Blog
De vergeten hallucinogene korstmossen
2 min

De vergeten hallucinogene korstmossen

2 min

Als het gaat om natuurlijke hallucinogenen, komen vaak magische paddestoelen, truffels of ayahuasca als eerste in je op. Maar dit zijn niet de enige natuurlijke hallucinogenen. Korstmos ...

... heeft er ook iets mee te maken.

Korstmos, dat rare, dunne laagje, mosachtig spul, dat op rotsen, bomen of de stoep groeit, kan hallucinogeen zijn. Om een bepaalde reden wordt dit vaak vergeten. Dit kan zomaar zijn omdat het in zich in het volle zicht verbergt. Korstmos komt extreem veel voor en is aanwezig in elk continent op aarde, maar wordt bijna nooit opgemerkt. Helaas zijn niet alle korstmossen hallucinogeen. Ondanks dat ze bijna overal te vinden zijn, zijn er maar een klein aantal soorten daadwerkelijk hallucinogeen, dus je hebt wat meer kennis nodig ze te vinden.

WAT IS KORSTMOS?

Korstmos is niet een type organisme. Het is een symbiotische relatie tussen een schimmel en een alg. Zij zouden in veel omgevingen waarschijnlijk niet alleen overleven, maar kunnen samen vrijwel alle omstandigheden weerstaan. De schimmel werkt als een structuur, die de alg beschermt, verankert en hydrateert, terwijl de alg fotosynthese uitvoert om voedsel te maken voor hen beiden. Hierdoor kunnen ze zich goed aanpassen en eenvoudig verspreiden.

WELKE KORSTMOSSEN ZIJN HALLUCINOGEEN?

Iedereen die dit leest, vraagt zich natuurlijk af welke soorten hallucinogeen zijn, waar ze gevonden kunnen worden en hoe je ze moet gebruiken. Om te beginnen is het moeilijk een naam te koppelen aan de meeste hallucinogene korstmossen, omdat verslagen meestal anekdotisch en, in het beste geval, vaag zijn.

Een die zeker bestaat is de Dictyonema Huaorani. Dit korstmos werd zeer recentelijk ontdekt in het Ecuadoriaanse deel van het Amazone regenwoud en gedacht wordt dat het enorm krachtig is. Het mos is zeldzaam, zo zeldzaam dat de lokale bevolking het al generaties lang niet gebruikt. Wetenschappers, die het gebied ontdekten, beschouwden het als hun "witte walvis", een ongrijpbare trofee waar ze al jaren naar zochten, maar nooit verwachtten te vinden. Bij spectrale analyse bleek het korstmos tryptamine, psilocybine, 5-MeO-DMT, 5-methoxytryptamine (5-meot), 5-MeO-DMT en 5-methoxytryptamine (5-MT) te bevatten, een behoorlijke mix!

Voor ons hier in Europa, is het Amazone regenwoud in Ecuador nogal afgelegen. Niet alles is echter verloren voor diegenen die geen tijd, geld of geduld hebben door het regenwoud te jagen. IJsland is veel dichter bij huis en gastheer van haar eigen psychedelische korstmos.

Verslagen van psychedelische korstmossen in IJsland zijn voornamelijk anekdotisch, maar diepgeworteld. Niet zo duidelijk is welke soort de trip veroorzaakt. Er zijn meerdere verslagen te vinden op het internet, die allemaal een andere naam vermelden, maar ze praten erover alsof het dezelfde soort is. De drie meest voorkomende namen zijn Collema Fuscovirens, Parmotrema menyamyaense en Lichen P. Micheli. Joost mag weten welke correct is…

Eén van de meest bekende verslagen van trippen op dit korstmos is afkomstig van de IJslandse schrijver Smari Einarsson, die er het volgende over te zeggen had:

"Het was de meest intense, hallucinogene ervaring die ik ooit heb gehad en ik heb elke trip geprobeerd die er is: DMT, Peyote, noem maar op. We hebben hier wilde paddestoelen groeien. Ik heb die vaker gegeten dan ik kan tellen. Ze komen niet eens in de buurt van het effect van deze rotsen."

Natuurlijk zijn het niet de rotsen in dit bergachtig en vulkanische landschap die deze trips veroorzaken, maar het korstmos dat erop groeit! Het proces is bekend als "taking stones": De met korstmos bedekte rotsen worden in water gekookt om een thee te maken, waarvan gezegd wordt dat het een prettige, aardse smaak heeft. Zoals het verslag hierboven al suggereert, kan de high zeer intens zijn. De lokale bevolking heeft het vaak over het zien van trollen (niet de internet soort!).

Dit zijn slechts enkele korstmossen die we kennen. Een hele wereld met psychedelisch leven ligt voor ons open, we hoeven het alleen te vinden! Gelukkige jacht!

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken