Blog
Zonlicht Cannabisplant
3 min

Hoeveel Zonlicht Heeft Cannabis Buiten Nodig?

3 min

Wil je een goede oogst? Zorg er dan voor dat je wietplanten buiten voldoende zon krijgen. Maar hoeveel zonlicht hebben ze dan nodig? En kunnen ze ook teveel krijgen? Lees door voor de antwoorden op deze en andere vragen.

Net als elke andere plant heeft wiet licht nodig om te groeien. Uiteraard wil je na het oogsten je voorraadpotten vullen met een overvloed aan vette toppen. Daarvoor moet je je wietplant echter wel veel licht geven, veel meer dan andere planten. De kracht van de zon moedigt robuuste groei aan, waardoor je wietplanten toppen ontwikkelen met een ongelooflijke kracht en smaak.

Maar hoeveel zon hebben wietplanten dan nodig? Kun je ook overdrijven? En wat als ze niet genoeg krijgen? Laten we dit eens uitzoeken!

WAAROM ZON BELANGRIJK IS VOOR WIETPLANTEN

WAAROM ZON BELANGRIJK IS VOOR WIETPLANTEN

Uiteraard zijn goede genen, een geschikt substraat en de juiste voedingsstoffen belangrijk bij het kweken van wiet. Verlichting is echter nog belangrijker om gezonde wietplanten te krijgen. Daarom investeren binnenkwekers vaak flink in krachtige lampen. Zonder licht kunnen de planten niet floreren.

De wetenschap hierachter is dat licht planten voorziet van energie die nodig is voor de fotosynthese. Of, minder wetenschappelijk gezien, betekent licht gewicht. Veel licht vertaalt zich dus naar grotere, gezonde planten en vette toppen!

Naast fotosynthese heeft licht nog een andere belangrijke functie. Fotoperiodieke wietplanten doorlopen de vegetatieve fase en bloei namelijk op basis van het aantal lichturen. Naarmate het steeds minder lang licht is in de late zomer en herfst, zal de plant gaan bloeien.

Gerelateerd artikel

Hoe Kweek Je Buiten Cannabis?

HOEVEEL ZONLICHT HEBBEN CANNABISPLANTEN NODIG?

Tenzij je vaak kampt met hittegolven, moet je je wiet ergens neerzetten waar ze zoveel mogelijk zon krijgt. Wil je iets meer controle houden over de locatie van je planten? Plant ze dan in grote potten die je kunt verplaatsen als de weersomstandigheden veranderen. Op deze manier is het altijd mogelijk je planten ergens neer te zetten waar ze meer of minder zon krijgen.

Voordat je besluit wat de ideale locatie is, bepaal je eerst of je planten daar wel minimaal vijf uur direct zonlicht krijgen, plus enkele uren indirect licht. Is dit niet het geval, dan heeft dit vaak negatieve gevolgen voor de oogst. Onthoud: meer zon leidt tot vettere toppen!

AUTOFLOWERS

Hoeveel Zonlicht Hebben Autoflower Cannabis Planten Nodig?

Autoflowers bloeien onder bijna alle omstandigheden. Dit maakt ze ideaal voor beginners. Dat betekent echter niet dat ze geen licht nodig hebben! Net als feminized fotoperiodieke planten, moet je autoflowers zoveel mogelijk licht bieden. Zo moedig je namelijk gezonde groei aan en een optimale oogst. Aangezien autoflowers meestal ook minder wiet dan hun fotoperiode tegenhangers opleveren, kan het vergroten van de blootstelling aan zon echt helpen om de opbrengst te verbeteren.

De meeste autoflowers vegeteren 3-4 weken. Hierna gaan ze automatisch bloeien. De levenscyclus is daarbij veel korter dan bij feminized fotoperiode planten. Met een beetje planning kun je met autoflowers dan ook meerdere keren oogsten in één kweekseizoen.

Als je autoflowers buiten zet, is het verstandig dit aan het begin van de zomer te doen. Zo profiteren ze van voldoende daglicht en intens zonlicht. De meeste autoflowers oogst je 60-70 dagen na de ontkieming al, dus ze racen echt naar de oogst. Ontkiem er elke paar weken een aantal en je haalt tot in de herfst wiet binnen!

Gerelateerd artikel

Alles Over Het Kweken Van Autoflowers

FEMINIZED (FOTOPERIODIEKE) PLANTEN

Hoeveel Zonlicht Hebben Feminized Cannabis Planten Nodig?

Vergeleken met autoflowers, zullen feminized fotoperiodieke wietplanten vegeteren zolang ze meer dan 15 uur zon per dag krijgen. Als je deze wiet in de lente buiten zet, zullen de planten zich dus een aantal maanden in de vegetatieve fase bevinden. Na de zomerzonnewende neemt het aantal daglichturen echter af. De cannabisplanten gaan vervolgens bloeien.

De bloei van feminized wietplanten varieert per soort. Sommige groeien en bloeien sneller, zodat je aan het einde van de zomer oogst. Andere soorten, zoals langbloeiende sativa's, vragen veel langer. Deze oogst je soms pas in november.

Als je feminized wietplanten kweekt in de buitenlucht, verzekert voldoende licht dus niet alleen robuuste groei en een mogelijk goede opbrengst, maar ook dat de planten succesvol van de vegetatieve fase op de bloei overgaan. Op het juiste moment kweken is in dit geval dan ook belangrijker dan bij autoflowers. Je moet het seizoen maximaal benutten voor optimale groei en je planten voldoende tijd geven om te bloeien voordat regen en vorst een probleem worden.

WAT ALS ER TEVEEL ZON IS?

Teveel Zon Cannabis Plant

Kweek je wiet buiten in een noordelijk klimaat, zoals in Nederland, het VK, Polen of Duitsland? Dan is de intensiteit van de zon waarschijnlijk geen probleem voor je wietplanten. Als je echter zuidelijker woont, zoals aan de Middellandse Zee, is het zonlicht soms vrij intens. En dat is mogelijk een probleem. In plaats van je zorgen te maken of je planten wel genoeg zon krijgen, moet je ze er vaak eerder tegen beschermen.

Gerelateerd artikel

De Beste Cannabis Zaden Om Te Kweken In Een Warm Klimaat

Je hebt hierbij een aantal opties. Allereerst, als je direct in de aarde plant, zoek dan een plekje waar je planten veel zon krijgen in de morgen en schaduw in de middag. Is je wiet beschermd door een schuur of wat bomen? Dan voorkomt dit mogelijk licht- en hittestress. Plant je wiet niet op het zuiden waar de hete zon rond het middaguur je planten verbrandt. Kies liever een plekje op het oosten of westen, zodat ze op het heetst van de dag in de schaduw staan.

Je kunt ook zelf schaduw creëren rond je planten als dit nodig blijkt. Een andere optie is hierboven al beschreven. Zo kun je teveel hitte ook voorkomen door je planten in potten te zetten die je kunt verplaatsen. Je moet dan nog steeds een geschikte plek voor ze vinden, maar als de temperatuur echt oploopt in de zomer, hoef je ze alleen maar te verhuizen.

WAT ALS ER NIET GENOEG ZONLICHT IS?

Niet Genoeg Zonlicht Cannabis Plant

Helaas is het veel lastiger om buiten licht toe te voegen dan het weg te nemen. Daarom is het belangrijk een plekje te kiezen waar je planten zoveel mogelijk zon krijgen. Doe je voordeel met grote potten en verplaats zo je wietplanten, zodat ze de hele dag in het zonnetje staan.

Als je de middelen hebt en de planten echt nauwelijks zonlicht krijgen, kun je aanvullend lampen gebruiken om de productiviteit te verbeteren. Door je wietplanten binnen van extra licht te voorzien, zoals aan het begin of eind van de dag, is het mogelijk de ontwikkeling en productie te stimuleren. Verzeker wel dat je de juiste hoeveelheid licht aanhoudt voor het specifieke stadium. Het is heel vervelend als een bloeiende plant terugkeert naar de vegetatieve fase.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken