Hoe Weeg Je Psychedelica Af Voor Veilig Gebruik?

Psychedelica Veilig Wegen En Doseren

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Bijgewerkt op:

Voor een positieve en veilige trip met psychedelica is het essentieel te weten hoeveel je moet innemen. Ontdek hier hoe je psychedelische middelen veilig afweegt en gebruikt!

Psychoactieve middelen, zoals LSD en paddo's, kunnen een ongelooflijke, soms zelfs life changing ervaring bieden. Maar omdat ze zo krachtig zijn, moet je er wel verantwoord mee omgaan. Een van de belangrijkste dingen om te weten, is hoeveel je moet innemen. Dat verhoogt je kans op een goede trip. Daarnaast geeft het je inzicht in wat je mag verwachten. Om deze en andere redenen gaan we hieronder bekijken hoe je psychedelica veilig afweegt en gebruikt.

TEST EERST VOORDAT JE CONSUMEERT

EZ Test Ecstacy

Zou het niet geweldig zijn als je gewoon naar de drogist of apotheek kunt gaan voor wat paddo’s of LSD? Helaas, zover is het nog niet. In plaats daarvan halen we onze LSD, pillen en paddo’s vaak bij ‘die gast op de hoek’. Daarmee weet je echter nooit zeker wat je echt krijgt.

Een tijdje geleden testten de mensen van Vice drugs die ze hadden aangeschaft op een Brits muziekfestival. Ze ontdekten dat bijna alle middelen in zekere zin onzuiver waren. Zo kocht men bijvoorbeeld ‘MDMA’ voor £20, wat voor de helft een pil tegen maagzuur bleek te zijn. De andere helft was onbekend en het middel had geen effect. Dat was echter nog niet eens het ergste. In sommige capsules vonden ze DMX, een gevaarlijke substantie die een hitteberoerte kan veroorzaken. Ook vonden ze een nog gevaarlijkere stof: PMA (paramethoxyamfetamine), een chemisch stofje dat in 2015 verantwoordelijk was voor de dood van Britse partygangers.

TESTEN

Met andere woorden, voordat je je magische poeders en pillen gaat afwegen, is het belangrijk te controleren wat je precies hebt. Het goede nieuws is dat je daarvoor geen laboratorium nodig hebt. Bij Zamnesia verkopen we kits voor het testen van LSD, ecstasy, ketamine, cocaïne en andere middelen. Met de EZ Test LSD is het mogelijk je proefmonster te controleren op LSD, DMT, psilocybine, psilocine, 5-MeO-DMT of 5-MeO-MiPT, maar ook op andere indolen. Pas als je weet wat je hebt en hoe puur het is, is het mogelijk de dosering veilig af te wegen en te gebruiken.

NEEM GEEN GENOEGEN MET GISWERK

NEEM GEEN GENOEGEN MET GISWERK

Sommige psychedelica, een goed voorbeeld daarvan is LSD, zijn zo sterk dat we ze in microgrammen afwegen. Een microgram is 1 miljoenste van 1 gram, of 1/1000e van een milligram. Een beginnersdosis LSD ligt rond de 50µg. Dat is 0,05mg — een belachelijk kleine hoeveelheid. Daarom is het niet mogelijk zo’n sterk, geconcentreerd middel op de gok te doseren. Dat is gewoon niet veilig. Gebruik dus geen ‘schepjes’ of andere onbetrouwbare methodes, zoals grafiekpapier. Ook voor het afwegen van paddo's en vergelijkbare middelen zijn dergelijke manieren onnauwkeurig. De kans is groot dat je een te hoge of te lage dosering binnenkrijgt. En dat is geen van beide ideaal.

WEET HOEVEEL JE MOET NEMEN

LSD - WEET HOEVEEL JE MOET NEMEN

Natuurlijk heeft afwegen alleen maar zin als je weet hoeveel je moet innemen. Het is altijd beter om met een lage dosering te beginnen. Daarbij is het nog altijd mogelijk de dosis geleidelijk op te voeren. Op deze manier ga je het effect herkennen en merken hoeveel sterker dit wordt bij een hogere dosering. Het heeft vrijwel nooit zin om een ‘heroïsche dosis’ te nemen, tenzij je een ervaren psychonaut bent. Als je teveel neemt, kan dat een negatieve impact hebben. Daarbij neemt de kans op een bad trip toe.

Gerelateerd artikel

Wat Je Moet Doen Als Je Een Bad Trip Meemaakt

AANBEVOLEN DOSIS — LSD

Een lage beginnersdosering LSD bedraagt 20–40µg. Een dosis van 90–110µg heeft een stevig effect, waarbij je gaat trippen met visuals. Meer dan 200µg geldt als een zeer sterke dosering.

AANBEVOLEN DOSIS — PADDO'S

Voor paddo’s is 0,5–2g een lage dosis en 2–4g een complete dosering. Alles daarboven geldt als een ‘heroïsche dosis’, alleen aanbevolen voor ervaren psychonauten. Maak je keuze op basis van je ervaring.

Paddo DoseringscalculatorBereken

HOE WEEG JE CORRECT AF?

HOE WEEG JE PADDO'S CORRECT AF?

Je hebt een goede weegschaal nodig om nauwkeurig af te kunnen wegen. Veel cannabisrokers hebben thuis al eentje die afweegt met een tiende of honderdste van een gram. Dat is natuurlijk prima voor wiet, maar niet nauwkeurig genoeg voor het afwegen van psychedelica. Voor psychedelische middelen en vergelijkbaar sterk spul hebben we een weegschaal nodig met milligrammen. Een goed voorbeeld is de CT-250 Digital Scale van On Balance.

Met deze weegschaal kun je afwegen tot een derde cijfer achter de komma (milligrammen). Daarmee is deze ideaal voor allerlei magische poeders, paddo’s en vergelijkbare middelen. De totale weegcapaciteit is 50g.

HOE MEET JE AF MET EEN WEEGSCHAAL IN MILLIGRAMMEN?

1. Weeg af op een rustige plaats met zo weinig mogelijk luchtstroom; een weegschaal met milligrammen is zeer gevoelig. Zet de weegschaal op een plat oppervlak en zet deze aan.

2. Voor het meest accurate resultaat moet je de weegschaal kalibreren. Bij een goed weegtoestel, zoals de CT-250, zitten vaak kalibratiegewichten. Leg deze op de weegschaal en kalibreer ze conform de instructies.

3. Als je weegschaal correct is gekalibreerd, zet je de schaal erop en druk je op 'Tare' of 'Zero'. Zo stel je het weegtoestel in op nul (met schaal), want je wilt het gewicht van de schaal niet meenemen als je iets afweegt.

4. Je weegschaal is nu klaar voor gebruik! Als je gaat afwegen, voeg dan steeds kleine beetjes toe. Een spateltje, tandenstoker of iets vergelijkbaars is daarbij handig. Doe kleine beetjes in de schaal tot je de gewenste dosering bereikt. Als je er teveel in hebt gedaan, gebruik je tool dan om er wat uit te halen, totdat je de juiste hoeveelheid hebt.

VOORBEREIDING EN MEER

Hoe Bereid Je Je Voor Op Een Veilige Psychedelische Trip?

Weten wat en hoeveel te gebruiken, is de eerste belangrijke stap voor een veilige en positieve psychedelische ervaring. Houd echter ook rekening met nog wat andere cruciale dingen.

Bij psychedelica is je trip voornamelijk afhankelijk van de 'set and setting'. Dat is een uitdrukking die slaat op je mindset (set) en de omgeving en mensen om je heen (setting) als je een drug gebruikt.

De set is belangrijk omdat psychedelica je gevoelens versterken. Ga je trippen wanneer je angstig of depressief bent? Dan zorgt het psychedelicum ervoor dat je deze negatieve emoties sterker ervaart. Je trip zal dan ook waarschijnlijk geen prettige ervaring zijn.

Datzelfde geldt voor de setting. Je wilt niet trippen op een onbekende of onprettige plaats. En absoluut niet bij onbetrouwbare mensen of personen die een slechte invloed op je hebben. Gebruik je voor de eerste keer? Kies dan voor een bekende plek, bijvoorbeeld je eigen huis.

Gerelateerd artikel

Top 10 Plaatsen Om Te Trippen

Alleen voor ervaren psychonauten is het mogelijk psychedelica te gebruiken in een socialere of openbare omgeving. Bijvoorbeeld tijdens evenementen, festivals of in de stad. Heb je geen ervaring? Dan leidt trippen met honderden mensen om je heen vaak alleen maar tot een vervelende trip.

HET BELANG VAN EEN TRIP-SITTER

HET BELANG VAN EEN TRIP-SITTER

Als je psychedelica gebruikt, dan raden we je aan om dat te doen in de aanwezigheid van een trip-sitter. Zo'n persoon is handig bij het bepalen van je ideale dosis, kan je kennis meegeven en je geruststellen als je angstig wordt. Als dat gebeurt, is dat helemaal normaal en deze angst gaat vaak gewoon weer weg als je er geen aandacht aan besteedt. Een trip-sitter kan je daaraan herinneren en je op het rechte pad houden. Zorg ervoor dat deze persoon een vriend is die begrijpt wat je doormaakt. Ook moet hij/zij nuchter zijn.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Je bezoekt onze Nederlandse website.