Blog
Een Visionaire Romance: Steve Jobs En LSD
3 min

Een Visionaire Romance: Steve Jobs En LSD

3 min

Verondersteld wordt dat een van de meest innovatieve geesten van onze tijd iets van zijn inspiratie te danken heeft aan hallucinerende middelen. Het schijnt dat Steve Jobs zo af en toe dol was op LSD.

Verondersteld wordt dat een van de meest innovatieve geesten van onze tijd iets van zijn inspiratie te danken heeft aan hallucinerende middelen. Het schijnt dat Steve Jobs, mede-oprichter van Apple en uitzonderlijk technologie talent, zo af en toe dol was op LSD.

Het kan misschien voor sommigen moeilijk te geloven zijn, zeker voor een groot aantal fanatieke Apple fans, maar op interviews door het Pentagon, voorafgaand aan een presidentieel bezoek, is opgenomen dat hij toegaf tot wel 15 keer LSD genomen te hebben tussen 1972 en 1974. Hij vertelde Pentagon functionarissen dat hij de ervaring met geen woorden kon beschrijven maar: "LSD was een positieve levensveranderende ervaring voor mij," en hij had geen spijt van zijn beslissing het te gebruiken.

Deze informatie werd al snel algemeen bekend nadat hij overleed aan alvleesklierkanker, vanwege de "Wet op Vrijheid van Informatie, hoewel Steve geen groot geheim maakte van zijn gebruik voor de mensen om hem heen.

Steve Jobs behandelde LSD met de eerbied die het verdient. Hij beweerde dat hij het ofwel innam op een suikerklontje of in een gelatine vorm. Het is niet raar om te denken dat deze gelatine LSD best wel eens de beroemde Clearlight zou kunnen zijn (niet te verwarren met het mindere Windowpane).

Clearlight had de naam het meest krachtige, pure spul op de markt te zijn. Het kwam in een gelatine blokje met een dosering van 250 microgram; vrij veel vergeleken met de standaard 50-100 gram disco hit.

Dit was spul van de bovenste plank, verkrijgbaar in een versierd houten doosje, gevuld met 40 kleine, glazen flesjes, met 100 doses. Een doosje kostte in die tijd ongeveer $1200. Als je in overweging neemt dat de standaard straat kwaliteit LSD ongeveer $500 kostte voor dezelfde hoeveelheid, of $800 voor het sterkere "sunshine" LSD, dan heb je een idee over de kwaliteit van Clearlight.

Waldron Vorhees, de zelfverklaarde "King of Acid" en lid van de binnenste kring van Clearlight ontwerpers, streek graag met de eer voor zijn rol als muze voor zoveel uitvinders en ontwerpers. In een interview deed hij de volgende beroemde uitspraak: "Ik wond 50 miljoen mensen op. Waarom sturen jullie me allemaal geen dollar? Ik wil graag een beroep doen. Als een of andere zware advocaat geassocieerd wil worden met de persoon die 50 miljoen mensen opwond en vermoedelijk veel computers en de virtual reality en de rest creëerde. ... Mensen komen naar me toe en ze zeggen: "Man, zonder acid had ik nooit iets van deze shit bedacht.""

Denk er maar over na. Steve Jobs stond bekend vanwege zijn perfectionisme zijn waanzinnige niveau van toewijding en zorg die in de creatie en presentatie van Clearlight gingen, kunnen gemakkelijk invloed hebben gehad in de aandacht die Steve besteedde aan de geweldige presentatie van zijn producten en zijn attentie voor de kleine details.

Of Steve Jobs nu wel of niet de legendarische Clearlight heeft gebruikt is een punt van discussie en debat, maar wat we met enige zekerheid kunnen zeggen is dat LSD en hallucinerende stoffen lange tijd een enorme invloed hebben gehad op creaties en uitvindingen van de mens. Steve Jobs is een prachtig voorbeeld van iemand die het in zijn leven opnam en er positief door geleid werd.

Te weten dat het zo een bijzondere plaats innam in het hart van zo een productief persoon vind ik hartverwarmend. Zijn levenslange bewondering voor de drug had zelfs invloed op de manier waarop hij omging met zijn werknemers. Steve Jobs stond erom bekend dat hij tijdens sollicitaties aan kandidaten vroeg hoe vaak zij LSD hadden gebruikt in hun leven, in een poging ze te overvallen, maar ook om inzicht te verkrijgen in hun binnenwereld. Hij was sterk beïnvloed door zijn eigen ervaring, en hoewel hij niet sterk uitte dat hij een voorstander was, geloofde hij dat het in ieders belang was om het te proberen.

In 2007 nam de 101 jaar oude Albert Hofmann, de uitvinder van LSD, contact op met Steve. In zijn brief aan Steve vroeg hij om steun in het het bewijzen van het medische nut van LSD in klinisch medisch onderzoek, evenals het opschonen van zijn naam waar het misbruik van de cultuur van rebellie uit de jaren '60 nog aan kleefde. Hij schreef:

"Beste meneer Steve Jobs,
Albert Hofmann groet u. Ik begrijp van de media dat u van mening bent dat LSD u creatief geholpen heeft bij de ontwikkeling van Apple Computers en uw persoonlijke spirituele zoektocht. Ik zou graag meer willen weten over hoe LSD u daarbij heeft geholpen.

Ik schrijf u nu, kort na mijn 101ste verjaardag, om te vragen of u het door de Zwitserse psychiater dr. Peter Gasser voorgestelde onderzoek naar LSD in de psychotherapie bij patiënten met een angst geassocieerd met een levensbedreigende ziekte te ondersteunen. Dit zal het eerste onderzoek naar LSD-ondersteunde psychotherapie in meer dan 35 jaar worden, en MAPS zal dit financieren.

Ik hoop dat u hulp wilt bieden bij de transformatie van mijn probleemkind naar een wonderkind.

Met vriendelijke groet,

Albert Hofmann"

Het is niet bekend of Steve Jobs werkelijk antwoordde, en zo ja, wat hij dan zei. Maar wij hopen dat hij geheime steun aanbood, voordat Albert Hofmann uiteindelijk overleed op de gezegende leeftijd van 102 jaar.

Zoals je hebt kunnen lezen, was LSD een groot onderdeel van het leven van Steve Jobs. Het vormde hem tot de persoon die hij was en had invloed op zijn kijk op de wereld en hoe we ermee omgaan. Wie weet, misschien was die iPhone die jij, of een vriend van jou, bezit wel het directe resultaat van de inspiratie die hij verkreeg van deze vermaarde drug.

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Celebrities Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken