Blog
7 Manieren om Cannabis te Gebruiken zonder te Roken
6 min

7 Manieren om Cannabis te Gebruiken zonder te Roken

6 min

Hoewel het een simpele manier is om wiet te gebruiken, heeft roken ook nadelen. Daarom hebben we een lijst samengesteld met een aantal alternatieve manieren om cannabis in te nemen. Hoewel ze niet allemaal even krachtig of iconisch zijn als roken, heeft elke methode diverse voordelen. Klik hier en kom meer te weten!

Veel wietgebruikers genieten van hun cannabis door het te roken. Toch zijn er ook veel andere manieren om wiet te gebruiken. Vooral nu, dankzij de moderne technologie, heeft de hedendaagse stoner meer opties dan ooit als het gaat om het gebruik van cannabis.

Heb je genoeg van het rollen van joints? Of begint het roken wat te vervelen? Lees dan verder en ontdek een hele nieuwe wereld aan mogelijkheden.

Het Roken van Wiet Is niet de Enige Optie

Het roken van wiet is al heel lang onderdeel van allerlei culturen over de hele wereld. Dit wil echter niet zeggen dat roken ook ideaal is. Iedereen is wel bekend met de gezondheidsrisico's van het roken van tabak. Velen weten echter niet dat die nadelen grotendeels komen door het roken zelf.

Gerelateerd artikel

Top 10 Redenen Om Met Tabak Te Stoppen En Pure Marihuana Te Roken

Of het nu gaat om tabak, cannabis of een ander rookbaar product, het verhitten van plantaardig materiaal en het inademen van rook kan schadelijke gevolgen hebben voor onze longen. Dus als je geen last wilt krijgen van mogelijke gezondheidsproblemen, raden we je aan om onderstaande alternatieven te bekijken.

1. Rauwe Cannabis Eten

Rauwe Cannabis Eten

Het eten van edibles is voor veel gebruikers heel vanzelfsprekend. Toch behelst dit vaak geen rauwe cannabis. De bescheiden fan leave wordt echter niet voor niets door velen een superfood genoemd. Rauwe cannabis kun je super eenvoudig toevoegen aan gerechten of smoothies. Hiermee is het een geweldige manier om je dagelijkse groenten binnen te krijgen. Bovendien bevatten de bladeren antioxidanten en anthocyanen die bijdragen aan de gezondheid van het hart. Al met al is er dus geen reden om dit niet een keertje te proberen.

Voordelen van het Eten van Rauwe Cannabis

 • Vitaminen: Rauwe wiet bevat ontzettend veel vitaminen, waaronder vitamine C en K. Bovendien is het rijk aan ijzer en calcium. Stuk voor stuk zijn deze stoffen fantastisch, want ze dragen bij aan de gezondheid van je immuunsysteem.

 • Veelzijdig: Rauwe wiet kun je voor vele culinaire toepassingen gebruiken! Zo voegt het veel voedingswaarde toe aan salades en voorgerechten. Daarnaast kun je het ook gewoon toevoegen aan smoothies.

 • Geen verspilling: Kwekers oogsten vaak de toppen van hun wietplanten en gooien vervolgens de bladeren weg. Als je echter een vindingrijke kweker bent, haal je alles uit je planten en gebruik je ook de blaadjes.

Nadelen van het Eten van Rauwe Cannabis

 • Geen high: Het eten van rauwe wiet geeft je niet dezelfde buzz die je krijgt als je toppen rookt. Omdat de plant niet gedecarboxyleerd wordt, komt er geen THC vrij. Het enige wat de bladeren bevatten dat gerelateerd is aan deze cannabinoïde is de voorloper ervan, namelijk het cannabinoïde-zuur THCA.

 • Rauw: De belangrijkste aantrekkingskracht is misschien ook datgene wat je tegenhoudt. Rauwe cannabis is waarschijnlijk geen optie voor degenen die niet van groenten houden.

2. Edibles met Cannabis

Edibles met Cannabis

Iedereen die ooit een coffeeshop heeft bezocht, weet wat edibles zijn. Of je ze nu koopt of zelf maakt, je gaat een fantastische tijd tegemoet als je ze op de juiste manier gebruikt. Iedereen heeft weleens brownies met wiet gezien, maar wist je dat er nog veel meer edibles zijn? Van wietsnoepjes tot heerlijke ijsjes met THC, de enige beperking is je eigen verbeelding!

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Wietbrownies?

Voordelen van Edibles met Cannabis

 • Effectief: Hoewel het langer kan duren voordat ze werken, kun je uiteindelijk niet heen om de sterke en langdurige high die edibles te bieden hebben. Het duurt ongeveer een uur voordat je high wordt, maar daarna kun je er met een gemiddelde van 8-12 uur urenlang van genieten.

 • Doseren: Als je een recept en de juiste weegapparatuur in huis hebt, weet je precies hoeveel cannabis er uiteindelijk in je lichaam komt. Kantenklare edibles maken het echter nog eenvoudiger. Je hoeft hiermee helemaal niet meer te gissen, want op de verpakking staat alle info.

 • Discretie: Edibles zien eruit als normaal eten en alleen jij weet wat erin zit. Hierdoor is het echter misschien maar beter ze niet mee te nemen naar je werk om ze vervolgens met je collega's te delen.

 • Experimenteren: Experimenteer met edibles en geniet! Maak wat je maar kunt bedenken. Zie het als een kans om de grenzen van je bak- en kookkunsten te verleggen.

Nadelen van Edibles met Cannabis

 • Risico op overmatig eten: Omdat het een tijdje duurt voordat edibles beginnen te werken, weten mensen niet altijd meer hoeveel ze hebben genomen. Dit kan ertoe leiden dat je er te veel van eet, waardoor je uiteindelijk higher wordt dan je misschien wilt.

 • Timing: Hoewel de high langer duurt, moet je tot twee uur wachten voordat je de eerste effecten voelt.

 • Inconsistente dosering: Als je edibles koopt of als je bekend bent met het gehalte cannabinoïden van je wiet, dan kun je edibles in nauwkeurige porties verdelen. Maar als je dit niet weet, dan kan het lastig zijn om precies te achterhalen hoeveel THC elke edible bevat.

3. Drankjes met Cannabis

Drankjes met Cannabis

Zoals we al zeiden, kun je cannabis aan een smoothie toevoegen, maar heb je weleens een milkshake met wiet gehad? Zo blijkt maar weer dat je lekkere en rijke cannabis drankjes met je favoriete soort kunt maken.

Je hoeft alleen maar wat cannaboter of olie te maken, waarna je het aan bijna elke drank kunt toevoegen. Misschien begin jij je dag vanaf nu wel met een warm kopje wietkoffie! Ben je echter op zoek naar een verfrissend drankje? Probeer dan eens je eigen frisdrank en sapjes met cannabis te maken!

Voordelen van Drankjes met Cannabis

 • Verfrissend: Wat is nu een betere manier om van je cannabis te genieten dan met een ijskoud drankje?

 • Makkelijk te maken: Maak wat cannaboter of koop wat cannabisconcentraat. Je bent hiermee nog maar een paar druppels verwijderd van een wietdrankje!

 • Doseren: Met cannaboter of olie als bron van THC kun je zelf bepalen hoeveel wiet er in je drankje zit.

Nadelen van Drankjes met Cannabis

 • Doseren: Als je de hoeveelheid die je in een drankje doet verkeerd inschat, kun je higher worden dan je had verwacht.

 • Concentratie in kantenklare drankjes: Hoewel legale cannabiswinkels ook wietdrankjes verkopen, zijn deze vaak relatief gezien niet zo sterk.

4. Vapen

Vapen

Een van de meer voor de hand liggende alternatieven voor roken is vapen. Dit is ongetwijfeld een van de toegankelijkste manieren om cannabis in te nemen. Hierbij is vapen bekend komen te staan als een relatief gezondere methode, met veel apparaten in diverse prijsklassen. Je kunt er daarom zeker van zijn dat er altijd wel een vaporizer is die bij je past.

Gerelateerd artikel

Het Selecteren Van Jouw Ideale Vaporizer

Voordelen van Vapen

 • Smaak: Je geniet van de zachtste en smaakvolste trekken, omdat er geen rook aan te pas komt.

 • Groot aanbod: Tegenwoordig kun je een grote verscheidenheid aan vaporizers op de markt vinden. Of je nu op zoek bent naar een draagbaar apparaat of een vaporizer die je op tafel kunt zetten, het is er allemaal. Bovendien zijn er producten waaraan je zowel wiet als concentraten kunt toevoegen. Zo kun je genieten van elke vorm van cannabis die je lekker vindt.

 • Gebruiksvriendelijk: Het gebruik van een vaporizer kan niet eenvoudiger. Doe er wiet in, stel de temperatuur in (als dat mogelijk is) en je kunt beginnen! Er zijn zelfs apps die je kunt downloaden en waarmee je eenvoudig de instellingen aan kunt passen. Niets staat je meer in de weg om te genieten van een ultieme ervaring.

Nadelen van Vapen

 • Opladen: De batterij van een vaporizer loopt soms snel leeg. Zorg er dus voor dat je deze op tijd oplaadt om teleurstellingen te voorkomen.

 • Onderhoud: Vaporizers moet je regelmatig reinigen en onderhouden om ervoor te zorgen dat ze goed blijven functioneren.

 • Ervaring: Sommigen vinden dat vapen minder bevredigend is dan roken, omdat roken toch wat meer een rituele en iconische handeling is.

 • Prijs: Vaporizers kunnen duur zijn.

5. Cannabis-tinctuur

Cannabis-tinctuur

Er bestond een tijd waarin men vooral tincturen gebruikte om cannabis in te nemen. Na de eeuwwisseling werden deze echter steeds minder populair. Dit kwam met name doordat roken, edibles en topconcentraten populairder werden. Maar misschien is het je opgevallen dat cannabis-tincturen een grote comeback aan het maken zijn. Deze eenvoudige concentraten zijn namelijk een simpele manier om de hele dag door cannabis te gebruiken.

Voordelen van Cannabis-tinctuur

 • Eenvoudig in gebruik: Tincturen kun je handig innemen met een druppelaar. Druppel een paar druppels onder je tong en klaar is kees! Ook kun je ze eenvoudig toevoegen aan je eten en drinken.

 • Doseren: Met een druppelflesje kun je een gelijkmatige dosering innemen.

 • Geen calorieën: Hoewel je met eten en drinken zeker kunt genieten van cannabis, moet je wel rekening houden met de hoeveelheid calorieën. Dit is bij cannabis-tincturen niet aan de orde.

 • Lang houdbaar: Als je je tinctuur op een koele, donkere plaats bewaart, is deze lang houdbaar.

Nadelen van Cannabis-tinctuur

 • Geen ritueel: Het gebruik van tincturen doet geen recht aan het ritueel dat gepaard gaat met het malen en rollen van toppen. Dit kan ervoor zorgen dat tincturen "klinischer" aanvoelen. Gelukkig geldt dit niet voor iedereen.

 • De samenstelling van je tinctuur: Het is relatief eenvoudig, maar sommigen houden niet van het idee om met alcohol te werken. Gelukkig bestaan er ook veel kantenklare mogelijkheden. Bovendien kun je tevens cannabisolie gebruiken.

6. Cannabis-topicals

Cannabis-topicals

Topische crèmes, balsems en oliën met cannabis zijn al enige tijd populair. Je wordt er niet high van, maar ze bevatten wel cannabisverbindingen die kunnen interageren met het endocannabinoïdesysteem van de huid. Daarom zijn huidverzorgingsproducten met cannabis zeer gewild.

Voordelen van Cannabis-topicals

 • Natuurlijk: Met een goed gevoel kun je topicals aanschaffen, want ze zijn volledig natuurlijk! Op deze manier haal je het beste uit de plant, zonder agressieve chemicaliën en bijproducten.

 • Genot voor de huid: Er is een reden waarom huidverzorgingsproducten op basis van cannabis zo populair zijn. Na gebruik ervan geven veel gebruikers aan dat hun huid gladder en gehydrateerd aanvoelt.

 • Geen high: Wie wil profiteren van de wietplant zonder high te worden, kan dat doen met topicals.

Nadelen van Cannabis-topicals

 • Geen high: Dit is een voordeel voor sommigen en een groot probleem voor anderen. Net als rauwe cannabis, hebben ook huidverzorgingsproducten geen psychoactieve effecten.

7. Cannabis-zetpillen

Cannabis-zetpillen

Oké, dit klinkt misschien ouderwets, maar zetpillen zijn een beproefde manier om medicatie toe te dienen. En dat geldt ook voor cannabis.

Het maken van je eigen cannabis-zetpillen is super eenvoudig. Haal capsules van ongeveer 2,5 centimeter in huis, vul deze met cannabis-kokosolie en laat ze uitharden. That’s it!

Voordelen van Cannabis-zetpillen

 • Efficiënt: Men neemt aan dat zetpillen ongeveer twee keer de biologische beschikbaarheid van oraal ingenomen THC hebben.

 • Geen high: Omdat ze je niet high maken, is het gebruik van zetpillen meer holistisch dan recreatief. Daarom zullen degenen die de voordelen van cannabis willen benutten zonder high, vaak hiervoor kiezen. Hoewel de wiet direct in de bloedbaan terechtkomt, zal het de cannabinoïdereceptoren in de hersenen niet bereiken. Het veroorzaakt daarom geen psychoactief effect.

Nadelen van Cannabis-zetpillen

 • Ouderwets: Zoals we al zeiden, is het gebruik van zetpillen niet meer zo gebruikelijk als dat het ooit was. Met name de manier van toedienen kan sommige cannabisgebruikers afschrikken.

 • Geen high: Sommige gebruikers zullen gewoonweg geen interesse hebben in deze methode omdat je er niet high van wordt.

7 Alternatieven voor het Roken van Cannabis: tot Slot

Met hoeveel van deze alternatieven voor het roken van cannabis ben jij bekend? En hoeveel heb je er zelf al geprobeerd? Laat het ons vooral weten! En vergeet niet: Of je nu rookt, vapet of edibles eet, er is geen goede of foute manier om van cannabis te genieten. Hoe je het ook gebruikt, maak plezier en geniet verantwoord!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Lifestyle Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken