ontwikkeling van een persoon of gemeenschap. Ze kennen een lange gebruiksgeschiedenis in tribale religies en spiritualisme over de hele wereld.

WAT ZIJN ENTHEOGENEN?

Een entheogeen is een categorie psychoactieve drugs die een spirituele ervaring opwekken, bedoeld voor persoonlijke ontwikkeling. De term gebruiken we vaak om een tegenstelling te creëren met het recreatieve gebruik van deze drugs.

De term is afgeleid van twee Oudgriekse woorden: ἔνθεος (éntheos) en γενέσθαι (genésthai). De Grieken gebruikten het als vorm van lofprijs voor poëten en artiesten. Het eerste deel van het woord, éntheos, is te vertalen als ‘geïnspireerd’ of ‘bezeten’. Het is tevens de stam van het woord 'enthousiasme'. De tweede helft van het woord, genésthai, betekent 'ontstaan, tot zijn komen'. Entheogeen verwijst dus naar een drug die ervoor zorgt dat iemand geïnspireerd raakt. Daardoor ervaart die persoon gevoelens van inzicht, meestal binnen een religieuze of spirituele context.

Het religieuze, spirituele of sjamanistische belang van entheogenen heeft een stevige basis in de antropologie. Ze zijn traditioneel gebruikt bij een breed scala aan praktijken die zijn bedoeld voor het bereiken van transcendentie. Denk daarbij aan meditatie, yoga, gebeden, rituelen, gezangen, scanderingen, drummen, sensorische deprivatie en zwarte en witte magie. De hippie beweging van de jaren ’60 heeft de praktijk overgenomen. Door hen is het bijvoorbeeld gebruikt voor psychedelische kunst, muziek, raves, binaural beats en sensorische deprivatie tanks.

De term werd bedacht als antropologische vervanging voor de termen hallucinogeen en psychedelisch. Het onderscheid werd gemaakt omdat men vond dat hallucinogeen als woord niet geschikt was vanwege de associatie met krankzinnigheid en een delirium. Ook de term psychedelisch was in ongenade gevallen vanwege zijn associatie met de afzetcultuur van de jaren ’60. Daarom werd entheogeen gekozen als een meer geschikte vervanging voor deze termen.

EEN KORTE GESCHIEDENIS VAN PSILOCYBINE EN DE WESTERSE ERKENNING VAN ENTHEOGENEN

Een Korte Geschiedenis

Uit de geschiedenis blijkt dat mensen psilocybine al duizenden jaren gebruiken in diverse culturen. Maar de moderne wereld heeft er voor het eerst kennis mee gemaakt in de jaren ’50. Toen reisden twee Amerikanen, Gordon Wasson en Allan Richardson, naar Mexico op zoek naar een magische paddenstoel. Ze gingen eerst naar Oaxaca, Mexico. Daar ontmoetten ze een sjamaan van de Mazateken die hen de paddenstoel liet ervaren. Dankzij de vriendelijkheid en openheid van de sjamaan mochten de twee Amerikanen als eerste Westerlingen deelnemen aan een heilig ritueel van de stam, de zogenaamde Velada.

Wassons verslag van hun ervaring werd in 1957 gepubliceerd in Time Magazine. Het stuk inspireerde mensen als Timothy Leary en anderen om ook naar Mexico te reizen. Allemaal waren ze op zoek naar de psilocybine paddenstoel. Het populaire artikel zorgde ervoor dat veel hippies, toeristen en beroemdheden naar de Mazateekse stad Huautla de Jimenez gingen. Het gevolg: de sjamaan van de Mazateken die het geheim van de paddenstoel had gedeeld, werd door haar gemeenschap verbannen. Nog steeds wordt ze gezien als een controversieel figuur in de geschiedenis van Mexico.

De Mazateken hebben lange tijd in veel van hun heilige rituelen visuele entheogenen gebruikt, zoals psilocybine paddenstoelen en Salvia divinorum. Deze stofjes werden ingezet om met geesten te communiceren, maar ze werden ook geconsumeerd voor het verkrijgen van goddelijke informatie en om het heilige rechtstreeks te ervaren. De introductie van deze kennis in de westerse wereld zorgde voor een psychedelische revolutie. Daarbij is het gebruik doorgedrongen in de hedendaagse cultuur. Veel puristen zagen de waarde niet in van deze drugs op recreatief niveau. Maar veel mensen hebben diepe, levensveranderende ervaringen meegemaakt na de introductie van de middelen in de westerse wereld.

Gerelateerd artikel

Top 10 Entheogenen

HUIDIG CULTUREEL GEBRUIK WERELDWIJD

In het Westen heeft het idee van een 'drug cultuur' veelal negatieve associaties, zoals armoede, misdaad en ontwrichte gemeenschappen. Maar andere culturen gebruiken drugs juist als spirituele middelen. Wij geven een overzicht van entheogenen die bijdragen aan drugsculturen over de hele wereld.

PADDO'S

Veel soorten paddo's, psilocybine paddenstoelen of gewoon 'shrooms' zijn afkomstig uit de Oaxaca regio in Mexico. De Mazateken hebben ze duizenden jaren gebruikt voordat ze zijn geïntroduceerd in de westerse wereld. Paddo's behoren inmiddels tot de populairste recreatieve drugs ter wereld. Dat komt door hun spirituele eigenschappen. Men gelooft dat de hallucinerende effecten je geest openen voor compassie en empathie. Dat geldt zowel voor de persoon zelf als voor de wereld.Paddo's

Bekijk Product

IBOGA

Iboga

De iboga plant komt van nature voor in Gabon. Dat is een land op de evenaar in Centraal-Afrika. De plant valt niet op qua esthetiek en voedingswaarde, maar plaatselijke stammen, zoals de Babongo, vereren iboga. De Babongo zijn aanhangers van de Bwiti religie, die de schors van de plant vereert. Volgers van het geloof eten de psychedelische schors. Dat doen ze voor individuele groei en uit solidariteit met de gemeenschap. De plant wordt geprezen vanwege haar intense hallucinaties waarbij je wakend droomt met gesloten ogen.

KAVA

Kava

Kava is een entheogene plant die vooral bekend is op de eilanden in de Stille Oceaan, zoals Hawaii en Fuji. Met haar milde, rustgevende eigenschappen is Kava een essentieel onderdeel van de Polynesische manier van leven. Dat geldt zowel in sociale als in sacrale context. Men gelooft dat het een spirituele boodschapper is tussen mensen en de geestelijke kracht. De bladeren van de plant zijn vers te kauwen of worden gedroogd en vermalen. Het is ook te mengen tot een ondoorzichtig, dik, melkachtig drankje. De plant zou zorgen voor een euforische gevoel van rust terwijl je verstand zeer scherp blijft. Kava is het enige entheogene middel dat legaal is in de Verenigde Staten.

PEYOTE

Peyote komt van oudsher voor in Noordoost-Mexico en Zuidelijk Texas. De cactus is alom bekend omdat hij hallucinogene mescaline bevat. Peyote is al meer dan 5000 jaar een centraal onderdeel van rituelen van inheemse Amerikanen. Gedurende 10–12 uur ervaar je hierbij hallucinaties. Beginners hebben af en toe last van braken. In de inheems Amerikaanse cultuur werd de gedroogde cactus traditioneel gegeten tijdens een gemeenschapsceremonie. Daarbij had een sjamaan de leiding en werden liederen gezongen over de peyote. Beweerd wordt dat niet jij peyote neemt—peyote neemt jou.

Peyote

Bekijk Product

GEHEIM GEBRUIK EN WAT JE MOET WETEN

Underground Use

Als we het hebben over het verborgen gebruik van entheogenen, dan zou je een aantal dingen niet moeten vergeten. Omdat het illegale middelen zijn, moet je je bewust zijn van de mogelijke gevaren in een ongereguleerde of verborgen setting.

Wanneer je deelneemt aan een ceremonie of wordt geleid door een sjamaan, zorg er dan voor dat de sjamaan veilig en erkend is. Ceremonieën of rituelen waarbij je entheogenen gebruikt, hebben veel potentie op het gebied van genezing. Soms zijn ze echter ook schadelijk. Bereid je goed en gedegen voor. Dit om ervoor te zorgen dat de sjamaan die het ritueel leidt geen misbruik maakt van zijn macht.

Gerelateerd artikel

Hoe Bereid Je Je Voor Op Een Veilige Psychedelische Trip?

Voordat je begint aan een intensieve, spirituele reis met een entheogeen, zou je ook zeker moeten weten dat je gids bekwaam is. Soms bevatten de entheogene mengsels die door de sjamaan zijn bereid diverse traditionele ingrediënten voor verschillende doeleinden. Het is belangrijk dat de sjamaan precies weet wat er in het mengsel zit. Hij moet exact aangeven wat de verwachte effecten zijn. Onervaren sjamanen of oplichters maken vaak vergissingen waardoor je ziek wordt – of nog erger.

Het is ook belangrijk dat mensen zich goed voorbereiden op de trip. Je kunt van tevoren veel doen om ervoor te zorgen dat je ervaring volledig en plezierig wordt. Denk na over je geest en je leven en bedenk wat er tijdens je trip mogelijk opkomt. Op welk punt in het leven sta jij? Met welke uitdagingen heb je momenteel te maken? Hoe manifesteren deze dingen zich mogelijk tijdens je trip? Door zorgvuldig na te denken over deze vragen, ben je in staat beter om te gaan met mogelijke problemen.

Tot slot, zorg ervoor dat je iemand om je heen hebt die je vertrouwt en waar je open mee kunt praten. Reizen naar de andere kant van het bewustzijn is een complexe onderneming die soms leidt tot onverwachte ontdekkingen of ontwikkelingen. Het is belangrijk dat je iemand bij je hebt die je helpt om deze dingen te begrijpen. Een persoon met wie je op een kalme, positieve en bedachtzame manier kunt praten.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Onderzoek Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken