Blog
Rode Ogen Cannabis
3 min

Waarom Wiet Rode Ogen Veroorzaakt (En Wat Je Eraan Kunt Doen)

3 min

We weten zeker dat dit je bekend voorkomt: je hebt rode ogen na het roken, maar je moet je baas of je ouders zien en ze mogen niet weten dat je high bent. Wat je hieraan kunt doen? Ontdek in dit artikel de oorzaken van rode ogen en wat je kan helpen er weer nuchter uit te zien, zonder je high te remmen.

Rode ogen zijn een typisch kenmerk van stoners en een duidelijk teken dat iemand cannabis gerookt heeft. De meeste rokers zijn zich hier sterk van bewust, omdat er vaak negatieve connotaties aan verbonden zijn. Het kan vooral riskant zijn in landen waar het gebruik van cannabis wettelijk niet is toegestaan.

Als jij toevallig een van die zelfbewuste stoners bent, vraag je je misschien af: “Hoe ontstaat het? Hoe kan ik het voor zijn? En kan ik het vermijden?”. Wees gerust, in dit artikel vind je antwoorden op al deze vragen.

Wat Veroorzaakt Rode Ogen?

Wat Veroorzaakt Rode Ogen? cannabis

Hoewel er geen eenzijdige, definitieve oorzaak is van rode ogen, zijn er wel een paar factoren die meespelen. Al deze factoren samen maken dat je er stoned uitziet.

Veranderende Bloeddruk

Een van de belangrijkste oorzaken van rode ogen is de daling van de bloeddruk die optreedt bij het gebruik van cannabis. Zoals je wellicht wel weet, stijgen je bloeddruk en hartslag aanvankelijk tijdens het roken. Na een tijdje beginnen de cannabinoïden je bloeddruk echter te verlagen. Vervolgens verwijden ze je bloedvaten, ook die in je ogen.

Gerelateerd artikel

Wat Zijn De Bijwerkingen Van THC?

Blootstelling aan Rook

De blootstelling aan rook zelf kan een andere reden zijn waarom je rode ogen krijgt. Zeker als je in een ongeventileerde ruimte rookt, is het niet ongebruikelijk dat je ogen geïrriteerd raken. Als je lang genoeg in die ruimte blijft, zul je uiteindelijk merken dat je ogen rood worden en zelfs pijn kunnen gaan doen.

Uitdroging

Uitdroging speelt ook een belangrijke rol bij het krijgen van rode, bloeddoorlopen ogen. Je ogen worden droog en raken geïrriteerd als je uitgedroogd bent en kunnen daardoor rood lijken. Hoewel cannabis je niet direct uitdroogt, gebruikt je lichaam wel water om THC uit je bloed te verwijderen. Zo veroorzaakt het toch indirect uitdroging.

Hoe Hebben Verschillende Consumptiemethoden Invloed op Rode Ogen?

Hoe Hebben Verschillende Consumptiemethoden Invloed op Rode Ogen? cannabis

Hebben verschillende consumptiemethoden invloed op of je ogen rood worden en zo ja, hoe rood ze dan worden? Er zijn geen grote verschillen, maar er is wel sprake van meer nuance dan je misschien zou verwachten.

Roken

Deze methode kenmerkt zich door alle drie de factoren: blootstelling aan rook, uitdroging en een verlaagde bloeddruk. Hierdoor lijken rode ogen een onvermijdelijke bijwerking van het ouderwetse roken van wiet te zijn.

Vaping

Net als bij roken, lijken rode ogen onvermijdelijk bij het vapen van wiet. Hoewel er bij het vapen geen echte rook ontstaat, blijven de meeste cannabinoïden behouden, wat resulteert in krachtigere hijsjes. Hierdoor komt er meer THC in je bloedbaan, wat leidt tot uitdroging, een verlaagde bloeddruk en uiteindelijk bloeddoorlopen ogen.

Gerelateerd artikel

De Verschillende Consumptiemethoden Voor Cannabis

Edibles

Zoals eerder vermeld, zitten er geen grote verschillen tussen de manieren waarop je cannabis consumeert als het gaat om rode ogen. Vanzelfsprekend produceren edibles geen rook, ervan uitgaande dat je geen hopeloze bakker bent. Als je niet oplet, kun je echter wel per ongeluk meer cannabis dan normaal binnenkrijgen.

Een verlaagde bloeddruk kan hier ook weer een rol spelen en leiden tot rode ogen. Hoewel het misschien tegenstrijdig lijkt, kunnen sterke edibles zelfs een van de grootste boosdoeners zijn als het gaat om superrode ogen.

Gerelateerd artikel

Waarom Cannabis Eten Sterker Is Dan Roken

Transdermals en Topicals

Ja, zelfs transdermale producten met THC geven je nog steeds rode ogen. Zodra de THC in je lichaam is opgenomen, veroorzaakt het dezelfde reactie als roken of vapen. Je bloeddruk daalt uiteindelijk, waardoor je haarvaten en bloedvaten verwijden.

Verwar transdermale producten echter niet met topicals. De laatste, die verwijzen naar geïnfundeerde lotions en soortgelijke producten, geven je geen rode ogen. Dat is echter alleen omdat ze je niet high maken.

Hoe Behandel Je Rode Ogen?

Hoe Behandel Je Rode Ogen? cannabis

Dat je ogen rood worden, wil nog niet zeggen dat ze voor altijd rood blijven. Hier zijn een paar suggesties om bloeddoorlopen ogen te behandelen.

Hydrateren

Bij uitdroging worden je ogen voordat je de kans hebt gehad om te roken al droog en geïrriteerd. Gebruik dus je verstand en blijf gehydrateerd en drink veel water. Dit helpt niet alleen je ogen, maar vermindert ook andere negatieve bijwerkingen van cannabis, zoals een droge mond.

Gebruik Oogdruppels

Als je ogen snel droog en geïrriteerd raken, kunnen oogdruppels het verschil maken. Wanneer je je ogen vochtig houdt, kan dit tegen rook helpen en je ogen minder bloeddoorlopen maken. Persoonlijk raden we Open Your Eyes aan. Dit is een product dat speciaal is ontwikkeld voor mensen die vatbaar zijn voor rode ogen.

Draag een Zonnebril

Oké, dit is geen echte behandeling voor rode ogen. Dat gezegd hebbende, waarom zet je niet gewoon een zonnebril op?

Het klinkt misschien gek, maar het werkt zeker als je de deur uit moet en je weet dat je er high uitziet. Tenzij je een vergaderingsruimte binnenloopt met je zonnebril op, zal het feit dat je stoned bent alleen jouw geheimpje zijn!

Kun Je Rode Ogen Voorkomen?

Kun Je Rode Ogen Voorkomen? cannabis

Er is geen onbetwistbare manier om rode ogen te voorkomen, maar er zijn wel enkele stappen die je kunt nemen om ze tegen te gaan. De belangrijkste is natuurlijk het roken van strains met minder THC. Nu heb je misschien een voorkeur voor sterkere soorten, maar als rode ogen een probleem voor je zijn, kun je een milder alternatief proberen om te zien of dat effect heeft. Gelukkig zijn wij bekend met enkele hoogwaardige opties met een laag THC-gehalte! Afgezien daarvan is het gewoon een kwestie van rode ogen behandelen met bovenstaande methoden of wachten tot je ogen weer normaal worden.

Zijn Rode Ogen Slecht?

Zijn Rode Ogen Slecht? cannabis

Het korte antwoord daarop is nee; het is gewoon een natuurlijke bijwerking van het genieten van cannabis. Fysiek gezien is er geen reden voor paniek en de effecten nemen na verloop van tijd vanzelf weer af. Het is enkel vanuit sociaal oogpunt dat sommigen denken dat bloeddoorlopen ogen niet acceptabel zijn. Zorg er gewoon voor dat je gehydrateerd blijft en houd een flesje oogdruppels bij de hand als je er nuchter uit wilt zien. En nogmaals, onthoud dat sommige mensen, zoals personen met intraoculaire druk, daadwerkelijk baat kunnen hebben bij door cannabis veroorzaakte rode ogen!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Effecten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken