Blog
Salvia Trip
2 min

Waarom Ga Je Van Salvia Zo Verschrikkelijk Trippen?

2 min

Salvia is een extreem sterk atypisch hallucinogeen middel. Het is bekend vanwege de vaak verwarrende en intense trip. Het wordt daarom vaker als spiritueel hulpmiddel gebruikt dan als recreatief hallucinogeen middel. We gaan eens uitpluizen wat de oorzaken zijn van deze reputatie.

Salvia divinorum of heiligie salie is een plant die behoort tot de lipbloemigen. Het heeft veel (Engelse) bijnamen, zoals Leaves of Mary, the Shepherdess en Maria Pastora. Sommigen noemen het Diviner’s Mint, Sally-D, of Magic Mint.

Salvia is een serieus hallucinogeen middel. Het heeft zelfs de naam een van de sterkste hallucinogene middelen te zijn die er bestaan. Salvia biedt een loeiharde ervaring die niet geschikt is voor psychonauten in opleiding.

Gerelateerd artikel

Hoe Verwerk Je Je Salvia Divinorum Plant?

Salvia komt voor in Mexico en Centraal- en Zuid-Amerika. De inheemse bevolking, waaronder de Mazateken, gebruiken salvia van oudsher bij religieuze plechtigheden en sjamanistische waarzeggerij. Als het hierbij gebruikt wordt, moeten de deelnemers zich aan strikte richtlijnen houden. Zo moeten ze zich onder andere in gedeeltelijke of totale duisternis bevinden als ze de drug nemen.

WAT VOOR SOORT DRUG IS Salvia?

Wat Voor Soort Drug Is Salvia?

Salvia valt als drug onder de dissociatieve hallucinogenen. De effecten bestaan onder meer uit heftige hallucinaties, veranderde waarnemingen en stemmingsveranderingen. Salvia is tevens een krachtige psychoactieve drug. Onbedaarlijke lachbuien, verwarring en het verlies van het zelfbewustzijn behoren ook tot de effecten.

Hoe komt dat? Het belangrijkste bestanddeel is salvinorin A dat zich verbindt met de kappa opioïde receptoren. Deze zijn op hun beurt weer verantwoordelijk voor het reguleren van onze waarneming.

Gerelateerd artikel

9 (Legale) Drugs Die Een Psychedelische Trip Veroorzaken

Salvia werkt anders dan de meeste natuurlijk voorkomende hallucinogenen, die bestaan uit biologische alkaloïden die stikstof bevatten. Dat heeft tot gevolg dat als je salvia misbruikt de bijwerkingen erg gevaarlijk kunnen zijn.

Men beschouwt salvia als een atypisch psychedelisch middel want het is uniek in zijn soort. De meest voorkomende hallucinaties kenmerken zich door synesthesie. Hierbij is sprake van een soort samensmelting van zintuigen. Met andere woorden, gebruikers kunnen dingen zien en die vervolgens "voelen." Sommigen beweren dat deze gewaarwording hen letterlijk met de huid laat "zien", in plaats van met hun ogen. Dat gebeurt niet met salvia.

DE INVLOED VAN salvia OP DE HERSENEN

De Invloed Van Salvia Op De Hersenen

De meeste hallucinogene middelen beïnvloeden serotonine, GABA en glutamaat neurotransmitters. Salvia richt zich echter op de kappa opioïde receptoren van de hersenen, waardoor het dopamine niveau daalt. Opioïde receptoren spelen een gewichtige rol bij het ontstaan van opioïdeverslavingen. Echter, opiaten richten zich op de μ-receptoren in de hersenen. Aangezien salvia de kappa receptoren activeert, zijn de effecten anders.

Het wordt gebruikt bij vision quests, innerlijke reizen en het streven naar spiritualiteit. Dat is precies hoe de Mazateken het van oudsher gebruikten. Het is zeker geen recreatieve drug en mensen die het gebruiken zonder voorbereid te zijn wat betreft de juiste setting en gemoedstoestand raken vaak overweldigd.

GEEN PARTYDRUG: DE BIJWERKINGEN VAN salvia

De Bijwerkingen Van Salvia

Als het in plantaardige vorm gebruikt wordt, zijn de bijwerkingen van salvia minimaal. Salvia wordt in plantaardige vorm niet als gevaarlijk beschouwd. Van een overdosis hoor je bijna nooit iets. Dat geldt echter niet voor zuivere salvinorin A. Het grootste gevaar van salvia gebruik ligt verscholen in het verlies van het bewustzijn en jezelf op de een of andere manier fysiek schade berokkenen. Daarom is het van belang dat je een tripsitter regelt als je salvia gebruikt.

Gerelateerd artikel

Salvia: Alles Wat Je Weten Moet

Veel mensen refereren salvia aan een intense ongemakkelijke ervaring - het is met geen ander hallucinogeen middel te vergelijken. Je kunt daarom het best met een bescheiden dosis beginnen. Salvia werkt niet verslavend, noch fysiek, noch mentaal. Het gebruik kan echter wel een gewoonte worden. Salvia is in de meeste landen van Europa legaal. Er zijn echter weinig mensen die salvia gebruiken en het als "partydrug" omschrijven.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken