Blog
Het Maken Van Cannabis Bier
2 min

Het Maken Van Cannabis Bier

2 min

Zoals je misschien al weet, gaan cannabis en bier goed samen. Maar er is meer dan alleen de smaak; hop en cannabis zijn nauwer verwant dan je zou denken.

Zoals vastgelegd in de reinheitsgebot, de Duitse zuiverheids-wet voor bier, kunnen de enige ingrediënten voor bier slechts water, gerst en hop zijn. Voor ons is met name hop interessant, die wordt gebruikt om smaak en stabiliteit aan het bier toe te voegen. Het is verrassend om te ontdekken dat hop een lid is van de cannabis familie van planten: De Cannabaceae.

De cannabis-hop verbinding

Hoewel hop uit dezelfde botanische familie komt als marihuana, bevat hop niet dezelfde psychoactieve bestanddelen als cannabis. Ook is hop niet het bestanddeel in bier dat dronkenschap veroorzaakt; dat doet de alcohol die verkregen wordt tijdens het gistingsproces. Hop voegt zuurheid en oliën toe die effect hebben op de smaak en geur van bier, waarbij bieren met veel hop een zeer bittere smaak hebben. Hop helpt de groei van bepaalde typen bacteriën te remmen, wat het een belangrijke toevoeging maakt voor de stabiliteit van het brouwsel.

Maar belangrijker is, dat hop van zichzelf bepaalde psychoactieve effecten heeft. Hoewel deze mild van aard zijn, draagt hop bij aan de ontspannende en verdovende effecten van bier. Hop wordt op zichzelf al lang als een natuurlijk middel gebruikt. De plant is gebruikt bij de behandeling van slaapstoornissen, angst symptomen, menstruele problemen en diverse aandoeningen aan het zenuwstelsel.

Twee dingen schieten je te binnen als je denkt aan cannabis-hop relaties. Ten eerste: Kan je hop kruisen met cannabis om een hop-hybride met THC te kweken? Helaas, het is al vaker geprobeerd en het werkt niet. Maar een ander logisch idee is om cannabis in bier te laten trekken. En jawel, dat is mogelijk en ook al met succes uitgevoerd.

Het maken van cannabis bier

Cannabis bier is iets dat al lang wordt gemaakt door terughoudende thuisbrouwers. Het vinden van een goed recept kan echter nogal frustrerend zijn, omdat ervaren brouwers hun mondje erover dicht houden en cannabis forums zijn vaag en onduidelijk in hun instructies. Hierdoor kan het moeilijk zijn aan de slag te gaan.

Gelukkig maakt cannabis bier een opleving mee, na de ingrijpende hervormingen en de legalisatie van recreatief gebruik in de Amerikaanse staten Washington en Colorado. Het is nu mogelijk om meer nauwkeurige en nuttige instructies online te vinden en sommige brouwerijen in Colorado produceren het zelfs commercieel. Een goed voorbeeld is Redhook Ale Brewery, die hun nieuwe bier "Joint Effort Hemp Ale" verspreidt in de staat Washington. Door dit te doen, blijven ze gevrijwaard van federale bemoeienis, omdat de federale overheid uitsluitend de macht heeft in te grijpen in interstatelijke handel. Zelfs de hendel, die gebruikt wordt om het bier in een bar te tappen, laat de klanten weten met welk bier ze te maken hebben: het is een werkende bong!

Dus, zin om marihuana aan je eigen zelfgemaakte bier toe te voegen? Hieronder vind je een uitleg, maar aangenomen wordt dat je bekend bent met het brouw proces. Onthoud ook dat je moet experimenteren, onderstaand is een grove richtlijn.

Cannabis moet zorgvuldig worden gedroogd, voor je het gebruikt in een brouwsel. Daarna moet de plantenmaterie een paar uur in water worden geweekt. Dit helpt wat overtollige chlorofyl te verwijderen die de scherpe smaak opwekt, die soms voorkomt bij slecht gedroogde/uitgeharde marihuana. Ook moet worden opgemerkt dat het gebruik van hoogwaardige toppen in een brouwsel misschien nuttig lijkt, maar velen zullen dit zonde vinden. Knipresten, bladeren en stelen kunnen worden gebruikt, omdat ook deze een hoeveelheid cannabinoïden bevatten; je hoeft dus niet je beste toppen te gebruiken om bier te maken.

Om marihuana aan je thuisbrouwsel toe te voegen, doe je dit tegelijkertijd met je hop en je laat het er ook net zolang in. De cannabinoïden zijn oplosbaar in alcohol/vet en zullen dus oplossen in het brouwsel, zodra dit gist. De beste manier om dit met een nylon netje te doen, die fungeert als een "theezakje", net zoals de meesten met hop doen. Deze netjes kan je kopen bij de meeste speciaalzaken.

Als we het hebben over de hoeveelheid, kan je uitgaan van ongeveer 30 gram per 5 liter. Hoe sterk dit brouwsel wordt, is afhankelijk van de kracht van de marihuana. Gebruik deze hoeveelheid als je startpunt en pas het aan in toekomstige brouwsels om jouw ideaal te vinden. Dit zou voor ervaren brouwers geen probleem moeten zijn, omdat het brouwproces vaak verandert en evalueert per brouwsel.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Headshop Recepten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken